Google+

oleh: Jue Hussin Sup Ikan Tenggiri

Ikan

Masakan semasa anaknda kena chicken pox.


Created on : 12-09-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Jue Hussin




Bahan-bahan ( Untuk 4 org makan )

  • 1 ulas bawang merah kecil
  • 1 ulas bawang putih
  • ½ inci halia
  • 2 keping ikan tenggiri (saiz sedang2 aje)
  • Air secukupnya
  • Daun sup/daun bawang secukupnye
  • Garam secukup rasa

Cara-cara

  1. Bawang merah/bawang putih & halia dimayang
  2. Jerang air dalam periuk yang sesuai dengan jumlah ikan
  3. Masukkan bahan yg dimayang, biarkan mengelegak, setelah menggelegak, masukkan garam & ikan
  4. Masakkan 15 minit, masukkan daun sup/daun bawang yg telah dipotong
  5. Masukkan dalam mangkuk & sedia utk dinikmati..

Tag

ikan









Laporan Masakan Bergambar (1)

Img_0349
16-11-2009
simple & sedap... mkn dgn nasi panas2... tq for da recipe ;)
Laporan oleh: eiy_ja

Thanks eiy_ja. Resipi yang simple, tapi menyelerakan. Orang sihat pun suka.


Komen (14)

12-09-2007, schwenke komen :

ikan tenggiri la plk...mane deng nk dpt ikn ni nih...kt jerman ni ssh nk dpt ni..tkr ayam pun blh kot..cian...


12-09-2007, Jue Hussin komen :

hehehe... ikan apa pun bleh, ni buat tenggiri sbb anak kena chicken pox, org tua2 kata ikan ni tak gatal, lg pun, ikan ni kurang tulang.


12-09-2007, kebayan komen :

ngape halia tu taip 2 kali.....atau sebenarnya ada bahan lain....?


12-09-2007, Jue Hussin komen :

tq kebayan, tak perasan plak td tertaip 2x. Tu dah dibetulkan. :)


12-09-2007, kebayan komen :

mekasih.....nnti saya cuba recipe ni k.....apa2pun sy nak minta maaf kalo ada salah silap.....dah nak posa ni.....selamat berpuasa utk sume....


12-09-2007, Jue Hussin komen :

Sama2 la kite yek.


12-09-2007, iEja_MAybaNk85 komen :

wahhaa.. seeedapnyerr :-) mmm kalu tambah cili api ketOk ngn asam limau skit mesti terANGKAT.. hehe thanX kak


12-09-2007, skyblue komen :

masukkan sedikit taufu pun sedap!! sy suka sup ikan+taufu... klu ada tomato lagi best! Masa chicken pox boleh tak makan taufu? kacang tak boleh makankan?


13-09-2007, Jue Hussin komen :

betu tu ieja. A'ah la sky, tp mak I pesan sangat2 kalau kena chicken pox, kena pantang makan nangka, jagung, ikan yg gatal, kacang2 pun rasanya tak bleh makan. but anak I selamba je makan kicap tu. Tp this week dia dah recover... :D


13-09-2007, skyblue komen :

dulu adik i kena c.pox mak tak kasi makan kacang... kicap pun tak kasi sbb takut nanti ada mark... tapi kicap kita makan pun sikit2 je... bukannya minum 1 botol!


13-09-2007, Jue Hussin komen :

Tu la pasal sky, anak I tu, tak makan saman, kicap tu diminumnya. Kicap manis la katakan. Minum sket je la kan. Tp tu la, pantang jumpa botol kicap.


14-09-2007, JUAN komen :

aku pun nak try resipi yang cukup simple ni. budak darjah 2 pun boleh buat.


14-09-2007, mzis komen :

mcm sedap je...sape tau mcmana nk buat ikan masak asam rebus????????......


27-11-2010, halia komen :

lps ni sy pulak nak try, biasanya saya guna ikan merah, hr ni nak guna tenggiri pulak. family sy suka bhgn kepala, kalau isi tu tinggal je


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd