Google+

oleh: syahmi Crystal Ball

Img_0100

biskut biasa2 aje....dpt dari internet..


Created on : 11-09-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi syahmi




Bahan-bahan ( 50 biji )

  • 250gm tepung gandum
  • 125gm gula halus (ikut kesesuaian)
  • 125gm minyak sapi
  • Pewarna merah, hijau dan kuning

Cara-cara

  1. Gaulkan tepung dengan gula hingga rata.
  2. Uli adunan dengan minyak sapi hingga menjadi doh.
  3. Bahagi kepada 3 bahagian dan warnakan.
  4. Cubit sedikit drp setiap warna dan gentelkan bulat2.
  5. Bakar dalam oven.
  6. Setelah masak, golekkan dalam gula halus.

Laporan Masakan Bergambar (14)

Img_0024
12-09-2007
ni kfiza buat masa biz kuih raya last year...
Laporan oleh: kakfiza

tahun ni mesti buat lagi....bestkan...:)

100_0839
14-09-2007
dah try buat..tQ
Laporan oleh: beancurd

waaaa....cantiknya...sempatke nk simpan raya...atau utk testing aje?

Biskutarab
26-09-2007
dah penah cuba resipi nie. tp tak masuk dlm cup. kaler purple, biru, hijau :D
Laporan oleh: fia
Crystal_ball
04-02-2008
Tunggu Syahmi tak jwb2 pun soalan, Along hentam je lah, xcairkan myk sapi...
Laporan oleh: AlongRoz

so sorry AlongRoz.....dah jadi pun kuih.....minyak sapi tu cair boleh x cair pun boleh....kuih ni tak cerewet sgt.....cantik kan kuih ni..

Mk
26-09-2008
Tak letak dalam paper cup pun sbb anak2 lepas makan, suka sepahkan papercup tu. Terus masuk botol jer. Sedap, dan cantik, cepat jer licin.
Laporan oleh: Isya_Irfan
30092008_001_
30-09-2008
Dulu pernah buat tapi tak jadi. Tapi resepi u memang confirm jadi. TQ
Laporan oleh: amy08
Image004
12-12-2008
Buat untuk hari raya aidil adha. Simple je tak banyak bahan
Laporan oleh: samsuria7943
Dsc01041
23-09-2009
Terima kasih tuan punya resepi....sedap biskut ni..ramai yang puji
Laporan oleh: diana_8194
Biskut_arab
25-09-2009
koleksi sekut raya thn nie.mmg sedap...cm ina kurangkan gula je (80g).thanks syami
Laporan oleh: eiyna
Dscn8964
10-10-2009
Ni rupe crystal ball ku..huhu..My mum's suke..tp skit keras..maybe kena krgkan gula kot..tq syahmi...
Laporan oleh: Ekieyna
011020091656
11-10-2009
tiap2 thn bt biskut ni sbb snang, respi pn lebih krg sama jer ngn syahmi nyer.
Laporan oleh: aa_iezah
2011-08-23_15
23-08-2011
hehe tahun ni wat biskut arab versi crystal ball plak...tq tuan pnye resepi...=)
Laporan oleh: thumbelina
Door_gift
31-01-2013
buat doorgift pun cantik....
Laporan oleh: yanaghazali
Img_6373
27-06-2014
1st trial menjadi. sedap!
Laporan oleh: noormala75


Komen (52)

11-09-2007, nasah komen :

Wow ... syahmi menarik lah warnanya. nak try ni..manis sanggat tak... thanx


11-09-2007, syahmi komen :

pd syahmi pun manis ni...buley kurangkan gula..


12-09-2007, yeeha komen :

syahmi, masa dah masak n nak golekkn dlm gula halus, kena tgu biskut tu sejuk dulu ke, or boleh golek terus? tq...nampk sedap.


12-09-2007, beancurd komen :

nak try buat lah raya nih...coz tak banyak pakai bahan. nak bertanya 1. masa bila nak bancuh warna kat adunan tuh? kalau baca cara kat atas mcm lepas dah jadi doh..rasanya kalau buat mcm tuh lain jadinya nanti. 2. solan yg sama dgn yeeha. minta sapa2 boleh tolong jawab


12-09-2007, schwenke komen :

mmg nmpk senang je buat ni tp myk sapi tuh ssh skit nk dpt kt tmpt i...recipe ni mcm biskut arab...


12-09-2007, syahmi komen :

nak golek gula mesti masa kuih masih panas...keluar dr oven terus golekkan.....kalau dah sejuk gula x lekat dh....


12-09-2007, syahmi komen :

beancurd ...betul dh tu...bila dah dapat sebiji doh ....bahagikan kpd tiga ketul yg sama besar....titikkan pewarna dan uli semula berasingan.


12-09-2007, syahmi komen :

syahmi buka 'senarai resepi' td.....terkejut tengok 'lain2 kategori'.....besar2nya tulisan....knape?...admin sdg geram ke?......mintak ampun admin...


12-09-2007, iEja_MAybaNk85 komen :

Haa.. resipi nih senang arr! kalu ikotkan sy mmg maleh nak wat kuih.. kalu yg bhn2 susah nak cariik. Tapi yg u punyer nih.. quite ok arr. interesting. Ley arr cuBa utk raYa nih :-)


12-09-2007, admin komen :

syahmi, hehe bukan geram tu, itu di panggil tag clouds. Kalau kategori yang tulisannya besar tu tandanya banyak resepi di dalam kategori tersebut. Jadi, saiz tulisan tu mengikut jenis jumlah resepi yang ada di dalam kategori itu.


12-09-2007, syahmi komen :

jadi..makin bertambah resepi dlm kategori tu, makin besarlah tulisan tu ye, admin?...yes3...pandai le admin ni..


13-09-2007, mamiamin komen :

kira rasa biskut ni mcm biskut makmur yer cuma xde inti dia jer ???


13-09-2007, niksue komen :

ni biskut arab kan diperbaharui warnanye kalau dulu2 my mom buat yg warna asal je takde kaler2 kira upgrade kaler ngan gula yg disalut tu.....tiap2 tahun mesti buat my peberet cookies ni......


13-09-2007, syahmi komen :

memang pun ini biskut arab......dulu syahmi pun buat tanpa warna....ni baru try buat warna, maka jadilah ia crystal ball. Kalau ada inti kacang , jadilah ia biskut makmur...itu aje variasi nya mengikut kreativiti ....


13-09-2007, syahmi komen :

tapikan....ada orang tu dulu syahmi buat tanpa warna dia x makan....skrng syahmi buat warna-warni dia mkn pulak...puji sedap agi..


14-09-2007, noya komen :

wah.. nak try la raya ni.. simple betol resepi ni.. thanks syahmi


14-09-2007, beancurd komen :

syahmi..i buat tuh utk testing ..boleh lah buat lagi nanti :)


15-09-2007, Ierna80 komen :

syahmi, nak tanya sikit, berapa suhu panas dan berapa lama kita nak bakar kuih ni ye? blh tlg jawap


15-09-2007, syahmi komen :

ierna...sori le ...syahmi xbole jwb soklan ni...sbb tmmter oven syahmi mmg x berfgsi.....msk nya x lame...agak2 klua bau tu dah msk le tu.....kuih ni susah nk hangus sbb guna ghee...


30-09-2007, mikelnaru komen :

mesti cuba teknik 3warna nih.. hehe thank u shahmi... p/s: dulu kita buat guna kolor asal, kalau nak tahan lasak, tak pecah dipegang, guna tepung dlm tin yg ada gambar Rama-Rama, campur 1/2 tin tepung biasa (gunakan tin Rama-Rama untuk menyukat).


30-09-2007, syahmi komen :

ye ke mikelnaru..tq..nnt syahmi pun nk try...sebenarnya sukatan resepi ni senang aje iaitu 2:1:1. Kdg2 syahmi guna teknik sukatan ini kalau nk buat sedikit.


27-01-2008, AlongRoz komen :

syahmi, Along nk tanya, myk sapi tu kena cairkan dulu atau gaul gitu je? Tlg jwb cepat sikit ya, sbb nk buat ni...


07-05-2008, lemonade komen :

wah! tak sangka, senangnya bahan2nya, budak2 pun boleh buat. tq syahmi


05-09-2008, ellyna komen :

wah! tak sangka saya yg bahan2nya senang dan mudah.... dan kuih nya juga sedap ya... tq syahmi.... i love you...


17-09-2008, sweetrea komen :

semlm dah buat biskut ni, mmg sedap. rasa nya spt kuih makmur, cuma tak de kacang la.


20-09-2008, giblieta1 komen :

dah pernah cuba resepi ni tp sy juz buat simple je.. xde warna warni.. n x golek dlm gula halus.. tp still rasa sdap jgak... :)


22-09-2008, FarYzza komen :

dah try buat... tp cam keras je lah... :(... minyak sapi tu nak kena tambah lagi ke kalu nk bagi ia lembut?? satu lagi nak tanya... brp erk temperature nk bkr biskut ni? ni first time buat sorang2... before ni ada gak tempat bertanya.. my mom...


27-09-2008, ibu_an komen :

Tlg la jawab.camna ye nak bg warna sekata.warna saya bertompok la.


27-09-2008, nor_67 komen :

#


28-09-2008, chubby_cheese komen :

syahmi, semalam saya jalan2 kat cheras, nampak iklan kuih raya, gambarnya sebiji copy kat u punya resepi ni ni, dia jual 50 biji = rm22.00


04-10-2008, syahmi komen :

ibu_an.....uli aje sampai warnanya rata....tp kalau bertompok pun cantik juga...jd cam marble...


04-10-2008, syahmi komen :

ye ke chubby...sah dah dicetak rompak....bukan syahmi buat tuu....


14-10-2008, jann komen :

dah cuba masa raya lepas,tq share d recipe


20-10-2008, CtCintaaa komen :

terima kasih byk2..sdp sgt.raya pertama dah habis...


19-01-2009, miedievinsa komen :

hai guest!cun ler u punya resipi nih.kite lom cuba g lah.very unik.blum penah kite tngok resipi colourful mcm u punya.thank 4 shering this resipi.


11-06-2009, wanies komen :

saya dah try buat 2-3 kali...tp naper keras ek????rupa dah cantik


08-09-2009, nizyana komen :

syahmi... Kalo kita nak bakar biskut raya guna api bwh saje ke pakai api atas bawah?


27-09-2009, kakkay komen :

Thanks Syahmi,dah lama try buat biskut ni ikut resepi kwn kasi tp x jd,saja2 je cuba wat ikut resepi syahmi..hasilnye fuh...mmg sdp.kak kay suka sgt,bg kwn2 rasa pun diaorg ckp sedap.raya ni kak kay dh buat.. ni yg abis dulu,kena tmbah buat lg la..anak2 x puas mkn,dah sdp rupa cantik pulak tu..


22-02-2010, rbecca cookies komen :

Dh..lama cari resipi ne..coz makcik2 suka sgt biskut ne..thks syahmi


07-08-2010, monica_j24 komen :

hi syahmi... nak tanya? berapa suhu dan berapa minit nak bakar?


31-08-2010, yuhanayunus komen :

dah buat.. tapi jadi gemuk2.. next time kena bulatkan kecik2 je.. saya bakar 150 darjah selama 20 minit..


16-12-2010, Greentea komen :

Simple dan cantik nak buatla tuk krismas ni..thanx 4 share tis resepi kak syami..


17-01-2011, hindon komen :

kalau guna tepung dlm tin cap rama2 tu dan 1/2 tin tepung biasa (gandum) adakah ianya sama kuantitinya dgn 1 kilo tepung gandum tu?. sebab saya nak cuba guna tepung tin dengan kadar kuantiti yg sama dgn resepi asal guna tepung gandum tu. saya pernah buat kuih ni pd ari raya 2 tahun yg lepas tapi guna resepi asal tapi jadi keras - rupa dan rasa ada/cantik. cam mana nak bagi jgn keras... Kalau guna tepung tin tu biskut ok kot..atau kena kurangkan kuantiti gula? cuma ini masalahnya...keras bila dimakan tak rangup dan lembut


17-01-2011, hindon komen :

tersilap komen pada akhir tulisan saya tadi ... sebenanya saya nak beritahu biskut tak rangup dan tak lembut


26-05-2011, awatif98 komen :

Wow!! simplenyerr... raya nie nk cbe buat larrr... :-D


20-06-2011, Ummi As komen :

gula halus tu, gula castor ke gula aising ?tahun lepas saya buat keras la, mungkin salah gula kot...rasanye sedap tapi tu la keras plak


28-06-2011, 8467 komen :

cystal dgn castor ball, adakah ke dua2nya biskut yg sama. sy semak bahan2 nya, blainan, tp bentuk dn warna biskt sama, sbb tu tanya. crystal ni biskut nya keras kah? bahannya tak byk dan simple je tp klu castor ball bahannya byak, siap bubuh tepung jagung,dan serbuk badam.


30-06-2011, Mintdee komen :

saya pernah buat ni ..yambah tepung jagun skit.. lagi gebu


18-08-2011, rose iyda komen :

sy bru blajar buat kuih dan kuih ni adalah kuih p'tama yg sy cuba,x sgka pula ia'y menjadi.sedap dan rangup.nmpk'y kuih ni akan m'jadi kuih wajib stiap kali raya.sy suka sgt kuih ni......


18-08-2011, sherrysally komen :

Slm.Sy bru nak cuba buat biskut thn ini, nak tanya masa bakar kuih tu guna api atas bawah atau bawah saja dan brapa suhu yg sesuai.Boleh sape tlg jawab.tq


24-08-2011, seriana komen :

Salam, ini salah satu biskut raya saya tahun ni buat banyak dah siap pun tinggal nak bawa balik kg saja. Sherrysally mula saya bakar guna api atas bawah tp merekah pastu saya guna api bawah saja suhu 180c <> 20 minit ikut oven masing2. Gula saya gaul terus baru bakar.


21-06-2014, sitiraihana88 komen :

As salam...saya minta resepi nie dan tips2 ye... Terima kasih kerana sudi berkongsi semua tips dan resepi di sini...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd