Google+

oleh: Delila Serabai Kuah Durian

06-09-07_2141

Resepi Tok..


Created on : 10-09-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Delila




Bahan-bahan ( 4 org )

  • SERABAI
  • 500 gram tepung beras
  • 300 gram nasi (Kisar bersama sedikit air)
  • 1 1/2 biji kelapa (gunakan air suam utk memerah santan, jdkan 1 liter)
  • 1 1/2 sudu kecil mauripan / Baking Soda
  • Garam secukup rasa
  • KUAH DURIAN
  • 1 cawan gula perang
  • 2 cawan santan
  • Isi durian atau lempok secukupnya
  • Garam secukup rasa
  • 2 Helai daun pandan (diikat)

Cara-cara

  1. SERABAI
  2. Campurkan mauripan/ baking soda dengan santan suam.Kacau sebati dan campurkan kesemua bahan serabai hingga sebati dan peram sehingga 2 jam.(kecairan bancuhan sama seperti membuat kuih cara)...Kalau nak lagi mudah masuk kan saja dalam blender.dan blend hingga hancur dan halus.
  3. 07-06-07_0740
    Panaskan acuan serabai dan sapukan sedikit minyak.
  4. Masukkan adunan 3/4 penuh ke dalam acuan serabai dan masak hingga adunan masak di atas api kecil.Buat hingga habis adunan.
  5. KUAH
  6. Campurkan kesemua bahan ke dalam periuk dan masak hingga pekat.
  7. Siap utk hidangan

Tag

kuih-muih

Laporan Masakan Bergambar (1)

567
06-03-2010
TQ Delila kongsi respi. Dh lama tingin nk buat baru sekarang kesampaian. Respi yg ni popular skrg, ramai yg dh cuba. Tengok lapuran penuh kat blog Along http://homekreation-recipes.blogspot.com/2010/03/serabai.html
Laporan oleh: AlongRoz


Komen (41)

10-09-2007, jannatulfirdaus komen :

oh mcm ni rupanye serabai....tak pernah makan. pertama kali dgr dlm laman nih....boleh cuba ni....boleh cicah ngan bubur kacang tak? bcoz kat sini susah nak carik durian....


10-09-2007, mama_myvi komen :

mood posa dah dtg ni...


10-09-2007, Delila komen :

janna nak cicah dengan apa pun boleh....even ngan sambal ikan bilis pun boleh..ikut citarasa masing2..


10-09-2007, Lilydvalley komen :

del!!! serabai dah kluar!


10-09-2007, Delila komen :

hahaha...ari tu tak sempat nak letak..hehehe...traffic jammmmm...kakakaka


10-09-2007, Lilydvalley komen :

del, u kat mana ni?


10-09-2007, nieta399 komen :

emmm.... dh lama cari resepi ni tp xjumpa yg ori.... nanti nk cuba...mesti sedap... tq del...


10-09-2007, nieta399 komen :

lupa lak nak tanya. kalau xguna acuan bule ke?


10-09-2007, Delila komen :

kat penang..jap lagi nak fly...


10-09-2007, Delila komen :

errr...kalau tak guna acuan...bedal buh lam kuali pun ok kot....tapi buh sikit2 la...kang tebal sangat tak masak lak..


10-09-2007, nieta399 komen :

xpelah... baik g cari acuan tu gak... kang lain bentuk lak jdnye... tq del...


10-09-2007, nieta399 komen :

lupa lg nak tanya.. del masak permukaan bawah je ke?


10-09-2007, Delila komen :

yup bawah jer...atas tu tudung le ngan tudung periuk..nanti dia akan masak sekata


10-09-2007, nieta399 komen :

k.... tq del


10-09-2007, umi_e komen :

del... kat tempat del ada jual ke acuan tu? kalau ada tengok berapa harganya eekkkk ;) Thanks


10-09-2007, ema komen :

hari tu, ema gi tahlil saudara ema.. makan serabai yang dah dimodenkan.. ema tak tau resepinya. pasal saudara ema tu dia order kat kwn dia.. lapisan bawah serabai asal, lapisan atas mcam adunan kuih lapis.. dia bagi colour hijau. yang lapisan hijau tu, dia letak 3/4 (bulat) atas adunan yang asal tu. dah masak, dia telangkupkan pulak aduan yang hijau tu jadi bertemu. maknanya ada empat lapisan la.. asal hijau, hijau asal.


10-09-2007, Delila komen :

ada kak e...nak ker??? murah jer...


10-09-2007, Delila komen :

nanti del pi tengok..


10-09-2007, Delila komen :

tu dia campo ngan pandan ema..del pun penah buat..


10-09-2007, princessharyati komen :

amboi.. del.. sekali tgk mcm pancake.. ini pancake melayu.. best


10-09-2007, princessharyati komen :

ema.. macam menarik jek apa u sebut tu.. apa kata nnti u buat tempek kt sini..nak tgk gak


10-09-2007, masz_73 komen :

br on9... yeah yeah... serabai dah kuar... ooOOoo cam tu rupanyer serabai tu... cam princess kta cam pancake pon ada gak.. ok thx del..nnti masz coba buat..ngeh ngeh ngeh... buat makan buka posa nnt.. :)


10-09-2007, masz_73 komen :

del.. pakai frying pan yg non stick tu bleh kan? x tau bila leh carik acuan tu..


10-09-2007, arnafiz komen :

oooo macam ni namanya serabai nampak sedap la dahla perut tengah lapar ni dari lunch tadi x makan apapun cuma minum air koosng jer laparnya tengok serabai ni.... walaupun baru tau tapi nampak selera la


10-09-2007, manja7272 komen :

hmmm...sedap serabai ni....mama manja selalu buat dulu.... nk try la buat.... acuan tu boleh pinjam kat mama manja...hehehehe..... tak sabarnye...


10-09-2007, syaya komen :

ala del.... resepi kuah yg x taruh durian ada tak?


10-09-2007, Mat Gebu komen :

kalau tak dak acuan nie, leh ke buat mcm pan cake tu...ceduk sesenduk ke dalam non-stick pan?....ok ke del mcm tu?


11-09-2007, kakfiza komen :

tq del...lama doh cari resepi ni...nanti leh ler buat buka posa...acuan pun dh ada......


14-09-2007, miz_lynne komen :

serabai ni mknn negeri mana ek??


04-03-2009, azatiesayang komen :

askm k.delila,nk kongsi skt la resepi ni....Biasa sy selalu buat pakai tepung gandum,air,minyak msk skt...yg lain mcm akak tulis resepi tu la.Tk guna nasi pun...ins'llh sebijik mcm akak buat.Tp rasanya mcm resepi org jawa kot!anak2 suke cicah ngan air gula..(gula pasir+air panas skt)..cube la!


12-03-2009, powergirl komen :

delila ,, kat mana nk dptkan ..acuan tu ... ada ke jual kat KL nie ke? berapa RM tu ??


20-03-2009, izzario komen :

Salam delila, saya ni nak jugak acuan serabai. Email kat saya harga dan posting kat kuching, sarawak. my add is izzario@hotmail.com. Nak sangat, sbb ramai yang dah tempah, tapi saya buat guna non stick pan yg utk grg sebiji telur tu. Lambat sgt, bila nak habis.....Kat sini, kita calitkan kaya atau tabur dgn gula.


15-04-2009, along Lina komen :

sukanya...memang nak cari sgt ler resepi serabai ni. payah sgt nak jumpa...rasanya orang utara jer yg tau kuih serabai ni..kt s.alam memang xder...dah jd mak buyong ni memang la teringin mcm2. blk kg aritu sempat la merasa.tu pun puas mencari..sbb xde org buat dah...tah2 generasi baru ni pun x kenal lg serabai ni.. tq sesangat yer...tuan resepi


21-04-2009, ati_hayat komen :

ati antara generasi bru yg knl serabai ni, ayh ati suka mkn serabai ni, kalau kat kg, sllu jumpa time kenduri tahlil (knduri arwah) ayh ati suka mkn dgn klpa parut...(mn tumpah kuah kalau x ke nasi...ank2 dia pun suka mkn cicah klpa parut) mmg jrg jumpa org jual serabai ni, kna bljr buat ni utk ayh


24-05-2009, adyib komen :

boleh tak kalau tak pakai yis tapi pakai tapai nasi dan macam mana nak buat kuah yg takde durian...kuah biase


27-10-2009, cendana1 komen :

memang sedap serabai ni. sangat popular kat Kedah. kalau makan dengan kari ayam pun sedap.


30-09-2010, izzario komen :

Tolong lah, kalo ada sape2 yang boleh belikan acuan serabai ni utk saya. Email saya izzario@hotmail.com. Terima kasih byk2 ye.


09-05-2011, hajarhalim komen :

acuan serabai ada jual kat kepala batas, weekend hari tu p beli RM 10 jer...


29-06-2011, Anuar AR komen :

Tq tuk resepi ni,dh cba tny kat org tua tp dia pn x tau. Buat sndri jd kuih apam lak. Ok.tp Del...


29-06-2011, Anuar AR komen :

Tq tuk resepi ni,dh cba tny kat org tua tp dia pn x tau. Buat sndri jd kuih apam lak. Ok.tq Del...


29-10-2011, syasya79 komen :

sya pon nak gak acuan ni..boleh tolong belikan tuk sya..atau mana nak cari acuan ni...kat sini org buat guna kuali kecik tu je..satu2 lambat je la..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd