Google+

oleh: azidazik Sup Campur

No picture

masakan thai


Created on : 27-09-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi azidazik




Bahan-bahan ( 5 orang )

  • 100 gram daging*
  • 100 gram ekor*
  • 100 gram tulang*
  • (*direbus terlebih dahulu)
  • 1 liter air rebusan daging
  • 10 gram halia (ambik yg muda)**
  • 5 gram cabai burung**
  • 5 gram bawang merah**
  • 5 gram bawang putih**
  • (**dikisar)
  • 20 gram serbuk jintan manis
  • 20 gram serbuk ketumbar
  • 5 gram kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang
  • Garam secukup rasa

Cara-cara

  1. Tumis bahan2 yang telah dikisar sehingga sedap baunye.
  2. Masukkan plak bahan2 rempah dan tumis hingga naik minyak.
  3. Masukkan air rebusan, daging, ekor, tulang dan didihkan. Masukkan garam secukup rasa.

Tag

sup









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (9)

09-11-2006, Zetty komen :

biasanyer kalo sup ala thai ni masam skit kan..x mcm style org melayu wat..tapi kat cni xde pun guna perahan air limau...atau bahan yg menjadikan sup tu masam...


11-06-2007, zaha komen :

sup ala thai biasa tidak guna rempah buah pelaga dan bunga lawang.


27-06-2007, irmilia komen :

Betul kata Zetty resepi di atas bukan ala thai. Biasanya ala Thai ni ada batang saderi dan rasanya masam sikit. Kepada Zaha you tau tak mcamana nak buat thai sup yg ori? saya memang suka giler sup tulang atau daging yang di jual di gerai tomyam. Tapi saya x tau nak buat.


09-08-2007, dilla1516 komen :

rasa dilla simple jer... dorg tambahkan asam limau dlm sup.. then xde rempah ratus.. dia ada serai.. lengkuas.. cili padi.. dila rasa sama mcm tomya.. tp xde pes tomyam... ni dilla agaklaa... sbb time makan nmpk benda yg dilla sebut kat atas tu jer... then byk bawang kuning tuh...


22-05-2010, farhana&faizal komen :

banyak betul bahan2nya..apepun sy nk cuba lu...kalo ada simple resepi lg sng


03-12-2010, Nh Fila komen :

nnt weekend leh la try buat, hubby mmg suka sangat sup daging mcm nih..


05-05-2011, hasfalinda komen :

nant sya try laa... tp sya nie x mkan ekor,, x ltak pun xpee kannn!!!


22-11-2011, leesa amirul komen :

nanti nak cuba....tq


02-03-2012, shah azaharul izham b shamsuddin komen :

ak pn nak try


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu