Google+

oleh: Lilydvalley Biskut Bangkit Nyonya

Bangkitsantan

Resipi ihsan dari Diana, Tq D


Created on : 16-09-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Lilydvalley




Bahan-bahan ( 70 biji )

  • 350 gm tepung ubi
  • 150gm gula icing
  • 20 gm mentega
  • 1 biji kuning telur
  • 130 gm santan pekat
  • 1/8 sudu teh baking powder

Cara-cara

  1. Sanggar tepung ubi di dalam oven
  2. Gaul sebati gula acing, mentega & kuning telur.
  3. Masukkan santan dan gaul sebati lagi
  4. Gaul sebati baking powder kedalam tepung ubi.
  5. Masukkan tepung kedalam adunan santan tadi & uli hingga menjadi doh.
  6. Canai doh dan terap mengikut bentuk yg disukai.
  7. Bakar pada suhu 150'C hingga masak.

Tag

cookies

Laporan Masakan Bergambar (7)

Picture_419
25-09-2007
jeng3...bangkitku...wat kaler putih dulu...tq lily
Laporan oleh: junjs11

comelnya bunga putih tu juns...u r welcome

Step_by_step_536
25-09-2007
Dah cuba buat dan rasa sedap dan lesap je kalau masuk dalam molot...xcelent recipe...thanks D and kak lily atas hasil yang cun sangat tu..
Laporan oleh: Mat Gebu

ish...mat..i nak bekas nyonya tu blh??? hahaha

Kuih_bangkit_nyonya
31-08-2009
Best! cair je bila masyuk mulut.. as wat perisa pandan! Thanks Kak Lily & Kak D
Laporan oleh: as75
Kuih_bangkit_nyonya
09-09-2009
buat putih je...semerbak baunye...sedap dan cair di mulut.1st time buat terus buat 2 adunan...konfident betul.alhamdulillah puas hati dgn hasilnya.tq kak...
Laporan oleh: sofieza
P1010344
08-11-2009
memang codap biskut nie...lemak2 gitu...ingat nak wat utk raye haji nie...
Laporan oleh: Mariani(KT)
P7086514
11-02-2012
wat mase raya aritu ade org tempah, tapi baru nak upload pic.. hehe..
Laporan oleh: AMir MUs
Dsc05253
06-11-2012
da lama buat,baru letak pic..sedap sngt..anak2 pun suka..tq
Laporan oleh: shahani kaf


Komen (52)

17-09-2007, yummiez komen :

itu dia.. kuih raya suda marii... hehehe.. kak lily, kuih ni same ke dgn kuih bangkit tradisional tu? hehehe my peberett tu... tp kuih tu tak guna tepung ubi kan?


17-09-2007, s_shamen komen :

uittt lily..cepatnyerrr buat kuih raya :-D


17-09-2007, Ringo komen :

Lily, berapa lama nak sanggar tepung dalam oven tu? then baking powder tu 1/8 apa erk? teringin nak makan raya nih :)


17-09-2007, Lilydvalley komen :

yummiez, ha, ini la kuih bangkit yg traditional tu..tp ni versi nyonya...sodap!


17-09-2007, Lilydvalley komen :

shamen...ni testing baru... dah jadi ni, barula buat betul2...:-)>>> ringo, i sanggar dlm 20 mins gitu...dah edit 1/8 sudu teh...sorry...tadi upload b4 pegi umah MIL.


17-09-2007, Ekieyna komen :

Wah sodap je nmpk kak lily!Hmm..tepung ubi??ubi kayu ke??ke ubi pe ya kak lily??


17-09-2007, schwenke komen :

selain dr gula icing gune gula halus blh gak ke??


17-09-2007, Lilydvalley komen :

eki,tpg ubi kayu la dik...schwenke, blg...gula biasa, blend dulu...kasi halus.


17-09-2007, edazman komen :

Lilly....1/8 sudu teh tu byk mana? saya tak pernah guna sukatan yg terkecik mcm tu.Teringin sesangat nak buat utk raya.


17-09-2007, Lilydvalley komen :

eda, kalo pening2 1/8 tu...ala... kira secubit or just hujung sudu teh tu pun ok la... tak la kena precise 1/8 tu.


17-09-2007, hzasabrina komen :

tu dia biskut bangkit nyonya versi k.lily dh luar...pasni biskut bangkit nyonya versi cik mat plak la kuar...hehehehe...sedapnye k.lily...*-*


23-09-2007, peekaboo komen :

cantiknya...hijau putih...boleh tak tunjukkan acuan kuih nii..nak cari nanti..tq.


24-09-2007, Mat Gebu komen :

haha...mat nak buat bangkit "jawa" pulak..amacam kak lily ok ke...nak tanya skit la....mentega tu ada bagi rasa apa2 tak kat bangkit tu...


26-09-2007, tuntung15 komen :

Amboi lily, kak ogy lum sempat buat biskut dah tukaq kale. Yg hijau tu perasa pandan ke? Mat, cantiknyer bekas kuih tuh........ beli kat maner..............


27-09-2007, pn-siti komen :

Cantik kuih ni nampaknya kenalah bangkit dari dpn komputer utk buat sendiri selama ni kuih bangkit beli kat nyonya je... macam2 warna ada


27-09-2007, Lilydvalley komen :

mat...ampun la mat...ni la 1st time in my life, i buat bangkit ni...jadi lak tu...happy sakan. tak tau mentega tu ada bagi rasa apa...


27-09-2007, Lilydvalley komen :

K Ogy, warna hijau tu...color aje...sbb warna ijo pandan x de kat umah mak. ada kale ijo aje. Buat 2 adunan, SIL kata tak cukup, so akan buat lagi. This time nak buat color oren lak...


27-09-2007, Lilydvalley komen :

Pn-Siti, lepas ni x payah beli kat nyonya tu...:-)


27-09-2007, Lilydvalley komen :

peekaboo, acuan tu...tinggal kat umah mak la. Nnt wknd ni i pi ambik.


30-10-2007, Nanthini komen :

kak d nak tanyalah saya dah cuba buat tapi adunannya lembek dan tak boleh diterap. dah cuba buat bulat-bulat tapi semasa nak bakar adunan jadi cair.... kenapa...apa kesalahan yang saya buat....


13-12-2007, Princess of Heart komen :

Assalamualaikum Lilydvalley, saya nak bertanya sikit, dimana saya boleh dapatkan acuan biskut bangkit nyonya ni?Mudahkah utk saya dapatkan acuan seperti didalam gambar itu?Kalau boleh ,saya minta alamat kedai sekali.Soalan kedua saya Lilydvalley, jika saya nak masukkan pewarna hijau jadi saya lebih memilih warna dan aroma daun pandan jadi ,adakah saya perlu blend daun pandan yg dibasuh bersih dengan santan pekat untuk dapatkan warna hijau untuk biskut saya?Tolong jawab soalan saya dengan jelas ,Terima kasih !


17-12-2007, Lilydvalley komen :

nanthini, adunannya patutnya agak keras. blh di gelek & terap. kalo cair...maybe terlebih santan kot.


17-12-2007, Lilydvalley komen :

POH, kat mana nak dptkan acuan tu...blh beli kat mana2 kedai/supermarket yg juual acuan2 kuih raya. Acuan tu plastik aje. U blh campur dlm santan warna hijau pandan tu, atau u titikan warna pandan tu selepasnya dan uli rata. adakah jelas jawapan saya?


21-02-2008, Scenny komen :

Sanggar tu apa maksud...brapa lama nak simpan dlam oven


08-07-2008, idajozaco komen :

hai kak lily nak tnya tepung tu masa kita uli dgn santan tu masih panas ke atau nak tggu sejuk dulu


08-07-2008, Lilydvalley komen :

scenny, sampai biskut tu masak...may be 15-20 min. dpends on ur oven.


08-07-2008, Lilydvalley komen :

ida, tunggu la tepung tu sejuk sikit. Suam2 pun x apa... asal kita selesa nak menguli.


04-10-2008, irenejury komen :

kak lily sanggar tu ape ek? so nak bakar dlm oven tu biasenyer bape lame?


07-10-2008, Lilydvalley komen :

irene, bakar la dlm 10 min pun dah cukup...suhu 130-150C.


07-10-2008, Lilydvalley komen :

irene, bakar la dlm 10 min pun dah cukup...suhu 130-150C.


06-11-2008, asmayah komen :

Boleh tak saya gunakan santan kotak? Adakah sukatan nya sama?


06-11-2008, Lilydvalley komen :

asmayah, boleh aje...i pun guna santan kotak. sukatan sama aje.


07-01-2009, asmayah komen :

hi...lilydvalley selain dari bangkit u, i amat miminati bangkit gula melaka yg jenis cair dimulut bila makan kenapa hari2 i balek di website myresepi sayang takde pun... Seperkara lagi hw to chat with u p'ple setiap x , i cuba masuk forum tak berjaya aje.. Wat is your direct emel address wic i can get thru u secara langsung my emel:- asmayah@singnet.com.sg Tks.


20-08-2009, zmz13 komen :

nak tanya pasal santan tu ,, 130 gm ke ml? sebab kalau pakai gm ... sukat masa dia dakam bekas ke cam mana? selalunya .. liquid, saya tak berapa pandai sukat pakai gm .. jarang buat ... so .. saja nak confirm kan .. gm dan bukan ml ... thanks lily!


20-08-2009, Acu5559 komen :

Salam.. Nak mencelah.. zmz13, actually kalau liquid, gm and ml adalah sama. So kalau resepi tu kata gm, sukat aje guna ml. Ikut mana yang biasa...


30-08-2009, zmz13 komen :

Acu5559 tenkiu fr the tip! :)


30-08-2009, Acu5559 komen :

Ur welcome... sama2 berkongsi ilmu. Dah cuba ke resepi ni? Acu nak gak cuba, tapi mengenangkan tak ada yg minat kat biskut nie, simpan dulu le...Anak2 tak suka sgt biskut, kalau kek tu, laju jer..


31-08-2009, rosnaliza komen :

kak lily,klu nk bg kuih bangkit merekah nk tmbh apa ek?slalu jmpa yg bntuk bulat2 kcil pastu dia merekah ckit.bkn pe,klu mlas nk terap nk bntuk bulat2 kcil ja..heh2


31-08-2009, noraida komen :

salam lily ,kalau bangkit nyonya versi u kena perap dulu tak adunannya dan santan kena panaskan dulu ak tq


05-09-2009, noraida komen :

salam lily thanks 4 d resepi, aida da cuba .anak2 kata sedap jadi nak buat untuk raya pulak, thanks again ya lily selamat berpuasa dan selamat menyambut lebaran


09-09-2009, powergirl komen :

salam & good morning saya nak tahu 350 gm tepung ubi & 150gm gula tu berapa sukatan cawan ??


13-11-2009, suarakekasih komen :

Lily, acuan bunga tu beli kt mana?


06-12-2009, iriez komen :

kuih ni cair kat dlm mulut kn..nk try la nti..ank suka mkn tp sllu beli kat supermarket je..


22-08-2010, fzzh komen :

acuan cantik. beli kat mana ya.. boleh upload gambar acuan.


05-02-2011, mummyjane komen :

lily thanks for the recepi, dah lama akak cari ni, must try


29-06-2011, mamazikri komen :

Thanks 4 the recipe. Feveret nih. Dah 2 kali buat. Mmg sdp. Tp nk tya lah. Betul ke sukatan tepung tu sbb 2 kali wat tu dua2 kali doh lembik. Saya ikut betul2 sukatan resepi. Saya tambah sendiri tepung agak2 doh boleh diterap.


07-07-2011, AMir MUs komen :

tq.. nyum2.. 1st time wat dah jadi..


22-07-2011, miss laiha komen :

k.lily,cantik cetak kuih bangkit.mana nak cari?


28-07-2011, lisa_milius komen :

wahhh...sy d try n skrg saya mintak izin gne resepi ni untuk tambah pendapatan sempena nak raye ni..leh x kak??hehehhehe


12-08-2011, D"kentang.myresepi.com komen :

wah..macam senang nak buat & nampak cam sedap...


27-08-2011, HAIDA IMAN komen :

Lily tepung ubi tu nk keja kena sanggar berapa lama?


27-08-2011, teruna komen :

jgn sampai hitam je,,,,,hehehe


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd