Google+

oleh: irni2211 Bubur Lambuk

Dscn0768

Resipi seimbang, sedap & mudah disediakan...sesuai utk menu berbuka puasa...Selamat Mencuba!


Created on : 16-09-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi irni2211




Bahan-bahan ( 5 orang )

  • 2 1/2 cawan beras
  • 2 ekor ikan kembung bersaiz sederhana
  • segenggam udang hidup
  • 2 sudu besar udang kering dikisar/ditumbuk kasar
  • 2 cawan santan drp sebiji kelapa
  • 8 ulas bawang merah dikisar halus
  • 2 ulas bawang putih dikisar halus
  • 1 inci halia dikisar halus
  • 3 batang serai dititik
  • 6 cawan air
  • Garam & gula secukup rasa
  • 2 sudu serbuk lada hitam
  • 3 helai daun pandan disimpul
  • 2 cawan pucuk paku merah/perak/paya (sama jenis tp nama berbeza)-diambil daun & batang yg lembut shj
  • 2 helai daun kunyit dimayang halus
  • 3 tangkai daun kesum dimayang halus
  • 2 sudu kerisik kelapa (jika suka)

Cara-cara

  1. Bersihkan ikan & udang & direbus dgn sedikit garam. Ketepikan & JANGAN DIBUANG AIR REBUSAN TADI.
  2. Didihkan air rebusan tadi dengan beras yang telah dibasuh bersih. Tambah air & rebus sehingga kembang/pecah.
  3. Ikan & udang dikisar kasar & digaulkan bersama bawang merah, putih & halia telah dikisar halus serta serbuk lada hitam & udang kering. Biarkan sebentar & masukkan ke dalam beras yg telah kembang tadi. Biarkan menggelegak di atas api sederhana.
  4. Masukkan serai & santan. Kacau & pastikan tidak pecah minyak.
  5. Tambahkan kerisik kelapa, garam & sedikit gula mengikut selera. Kacau rata & didihkan lagi.
  6. Akhir sekali, masukkan daun pandan, daun kunyit, daun kesum & pucuk paku. Gaul & tutup api.

Tag

bubur









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (24)

17-09-2007, kelaparan komen :

hanis nak tanya...kalau tak masukkan serai...boleh ke... rasa nak try la petang ni utk. berbuka puasa...thanks for sharing ...


17-09-2007, irni2211 komen :

bole jugak..cuma kurang je la bau wangi serainya...kalau dh try jgn lupa bg komen yea!


17-09-2007, wahidayu komen :

boleh caye ke macam tak sedap je


17-09-2007, skyblue komen :

sedap tak sedap ikut tekak masing2... patut ke wahidayu bagi komen tak sedap sebelum cuba?


17-09-2007, irni2211 komen :

Sy memang minat masak & x sangka Myresipi.com byk bantu saya..ini kali pertama sy upload hasil keja sy dlm Myresipi.com..saya cuma berkongsi resipi aje..sy baru buat ari Sabtu lalu dan alhamdulillah...menjadi walaupun x sesedap kg baru punya...kalau sesiapa pernah mkn bubur lambuk terengganu & pahang...inilah ramuannya yg saya gabungkan sekali..mungkin gambarnya x cantik sb x dihias dalam mangkuk...dh siap masak terus sy amik gambar..kalau sesiapa ada resipi yg lebih sedap, apa salahnya dikongsi...resipi ni pun sy dpt dr Mesra.net.my..sy ubah ikut citarasa sy..Cik Wahidayu...kalau u peminat bubur lambuk..apa salahnya mencuba...tp kalau dh cuba..kongsi la plak pengalaman u masak bubur lambuk...selamat mencuba


17-09-2007, irni2211 komen :

Tima kasih bg mereka yg beri komen...saya tambahkan bahan lg iaitu kerisik kelapa bg mereka yg suka..


18-09-2007, tulip77 komen :

irni tq resepi nih...nnt free i nk try lah sempena bulan puasa nih... setuju ngan skyblue selera masing2 berbeza & klu tak buat lagi mana nk tau sedap ke tak...


18-09-2007, tulip77 komen :

irni, utk lada hitam dan kerisik u guna sukatan sb atau sk? sni xda kelapa i guna santan paket nk tau santan tu pekat atau cair? pucuk tu leh ganti ngan apa yg nk sedapkan bubur ni? cawan santan tu u guna sukatan yg sama ngan beras ke? hehehe sorry eh byk soklan sbb nk try weekend nih...tu yg sungguh2 bertanya nih...tq


18-09-2007, schwenke komen :

Jgn komen kalau blm buat..kalau nk komen, komen la lps u da try buat resepi tu wahidayu!ckp jgn ikut lepas kt mulut tu....


18-09-2007, schwenke komen :

Irni txs for ikhlas kongsi resepi...ade lg ape2 resepi kongsi la ngn kami kt MyR ni..biskut raye skali ek...


18-09-2007, ishikawa_ayumi komen :

ehhe, teringat dlu2, beratur kt kg baru, nk amek bubur lambuk.. sanggup beratur panjang2.. itu dulu la.. dh bsr2 mcm ni x g lg.. nti ade mase, boleh cuba jgk resepi ni ;)


18-09-2007, irni2211 komen :

tulip77..maaf la kalau resipi x lengkap..utk lada hitam di atas sy guna sudu besar tp bg mrk yg x suka bau & rasanya..bole dikurangkan jadi 1 sb jer..kerisik pun guna sudu besar..santan pula santan pekat tp kalau nk kurangkan kolesterol guna la santan cair..kalau kat mesia ni daun pucuk ulam spt pucuk manis bole diguna sekali tp kalau x jumpa ulam2an bole ganti dgn sayur hijau yg lain spt kangkung atau carrot & kentang (bg mrk yg berada di overseas..ikut citarasa masing2..tetap jd seimbang..cawan santan guna sama dgn cawan beras k...ehh tulip77,'kalau malu bertanya sesat jalan'..kan?tima kasih krn berminat utk mencuba...jgn lupa bg komen ya...all the best!


18-09-2007, irni2211 komen :

schewenke & ishikawa_ayumi...sama2..insyaallah sy nk kongsi byk lg resipi ni...esp masakan org pahang & n. 9..maklum la..terlebih rajin bulan pose ni...


28-10-2007, sitiazma komen :

irni - bagus awak bagi resipi ni. Inilah resepi bubur lambuk org terengganu. Kalau dah biasa bubur lambuk ni, bubur lambuk kampung baru pun tak setanding. Ini sama dengan resipi keluarga saya - boleh juga letak kepingan kecil-kecil ikan kering, kalau dah moden - masukkan udang besor2 pun lagi ler meleleh. Memang tak puas makan!! Saya mengidam kat german ni - takde pucuk paku merah tu, terpaksa ganti dgn cream bayam german :P


05-01-2009, mamabalqis komen :

Semalam try buat. Terlupa letak serai. Low budget, so letak ikan kembung jek. Tak letak udang. Memang sedap giler. Kalah bubur Kg Baru. Hubby and my dotter makan bermangkuk2.......


31-08-2009, shiina komen :

Betul tu ishikawa_ayumi...masa i kecik dulu pun...Bubur Lambuk Kampung Baru satu kemestian tiap kali berbuka di bulan Ramadhan...anak jati Kampung Baru lah katakan...Bubur Lambuk Kampung Baru memanglah superb...kebanggaan orang Kampung Baru...tiada tandingannya...macam members lain cakap...semuanya terpulang kepada citarasa masing2 kan...kalau tidak...masakan saban tahun orang sanggup datang dari jauh...beratur panjang2 demi Bubur Lambuk Kampung Baru@Bubur Lambuk Agong...rasanya...aromanya...seAgong namanya...Alhamdulillah...namun tak salah mencuba bubur lambuk versi lain negeri...lain orang...lain citarasanya...


15-09-2009, mamamikael komen :

Salam semua! Nasib baik jumpa website ni. Dapt juga resepi bubur lambuk. Next wednesday ada majlis berbuka puasa kat sekolah boleh la cuba resepi ni. Terima kasih kerana sudi kongsi ilmu.


17-03-2010, resepimama komen :

Resepi ni leceh. Nak kena rebus ikan/blend isi dia...... Tapi sangat berbaloi rasanya. Saya dah cuba...... Yummy...............


15-12-2010, suzi_zs1401 komen :

saya memang suka bubur lambuk terengganu sebab tiada daging.. sedap sebab ada pucuk paku dan ikan... thanks sebab kongsi resepi ni...


14-04-2011, zuieda komen :

alhamdulillah saya baru saja siap masak bubur lambuk...mmg sedap...thanks 4 the recipe,bila free nnt saya masukkan gmbar


17-04-2011, myzun komen :

sis..ini bubur lambuk terengganu style ke? saya memang dah lama teringin nak buat bubur lambuk ni..dulu masa arwah jiran saya ada dia selalu buat..ni dah rindu sangat nak makan bubur lambuk tu..insyallah nanti i cuba


01-05-2011, aish auni komen :

sy dah cuba buat bubur ni hari ni... sedap! kalah bubur lambuk kg baru dll....sbb ia berasaskan ikan...sy pernah mkn bbur ni jiran kasi,org klantan. apepun tq ats resepi ni...;)


03-09-2011, juzfika komen :

wahidayu.sy dh try bnyak resepi dr blok ne.xde lg yg xsdp..sumenye sdp2..klo u rse u pndai sngat,,u try boh 1 resepi kat cni..we all nk try.sdp ke x..ckp ikut sdap mlut jerr..


11-10-2011, irni2211 komen :

tima kasih suma sb bagi komen..dah lama sy x kongsi resipi tp MYR byk bantu sy cuma x sempat nk update hasil keja dapur sy..TIMA KASIH MYR!!! Just nk share, bubur lambuk ni sy upload kat MYR 16-09-2007...ms tu blum ada anak...slps setahun i.e. 16-09-2008 sy deliver my first child!kebetulan pulak...anyway, jgn lupa mencuba resipi bubur lambuk ni..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd