Google+

oleh: tuntung15 Puding Cendol

P9070110

Resepi favourite sebab mudah. Kalau di kawasan rumah Kak Ogy bila ada kenduri dan ada Puding Cendol, jiran2 dah tau nih mesti Kak Ogy buat.


Created on : 10-09-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi tuntung15




Bahan-bahan ( 10 x 10 x 1 inci )

  • Bagi Lapisan Bawah
  • 500ml air
  • 180gm gula pasir
  • 300ml santan pekat
  • 10gm agar - agar powder
  • 500gm cendol
  • sedikit garam
  • Bagi Lapisan Atas
  • 500ml air
  • 200gm gula merah
  • 300ml santan pekat
  • 10gm agar - agar powder
  • 1 biji kuning telur
  • sedikit garam

Cara-cara

  1. Bagi Lapisan Bawah
  2. Masakkan air, agar-agar powder dan gula sehingga mendidih.
  3. Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit.
  4. Masukkan cendol. Kacau sedikit. Angkat. Tuangkan kedalam acuan. Tips : untuk acuan. Basahkan dengan sedikit air. Lapikkan dengan plastic (saiz plastic mestilah lebih besar dari acuan) supaya mudah keluarkan dari acuan nanti untuk dipotong.
  5. Bagi Lapisan Atas
  6. Masakan gula merah dengan sedikit air (drp 500ml dalam resepi ye) sehingga gula hancur. Tapiskan air gula.
  7. Masukkan air gula + baki air dan agar-agar powder. Masak sehingga mendidih.
  8. Kocoh kuning telur di dalam santan. Tuangkan santan kedalam adunan. Masukkan garam. Biar mendidih sekejab. Padamkan api.
  9. P9070107
    Tips : Sebelum tuang adunan atas, pastikan adunan bawah sudah keras dan cucuk dengan garpu di serata adunan.
  10. Tips 2 : Tuang adunan lapisan atas perlahan-lahan. Sebaik-baiknya tahan adunan dengan sudu supaya adunan jatuh dengan perlahan.

Laporan Masakan Bergambar (17)

Pudingcendol
19-11-2007
sedap..maisya omit kuning telur tu tapi ok jugak menjadi.
Laporan oleh: maisya

boleh jugak maisya kalo nak omit kuning telo no hal.

Dsc01200
23-12-2007
bawa p rumah adik semalam ok rasanya dan cantik tq, blh buat lagi
Laporan oleh: sofinar

Memang puding ini sedaaap. Biasanye mmg hasilnya memuaskan.

Img_1227
25-12-2007
I pelik nape puding cendol I jd mcm ni..dh follow step by step tp still tak same ngn tuntung nye puding cendol..pastu berlapis2 plak..huhu..tp rasa ttp umppphhh!ehehe..pasni nk try lg smpi jadik!
Laporan oleh: sismimi

Kak ogy rasa santan yang guna terlampau byk air. Nasihat akak cuba gunakan santan pekat yg siap jual di kedai. Sb hasilnye lebih baik dari kelapa parut yg kite perah santannya. Anyway terima kasih kerana sudi mencuba resipi ini.

Agarcendol
06-02-2008
entah bila buat ni.. baru berkesempatan letak gambar kat sini..
Laporan oleh: yani

Hasil tangan yani mmg x hebat.....

Img_0845
28-04-2008
Buat semalam. A bit sweet for me. Next time kena kurangkan sikit gula. Anyway sedap & TQ.
Laporan oleh: hazila

TQ hazila sb sudi cube resipi nih. Cuba lah kurangkan gulanye next time.

Picture_1174d
25-08-2008
cantik n sedap..timakasih
Laporan oleh: junjs11

Sama2 Jun. Trima kasih kerana sudi mencuba.

Puding_cendol
27-08-2008
ogy, nor buat lamaaaaaaaaa dah, tp lupa nak antor laporan, bila nampak nama ogy baru perasan..apa pun mmg best laa puding ni...
Laporan oleh: nor_67

trime kasih nor kerana sudi mencuba. Cantik lah rupe hasil tangan awak. Kalah tokey nih, hehehe

Dsc05688_resize
22-02-2009
salam..hai sy dah try buat mmg sedap terasa lemaknya....buat jamuan utk hujung minggu..TQ
Laporan oleh: shafea

salam shafea. trime kasih kerana sudi mencuba. Yummy kan hasilnyer. Masuk lam peti es lagi syok...

Dsc01664
13-02-2010
sdap sgt,tq kak ogy:)
Laporan oleh: chenta

welcome chenta

Canon_1_091
16-08-2010
salam 1 Malaysia...dah wt sedap...tapi jg 4 lapis la...
Laporan oleh: YusLiza_04

salam.jadik 4 lapis..yusliza guna kelapa parut then perah sendiri ker? cube guna santan pekat...insyaAllah menjadik..

13112010666
13-11-2010
sedap puding ni...tapi kenapa jadi 4 layer bukannya 2 layer macam tuan tanah punya...mmm..kena buat lagi nie...
Laporan oleh: cikliz

cik liza, tq sb sudi mencuba. cuba gunakan santan pekat instead of kelapa parut yang diperah sendiri...

Img_8700
25-12-2010
sedap! but manisnya sy perlu kurangkan sikit gula :D
Laporan oleh: nikkylittle84
10032011217
16-03-2011
Huhuhu...anak tak suka mkn puding ni pulak...
Laporan oleh: ibu_an
100_1876
17-03-2011

Laporan oleh: noormala75
Dsc09574
14-08-2011
saya dah cuba resepi ini baru2 ni utk hidangan buka puasa kami sekeluarga. ternyata sedap & mudah ! siap bagi jiran tetangga . hehe TQ for sharing :-) kawan2 yg lain cubalah !
Laporan oleh: fita
Img_2625a
16-09-2011
sedap!
Laporan oleh: Kak Rosenah
Puding_cendol
26-08-2012
kali pertama buat saya tak masukkan kuning telur..buat kali ke 2 saya letak. hasilnya puding lebih lembut dan sedap. mekasih ye tuan empunya resipi..
Laporan oleh: zalwa.zidane


Komen (59)

10-09-2007, Mat Gebu komen :

Kak...tergoda pakcik....ishh, sesuai sgt utk bulan2 posa niee....


10-09-2007, schwenke komen :

hmm,sedap nengok ni. sib baik lum start pose lg . kalu x meleleh air liur nih


10-09-2007, schwenke komen :

kat jerman ni mane la i nak dpt cendol.. sape ade resepi buat cendol??


10-09-2007, tuntung15 komen :

Memang sedap pokcik ooi..... cube kalo x caya. Schwenke, hang kat german ka. Kat myr ni dah ade resepi cendol. leh la buat sendiri.


10-09-2007, princessharyati komen :

isk.. rajin yek.. buat kuih ni..


10-09-2007, schwenke komen :

a'ah..ok..pose ni blh la buat utk b'buka..


10-09-2007, tuntung15 komen :

Senang je cik princessharyati buatnyer. Gambar ni kak ogy amik mase buat untuk mjls bace yassin kat umah jiran. Start buat kol 7:00mlm sambil tunggu lapisan bawah keras, sempat solat magrib pastu sambung buat. Kol 8:45mlm dah potong dan bawak ke ghumah jiran.


10-09-2007, Lilydvalley komen :

schwenke, kat sini dah ada resipi cendol...carila... http://myresipi.com/top/detail/2364. Selamat mencuba! :-)


10-09-2007, umi_e komen :

tadi ada undangan dan jamuan minum paginya ada puding cendol ni :p puas dok belek2 rupa2nya memang buat 2 adunan/lapis :) bulan puasa ni boleh ler cuba buat sebagai juadah untuk memulangkan bekas jiran tetangga :D


10-09-2007, schwenke komen :

txs lilydvalley....


10-09-2007, k.cik komen :

mmg sedap pudg ni...cendul biasa xleh simpan lama tp yg ni 2-3hari boleh mkn lagi..


11-09-2007, tuntung15 komen :

ye k.cik, kalo dah simpan dalam peti ais, eehmmmmm..... sedap


12-09-2007, alisya_niqk komen :

kak, lapisan atas tu leh lekat yer kat lapisan bawah tu..? maksudnyer, lepas kita potong.. lapisan agar2 tu x kan 'terpisah' la yer..? maaf yer kak.. byk tanyer.. sya ni baru2 blajar nak kenal dapo.


12-09-2007, tuntung15 komen :

Lapisan tu melekat. Tapi pastikan sebelum tuang lapisan atas, cucuk2 lapisan bawah ngan garpu (lihat cara2) supaya created ruang udara dan pastikan adunan lapisan atas menggelagak mase angkat baru tuang ye. Tye byk no hal don wori.


12-09-2007, alisya_niqk komen :

leh wat esok utk juadah buka posa.. thanks ya kak!!


12-09-2007, kaktoti komen :

Nampak sedap, nak try buat esok ni!


13-09-2007, tuntung15 komen :

kaktoti n alisya, cuba lah. setakat nih insyaAllah rasanyer x pernah mengecewakan. Malah buat lagi, lagi dan lagi. hehehe


13-09-2007, alisya_niqk komen :

kak.. dah buat dah.. semlm balik keje jer terus beli bahan2, ingat nak buat hari ni tapi hubby lak cakap "eh, sempat ke keras n mkn utk buka posa kalo wat esok" hheeh tu yg wat mlm tadi tu.. pastu pagi ni bila bgn sahur.. tgk2 puding cendol sya ni dah kena potong skit.. rupa2 nyer hubby kerjakan masa sya tgh tido.. "x tahan godaan ler.. mengancam la cendol ni" heheh sedap.. katanyer.. patut la beria2 suruh sya wat mlm tadi gak.. tapi x leh nak antar pic's la.. kemera digital rosak lak.


13-09-2007, alisya_niqk komen :

kak.. nak tanyer lagi la.. semua dah ok dah tapi.. nape erk cendol sya tu mendap kat bawah pastu warna lapisan bawah tu pon x secantik akak.. ada warna hijau skit.. sya punyer, warna putih santan tu jer.. nape erk?


13-09-2007, tuntung15 komen :

Alisya, sebelum tutup api lapisan bawah pastikan adunan mengelegak. Baru tuang lam acuan. Akak x buh kaler pun cume nampak hijau2 tuh kaler kuar dari cendol. Mmg aslinye warna santan je. Pada akak tuh lebih cantik.


14-09-2007, azlina73 komen :

hu hu posa2 ni suma sedap...tapi kita mmg peminat puding cendol nih.Dah ada resepi nk cuba lah plak


30-11-2007, suriz komen :

mmg tcari2 resipi ni. tqvm tuntung. pas ni bole la try. ari tu ada dpt resipi ni kt melayu.com tp x penah try lg sbb ada byk resipi dlm pipeline yg nk dcuba. sabar je la.. tp tang kepala tu depa x bubuh santan...


11-01-2008, adzirah komen :

alahamdulillah , saya dah buat semalam, tapi tak melekatlah. lapisan tu tak nak cantum.


25-01-2008, tuntung15 komen :

adzirash, kak ogy rase lapisan puding cendol awak x melekat may b sbb lapisan bawah mesti di cucuk2 ngan garpu supaya created ruang udara. Cucuk di merata tempat. Dan adunan atas pulak kene pastikan adunan mengelegak sebelum tuang ke atas adunan bawah. Cube lah lagi ye.


29-01-2008, ofisgrl komen :

Kak, "sedikit garam" tu banyak mana ye? boleh tak bagi anggaran dalam bentuk sudu kecil? saya ni kalau bab anggaran ni memang tak pandai.....maklumla org tak pandai masak.... tapi saya memang suka sangat dengan puding ni.......ingat nak try resepi nih........


05-02-2008, tuntung15 komen :

dik ofisgrl, sedikit garam tuh anggaran ujung sudu kecil. cube lah resepi nih. Mudah n insyaAllah jadik n very important sedaaaap bangaat. Akak pun dah lame x buat nih. Hissss ... teliur la pulak. Kene buat nih....


27-02-2008, tuntung15 komen :

Adih....camne nak edit komen kat lapuran masakan tu ye... typo error kat lapuran masakan yani. Ampooonn Yani.............


23-08-2008, farrahaiza komen :

mudah dan sedap..buat sekali kat bawa ke office..depa mintak lagi ;) thanks a lott


27-08-2008, tuntung15 komen :

Trima kasih farra kerana sudi mencuba.


29-08-2008, Perantau komen :

Dah try resepi ni.Alhamdulilah jadi cuma tak berapa melekatlah...salah sendiri tak baca tips betul2.Actually..rasanya husband ckp sedap.Thanks...


21-10-2008, tini6 komen :

Dah try..... oklah jadi... cuma first time buat tu rasa manis sikit... so 2nd time kurangkan gula and than omit telur... rasa ok juga... mcm masukkan telur...... lain kali boleh buat lagi.... thanks......


30-10-2008, tuntung15 komen :

Trima kasih Perantau dan Tini6 kerana sudi mencuba. Perantau, awak macam akak ler, kalo nak masak xsabo2 sampai selalu xbaca arahan abis, pastu xbrape menjadik, bile cek balik rupe2nyer ade tips yg x ikut betol2. Tapi lepas tu jadi pro ler. hehehehe


09-11-2008, akma_4th komen :

sy dah cuba smlm, tp kenapa lapisan gula merah turun ke bawah dan lapisan cendol naik ke atas ek? jadi mmg ler jadi. sedap. cuma konfius knp jd gitu?


18-11-2008, tuntung15 komen :

akma, sbb nyer samada lapisan bawah lum keras betol. Nak cepat keras halakan kipas angin ke acuan, cepatlah keras adunan bawah. Satu lagi, may be sbb masa tuang adunan atas tu laju sangat adunan jatuh ke atas lapisan bawah. Kan akak dah bagi tips, tuang perlahan2 atau tahan dengan sudu so that adunan jatuh lembut jer. Kalau adunan bercampur still jadik gak lah puding nyer cume presentation je xcantik. Jgn putus asa ye. Cube lah lagi.


18-11-2008, akma_4th komen :

sy dh ikut tips tu akak, tuang prlhn2. hehe... mgkin sbb lapisan bwh xbtul2 keras la kot. xsabar. lapisn bwh kena keras betul la ek. nnti la next time sy buat, kena tambah kesabaran. :-)


23-01-2009, liza_chubby komen :

akk agar2 powder tu mcm aner ruper nyer.. klu agar2 yg pnjng2 tu liza knal lah... leh tunjukkn contoh tak... liza minat gan resepi nie... nak wat sendiri lah


23-02-2009, yong_ainiz komen :

Saya dah cuba buat tapi kenapa cendolnya semua mampat kat bawah tak macam berserak. Saya nak cuba lagi kalau ada apa apa cara atau petua yang boleh buat cendol tu berserak. TQ


25-02-2009, tuntung15 komen :

liza, kalo liza berada di kawasan atau s alam, rasanyer agar2 pwder ni senang jer nk beli. Kedai runcit pun ade jual. Brand nona ker or any brand yg liza suke. Agar2 ni pack dalm sampul. Kalo di giant/mydin biasanyer disusun di rack bahan2 buat kek/biskut. Hati2 bace label sbb agar2 powdr ni skrg dtg dalm kaler2 macm merah, kuning, hijau. Beli yang kaler plain.


25-02-2009, tuntung15 komen :

yong, masa masak adunan cendol pastikan adunan mendidih sebelum tuang ke acuan. cubalah ye.


26-02-2009, shafea komen :

salam mmg best agar2 ni..puaslah mkn bwt utk jamuan, hantaran or mkn utk kenduri ok...TQ tuntung15 :-)


30-06-2009, annburn komen :

nak tanye le, biasenye kalau campur santan nanti jd 2 lapisan n tambah lagi 1 lapisan gula merah jadi 3 lapisan le. just tanye je sebab kite wat biase jd gitu. camne ye dlm gambar tu cantik je


30-06-2009, annburn komen :

nak tanye le, biasenye kalau campur santan nanti jd 2 lapisan n tambah lagi 1 lapisan gula merah jadi 3 lapisan le. just tanye je sebab kite wat biase jd gitu. camne ye dlm gambar tu cantik je


17-07-2009, shamzura komen :

tadi bru wat,cendol pun home made lagi,resepi dr kak fida,so jimat la sikit,tapi td i buat agar2 ni x mnjadi sgt , dh tu cendol nya macm terkeluar,nape ek, agaknya tlebih cendol kot, tp i ikut resepi ni 500g cendolnya...apapun thnx sebb sedap jugak....hehhe


01-08-2009, rahanisya komen :

nak cucuk garfu tu sikit2 kt atas je ke ataupun cucuk sampai ke bwh adunan?tlg la jwp kalu ada sape2 yg tau...sy x sabar nk buat ni takut sgt kalu x lekat


03-08-2009, tuntung15 komen :

rahanisya, sori lambat reply. Harap awak dah berjaya buat puding cendol nih. Cucuk ngan garpu sampai kedasar acuan pun boleh. Lebih selamat dan lapisan atas sure melekat. Cube ye..... InsyaAllah rasanyer ummmphhh....tambah2 simpan lam peti es....yummy.....


11-09-2009, kittun komen :

akak, 10 g agar2 powder tu, kalau nak banding guna agar2 yg belum cair, brp ek. leh ke guna sepeket tu?


11-09-2009, kittun komen :

lagi satu, cendol ada kat uk ni, yg dlm air pandan..kena buang ke air pandan tu kak? amik cendol aje ek?


08-12-2009, ayang3abdul komen :

saya dh try wat puding ni tadi...jd ...saya sedekah kat jiran sebelah umah.lps tu dia sms.kata nk order klu nk buat jamuan.


12-02-2010, chenta komen :

salam akak,chenta dh try wt ni smlm,sdp...tq share recipe ni..tp kan akak,lapisan atas n lapisan bwh 2 xlekat ler bile potong die trpisah...np erk?


18-09-2010, hantunangis komen :

kalau guna susu leh tak ganti santan!!!


09-10-2010, angah ayang komen :

saya prnh cuba thn lps.jadi.saya bagi jiran sebelah sikit.terus dia nk order klu ada jamuan.katanya sedap....


25-11-2010, yatichedet65 komen :

terima kasih kerana sudi berkongsi respi...buat for my nephew and niece birtthday...jadi tiga layer tapi diaorang kata cantik dan sedap...betul sebb santan berair...saya tambah air skit nak cukupkan 300ml sbb sepaket dikedai tu cuma 200ml je...apapun terimakasih...


11-12-2010, intanfarhana komen :

salam pagi.saya dah opun buat puding ini.sedap sesangat sedap.first sekali jiran saya tukang rasa.terimakasih buat pemilik resepi ini.


16-12-2010, Shahzaini komen :

Terima kasih atas resepi akak. Zaini buat gantikan gula merah ni dengan 2 sudu besar koko dan dibancuh dgn air panas. Sedap kak...


16-12-2010, jezmezze komen :

best....sedap...akak try petang td selepas agak2 sebulan dok tgok resepi...sampai pakcik suh buat niaga time bulan puasa la u...thanks


25-12-2010, nikkylittle84 komen :

dah cuba! sangat sedap! thanks tuntung15! :D


17-03-2011, ijahsolehah komen :

Assalamualaikum. Nampak sedap resepi ni, saya rasa nak cuba tapi saya hanya ada agar-agar serbuk. Berapa kuantiti agar-agar serbuk yg diperlukan jika saya nak ikut resepi ini? (10 gm agar-agar powder = ? gm agar-agar serbuk) Thank you in advance.


16-05-2011, noorizawati komen :

pernah makan ni masa ddk kat n9 dulu, pas tu blk jb cr gak sapa yg pandai wat puding ni, tp x jumpa.... thanks tuntung sebab sudi sharekan resepi ni... puding ni mmg sedap...


01-10-2011, NORHANIZA YUSOFF komen :

SLM...kak... rs sedap.. ..tp kurang mjd.. kenape sy punye cendol mcm da dok bwah..xtrapung mcm akak punye... lg keras ckit..knaper yer?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd