Google+

oleh: HJHMAS_2110 Cornflakes Milo

Dsc00164

Sekejap jer


Created on : 26-09-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi HJHMAS_2110




Bahan-bahan ( 10 orang )

  • 100 Gram Mentega
  • 100 Gram Cornflakes
  • 100 Gram Serbuk Milo
  • 4 Sudu Makan Golden Syrup

Cara-cara

  1. Cornflakes di hancurkan (sederhana) disimpan di tempat bekas
  2. Masak mentega hingga cair di api yang sederhana besar
  3. Sudah cair masukkan golden syrup (kacau hingga sebati)
  4. Masukkan Milo (Kacau hingga sebati)
  5. Bila sudah sebati tuangkan kedalam bekas cornflakes yang telah dihancurkan.
  6. Bulatkan lah semasa masih panas.
  7. Bila dah selesai masukkan kedalam peti sejuk (lagi sedap)








Laporan Masakan Bergambar (9)

Dsc00164
24-10-2006
inilah rupenye..
Laporan oleh: hby(v)
10072007_080_1
13-07-2007
nak perabih kan stock cornflakes yg ade. mmg mudah biskut nie, tkyah bakar. :)
Laporan oleh: zara_klate
Copy_of_imgp4402
03-02-2008
mmg kejap pon... baru sat tadi buat... tapi tak tau la naper milo dia macam tak sebati ngan cornflakes tu... tapi ngap jer la... sedap!
Laporan oleh: tuberose78
Photo-0051
28-05-2008
nk perabihkan stok...bila dh campur ngan milo jd la sodap! sonang sgt nak buat..
Laporan oleh: hana6877
Ulasan
05-09-2009
lemang kene bancuh milo ngan air dulu laa..baru masukkan dalam didihan margerin.. if not berketul2 jadiknyer.. at last at my third tial.. abru jadik..hehehe
Laporan oleh: lemangcute
C
24-09-2010
senang...10Q HJHMAS
Laporan oleh: naa_q
Conflakes_milo1
25-12-2010
biskut yg senang dan sedap..cepat je habiss
Laporan oleh: izahdaut
Dsc02938
26-12-2010
sedappp...anak2 suka sangattt....
Laporan oleh: mass80
Picture_982
14-03-2011
Memang sedap & senang ... memang lagi sedap kalau letak dalam fridge
Laporan oleh: msarena

Komen (38)

27-09-2006, ida_btu komen :

sy dah pernah buat.. not bad... tapi kalo milo tu tukar gan madu&golden syrup pun mengancam gak.....


09-10-2006, binxz komen :

meaning kalau takdek golden syrup can use madu? but the milo stays


24-10-2006, hby(v) komen :

inilah satu2nye kueh raye thn nih..student la katekaann...


27-10-2006, merpati66 komen :

kalau tukar milo ngan serbuk koko ok tak?


08-11-2006, kakngah komen :

selalunya org bake sekejp cam dlm 5 ke 10 minit utk kasik dia rangup.. tp resepi ni tak yah bake pun... mmg still rangup ek?


18-12-2006, jasrina komen :

na selalu buat biskut cornflakes. milo tu boleh ganti dgn serbuk koko. golden syrup tu boleh ganti honey. lepas tu boleh tambah kelapa parut kering (ada jual dlm tin) masa gaul cornflakes dgn koko.. cara buat sama aje.. sedap & senang!


05-07-2007, Jasmy komen :

saya pun suka buat cornflakes milo ni tapi golden syrup tu tukar dengan 1/2 syrup.Sedapp!!


17-08-2007, suka komen :

sedap bangat


15-09-2007, iqanajwa komen :

oklah boleh tahan juga rasanya


03-11-2007, dj_vjuice komen :

Sedap & crunchy, kejap je buat kan? very convenient. hubby I suka sangat. dia kata mcm poppers. kalau i tambah outs atau raisins lain kali boleh tak? And lagi satu I nak tanya, apa effect perbezaan dia kalau i taruh cornflakes to dalam kuali yang ada mile&butter berbanding kalau I curah kat atas cornflakes dlm mangkuk lain then gaul?


05-04-2008, arabella komen :

nmpak cam sdap je...


29-08-2008, gar_field79 komen :

umph,i dah try semalam,ok la rasa dia,bleh uat raye nih,senang bangat,maybe pasni buat nak mix dengan almond nip,pasti best..ehhehh...1st time tahun ni sakan uat kuih raya..hahahha..selalu kuih tunjuk jer,x pandai..untung jumpe MYR.Thanks guys..


05-09-2008, emas komen :

saya dah try..senang sangat.. tapi keras la.. ada sapa leh bantu apa yang tak kena??


12-09-2008, Manja_1112 komen :

Sudah ku cuba eh. Inda menjadi. Bukan apa,mentega nya berpisah dari bahan2nya yg lain. Milonya timbul n melekat. Mun dmasukkan dlm cup tarus, takut menteganya pula yg banyak dari milo nya. Apa yg salah ah?


14-09-2008, adylah komen :

mcm bez gak biz ni utk hr raye...tp if tak baka, dia lemau tak?(thn lame tak)


23-10-2008, BobFiz komen :

golden syrup tue apa eek?ada gmbr tak?


04-11-2008, enGku komen :

golden syrup ni senang ke nak dapat ha??boleh ganti bende lain x??


19-01-2009, miedievinsa komen :

golden syrup itu perisa yang mana satu boleh guna.kite rasa lagi sedap kalau yang gardenine syrup itu.nanti mie akan cuba guna itu and bagi result sedap ke tak ye.......


08-05-2009, madam claudia komen :

mmmm nampak sedap je ni...... ni anak madam tolong bagi resipi ni untuk HARI IBU


10-07-2009, mama_mir komen :

nampak macam sedap jer ni blh cuba


15-08-2009, juliana26 komen :

erm nampak sedap lah.saya selalu buat cornflakes madu.boleh le try nanti


02-09-2009, nak laja gak komen :

salam. sebenarnya saya penah buat biskut ni dari zaman bujang lagi. memang senang dan sedap. memang dah jadi satu hidangan wajib la pada keluarga. bagi yang nak cuba memang saya pun galakan sebab ia sedap dan mudah. dulu nak dapat resepi bukan main teruk orang nak bagi tapi sekarang orang dah tak kedekut dah. tq


10-09-2009, aizi komen :

esok baru nak cari brg.. harap2 mnjadi la.. thun ni nak buat biskut yang mudah dan sedap jer... t.q


13-08-2010, ceqcah_pat komen :

td buat kuih ni..sampel utk kuih raya..mmg best...sedap,ranggup...tabik spring kt hjh mas..tq sgt..xleceh pakai oven...


09-10-2010, 075797 komen :

f buat 4 anak biday pun k


13-03-2011, nabila bella komen :

nk tyer la x yah bakar xpa ka? blh thn lmer ke? klo nk wt tuk jualan raya blh thn ka? x ke cpt rsak n lemau? insan buntu....


27-04-2011, garfieldcomel komen :

saya nak cubaa....suggest kat kawan2 sekali..tq yek


27-06-2011, wanmaziah komen :

sy dah buat td,knp milo jd keras...tak lekat kat cornflake...@ milo kena campur air dulu br masuk dlm mentega?


26-07-2011, hazuinnazri komen :

sy pun sama br je buat.......tp jd keras............sape blh tlg ??????????


26-07-2011, hazuinnazri komen :

sy pun sama br je buat.......tp jd keras............sape blh tlg ??????????


06-08-2011, ibusyiesya komen :

Sy buat aritu,tp jd keras.mau patah gigi dibuatnye.sudahnye ke cik tong..


16-08-2011, scyikyn komen :

milo kna cair dlu ke x...nmpak mcm mdh tp tgok kwn2 lain komen jd keras...da sesape tg leh tlong trangkan dgn lbih jelas...tq


20-08-2011, khaida3112 komen :

golden syrup tu pe ye??xpun leh x ganti ngan pe ye selain dr madu??


20-08-2011, teruna komen :

senang


02-12-2011, Nesya komen :

senang but sy tak pernah beli golden syrup,kt sini mmg susah nk cari tu..sy dh cari but tak jumpa2 jugak.Klu guna lain selain tu boleh tak yee????


02-12-2011, Mr nice guy komen :

boooleeehhh


02-12-2011, ladaputih komen :

mr nice guy kuat minum pastu dangdut-kuat mkn hrta ank yatim ko terima la balasan nanti...kat sini ko bole la lari...


19-07-2012, shafie.abdullah.90 komen :

aslmwht salam silaturahim...errm bila ada yg bertanya sudilah bantu.....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu