Google+

oleh: mutiarazura Kerabu Sotong

Sticky_wings_004

Segar dan cukup masam, masin dan manisnya!


Created on : 17-09-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi mutiarazura




Bahan-bahan ( 2 orang makan )

  • 300 gm sotong – potong cincin
  • 1 ulas bawang besar merah – dihiris nipis
  • 5 urat kacang panjang – dipotong anggaran 1-2 cm
  • 1 biji tomato – dipotong kecil
  • 1 batang serai – dihiris halus
  • 2 biji cili merah – dicincang kasar
  • 5 biji cili api – diketuk dan cincang kasar
  • 3 sudu besar sos ikan
  • 1 ½ biji limau nipis
  • Segenggam daun ketumbar
  • Gula nira (Kelantan) atau gula Melaka atau gula merah yang telah dicairkan dengan air – secukup rasa
  • Garam secukup rasa

Cara-cara

  1. Sotong direbus dahulu hingga masak. Ketepikan.
  2. Bancuh gula, sos ikan dan garam terlebih dahulu. Kemudian masuk semua bahan lain termasuk sotong. Perah limau nipis. Gaul rata dan rasa supaya dapat balance masam, manis dan masin mengikut selera.
  3. Kerabu ini enak dihidang sejuk.
  4. NOTA : Semua sukatan adalah anggaran, boleh adjust ikut citarasa masing-masing. Elok dimasinkan sedikit supaya sesuai rasanya bila dimakan dengan nasi putih. Secret ingredient untuk kerabu ini ialah gulanya, jangan pakai gula putih.

Laporan Masakan Bergambar (7)

Kerabu_sotong
17-09-2008
mmg sedap sesangat..tq share resepi ;)
Laporan oleh: tulip77

ur welkam!

Img_2598
19-11-2008
mmg peberet ni nak2 dgn SOtonG mmg antu!! ehehe...sedappp tulll... tq
Laporan oleh: Natto 1

tq tq

Kerabu_sotong
26-11-2008
Dah buat untuk dinner...Sedap...Gambar kureng cantik pasal pengcahayaan kurang...Thanks for the resipi
Laporan oleh: Nenie

lovely!

Dsc08028
28-01-2009
sy da cb kerabu sotong ni..mmg sodap r.. tq..
Laporan oleh: Terataiungu
Masakan_003
04-11-2009
simple je tapi sedap..thanks
Laporan oleh: ezdiani
Kerabu_sotong
10-07-2011
buat utk lunch td... yummy! sedap sgt.... sy tambahkn bunga kantan... mmg malatop sbb lada cili pedasss... heheheh thanks yeh share resepi...
Laporan oleh: haidirina
2011-12-11_19
11-12-2011
cubaan pertama! nmpk menarik n sedap. nyum2.
Laporan oleh: azzuwa


Komen (7)

17-09-2007, kelaparan komen :

wahhhhh...nampak yummy tuuuu...this is my hubby fav...mesti nak try...selalu beli je...sekarang nak wat sendiri lak....thanks zura for sharing....selamat berpuasa...=)


17-09-2007, uniquenix komen :

saya penah mkn kt kedai best gle nk cuba buat la


17-09-2007, qirah75 komen :

woiiiiiiiiii...sedapnyaaaaaaaa...saya tak pandai buat..tapi pandai makan kerabu nii..peyberettt..kalu p kedai sure oder kerabu ni....


17-09-2007, mutiarazura komen :

wat sendiri lebih puas hati. i siap leh ratah abis semangkuk! Cubalah! :-)


17-09-2007, ishikawa_ayumi komen :

eheh, k.zura.. smlm wani b'buka ngan kerabu sotong. buat banyak, sbb masak skali utk menu b'buka kt surau.. cuma kt rumah ni, mama tambah kacang botol n bunga kantan.. yummy!! :)


18-09-2007, mutiarazura komen :

memang resepi kerabu ni basicnya sama je, ulam-ulaman boleh ditambah ikut selera...I suka gak masukkan daun selom. Semalam I buat variasi kerabu ni guna udang and bunga kantan. Tp cam x berapa suka la rasa bunga kantan. Nxt time I'll stick tu serai je hehe


20-09-2008, Nenie komen :

teringin juga nak cuba ni...may be boleh guna idea ishikawa,tambah kacang botol...mesti best...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd