Google+

oleh: fidadaud Sambal Pecal

Dscn0083

Pencicah istimewa orang jawa!


Created on : 08-09-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi fidadaud




Bahan-bahan ( Boleh dimakan untuk seisi keluarga )

  • 300 gm kacang tanah
  • 10 biji bawang merah
  • 10 biji bawang putih
  • 6 biji cekur @ kencur
  • 30 gm asam jawa
  • 1 1/2 inci persegi (@ sebesar ibu jari) belacan
  • 100 gm cili api
  • 150 gm gula
  • 1 sudu besar (rata) garam @ secukup rasa pilihan masing-masing
  • Minyak masak untuk menggoreng

Cara-cara

  1. Terlebih dahulu : Goreng kacang tanah sehingga keemasan (betul-betul masak) dah kisar sehingga benar-benar halus. Ketepikan dahulu
  2. Goreng pula asam jawa bersama belacan sehingga belacan masak. Angkat dan ketepikan
  3. Sekali lagi, goreng pula cili api, cekur, bawang putih dan bawang merah sehingga layu. Angkat dan ketepikan
  4. Selain kacang tanah, tumbuk kesemua bahan yang digoreng tadi bersama-sama gula dan garam sehingga halus dan sekata. (Jgn lupa! Buang terlebih dahulu biji asam jawa)
  5. Gaulkan kesemua bahan ini bersama kacang tanah yang telah dikisar tadi sehingga keluar minyak (berkilat)
  6. Ambil sebahagian adunan dan bancuh bersama air 3/4 panas. (Air bergantung kepada kepekatan pencicah yang diinginkan. Tp, kalau cair, rasanya kurang dan begitulah sebaliknya)
  7. Akhir sekali, simpan adunan selebihnya ke dalam bekas kedap udara dan tempatkan di tempat sejuk tp kering (peti ais ler). Boleh dikeluarkan bila-bila masa untuk bancuhan seterusnya.
  8. TIPS: Sambal pecal ini biasanya untuk dicicah dengan sebarang ulam-ulaman seperti timun, pucuk ubi rebus dan kacang panjang.

Tag

pencicah








Laporan Masakan Bergambar (7)

Image_1043_
03-07-2008
kuah pecal ni best, tp sy buat terpedas..pastu tak goreng, semuanya direbus terus. tq ye tuan resepi..
Laporan oleh: suka_masak

tq juga pd tuan yg cuba resipi!

Pecal
04-09-2008
Ni yang dh siap gaul. Terlebih kuah la plak..tp sedap..
Laporan oleh: Mummy7857

alamak.. kecur air liur tgk laporan mummy..

Dsc05079
28-01-2009
hari nie..sweet buat pecal n keropok lekor...pecal sweet tambah udang kering...hihihihi..sedap..thzz
Laporan oleh: sweet 4ever

hm.. mesti wangi udang kering kan? tq sweet sbb sudi cuba!

Dsc05076
28-01-2009
lihat lah pecal ku...hihihihi..kalau letak nasi impit...yum2...
Laporan oleh: sweet 4ever

kalau letak nasi impit, memang tak toleh orang sebelah la sweet tu. hihi.

Pecal
29-01-2009
wallaaaaa fida! nikmatnyer dpt mkn pecal nih! nasi skit, lauk jerk lebih! ratah pon sodappp! hehehe..... tQ fida!
Laporan oleh: hana6877

loh, kok lauknya aja yang banyak. ini namanya mengelat. kih kih.

Img_3672
22-08-2010
tin ton tin ton!!!!... sedap!!!... mabeles!... tq fida... dh jatoh hati ngn sambal pecal yg ni... ;)
Laporan oleh: waheedeana

habislah en.wahid! isteri dah ada bf nama pecal nih :))

Dsc07534
10-04-2012
salam fida, ni lah hasilnyaa...yum2..best sgt2..tenkiu2..
Laporan oleh: k.zila66

welcome :)


Komen (27)

08-09-2007, princessharyati komen :

biji cekur tu apa? boleh bagi gambar tak rupa mcmana..thanks.


08-09-2007, mama_myvi komen :

nk tlg jwb ni.. cekur tu mcm kunyit.. halia... tp kecil2 je. bau dia mcm jamu, susah nk jumpa kat kedai...


08-09-2007, princessharyati komen :

kalu boleh bg gambar kt glossary,..


08-09-2007, Olah komen :

cari kat pasar mesti ada punya.. cari kat makcik yang jual sayur kampung... kat rumah saya ada tanam... selalu buat ubat jamu...


08-09-2007, fidadaud komen :

princessharyati.. i nak sangat tunjuk. tp malangnya benda tu takde kat umah. nnt kalau ada i masukkan ye. tp betul kata mama n Olah tu.


08-09-2007, Lilydvalley komen :

princessyati...kat dubai tak de kot cekur tu... kalo x de cekur tu...rasa dia kurang umph!


08-09-2007, princessharyati komen :

kalu ada gambar senng nak cari sb i kt uaelah.. tu yang nak gambar tu.. by theway thks u all


08-09-2007, Olah komen :

princessharyati... i dah masukkan gambar kat glossary... try lah nengok...


08-09-2007, Mat Gebu komen :

Boleh buat masa bulan puasa nie.....


08-09-2007, hana98 komen :

wah,sedapnya teringin nak buatlah....


09-09-2007, Olah komen :

Princessharyati nama english dia fingerroot.


09-09-2007, skin12 komen :

wuih... menjuih mulut nih.. cekur mmg besh kalo nk mkn pecal ni.. org jawe sebut pec-chel:P


09-09-2007, fidadaud komen :

thanks Olah..


09-09-2007, syahmi komen :

aahaaaa....yg ini boleh digandingkan dgn resepi di ^http://myresipi.com/top/detail/1429^


16-06-2008, kaklila komen :

selalu buat tapi tak pernah plak bubuh cekur. Mesti kena try ni. hubby suka sangat


04-09-2008, win_zurin komen :

selalu beli yang segera but after cuba buat yest for berbuka mmg sedap..hubby siap puji


06-01-2009, rmroses komen :

Nampak cam best jew. Nanti nak cuba lah, bagus makan salad melayu nih, sihat badan dan boleh turunkan berat badan jika diamal makan.


29-01-2009, okeed komen :

Kalau tempat saya style pecal letak daun limau purut.. hiris halus2 & gaul sekali.. perghh!!!


26-02-2010, lihua komen :

saya tak pernah buat benda ni sebab ada adik yg pakar dlm buat 'kuah kacang ' tu pun time raya je Saya nak cuba resepi ni sb mudah dan bahan-bahan selalu ada di rumah.


31-10-2010, epah komen :

esok jgk nk test power...


15-05-2011, siti saleha komen :

Akhirnya...! Ade kuah pecal made-from- scratch! Lagi best dari yang instant packet tu. Yang segar kan best! :D


19-05-2011, Akira2 komen :

Selain cekur boleh guna kunci tak (daun spt daun kunyit dan ubinya lebih kurang rasa cekur) sebab cekur agak susah dapat kat tempat saya dan kebetulan saya ada tanam pokok kunci.


14-10-2011, lisa228 komen :

Nampak sedapnya...makan dengan pucuk2 rebus, tentu tambah nasi. Kena cuba... tq


10-12-2011, cindyhoney8 komen :

besok,i nak cuba buat .tapi cekur tu kat ne nak beli?


10-12-2011, cindyhoney8 komen :

besok,i nak cuba buat .tapi cekur tu kat ne nak beli?


15-02-2012, lynn basherahil komen :

tgk resepi mcm senang,nk try jugak la...salu mkn y beli jek...


21-03-2012, leenatajdeen komen :

memang betul I pun dh jatuh cinta dgn recepi ni...weekend boleh cuba. anyway tks a lot for the healthy recepi ni ya.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu