Google+

oleh: tuntung15 Mee Kuning - Homemade

P9070097

Mee sihat tanpa air abu tanpa asid borik


Created on : 10-09-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi tuntung15




Bahan-bahan ( 1.2 kilo mee )

  • 500gm tepung gandum
  • 1 biji telur
  • Air (sukatan lihat dibawah cara-cara ye)
  • Sedikit kunyit serbuk

Cara-cara

  1. P9070091
    Masukkan tepung gandum kedalam pasta mixer.
  2. P9070090
    Masukkan adunan cecair (1 biji telur + serbuk kunyit + air = 220ml). 'On' kan mesin.
  3. P9070093
    Nah! sekarang mee kuning dah keluar.
  4. P9070094
    Rebus mee kuning dalam air mendidih selama 2-3 minit. Jangan rebus lama nanti mee akan kembang.
  5. P9070095
    Tapiskan mee kuning dan cuci dengan air paip.
  6. Gaul mee dengan sedikit minyak untuk mengelakkan mee melekat.
  7. Itu jer la caranyer. Mee ni tidak bergaram. Jadi pandai-pandai lah adjust garam masa memasak nanti.

Laporan Masakan Bergambar (7)

Mee_kuning
11-04-2008
muahahaha dpt gak buat...guna mesin manual jer...senang ropanyer mbuatnyer..tp siap ler dapur kecah dek tepung2 :) nway TQ
Laporan oleh: Aziemas

muahahaha aziemas. Senang dibuat dan yg penting sedap dan sihat kan. Terima kasih kerna sudi mencuba.

100_3621__wince_
24-07-2008
Buat setengah adunan jer....250gm tepung....thanks tuntung15 atas resepinya....senang nak buat, tak guna air abu...saya kat n.zealand tak tau mana nak cari klu guna air abu......
Laporan oleh: Wati_Eltham

trima kasih wati kerana sudi mencuba. mee ni mee kesihatan so x perlu was2 bagi famili makan.

Mee_kuning_3
03-08-2008
teragak nk mkn mee basah...wat skit mee kuning..250g tepung leh dapat 750g mee kuning ;)
Laporan oleh: tulip77

Betol tuh. Akak pun kalo sekali goreng buat 250gm tepung je.

Mee_kuning
20-10-2008
tuntung,akak buat gune tangan...tu yg kasar2 jadinye...buat 1/2 adunan jer tapi msk 1/2 drpd mee yg siap sbb mkn b2...together-gether dgn husband..hehehe...tq tuntung...puas hati buat sndiri walaupon jenuh sikit...
Laporan oleh: kak fida

Guna tangan? Fulamak caya lah kak fida. Mesti mee hasil tangan sendiri uummpphh.... terima kasih kerana sudi mencuba.

Mee1
19-11-2008
semenjak dpt resepi mee kuning, selalu buat sendiri. sedap x mcm beli kat kedai (kdg2 pahit sgt). baru ni buat lg, kawan2 kata sedap x muak.
Laporan oleh: baya74

baya, trime kasih kerana sudi mencuba. Kak ogy seronok sangat kalo ade yg sudi cube dan menjadik lak tu.

Mi_kuning
27-12-2008
salam kak ogy..x cantik la 1st time kite buat ni kak..guna mesin manual je.lenkali nak wat cantik-cantikkk lg sampai nk goreng pun syg..wat phiasan umah ke..hehe.rasa dah ok...tq kak ogy :)
Laporan oleh: HaSue

Salam. Kira ok ler tu. kalo akak buat guna mesin manual lum tentu jadik. Hehehe.

Imej006
29-12-2008
Buat ngan adik petang tadi.Kami guna mesin manual je.Mula2 panik gak ingat x jadi sbb masa dimesin mee bercantum jer..tambah tepung ckit lagi..baru ok.Kena sapu minyak lepas dimesin nipis sblum masuk mesin urat halus tu..Dapuq plak abis serak..Kena paktis selalu ni..Pa pun TQ 4 d rcp.
Laporan oleh: maksu om

Trime kasih maksu sbb sudi mencuba. Praktis jgn x prraktis.



Komen (80)

10-09-2007, sitifadzilah komen :

Tuntung, kalau takde pasta mixer camana nak buat lak?


10-09-2007, tuntung15 komen :

siti, pasta mixer kak ogy punyer yang electrik. Leh la guna pasta mixer yang manual. Lain dari cara tu, adiih..... ade sapa2 leh tolong.


10-09-2007, sitifadzilah komen :

Panggil K. Ogy ye. Sblm tu nak gak tanya umur brp ye. Siti pun tak le muda. Dah 37. Silap panggil lak kang. Mixer manual mmg ada tapi tau tak doh tu adun cemana or ada sesapa yg boleh bantu.


10-09-2007, tuntung15 komen :

Saya lah kakak. Dah 40 thn. Ok kalo guna mixer manual. Campurkan tpg gandum dan cecair dalam mangkuk dan gaul jadi serbuk roti. Pastu baru masukkan dalam mesin.


10-09-2007, Ringo komen :

Kak Ogy, bagus ni.... tak payah dok risau nak cari air abu semua tu... sebab kat sini susah nak cari..... nak tumpang tanya sat. dalam mesin tu, dia uli dulu la baru mee tu keluar, macam tu ka? berapa lama baru mee tu keluar selepas masukkan bahan cair? TQ in adv.


10-09-2007, tuntung15 komen :

Ringgo nih = hani kan? Uli 1 minit jer pas masukkan cecair pastu tukar lah switch ke 'OUT'.


10-09-2007, ishikawa_ayumi komen :

tuntung.. err, name ape ye? eheh. emm, akk guna falcon punya m]pasta maker eh? kt rumah wani pn ade.. mama bli, dh bertahun2 lamenye.. jarang guna.. dlu guna, buat tart nenas. mudah kan pasta maker ni. sumbat je, nti die kuar kot muncung dia tu. hehe :D


10-09-2007, tuntung15 komen :

panggil kak ogy. Ia brand tu ler. senang banget.... gune lah mesin tu sayang beli x gune.


10-09-2007, ishikawa_ayumi komen :

err, ni k.ogy yg guna nama Fauziah kt forum ke kak? kalo sy silap org, ampunnn ya buk!


10-09-2007, tuntung15 komen :

ye la dik. mase daftar myresepi dulu gune name tuntung15 sbb dah biase dengan name tu. pastu di forum dengan daftar lagi tapi tertaip name sendiri. dah contact admin tanye camne nak ammend pendaftaran tapi cik admin x jawab soklan la. so gune je lah dua2 name tuh.


10-09-2007, sitifadzilah komen :

Thanks K. Ogy. Silap info, siti nye pasta machine yg. macam umi_e dlm resepi mee kuning. Kena combine method ni.


10-09-2007, along ain komen :

kalau uli pkai tangan leh tak??


10-09-2007, Wafiqah komen :

kak ogy n ishikawa > kat mana nak beli falcon pasta maker tu ?


11-09-2007, tuntung15 komen :

along ain, uli pakai tangan????? errr.... x tau le, x pernah buat camtu. Wafiqah, awak kat bumi mesia ni ke? kalo kat sini akak tau la mane nak beli. Akak pun leh tolong belikan. Sb kawan akak dealer mesin ni.


11-09-2007, Wafiqah komen :

kak, saya dr brunei. so mcmana leh tolong belikan ker?


11-09-2007, tuntung15 komen :

Wafiqah, nak belikan no problem tapi bab delivery la pulak. Nanti akak tanye kan kawan tu kalau2 ade agent di Brunei. Nanti akak update ye.


12-09-2007, Wafiqah komen :

ok, akak ask kawan akak dulu, btw harga dia berapa, if bepatutan kawan saya nak juga beli


15-09-2007, tuntung15 komen :

Wafiqah, hage RM750. Tapi kawan kak ogy kate dorang x de dealer lah kat Brunei. Dulu katanye dorang beli kat agent di Kuching tapi sekarang ni agent di Kuching pun dan pindah balik Shah Alam. Sekarang orang2 Sabah/Sarawak or Brunei datang ke Office di KL beli bila2 balik KL. Kak Ogy boleh la tolong belikan kalau nak tapi delivery kalau pos rasenye mahal coz mesin agak berat. Tapi kalau Wafiqah boleh collect mesin tu kat Bintulu boleh gak Kak Ogy kirimkan melalui kawan bile dia balik nanti. Dia selalu balik meeting di KL. Bagitau ok. Anta msg kat email Kak Ogy ye.


15-09-2007, Wafiqah komen :

apa email kak ogy, kalau kan bintulu tu jauh lah . kalau kan limbang senang sikit nak ambil . leh minta address office kat kl tu .. mana tau ada siapa2 nak gi sana, dpt kirim kat dorg


16-09-2007, tuntung15 komen :

Email kak ogy tuntung15@yahoo.com Nanti kak ogy cek kan addressnyer ye. Update later. Skrg x de info nye.


03-11-2007, dogol komen :

Kat miri ada jual, tapi heavy duty punya.. mahal gak dalam rm2000.. Kedai satinless steel belakang survey.. kat sebelah2 cni punya stokis. (Kedai cina lah)...


06-11-2007, Wafiqah komen :

dogol, kalau rm2000 mahal lah .. saya nak guna utk sendiri je. kalau heavy duty tu nak business .. kak ogy, u dah ada info mengenai address yang kat kl ker mana tau dec ni saya nak pegi sana .


07-11-2007, dogol komen :

Wafiqah, try tanya kawan saya bahtiar kat http://bakersplace.blogspot.com/


29-11-2007, has1970 komen :

akak, nak tanye ckit. saya selalu wat mee kuning tp letak air kapur nak ganti air abu. stakat ni ok je. tp bila tengok resepi ni cam ok lagi. saya uli pakai tangan je jenuh gak bila skali wat sampai 12 kilo utk kenduri. so nak tanya pasta maker yang brand kenwood tu sama gak ke sbb saya dah ada mixer kenwood kalu sama senang skit nak cari.


06-12-2007, aretea komen :

mcm senang jer..tp kalu xder mesin tu takper ker..uli sendiri jer


06-12-2007, aretea komen :

opps satu lg soalan..mee ni bleh tak ganti spagetti


06-02-2008, tuntung15 komen :

has1970, sori kak ogy x penah gune pasta maker brand kenwood. machine yg kak ogy gune pun pasta maker so agaknye should be ok kot. cube lah cek manual nyer.


06-02-2008, tuntung15 komen :

aretea, boleh uli pakai tangan tapi still mesti ade machine buat mee. mee kalo nak substitute ngan spagetti boleh jugak tapi ini bukan lah resepi spagetti. rasanyer dlm myr nih dulu dah ade orang submit resepi spagetti. cube lah cari ye.


26-02-2008, Wafiqah komen :

kak ogy, saya dah dpt beli falcon pasta machine tu .. diaorang hantar 2 kali sebab yg 1st tu pecah safety tak cukup .. yg 2nd tu baru ok .. saya dah cuba buat mee kuning .. p besar sgt size nya salah guna acuan nya .. nanti saya buat lagi . tq


27-02-2008, tuntung15 komen :

Wafiqah cuba la lagi. Hasilnyer mmg memuaskan. Mesin ini boleh membantukan untuk buat cendol. Biskut pun boleh. Kata Falcon. Tapi rasa kak ogy biskut yg dihasilkan x brape best sbb pastri yg kuar terlalu mampat menjadikan biskut agak keras.


18-03-2008, zmas komen :

akak. nak tanya ada tak respi buat mee hoon?


09-06-2008, nwahaa komen :

akak! pasta maker boleh beli kat mana ye?


17-06-2008, tuntung15 komen :

nwahaa, akak punyer brand falcon. Kalo nak contact no. dorang email akak at tuntung15@yahoo.com . Very useful mesin ni. Buat cendol sendiri pun mudah sesangat.


22-07-2008, ctmurano komen :

mee akak ni memang x guna air abu ke? Rasanya sama ke? Memang dah lama saya nak resepi ni.


22-07-2008, tulip77 komen :

try test resepi wat mee yg lain tak jadik pastu melekit2 mee tu... resepi nih mmg blh dipercayai...dah 5-6kali wat mee kuning guna resepi nih, cuma kunyit tu kita ganti ngan kaler kuning & tambah garam skit...tq tn nyer resepi ;)


29-07-2008, tuntung15 komen :

ctmurano, macam yang tulip tulis, mee ni mmg menjadik n sedap. X de bau2 macam yang biasa dijual dikedai. Mee ini lebih dikenali sebagai mee kesihatan. Kalo nak beli mee ni carilah mee kesihatan rasanyer sama. Ikut cara2 buat, insyaAllah jadi. Cubalah......


29-07-2008, tuntung15 komen :

U r welkom cik adik tulip. rajin tol awak ni main masak2 ye. thanks jugak sbb sudi try resipi kak ogy ni. Kak ogy suka sangat kalo orang cuba n menjadik. Hapi sangat.


01-08-2008, kuntum komen :

kak ogy... saya ni dah lame tak makan mee kuning..maklumle skang ni susah nak cari yang halal..teringin nak cuba resipi ni..tapi takde pasta mixer...kat ne leh saya dapat dgn mudah...


12-08-2008, kzz komen :

nak tanye,bape lame mee ni leh tahan kalu simpan dlm p.sejuk ?


27-08-2008, tuntung15 komen :

Hi kuntum. Akak bru je tolong kwn beli mesin ini arini. Skarang harge dia rm800 tapi start 1st sept naik lagi hargenye ke rm900. Kalau kuntum serius nak, email kak ogy ye.


27-08-2008, tuntung15 komen :

kzz, mee ni kalo simpan lam peti sejuk but masukkan lam plastik bag dulu seminggu tahan. Sb mee ni xde pegawet. Kak ogy biasenye kalo buat untuk sekali makan guna 250gm tepung je. Kalo buat 1 kilo tepung leh bagi jiran kiri kanan. Lagipun senang nak buatnyer so buat fresh lagi best.


14-10-2008, HaSue komen :

mak aihh..mcm sng sgt je wat mi kuning nih KALAU ade pasta mixer. nak beli mi kuning bsh skrg mahal jer terutama kalo nak guna byk..huhu. Tp resepi ni mmg best laa..Tq kak O.G :)


19-10-2008, tuntung15 komen :

HaSue, mmg senang n best resipi nih. Bukan nk puji resipi sendiri tapi awak cube lah dulu baru tau hasilnyer.


18-11-2008, zue@ASR komen :

kak OG...nak cari pasta mixer tuh ktner???nak try wat.. huhuhuhuhu..tq kak


18-11-2008, tuntung15 komen :

zue, email kak ogy kalo nak ye. mmg best buat mee sendiri. sedap n yakin bersih, suci n halal. Alamak macam ustazah jais la akak nih. hehehe.


27-12-2008, aludra komen :

Wah.. hasue pun dah buat mee kuning nih, saya pun nak buat la.. dah lama betul tak makan mee kuning.. asyik makan spagetti jer.. nanti nak cube.. tapi pasta maker tak der... camner kak fida buat guna tangan?


07-01-2009, siha komen :

mak sya pown slalu wat mee kuning kat umah. tp kta org uli pakai tangan jer. xda pasta mixer nk wat lagu mana?? bila nak mesin tu kta org pakai mesin yg org slale guna untuk wat koropok krup-krup.. menjadi jgak... sedap lagi...


04-02-2009, solehkid komen :

dah cuba, mmg jadi, tapi guna tangan je uli nya. sedap...pasni nak buat lagi. mesin lak rosak


04-02-2009, mas7910 komen :

bestnya.. lepas ni nak buat la. mak mentor saya tak suka yg beli punya dia tak tahan ada kapur ngan asid. asyik guna mee meggie je..


09-02-2009, treesa komen :

dah cuba guna mesin manual ja. Mesin ni saya beli harga RM45.50, tapi mee saya tu lembutlah tak berapa cantik . Next time nak try lagi lah......


09-02-2009, h20 komen :

macamana rupa bentuk mesin yg manual tu?beli di kedai hardware ke? Ada siapa2 yg boleh letak gambar tak.... Adakah mesin tu sama macam acuan cendul ?


27-03-2009, idza komen :

akak selalu gak buat mee sendiri sb lebih terjamin, akak guna mesin buat mee yang pusing guna tangan tu je


15-04-2009, azatiesayang komen :

askm...nk tanya la,klu pakai acuan yg buat maruku tu blh tak?Acuan org dulu2...ada mcm2 patern utk pelbagai bentuk..please jwb cepat,tk sabar nk try.thanks k.ogy!!!


17-04-2009, tuntung15 komen :

alamak azatie, xtau lah kak ogy nak jawab sbb xpernah buat guna acuan maruku. Sori ye. Since mesin buat mee manual hargenyer xbrape mahal, elok gak kalo azatie beli mesin tuh. Atleast mee menjadik n puas ati.


23-04-2009, hmaria78 komen :

Hi Kak ogy, sebelum saye bace resepi nie, saye dah bace resepi mee kuning dari umi_e. (Bukankan nak kondem resepi umi_e, tapi sekadar beri pandangan ye.) Kak ogy nak tau, gementarnye hati saye bila tengok gambar air abu dari resepi umi_e. MASYAALLAH ... HALAL ke air abu yang di gunakan??? Terdetik pulak kat hati nie, halal ke mee kuning yang saye, suami dan anak2 makan selama inie. Perasaan jadi bercampur baur (tak sedap ati ler). Kadang2 kite tak perasan atau tak ambik tahu langsung kualiti makanan yang di jamah. Trima kasih kak ogy krne sudi kongsi resepi mee kuning nie.


23-04-2009, hmaria78 komen :

Kepada umi_e, maaf yer. Saye memang takut sangat bile tengok gambar air abu dari resepi awak.


23-04-2009, maz-ivory komen :

salam hmaria78..klu mee kning yg duk jual kat msia tu haram..sdah tntunya ia telah diharamkan pengeluarannya dimsia..tp smpai ke hri ni mee tu yg dok digna pakai...cuma pngunaan air abu dlm rspi mee tu xelok utk ksihatan...terpulang lah pd dri sndri..nk bli atau tidak...


23-04-2009, hmaria78 komen :

Salam maz-ivory. Trima kasih bagi komen. Aper pun saye ade pendapat saye sendiri. Mungkin ade yang setuju, dan pasti ade yang tak setuju. Kat m'sia skrg nie maz-ivory, kita perlu berhati-hati dalam memilih makanan. Jangan kita tangkap muat je. Tak perlu kita tunggu kerajaan buat pengharaman sesuatu makanan/barangan, kita kena bertindak sendiri. Sebgi contohnye, ade sekelumit manusia yang tak berhati perut menyembelih ayam tidak mengikut hukum syarak dan menjual nye di pasar2 (maka ayam ini haram). Itulah yang di maksudkan oleh saye iaitu kita perlu berhati-hati dalam soal pemakanan. Maka sebagai seorang muslim, jangan kita cepat melatah apabila ade orang beri pendapat atau pandangan. Memang penggunaan air abu dalam proses penyediaan mee kuning tak elok untuk kesihatan, tetapi kalau sumber air abu (saye ambil contoh air abu dari resepi umi-e) sendiri mau ingatle maz-ivory. Wasallam


23-04-2009, maz-ivory komen :

hmaria78..apa bzanya air abu yg umi.e gna dgn air abu yg dignakan oleh pngusaha mee kning yg lain...bgtu jg dgn kgunaan air abu ni utk rndam sotong tu...ada bnyk jnis ke air abu ni kat msia..maknanya sotong rendam tu jg haram la...adakah JAKIM x buat kerja mreka,org2 jakim tu smua tutup mata ke...mreka tu x mkn sotong rendam ke...tepuk dada tnya selera...pndai2 lah cri jwpan utk dri sndri....


23-04-2009, maz-ivory komen :

hmaria78..apa kta awak call JAKIM..cuba dptkan jwpan yg tepat tentang air abu ni....sbb pengunaannya ckup luas...nk buat kuih pun ada yg gna air abu ni...n air ni hnya dikluarkan oleh org2 cina je...bgtu jg dgn kulit sushi tu...mana ade syrikat melayu yg buat...apa2 pun yg haram tetap haram....


24-04-2009, hmaria78 komen :

MAZ-IVORY, saye tak faham kenape awak nak melenting sesangat nie.... kalu awak masih tak puas hati dengan komen saye, email saye di hmaria78@gmail.com. KAT SINI BUKAN TEMPAT UNTUK AWAK MERAPU NTAH APE2. Saye berhak beri pendapat saye ok.


24-04-2009, suzzlyn komen :

Salam kengkawan, cool down... senang nye macam ni ya....sebagai muslim kita mmg perlu menitikberatkan soal halal haram.. kerana setiap apa yang kita makan akan jadi darah daging kita... jika kerajaan xsahkan ianya haram tapi kita still was2 juga then lebih baik jangan guna... bagi yg nak guna juga pastikan ianya benar2 halal... Harap dapat jernihkan suasana kat sini ya.... Wslm...


24-04-2009, choa komen :

btol tu suzzlyn, kalau agak2 was2 dgn tahap halal sesuatu bhn makanan, takyah la guna. kalau rase yakin btol dgn tahap halalnya, terpulang pada diri masing2 ok.. Mari kita enjoyyy memasak... :D


24-04-2009, hmaria78 komen :

ye la choa ... mari kita enjoy memasak. :)


24-04-2009, maz-ivory komen :

askum..kpd hmaria78...air abu@alkaline water telah disahkan halal oleh JAKIM MSIA bhgian pemakanan putrajaya (tel no 03-83150200).cma air ni adalah bhn kmia..sbb tu la mee kning dimsia boleh mkn...x haram..tp klu awak msih was2 jg..jg gna la..harap awak puas hati ye...tidak timbul soal melenting disini....kita kena selidik dlu sblum buat apa2 statment....nti menguris hati org yg bg rspi tu...


24-04-2009, hmaria78 komen :

Ha... kan bagus macam nie maz-ivory. Jika ade kawan2 yang was2 atau musykil tentang sesuatu produk .. berikan pendapat atau panduan yang boleh membantunye. Itulah tujuan utama ruangan nie. Bukan dengan memberi statement balas yang merepek ok. Enjoy memasak :)


24-04-2009, choa komen :

maz-ivory, JAKIM ada kasik tau tak brand mana yang mendapat sijil halal JAKIM? air abu tue mungkin banyak kat pasaran, tp dlm banyak2 tue mesti ada yang dpt sijil halal, mesti ada yang tidak walaupon hanya ada bahan kimia.. TQ utk penerangan di atas.. Mari kita berperang kat dapur pulak... selamat memasak!!! :D


24-04-2009, umi_e komen :

salam... kalau rasa ragu2 tak payahlah guna 'air abu' tu... dah berkilo2 mee kuning saya jual (saya tukar dengan air kapur je) TAPI kalau air kapur pun rasa tak boleh nak guna, boleh je TAK GUNA cuma rasanya nanti akan jadi seperti 'fresh spegetti' :) hidup ini ada banyak pilihan ;) HAPPY COOKING :)


27-04-2009, haz_sah komen :

umi_e, kamu jual mee kat mane?? Jenama ape ??? Bagitau la ... kalu jumpa kat mane2 kedai boleh lah aku beli. Aku pun tak yakin ngan air abu nie.


26-06-2009, surianeh komen :

Salam..saya salah sorang pengguna air abu untuk merendam sotong. sblm beli air abu, saya akan tgok label HALAL .saya juga penah ikuti seminar industri HALAL, dan penceramah dari yang mengeluarkan cop HALAL malaysia ada menegaskan bahawa, jika kita yakin logo HALAL tu memang halal maka kita boleh guna dengan yakin. tapi bila timbul rasa ragu2 dengan logo HALAL smada dari M'sia @ luar negara, maka jangan guna. so, kita sbgai seorang muslim kena yakin bahawa yang halal itu jelas dan yang haram itu pun jelas.jika ada yang merasa di antaranya (merasa was2@ tidak jelas) maka kena jauhi.sebab ia dah masuk sbgai Subhad....kerana subhad dah hampir2 kpd haram.tq.


13-07-2009, nahyarun komen :

saya baru pertama kali cuba buat mi kuning sendiri...pakai yg manual jgk...tp tak cantik sangat...rasa blm cuba..sebab puasa, nak masak untuk berbukalah nanti...tp, mesti sedap punya..thanks


02-08-2009, inawazrun komen :

wah! ini baru betul2 selamat. Insya'ALLAH. Takde abu.. heheh


20-11-2009, alicafe317 komen :

Sedikit maklumat... kata maz-ivory tu memang betul Air Abu @ Ash water @ Sodium carbonate (sejenis bahan alkali). Tak timbul soal bahan haram di sini , cuma perlu lebih lihat cara penggunaan yang tidak memudaratkan. Selamat berjihad... p/s nak tanya pada semua kat mana mudah dapat air abu ni saya tengah2 nak cuba belajar gak buat meee. Lebih-lebih lagi kat klang ni....tolong sat noh...


26-12-2009, iwanifood komen :

Sesiapa yang nak beli mesin mee dari kedai melayu di Batu Caves selangor, boleh tengok di http://rcmesinmakanan.wordpress.com/ atau contact boss dia di fairuzsa@yahoo.com. Mesin mee diatas & berbagai mesin lain pun ada. Tolong war warkan tolong orang kita ni ye


14-01-2010, sarina_abr komen :

sesiapa ada nak beli mesin mee falcon ni, sila hubungi saya 018-2130 512.


05-11-2010, awin afrina komen :

Awin baru buat mee ni tadi tapi tak berapa jadi.Asyik putus2 je mee tu masa rebus.Nape ye jadi cam tu?Apa yg silap? Tapi awin goreng juga..sedapp..thanks ye,tuntung.


23-11-2010, iedafiq komen :

baru tau cara ni...memg bagus, jimat dari beli kedai..lebih penting, selamat. Tq, baru nak cuba ni..


12-05-2011, baihaki2020 komen :

salam,ad sape2 tw x kat mana nk amik kursus proses mee kuning.klo dpt pe2 information,bgtw kt saya ok,kerjasama semua pihak diperlukan dgn kadar segera. baihaki2020 no fon 013-3253666


13-08-2011, malariffin komen :

salam, boleh saya tahu macamana nak buat cendol kalau kita pakai mesin falcon ni??? ada sesiap pernah buat???terima kasih..


13-05-2014, sitiraihana88 komen :

Salam...saya minta resepi nie... Terima kasih kerana sudi berkongsi resepi dan tips disini....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd