Google+

oleh: yani Puding coklat

Coklatpuding

Khas untuk peminat coklat.


Created on : 16-09-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yani




Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 80g coklat
  • 170ml susu segar
  • 60g gula
  • 2 biji kuning telur
  • 130ml fresh cream/whipping cream

Cara-cara

  1. Potong coklat kecil-kecil. Panaskan susu segar dengan gula. Kemudian masukkan coklat tadi. Masak sehingga coklat cair.
  2. Dalam mangkuk lain, masukkan fresh cream dengan kuning telur. Pukul sehingga sebati.
  3. Kemudian masukkan no.1 ke dalam no.2 . Kacau sebati.
  4. Lepas tu tapiskan adunan masuk ke dalam bekas puding(puding cup/ramekin).
  5. Letakkan cup pudding ke dlm oven plate, masukkan air suam ke dalam oven plate ketinggian paras air lebih kurang 2cm. Masak dengan suhu 160C selama 30-35 minit. Simpan sehingga sejuk.
  6. NOTE: Puding ni lembik sikit. tak sesuai kalau masak dalam bekas besar sebab tak boleh dipotong.









Laporan Masakan Bergambar (1)

Imgp4583
22-02-2008
baru je siap. tgh sejukkan.. guna cup kecik-kecik... comei sikit..
Laporan oleh: tuberose78

Komen (11)

17-09-2007, syahmi komen :

yani....sori ye...nk kata , cam kaktus lak......;)


17-09-2007, Ekieyna komen :

Kak yani coklat tu kan??cooking coklat ke..ke coklat bar cadbury tu??


17-09-2007, edazman komen :

Yani,...you guna coklat apa? coklat susu ke,coklat masakan? Tapi bila baca semula cara2nya,mesti pakai coklat masakan kan? Betul tak? nak buatlah petang ni.


17-09-2007, yani komen :

apa-apa jenis coklat pun boleh asalkan sweet chocolate.


22-01-2008, padme komen :

puding coklat ni cair punya ke yani?? xmcm agar2?? yani u ada x resipi roti danish?? bleh share??


17-07-2008, shaena komen :

yani, shaena dah try smlm. lps 35 minit tue septtnye rupa mcmane? yg shaena buat nie nmpk ade 2 lapis, yg coklat berkumpul kat atas, kat atas elok, tp bwh dia cair sgt2, mmg mcm tue ke atau shaena punya x jd nie?? frust lah...


25-04-2009, lebahmanes komen :

kak yani.. ada tak method lain selain dari oven baked? kukus boleh tak?


29-05-2009, etie safiyyah komen :

salam.. fresh cream tu ape?


08-02-2011, Huda@Pj komen :

deco class kak yani.. cam dlm chanel Food Network.. nak wat la mlm nie..


22-05-2011, effa anak komen :

boleh tahan la resepi ni tapi caranya banyak sangat


30-09-2011, LadyApple komen :

nak cubala..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd