Google+

oleh: kak izan Kek coklat moist

Kek_coklat_moist

Resepi ini telah di berikan oleh seorang kakak yang meniaga kek. Cubalah memang sedap saya pun buat meniaga juga.Selamat mencuba.


Created on : 16-09-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak izan




Bahan-bahan ( 21 x 21 cm )

  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu kecil baking powder
  • 2 cawan gula halus
  • 4 biji telur gred A
  • 250 gm buttercup
  • 2 sudu kecil esen vanilla
  • *1 cawan serbuk koko
  • *1/2 cawan gula halus
  • *1 cawan air panas
  • *1/2 cawan susu cair

Cara-cara

  1. Masukan bahan yang bertanda * serbuk koko,gula halus dan air panas dan jerangkan atas dapur dgn api yang kecil sambil dikacau rata dan berkilat sejukan dan tuangkan *susu cair kacau rata dan ketepikan.
  2. Pukul butter dan gula hingga kembang dan masukan telur sebiji-sebiji,vanilla di gaul rata dan ayak tepung dengan baking powder 3 x baru masukan tepung berselang selikan dengan pes coklat tadi dan digaul hingga rata-rata,
  3. Masukan dalam loyang 9 x 9 dan bakar selama 1 jam pada suhu 180 darjah api atas bawah.
  4. Sejukan kek dan dibahagi 3 atau biarkan begitu saja.
  5. Untuk moistnya satukan 100 gm coklat masak, 1 sudu besar susu pekat manis dan 3 sudu besar air panas dan cairkan secara double boiler hingga pekat dan curahkan diatas kek dan hiaskan ikut suka.Selamat mencuba.









Laporan Masakan Bergambar (35)

Dscf5799_copy1
11-10-2007
Memang moist..my fav choc cake
Laporan oleh: joayee

sorry lambat balas,terima kasih mencuba kek ini

Imgp2363
21-10-2007
Guna tepung kek, letak sedikit kopi segera dan garam... best, tak payah cari resepi kek coklat lagi... thanks!
Laporan oleh: skyblue

Tq cuba buat kek ni.Nanti kal izan nak cubalak letak kopi segera tapi guna kopi setesyen keretapi kluang ok tak

Image048
06-11-2007
sdap..moist sgt sgt...
Laporan oleh: mrsdayat

Terima kasih memang moist sangat2 sorry lambat ke bye

Img0219a
30-11-2007
da 2 kali wat...moist sgt..tp tak letak topping pon...tetap menawan kalbu..hehe
Laporan oleh: najah_82

Tq buat kek ni........k.izan suka makn tak moistnya.......tapi kalau anak2 suka ada moist........kalau baut hantaran pun memang best hiaskan lebih cantik lagi.......ke ta

Kekcklt
23-01-2008
mmg sedap kek coklat ni...dah try buat hr tu time anak2 blk dr asrama..sat ja lenyap smua. Tapi sy buat 1.2 adunan je dulu...nak testing...rupa2nya x cukup!!!
Laporan oleh: afizaz93
Kek_coklat
17-02-2008
mmg sedap sangat......tq 4 d rcp....
Laporan oleh: syahmi
P1010248
10-03-2008
Dah banyak kali buat, yang ni dengan topping dan hiasan sesuka hati ciptaan dari anak saya hehehe...
Laporan oleh: MamaInaz
P1010318
10-03-2008
Yang pula saya buat dalam cup, tapi tanpa topping..pun tetap sedap... TQ kak izan...
Laporan oleh: MamaInaz
08042008074
11-04-2008
Ni dia hasilnya. buat masa besday hubby 8hb ari tu. mmg sedap cuma bila masak kek elok naik.bila sejuk terus turun..tp still sedap...
Laporan oleh: Hajar18
Apr_08__6_
27-05-2008
Sedap sangat kek nih...Memang moist sesangat tak yah susah-susah nk keluarkan periuk kukus dah. Saya cuma guna api bawah je macam bakar kek biasa. Rasa kek ni lagi sedap lepas semalaman dan tambah lak dengan ganache coklat. TQ so much...Jangan tak cuba!
Laporan oleh: coveredgirl
Cupcake_mama__16_
09-06-2008
best recipe ever, sedar tak sedar dah 4 cupcakes saya ngap. TQVM :-)
Laporan oleh: aeeda78
Dsc_0389
14-07-2008
Sedap sgt n moist, cuma structure nya mcm termendak gitu..maybe sbb tak letak soda bikarbonat kot?
Laporan oleh: mawaddah
005
11-08-2008
dah cuba kek ni..memang sedap and moist. Mungkin manis sikit untuk saya tapi apapun semua cakap mmmmm
Laporan oleh: sarahcamelia1
Kek
18-08-2008
Ni la yg sy buat..simple jerk cuma nape ade merekah sikit ekk..next time nk try buat cara kukus plak.
Laporan oleh: aprilries
Coklat_kek
30-09-2008
dah siap dhhh. rasa blum tau lai sebab puase. ayaq liuq dah melilih dah. tak sbq nak tunggu waktu buka. tq 4 the resepi
Laporan oleh: nafwabest
Kek_008
30-12-2008
kek coklat yang paling best ! Thanks Kak Izan :D
Laporan oleh: Mummy7857
Dsc00977
07-02-2009
TQ, Izan, SEDAP BANGAT terutamanya waktu panas. Tak sempat nak make-up, anak-anak dah pulun.
Laporan oleh: Sharm1969
Dsc05224
10-02-2009
memang sedap....terima kasih untuk resepi yang mudah dan amat2 sedap sekali....x sempat nak toppingkan...huhuhuhu dah abis kena makan...huhuhuhuuh
Laporan oleh: sweet 4ever
Dsc04038
11-02-2009
dah banyak kali dah buat.
Laporan oleh: coffee princess
100_0128
23-07-2009
dah cuba, ingt nak wat niaga jugk, tp bnyk org kata kering, tak tahula mungkin silap saya. kena cuba buat btul2 lg lain kali.
Laporan oleh: srt08
Dsc03834
02-08-2009
Yang ni baru cuba semalam, menjadi juga. Tapi I guna cawan biasa, nanti nak beli la cawan sukatan kat kedai kek tu. Kek ni memang sedap. Tapi toppingnya I guna ganache..
Laporan oleh: Jadeof
Snc00110
16-08-2010
first time cuba dah jadi..sedap!
Laporan oleh: erycatz
Dsc04654
17-08-2010
Selamat berpuasa kak Izan, sesaja buat untuk anak-2, lum make up lagi dan dah beri kat jiran sebelah rumah sambil pulangkan pinggannya.
Laporan oleh: Sharm1969
Image029
08-01-2011
Terima kasih kak izan. Actually ni first time sy buat kek dan bersempena birthday kwn sy, sy try la resepi ni coz nmpk menarik n sedap. Alhamdulillah menjadi. Yg bestnye semua kata sedap.
Laporan oleh: ainunflora
P1030082
24-01-2011
dapnya kek ni.x mekap pon abs gak.
Laporan oleh: Mariani(KT)
Aqil-2
31-01-2011
kek yg aku buat khas utk besday anak tersayang,mmg x pernah jemu buat kek ni..sedap sgt semua suke..tq pd puan punye resepi ni..;))
Laporan oleh: amirun aqil
Imgp4690
19-03-2011
saya slalu wat kek coklat guna resipi ni.. baru sempat nak upload.. memang sedap... thanks..:-)
Laporan oleh: sygmama
P1040917
31-03-2011
thanks for d recipe... husband & anak2 suka sangat. tapi saya jadikan cupcakes, hanya makan masa 10 mins saja dalam oven! :))
Laporan oleh: kak_rose
Dsc07333
17-05-2011
Tgah malam buat kek ni...cri bahan nk hias..tkde la plk...last2 anggur dalam peti ais jd mangsa..hehehe.comot skit..tk sempat nk bersih kan...tk sbr2 nk mkn..hehe...mmng marveles
Laporan oleh: nasham
Picture0018
19-06-2011
hehe, tq tuan punye resepi.. ni kali kedua buat.. buat utk anak punye besday.. esok nk antar g sekolah dia.. hopefully her teachers n frens luv it..
Laporan oleh: propcat99
060720111769
06-07-2011
ke memang moist..sy kukus..tapi np toping jadi keras ye??saya letak planta dgn coklat masakan gunu double boiler..sblm buat xkeras..lupo teknik dia...huhu
Laporan oleh: akmarmahmud
Dsci1954
01-07-2012
dah cuba buat kek ni .mmg sdap & anak2 suka.tq for the resepi
Laporan oleh: tempoyak108
20120817_072944
17-08-2012
rasa dia memang sedap :) saya guna baking soda 2 sudu kecil. tapi yang tengah tak naik sangat macam kat tepi. bawah pula melekat walaupun da letak butter dan tepung, jadi dia ada melekat sikit. bhgn tepi pula mcm mengecut dr tepi. kenapa ye? adakah sebab saya panaskan setengah jam dan sambung blk stgh jam lepas 10 minit?
Laporan oleh: sayacomel
Img-20120819-01387
23-08-2012
best :)
Laporan oleh: cikcu_violeta
20120825_102051
25-08-2012
sedap. cume senang hancur sebab x guna baking powder, guna baking soda.. jadi sy potong siap2 ;p
Laporan oleh: sayacomel

Komen (66)

16-09-2007, tulip77 komen :

kak izan... gula nk masak tu yg mana? yg 2 cwn ke? oven sy ni xleh guna serentak api atas & bawah, klu sy guna api bwh je ada prob tak? & kek dibahagi 3 nape? kek ni besar sgt ke?


16-09-2007, Ekieyna komen :

Kak izan kek ni 1/2kg eks??Bekas cam tu mane nk beli ya??huhu..tanyer..sbb nak wat biz hehe:D


16-09-2007, kak izan komen :

Tulip 77....masak gula 1/2 cawan je...kek ni keguna api atas bawah kalau api bawah je tak jadi kot.kek taklah besar cuma 9 x9 x 3 inci dibagi 3 tu untuk dijual saja je. Ekieyna...kek ni lebih kurang 1 kg tapi di bahagi 3.Bekas tu beli kat kedai kek saiznya 4 x 10 inci....taniahlah kalau ada niat nak buat biz


16-09-2007, zahira_nur komen :

kak izan, 'double boiler' tu camane yer..... baru na blaja masak....


16-09-2007, HANIS_najiha94 komen :

HAI SEMUA...resipi nie memeng nampak sedap!!! nanty,saya cube wat k..


17-09-2007, edazman komen :

kak izan...saya dah cuba kek ni.Sedap tu memang sedap .4 soalan saya nak tanya....kenapa kek terbelah kat tengah slps masak,,,, apa fungsi susu cair yg di+ dlm adunan koko,,,knapa kek berderai setelah masak .....&..kenapa letak air panas utk toppingnya (tak rosak ke tekstur coklat tu jika ber+ ngan air). kek ni memang sedap dan mudah sangat buatnya.


30-09-2007, kak izan komen :

Maaflah lambat balas komen kak izan sibuk sikit.Double boiler tu kena guna dua bekas satu isi air dan jerangkan hingga didih dan satu lagi isikan dengan coklat dan letakan kat atas periok yang airnya megelegak itulah namanya double boiler.Tanya tak salah bagus tu.


30-09-2007, kak izan komen :

Terima kasih kerana sudi mencuba kek ni.Kek ni memang macam tu dah jadilah tu taniah, susu cair ditambah untuk menambahkan kelainan rasanya dan susu tu juga boleh melembutkan kek dan seeloknya kek sebelum dipotong hendaklah masukan dalam peti sejuk dulu, air panas tu untuk mecairkan coklat dan kacau hingga pekat dan barulah dituangkan diatas kek.Oklah apa pun kak izan mengucapkan tahnia kerana mecuba.


07-11-2007, kakyat komen :

tkaceh share resipi nie. anak tanya sket tak yah guna soda bikarbonat ke unt kek nie?


18-11-2007, R-Lin komen :

kalau boleh tau,kak izan jual kek ni satu berapa RM? hehehe..ada hati nak buat jualan jg..


25-11-2007, najah_82 komen :

dah wat...tgh tunggu kek masak je...tgk la result die camne nanti yek....


25-11-2007, najah_82 komen :

dah wat...tgh tunggu kek masak je...tgk la result die camne nanti yek....


26-11-2007, kak izan komen :

Hai kakyat kalau sket pun kena guna sodabicarbonat juga.kek ni memang guna sodabicarbonat ia tak boleh guna baking powder nanti tak jadi k.izan tak tau....Apa pun t.kasih cuba resepi ni


26-11-2007, kak izan komen :

Hai Lin tanya harga ni nak potong trip k,izan ke......?Yang saiznya 9 x 9 RM 20 dan yg dlm gambar diatas tu harganya cuma RM 7 saja buat masa sekarang.Belum ada cadangan lagi utk naik kan harga. Tak salah kalau Lin nak meniaga kek ni,,,,,,,,,,k,izan galakan semoga terus berjaya amin.......


26-11-2007, kak izan komen :

Hello najah cam ner ok tak kek yg dibuat semalam.Tentu bau kek tu semerbak satu rumah kan.Ok semoga terus berjaya


26-11-2007, kak izan komen :

Kakyat kek cholat ni guna baiking powder jgn campur dgn sodabicarbonat ok, komen yg diatas tolong abaikan. K.izan salah taip lak yg guna sodabicarbonat kek minyak.....


27-11-2007, skyblue komen :

kak izan, sy tak kenal kopi setesyen keretapi kluang tu... hehehe Kopi segera nescafe boleh... klu tak bubuh kopi espresso pun boleh. Sy bagi resepi ni kat kawan, dia dah buat 5 kali!!!


02-12-2007, drzaikk komen :

dah buat kek ni pagi td tp xsempat amek gambo. mmg sedap. moist dan gebu. with the topping mmg perfect la.


04-12-2007, annur komen :

suka sangat terjumpa site ni, terus sign up. tx sebab bagi resepi tu kak izan. Nur baru wat kek tengahari tadi guna resepi lain, em.. tak moist lak. so, topping nak guna resepi ni. Esok lusa nak wat lagi, 100% resepi kak izan. Semoga k.izan dimurahkan rezeki oleh Allah...


02-03-2008, Mummy7857 komen :

TQ kak Izan, baru lepas buat dan pertama kali menjadi. Tak la husband i marah lagi. Selalu tu, tong sampah jer yang kenyang. Kali ni, keknya Memang sedap, moist.Terima kasih daun keladi, kalau ada resepi lain, upload lah lagi...


05-03-2008, gnz98 komen :

sedap betul.. maleh nk buat topping, tapi kek dh mmg sedap.. dh lama cari resepi kek camni.. tima kasih sbb share resepi


12-03-2008, anit komen :

Kek ni mmg gebu n moist. tak pyah cari resepi kek coklat lain. dan rasanya fuyoo..toping nya tak keras bila dah sejuk..anak2 pun suka. sapa yg blm cuba..apa tnggu lgi. tq K.Izan


17-03-2008, anit komen :

Sy dah buat 2x..cuma sy tambah srbuk nes. Memg sedap n moist. tq


18-03-2008, maz76 komen :

Saya buat kek ni dengan anak2 saya - 7,6 dan 5 tahun. Sedap dan cantik jadinya..macam jual kat kedai.Untuk topping, saya gunakan susu, gula, serbuk koko dan sedikit butter . Sekelip mata je dah habis...(Gambar belum dapat nak upload buat masa ni.) Terima Kasih.


26-05-2008, cookie komen :

kak izan nk tny skit...agak2 nye kek ni tahan brape lame ek? sbb sy nk try buat la.. utk kenduri qeqah ank buah sy..tp sy nk buat dlm paper cup..so sy nk buat 7 hri sblum hri kenduri tu....agk2 nye still elok ke?


02-06-2008, ajnie_2805 komen :

semalam dh try buat kek coklat moist ni......lembut. 1 sy buat dlm loyang balance sy mskkan dlm cup. tq share resepi ni.....


19-08-2008, sofinar komen :

dah buat nanti saya anta laporan... jadi dan lembab, sekampung suka.... saya jamu anak2 sedara dan ipar duai


30-09-2008, nafwabest komen :

saya baru buat. tapi tersalah sukatan..hehehe....patutnya 1/2 susu cair tapi saya letak 1 cawan. bila nak gaul ngan tepung saya kurangkan skit pes coklat tu. tak tau ok ke tak. jap lagi tau le...anak saya nak tolong sama td. tu yg kelam kabut. nanti saya amik gambar . harap jadilah


12-10-2008, yanns4 komen :

akak nk tanye..susu cair tu yg ideal tu ke yg susu dlm kotak tu?..pastu kalo tpng tu kalo guna tpng naik sendiri tkyah letak baking pwder dh kan?..sori br nk belajar hehe


12-10-2008, yanns4 komen :

pukul smpai kembang tu sampai jd putih ek?


25-11-2008, zurina_1809 komen :

nak tanya.. sy dah cube resepi ni tp nape kek coklat tu x masak kat tgh2?


01-12-2008, rzynee@myresipi.com komen :

kak izan jual kek kat mana?mana lah tau saya boleh beli.walaupun rumah saya kat Sabah.tp insyaallah tahun depan saya masuk asrama tingkatan 1 kat putrajaya.doakan saya diterima kat sekolah tu ye...Oh ya, hari tu saya buat kek tu mak saya kata topping dia tak berapa lemak.pastu adunan dia tu macam ada bintik2 kuning.Boleh tak kak izan jawab?


02-12-2008, noor haida komen :

salam. kak izan, gula tu guna yang mana satu 2 cwn atau 1/2cwn. resepi nampak menarik. teringin nak cuba.


09-12-2008, tinie27 komen :

Nak tanya kepada sesiapa yg dah buat kek ni, sukatan CAWAN tu ikut sukatan metrik ke iaitu 1 cawan = 250gram?


10-02-2009, kakyush komen :

hi kak izan..saya dah buat kek ni semalam. Kek ni tak naik sangat mcm kek2 yg gebu tapi mmg moist sgt2. Semua yg minat coklat kata sedap sgt. Saya guna 1 3/4 cawan gula sahaja sebab family semua tak suka manis2. Terima kasih byk2 share resepi hebat ni dgn kami.


10-02-2009, kakyush komen :

kepada tinie27, beli aje 'cawan sukatan' lbh mudah, tak perlu nak timbang2. 'Cawan sukatan' ni senang nak jumpa kat kedai jual barangan kek. Satu set ada 6 cawan...sama mcm sudu sukatan. Harap dpt membantu tinie27. Sori kak izan, saya tolong jawapkan.


03-04-2009, yatipat komen :

Assalamualaikum kak Izan. Saye dah cube wat kek nie. Jadi! Sedap! Best sgt2.. cume saye tukar serbuk koko 2 dengan imported koko yang adik tersalah beli, nak abiskan stok. Anyway..memang sedap. TQ.


26-06-2009, srt08 komen :

Slmt pagi k.izan. kelmarin saya buat kek ni, alhamdulillah, jadi n sdp, tqsm.


05-08-2009, evisukyme komen :

salam k.izan..nk try wat choc moist nih...tp konpius sket...nape ade 2cwn gula halus then 1/2 cwn gula halus?nak guna yg mana 1 erk??sesapa yg dh buat tulun bgtau sat...kot kak izan bz...plz...nk testing powern nih...(maklumlah xreti buat....)


16-09-2009, mrsdayat komen :

gula halus yg 1/2 cwn tu untuk wat topping. untuk kek..yg 2 cwn. harap membantu...


16-09-2009, mrsdayat komen :

erk..silap lak..yg 1/2 cwn gula tu untuk wat pes coklat dlm step 1. ehehh


02-10-2009, bibiefitri komen :

akak,nak tanya sukatan cawan tu nak pakai cawan ape ek...tak pandai sgt sbenarnya...ada sukatan lain tak


03-10-2009, puanhanieza komen :

kak izan, cawan ni cawan mcm mane? kalau yg sukatan metrik tu mmg sesuai ke kalau kata 1/2 cawan? penah buat kek lain tapi kalau salah sukatan je jadi terlebih la pula..CAWAN mcm mane ni..yg dah buat tu bleh tak bgi info sikit?? tqsm. kalau loyang 7x8" boleh tak guna sukatan2 dalam recipe ini? tq kerana sudi attend..


05-11-2009, feZzy komen :

akak,kek nie boleh bertahan lama mana yer?ngat nak wat biz la tp takut tak tahan lama lak..


22-12-2009, pija komen :

dah try wat da... best gler!!!! sdap sgt.. dah wat skali... asyik nak wat je... tq kak izan..


15-04-2010, akmiena komen :

DA TRY BT.. TP K.IZAN JUAL BRP RM YER.. INGT NK TRY BT BSSNES


10-05-2010, ziela79 komen :

Macam mana nak buat coklat untuk topping?


14-12-2010, ctadikadh komen :

cfius,,2 cawan gula halus dengan 1/2 cawan gula halus..mana satu untuk kek n topping...sb nk buat moist tu xde pun msuk gula


19-12-2010, juosman komen :

kek ni memang sedap.. sekali cuba dah jadi.TQ izan.


31-12-2010, munir86 komen :

Salam..menarik kek ni..mohon izin gune resepi..thankss yar Kak Izan..:)


08-01-2011, nasuha24 komen :

salam k.izan.. gula tu nk ltak yg 2 cup ke yg 1/2 cup tu.. confuse.. sbb teringin sngt nk try kek ni.. klau kata yg half cup tu utk buat pes coklat, jd same je utk kek sbb pes coklat tu akn mix dgn tepung.. halp! help! tQ..


16-03-2011, anne izani komen :

nak cuba gak lah. nmpak sedap.


23-04-2011, annyss sophillea komen :

memang best kek nie...thanks sis cz share resepi...^_^


17-05-2011, nasham komen :

saya baru je sudah buat kek ni...tp..tk tau nk upload mcm mana...mcm mana yer...nk upload


20-05-2011, otaibaker komen :

kek nak tahan lama, guna potassium.... 1% shj tau.....


20-05-2011, Jannah85 komen :

Salam..saye nak cube buat kek nie...my favourite.Tapi saye guna sukatan cawan air teh sesuai ker?moge Allah mudahkan..n jadi kek ni.aamiin...


24-05-2011, siti_nurhaliwati komen :

Salam kak, nk tnye if bakar guna microwave cmne lak? Brp lama nk bakar? N gula halus gula ising ke? Ke mmg ada jual gula halus ni? Sori kak byk plak tnye. Tringin nk try wat. Hrp sape y dh try tu leh tlng answer yer. Tq


03-06-2011, arisa_10 komen :

sy da try wat...family ckp sedap... tp x jd moist pn...pas2 topping dy cam pekat sgt...hurm...knp ye....? pape pn,thnx 4 da recipe,,,sedap :)


30-07-2011, mamaazmu komen :

salam. terima kasih kak izan atas resepi yg mudah dan sedap ni...


04-08-2011, mek long komen :

As-Salam Kak Iza, terima kasih bebanyak coz sudi share resipi ni, mlm td cuba buat ngan anak dara mek umur 3 tahun.. Masya-Allah, sedap sunggoh!.. Sangat mudah nak follow resipi ni (even choc pes sedikit hangus.. :) ..).. masa sahur hubby cuba n dia puji.. kembang mek, thanks again kak izan.. next time nak letak ganache lakk...


08-08-2011, chefali komen :

sedap.t.kasih atas resipi


22-08-2011, ramlah zulkifli komen :

as salam kak..saye dah cuba buat smlm, jadi..hubby ngan anak2 suka..nak tanye adunan sekali bancuahan resipi akak nie 1 kg kan..bermakna saya leh seperated buat 1/2 kg kan..nak buat berniaga lah kak...saye lupe nah timbang excited sangat tengok kek menjadi..


13-10-2011, momyleen komen :

sy dh cuba kak.. mmg sdp.. :) kwn ade yg order tuk parti hari jd.. tp kalo sukatan ni brape kilo ye kak? n brape harge kalo nk jual? TQ


15-10-2011, mummynisa komen :

Tq kpd yg empunya resepi. semalam buat kek coklat kukus, ank2 suka. Nak buat yg ni pulak..


09-11-2011, ashlyz83 komen :

kak, klu ganti susu cair tu ngan susu UHT dlm kotak tu bole ke?


12-11-2012, Rozie84 komen :

Thanks kak izan. Best sgt


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd