Google+

oleh: afizaz93 Aiskrim simple..

Eskem_coklat

resepi ni terjumpa kat mana ntah...tp mmg mudah sangat nak dibuat..sekali buat, nak buat selalu!!! Anak2 pun suka....


Created on : 06-09-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi afizaz93




Bahan-bahan ( boleh menjamu seisi keluarga.. )

  • 2 cawan susu perisa strawberry/coklat (ikut suke)
  • 2 cawan coffemate
  • 1 @ 2 sudu gula (kalo x buh pun x pe.. sbb susu tu dh manis)

Cara-cara

  1. blendkan bahan2 tersebut sehingga berbuih (@ masukkan dlm mixer), masukkan dlm bekas.. pastu masuk dlm fridge.. setelah agak beku.. keluarkan semula & blend lagi skali.. then baru masukkan semula dan biarkan beku... pastu leh la makan.. he he

Laporan Masakan Bergambar (27)

Pc030143
02-12-2007
aiskrim sedap... gumbira glerk da menjadi.. lalallala.. senang ati.. lalal sedap pun sedap.. llalala
Laporan oleh: adiezx
103_04451
17-01-2008
dah 2-3 kali try buat, br kali ni dpt upload pic, ixora bt ltk gelatin ckit, mcm2 perisa dh bt, kali ni try bt perisa vanilla + coklat & vanilla + oren, pas2 mkn ngan coklat syrup. sedapp, thanx to afizaz
Laporan oleh: i x o r a
Img_7491
30-06-2008
pertama kali cube wat ice cream sendiri. akhirnya jadi jugak! Sedap sangat..rasa mcm ice cream mahal je.hehe. Ayah sy kata bagus,bleh improve lagi pasni. Neway,terima kasih!
Laporan oleh: izwanurul
Image_204_
01-09-2008
Tq very much afiza. Sy guna susu coklat. Sedap berkrim. X perlu letak gula pun boleh. Semua orang suka aiskrim u ni sbb manisnya secukup rasa. Thanks a lot. Ada yg kata mcm aiskrim mahal he9
Laporan oleh: som e one
Img_0569
14-09-2008
1st time buat aiskrim sendiri. Anak lelaki yg buat, saya sediakan bahan je. Daughter curah sirap cokelat masa makan berbuka tadi. Sedap!! Thanks afiza...
Laporan oleh: rossitamz
Image943
16-09-2008
yummy...wlpn simple tp ada klass lah aiskrim ni, sedap sngt tQ afizaz 4 sharing tis simple recipe. pas ni bleh wat lg & lg.
Laporan oleh: aa_iezah
Aiskrim_coklat
15-11-2008
Tat tadaaa!!Aiskrim buatan sendiri yg sama kualiti ngan yg dbeli.bestt sgt2 dpt share resepi ni..sape2 yg suka mkn aiskrim tu,sy promo resipi nih..mudah yg amat.mmg rugi sgt kalo x cubanya..cepat2 ler beli 2 bhn ni skrg..hehe tQ empunyer resepi.. ;)
Laporan oleh: HaSue
25-11-08_1829
25-11-2008
X sempat nak make-up..hihi..sedap gak,cam aiskrim beli, tapi next time kite nak letak choc. emulco skit kasi warna+rasa...Tapikan tekstur aiskrim ni masa mula2 pukul pastu masuk fridge gebu...tapi lepas blend untuk kali yang kedua tu, tekstur dia kasar skit lepas sejuk..macam ada kristal ais..kalau aiskrim beli tekstur dia x berkristal...hmm..ntah la..salah fridge ke salah susu..kita guna susu dutch lady choc+ real coffemate..
Laporan oleh: mizz89
Dsc00708
31-12-2008
yummyyy.. pasni wat sendiri je.. hehe..
Laporan oleh: azilairam
Dsc01745
07-01-2009
dah siap pun eskrem kte..... tada..... hihihi sedap lah. sape lom cube.... try sekali, mesti nak lagi nyer. thanks afiza.
Laporan oleh: hanasoraya
Aiskrim_simple
01-02-2009
Wt 2 perisa,vanilla mmg best lembut n gebu je,tp coklat nyer cam keras sket tekstur.Apa pun aiskrim ni mmg besttt..TQ afizaz
Laporan oleh: Lina_pg
Imag0023
22-04-2009
memang sedappp, mcm beli kat kedai je.
Laporan oleh: rosaliza
Dsc02152
15-06-2009
wat perisa cekelat... sedappppp thanks....
Laporan oleh: iezamel78
P1020948
20-12-2009
thanx 4 the resepi.... first time wat..dah jadi.. ayah siap puji lagi... adik jangan kate diowang suke gile... ma ckp pasni ley wat lagi.... hehehe
Laporan oleh: lia_93
Ice_cream_vanila_+_oreo
13-01-2010
sedapp.. .tenkiyu..akan wat lg dan lg... :)
Laporan oleh: nOOrsha
P1020315
27-05-2010
slm..suka bla dah pndi wat aiskrim...ucu wat perasa coklt.
Laporan oleh: Mariani(KT)
Huhu_aiskrim_berlubang
28-05-2010
alhamdulillah..siap da!tp name nye aiskrim belubang :P wahaha!!
Laporan oleh: tgaqilah
Sam_1246
10-12-2010
sgt2 sdapppp...dah 2kali bt...sume ank sedara suke...thanks afizaz 4 de recipe...:)
Laporan oleh: achik_0910
104_0041
22-02-2011
kali kedua buat eskrim sendiri. yang ni better than before. guna susu kotak perisa strawberi. aduhai, lepas ni tak beli dah eskrim kat kedai tu...mudah, cuma kene sabor sikit nak tungu keras... he he he...
Laporan oleh: CheqSueCommot
Aiskrim
01-03-2011
tada... percubaan pertama... hmmm sedap lah!!! mabeles.. mau bankrap kilang aiskrim lps nih...
Laporan oleh: pisces^amie
Photo0422
02-03-2011
cedapppp....
Laporan oleh: ina_lyna
P3141135
16-03-2011
buat perisa coklat..senang n menjimatkan..tq untuk resepi ini
Laporan oleh: cheq da
Photo_0548
07-10-2011
sy tambh coklat rise....memg best......tq for de respi...........
Laporan oleh: wanie_wanie
1325603785583
04-01-2012
coklat flavour eskrim, mmg best la dapat makan eskrim buatan sendiri, mmg puas hati, tqvm 4 sharing the recepi yea :)
Laporan oleh: nananina
Img_3639
08-03-2012
sedap!resepi ni better dari yg ada campur telur tu hihiiii tambah choc chip!thanks for the recipe ye
Laporan oleh: ashypink
Icecream
20-06-2012
thanks for the recipe..saya buat 2 hari yang lepas..sangat sedap!buat versi coklat nt nak buat lg dan lg..hehe tq..1st time join myresepi..:)
Laporan oleh: yanaprettywrite
Cats
13-07-2012
Serius Jadi utk Percubaan Pertama... Terus Tunjuk Kat Isteri Saya~~ ^_^
Laporan oleh: awangku.diardi


Komen (147)

06-09-2007, miz_lynne komen :

hermm.. cam menarik jek.. sbb simple sgt.. nk try ler..


06-09-2007, fezah komen :

anak2 sy suka makan aiskrim selalu beli je sbb tak pandai buat bila tengok resepi nie mudah jee... nak try buat sendiri la pulak.


06-09-2007, riesha komen :

ok..cam sedap..akan di cuba


06-09-2007, ishikawa_ayumi komen :

nk tny, susu tu, susu segar yg berperisa ke? atau susu pekat? atau susu cair?


07-09-2007, Jue Hussin komen :

Saya dah penah buat resepi nih. Macam tau je kat mana afizaz jumpa resepi nih... hehehe... ishikawa_ayumi, guna susu segar yg dlm kotak tu, perasa coklat/strawberi (ikut suka). Saya ari tu buat perasa coklat. Ada lagi dlm fridge.


07-09-2007, lina75 komen :

senangnye. Bolehlah buat hari2


08-09-2007, hana98 komen :

wah,sedapnya teringin nak buat........


14-09-2007, vonaz komen :

senang sgt buat ice cream ni... dah la sedap... thanks ek sapa yang kasi resepi ni.. smoga dimurahkan rezeki anda..ehehehe


15-09-2007, afizaz93 komen :

Jue..sy pun dh lupa kat mana jumpa resepi ni...tp yg pastinya eskrem ni mmg sedap & mudah nak dibuat!! Sama-samalah kita memeriahkan suasana dapur kita dgn Myresepi!!hehe..


30-09-2007, LimeZest komen :

saye dah pernah try dah resepi nie dn mmg menjadi...tp saya buat perasa durian...gune susu uht dn campur dgn perasa durian..sedaaaapp....hingga menjilat sudu ice cream tuh...:P


19-11-2007, qurra komen :

kalu aiskrim tu dh dibekukan , pastu blen balik, die x cair ker?


26-12-2007, kakni komen :

lazatnyaaaa...tima kasehhh atas resepi yg mudah ni


27-12-2007, ivyana21 komen :

saya nak tanya sukatan cawan tu, cawan byk saiz, susah nak agak lah...


27-12-2007, ivyana21 komen :

kalau bole bagi sukatan dalam tablespoon kah... sebab saya nak cuba juga, mcm sedap jer... tnx...


17-01-2008, shaheera5 komen :

ivyana21, 1 cawan =250ml, ..tapi asalkan nisbahnye btol, tak kesahla cwn tu saiz ape pun..


24-01-2008, cikyah komen :

betullah afizaz93, resepi yg sesgtlah mudah tp menjadi...tak bei dah aiskrim kat kedai.....tima kasih ye....


15-04-2008, zlinda_mz komen :

coffemate tuh boleh ganti dgn bhn lain x?


25-04-2008, jukhairi_98 komen :

coffemate yang serbuk ke


05-09-2008, LAYAL komen :

emm..nak try la..cam cedap jer..


15-09-2008, aa_iezah komen :

jukhairi, yer coffemate 2 jenama krimer yg dibancuh dlm kopi @ teh, selalunya bancuh dlm nescafe tu.


21-09-2008, irnasz komen :

bule ke sukatan cawan utk susu gunakan cawan yg sama utk sukat coffemate,ek?cenggitu,..jadik?


11-11-2008, inamizi komen :

Mmg sdp...dah buat..tapi pkai susu magnolia kureng ckit rasanya..kna pkai ducth lady gak...tapi mmg sedapla...rugi kalo xtry,xsmpat nak ambk gambar da licin...


18-11-2008, miszpurply komen :

coffemate 2 kne jdikan air dl ke?byk mne?ke men tuang j serbuk?


18-11-2008, HaSue komen :

tlg jwbkan bleh?coffeemate tu main ltk jer,xyah bancuh2 dulu..kalo takut manis,gula pun xyah ltk..ehe.nyibuk2 lak tlg jwb ek.huhu.. :)


21-11-2008, elyns komen :

TQ ye Afizaz. br buat. msh dlm fridge lg....hai HaSue...leh kenalan...


21-11-2008, HaSue komen :

hai jugak elyns..tgh buat eskem ke?ahak..nak kenal boleh jer..nama kite sue..nama u ape?(ayat bdk2 tadika)salam perkenalan yer.. kalo nk kenal lbh lg,meh laa join kat forum myr..kat situ laa tmpt ahli2 myr bforum..cuma kite je jrg2 masuk.bkn ape,sibuk belek2 resepi yg ade kat sini,x smpt2 nk beforum kat ctu.'ter'forum kat petak komen plak selalunya.hehee..


24-11-2008, elyns komen :

hai Sue..x leh la nak ke forum.. ade mslh skit...kite ni surirumh spnh ms. ari ni msk pe ye...sori la...terforum kat sini gak....sori yer..


24-11-2008, HaSue komen :

hai elyns..dah lunch lum?eh jadik x aiskrim u wat tempoh hari?anta la report skali,mesti empunyer resepi nak tgk gak.hehee.. menu kite arini daging tumbuk msk kicap,try resepi dr sofinar.jap lg nak anta report..server lak slow bangett..huhu.elyns,ada resepi best2 share laa ngan member2 kat sini kay.. :)


29-11-2008, elyns komen :

br sempat nak komen.. jd la aiskrim tu. sedap. dah x bli dah. wat sndr je skrg..insyaAllah Sue, kalo ade resepi menarik nnt sy share k.


18-12-2008, cemongs komen :

klaw x pakai coffeemate pown takpe...cubalah sedap....


02-01-2009, eda yatim komen :

afizaz93..kalu nk buat aiskrim perisa vanila mcmane yeak?plain susu + perisa vanila ker?..tlg yeak...txs


06-01-2009, hanasoraya komen :

lepas je sy baca resepi ni malam ni tadi, terus je sy ajak adik pegi kedai beli bahan2. baru first step siap. kalau dah jadi nanti kte post dalam laporan masakan ye. tak sabar nye nak makan eskrem... hihihih


07-01-2009, seri raudhah komen :

minat sangat nak cube. tp hubby i x kasi beli coffeemate. coz itu nestle antara produk israel yg kita kena boikot. ada x bhan lain yg boleh gantikan coffeemate?


07-01-2009, akma_4th komen :

raudhah, kwn sy pernah wat. dia kata coffeemate leh ganti ngan susu tepung.


07-01-2009, akma_4th komen :

boleh ganti ngan coffeemate brand indocafe.


09-01-2009, seri raudhah komen :

ok. time kasih bebanyak. takde lah kempunan nak buat sendiri


18-01-2009, umiaina komen :

dah buat. tapi tak sabar nak makan blend sekali aja. tu pun dah sedap. lain kali blend 2x


24-01-2009, alezron komen :

Afiza93, awak maksudkan freezer kan? bukan fridge. Klu freezer dia beku, klu fridge tidak. Nice recipe. Thanks for sharing. Tak yah pakai icecream maker. :):)


02-02-2009, azlyanie_kiddynana komen :

hai..salam perkenalan..saya ahli baru kat sini...nak tanya,coffemate tu kita kena bancuh ke???


02-02-2009, azlyanie69 komen :

malam ni try buat...


03-03-2009, umminafisa komen :

look nice...gonna try la nie....may b if buat s'diri lebih berkhasiat....if bli dia dh ltk mcm2....nie de good idea n simple....tq


16-03-2009, tashausman komen :

hai....sy nak tahu kalu nak buat perasa vanila macm mane ye....?


14-04-2009, NURAINA komen :

salam..sy br join je kt MYR ni n dah cuba resepi ni...mmg sedap siap primot kt kengkawan lg....pas ni x yah bl dah la ..wat sndiri...thank to tuan resepi


29-04-2009, ayuziey komen :

macam best jer ...... balik kejer karang nk try laa.. heheheh


29-04-2009, nanie74 komen :

hi, mmg nampak mcm yg dijual kat kedai lah...mesti nak cuba buat sendiri, bahan2 yang digunakan pun kita tau halal haramnya kan. Tq sbb berkongsi resepi...


29-05-2009, rafeah komen :

afizaz93, maaf yer saya nk tanya la knapa bila saya buat, aiskrim tu jd keras sgt ekk, mcm aiskrim biasa tu....keras xbleh nk gna pencedok aiskrim tu.kat mna silap saya agknye...lg satu aiskrim tu bau hanyir skit la, saya guna susu dutch lady dgn kreamer Super brand.btul ke cara saya, saya nk buat aiskrim vanila, saya titiskan esen vanila jer...bleh ker?ade cra lain x nk buat aiskrim vanila? tolong jawab yer soalan saya ni, saya nak tau sgt.tq yer.


06-06-2009, dehya komen :

sy pn nk tryla.. tp xde mixer. klu kesemua proses pakai blender jd x kwn2?


02-07-2009, yana_sayang komen :

kalau rasa warna-warni kan lagi sedap?


25-09-2009, ilzafiza2701 komen :

mcm sedap jer....nak cubela...senag pun senang.....mane dpt idea...lg 1,susu tu susu kotak ke


03-10-2009, HaSue komen :

anak2 cube,sedap dari di kedai.


03-10-2009, HaSue komen :

>apa2 pun tu komen anak sendiri .. :) ..dah lama pun x buat eskrem sendiri..huhu.sementelah bhn2 ade kat umah ni,leh laa wat nanti. pada sapa2 yg tanya kat atas nih meh tolong jwb yer,kalo yg keras tu mungkin x blender masa ia separuh keras tu kot?jangan tunggu keras terus cam eskrem msia..hehe..kalo tader mixer leh jer guna blender..eh?tuh kan option dah kat resepi tuh..->'blend'kan bahan2 tersebut sehingga berbuih (@ masukkan dlm mixer) dan susu tu,susu x kesah dr kotak atau botol(sila rujuk komen yg sudah2 kat atas ye) Harap membantu..selamat mencuba :)


30-11-2009, mariaahmad komen :

salam saya baru join wah senang juga bt ais krim ni ye... adk2 pn dh x sabar suruh bt kan emm.... thanks :-)


06-12-2009, applelady93 komen :

sonangnya...nak torai la!


20-01-2010, muhpuzi komen :

Nak tanya sikit, AsiKrim Simple tu, 2 Cawan coffeemate bermaksud serbuk atau cair? Blend dengan blender atau dengan pemukul telur? Tq.


20-01-2010, nOOrsha komen :

muhpuzi...coffeemate tu yang serbuk... boleh blend dgn blender... ngan mixer pon boleh.... pilih mane yg senang... saya blend pakai blender jer.... :)


01-02-2010, Zieys Abady komen :

Akum afizaz,sy dh try rspi ni 3x.Mmg nyman...Tdi try buat guna soya bean prisa coklat.Sedap.Cuma pucat skit colournya.Sori sy x reti nk letak gmbr dia.P yg psti n nyata,rasanya sedap.P budgetnya mhl skit le.Hehehe.Tq ye...


01-02-2010, Zieys Abady komen :

Akum afizaz,sy dh try rspi ni 3x.Mmg nyman...Tdi try buat guna soya bean prisa coklat.Sedap.Cuma pucat skit colournya.Sori sy x reti nk letak gmbr dia.P yg psti n nyata,rasanya sedap.P budgetnya mhl skit le.Hehehe.Tq ye...


09-05-2010, shamira77 komen :

akum afizaz,arini 1st time saya buat aiskrim,jd la........ank2 xsbar nk makan,memang sdp......


13-05-2010, amy dd komen :

hai.aiskrim n letak kt peti ais yg bahagian beku 2 kew?


27-05-2010, tgaqilah komen :

huhuh..sekarang tgh The Making Of aiskrim nih :P xsabar nak makannn :PP


27-05-2010, tgaqilah komen :

amy dd..saya letak kt tmpt beku tuh :)


05-06-2010, ayunalisa komen :

dh try wt..sedap..mcm aiskrim beli..hubby ckp..leh la buka kdai..jual kt bdk2 kt sek..he3..nnt gambo..nk upload snula..thnx..


27-07-2010, nor62 komen :

mencik!!! knp sy buat tak menjadi?? tak keras pun..sy gune crimer non-dairy..itu ke puncanya? sbb sy tanak beli crimer nestle..


25-10-2010, opah212 komen :

Saya pun guna resipi ni tapi tambah tepung jagung 4 sudu besar. Nak senang sebab tak mau simpan baki, saya guna sekotak Coffee mate (450 g) dgn sekotak susu segar berperisa (1 liter). Boleh tambah cokelat rice ke chocolate chip ke, memang sedap.


30-10-2010, NorizawatiSajidon komen :

macam best jer..dah semangat dah nak cuba ni..barang2 pun dah beli tadi..harap2 menjadi ler he3x..


21-11-2010, ilah dyla komen :

nk cuba lah npk sodap ....anak2 mmg suka mkn ais krim...thanks yg bagi resepi...


24-11-2010, aweknobita86 komen :

waa...senang...nmpk pn cm sedap t sy cube ye...tq syer resepi...


08-12-2010, jujie komen :

nmpk mcm sdap nk try la..hehe =)


08-12-2010, cikmar komen :

ada substitute coffeemate x?..tqvm


11-12-2010, zatiff komen :

konfem saya cuba nih...faveret nih...(",)


20-12-2010, noor2802 komen :

Sy dah try...ikut betul2 resepi ni...mmg menjadi n sedap sgt...credit to pemberi resepi ni


23-12-2010, bukit chatak komen :

nk try buat la...hehe


27-02-2011, roszalinasaim@yahoo.com komen :

kita dh try buat...mmg sedap...klu beli kt kdi manis dn muak......tpi kita buat x gebu mcm korang la....hehhehe....agaknye,first buat tu mmg nk kne blend smpi btol2 kembang giler gak nyer kn?...


28-02-2011, cikmar komen :

agak2 brapa lama yer eskim ni beku...da dekat 2 jam, tak beku2 lagi...


01-03-2011, pisces^amie komen :

simple resepi... my aiskrim otw.. buat maghrib smlm.. nk tdo blend 1x... bgn pg td blend lg... ni tgh tgu nk ngap!.. x sabo2 nih... gune susu tpg jer..xder coffeemate...


01-03-2011, ina_lyna komen :

byk komen yg positif...kena cuba nih... bhn pun dah ada...


01-03-2011, cikmar komen :

tqvm for this recipe...sy try perisa coffee..simpan semalaman...marvellous..sgt sedap...


01-03-2011, cikmar komen :

eh lupa...sy add in choc cip...best2


06-03-2011, zura7777 komen :

kena cuba ni.nmpk mcm sdp n sng je buatnya.apa2 tqvm sbb kongsi resipi ni.


15-03-2011, isya_syafiqah@yahoo.com komen :

akk yg susu perisa strawberry nieh kan gn susu durch lady xpe ke?


26-03-2011, mello's komen :

sedapnye! excited nk wat!


10-04-2011, rizuan@spnb.com.my komen :

best3


15-04-2011, hanan87 komen :

nk buat jgk...blk kang cari bhn2


21-04-2011, azie78 komen :

Bestnyer tgok kawan2wat..x sabar nak wat utk anak2 n hubby...


21-04-2011, azie78 komen :

Bestnyer tgok kawan2wat..x sabar nak wat utk anak2 n hubby...


23-04-2011, musnad komen :

nak buat jgk la....anak suke mkn aiskrim....(ibunye pn suke...)..:)


23-04-2011, liayana komen :

wowwww......menarik..sya akn cuba..


25-04-2011, leafahme komen :

Dah beli bahan2nya .japg nak buat.nanti kita try ltk gamba yee...Yeay!


29-04-2011, wanee01 komen :

dulu dh buat dh aiskrim ni............sedap gabu.....terima kasih .... kerana memperkenalkan resepi ni........


01-05-2011, jasminejasline komen :

nak try wat la.. yg sbelum2 ni ader yg buat gna telur n ovallet tp yg nih lg simple.. 2 jer bhan dia.. snang sgat.. terima kasih sbab sudi share..


01-05-2011, hoi komen :

salam..kalau gne air milo boleh x??blas taw..


08-05-2011, Amalhayati92 komen :

nk tye.. 2 cwn coffeemate? coffeemate y boh dlm air kopi tu ke?


10-05-2011, kak san komen :

emm... akak tgh wat, tuggu separa beku dulu baru akak blender lagi, coffeemate xde so guna susu tepung. harap222 mejadi... anak dah x sabo nunggu. saki baki dalam blender 2 anak akak kata sedap... tunggu...


13-05-2011, issandra komen :

2 cawan untuk coffeemate? bpe gram utk 2 cawan tue?


14-05-2011, Yanti_05 komen :

Br join forum. hehe..Balik kg t nk cube la..adik n anak sedara kt umah mesti suka.Tq 4 the resipi.


20-05-2011, mario komen :

tq atas resepinya....saya dah cuba mula2 tak menjadi....tapi kali ke2 saya tambah 2 sudu overlive alhamdulillah jadi.saya blend sekali.....gebu.....


21-05-2011, hizamhafiz komen :

hello. coffeemate tu nk bancuh ke tak payah?


22-05-2011, mario komen :

nak tolong jawab kan....bancuh sekali......


24-05-2011, aryatihana komen :

baru first time buat nih...ngah tunggu beku jenih...harap2 jadilah...wuwuwu...x sabar nak rasa menjadi ke tak...whatever tq.


24-05-2011, aryatihana komen :

macamane nak up load gambar?


25-05-2011, shahzuan komen :

waa...sngnye nk wat aiskrim sndri....t shah nk cbe wat la gak..tq r....


27-05-2011, Wnazian komen :

Walla!!suka bangat...tq Afiza for the resepi..senang, mudah dan yg paling best sedap...saya siap promote kat kwn2 dlm fb..anak2 ayik minta jer ni..hubby senyum aja..dah jimat duit beli aiskrim..:))


27-05-2011, reenna komen :

saya dah cuba resepi ni. memang sedap.. tq Afiza sebab bagi resepi ni. Anak2 komen, lebih sedap dari aiskrim yang d beli kat kedai. camana kalau nak buat aiskrim perisa mangga, boleh bagi idea?


01-06-2011, MiA SaRaH komen :

kalo ganti coffemate dengan susu segar bley ark?? hehe haritu try buat tpi jdi keras kong!! tpi MiA aakan tetap berusaha smpai jdi lembut mcm kalian sume. tgklah nnti!!!


01-06-2011, MiA SaRaH komen :

mangga??? hurmmm tk thulah.. akak cube reka letak perisa mangga? hantam saja..


02-06-2011, azimah79 komen :

wow...........macam best jer...mesti try ni.baca semua komen pun semua kata sedap.x sabar sangat nak cuba


03-06-2011, zuya komen :

saya dah wat.. senang n sdap... sampai x sempat nk ambik gmbr aiskrim.. family da balun abis.. 2 pon da wat sekali ganda dr resepi yg diberi... tq ye


03-06-2011, BabyLola komen :

hahahhaa...dulu masa first time saya buat, anak memang kata best. sebiji rasanya kat kedai. tp kenalah sabar dulu, semakin banyak kita blend waktu dia sepra beku tu ( bnyk kali kuar masuk fridge), lagilah smooth texture dia. saya buat sampai 4 kali blend, walllaaaaaaa...terangkat abis, ni nak buat lagi nak campur dgn fruits mcm asikerim walls..selamat mencuba


08-06-2011, hizamhafiz komen :

hey asl i buat die jadi aiskrim malaysia? i dah blend utk kali kedua mmg rase die macam aiskrim cair tpi bila msuk dalam fridge die jadi aiskrim malaysia ape silap i eh?


09-06-2011, fizah26 komen :

mcm mne nk send gmbr nye ek?


09-06-2011, syimma komen :

~ fizah ... klik kt tulis laporan d bwh pic tuan pnye resipi tuh ... slmt mcuba ^_^


09-06-2011, shamlina12 komen :

mcmne nak buat perisa vanilla


10-06-2011, hizamhafiz komen :

hey asl i buat tak jadi but jadi aiskrim malaysia je? asl eh? dah dua kali i buat but tak jadi juga.


10-06-2011, hizamhafiz komen :

by the way if i put some ovalette boleh ke?


05-07-2011, masazlie komen :

memg menarik...rasa teruja nk try lah...


24-07-2011, huda daud komen :

mmg bez pny..da jd resipi sjak 2008 ag..smpai skrang msh wt sbb mudah n sdp!!!


27-07-2011, tasha azry komen :

wah! macam senang je resipi nie boleh try ni ^_^


27-08-2011, umikun komen :

nak tanya skit, apa beza blender dengan mixer? satu lagi, saya punya, lepas blend kali pertama dia jadi keras sangat dalam peti tu, lepas tu, macam mana nak blend dia lagi sekali? dah keras macam tu, kena tunggu cair ke? atau kita pecahkan ais tu?


11-09-2011, suerahim komen :

aslkm kwn.. aktiviti ptg ni buat aiskrim coklat.masih dlm proses..belum keras lagi...harap2 berjaya utk pertama kalinya.


22-09-2011, GeemanAifiq komen :

Alhamdulillah.. dapat ilmu baru ari ni.. x sabar nak cuba.. anak2 suka sangat makan icecream Tuity Fruity.. nak cuba buat sendiri la.. x sabar nak cuba ni.


22-09-2011, GeemanAifiq komen :

Nak tanya.. kalau perisa vanila nak guna susu apa


06-10-2011, eima_jeff komen :

wowwwwwwwwww dah lama sy cri resepi aiskrim yang mudah dan lazat....esok sy nak cuba buat la......harap2 menjadi.......


07-10-2011, syamliza02 komen :

@ umikun.. aiskrim jd keras mungkin salah step pd bhn kot... Utk info... guna 2 cwn SERBUK COFFEMATE, jgn dibancuh dgn air ya... Jgn putus asa... :)


13-10-2011, aisyah83 komen :

memang kena guna coffemate tu gak ke??atau buleh digantikan degn yg lain?


02-11-2011, tasha azry komen :

wow simplenyer resipi nie boleh try.


02-11-2011, Snur komen :

Salam..TQ sher rspi..dh pun buat eskrim ni..mmg best!!


17-11-2011, adibah khalifah komen :

semua aiskrim guna coffemate?


20-12-2011, Intan93 komen :

Thankk ! Mmg sdapp + mudahh , :) Family pon ckp sdappp !!


31-12-2011, Marpungah komen :

Wah!!!sedapnyer.....da abis 1 bekas pastuh nk wat 3 bekas lak...!


12-01-2012, fadzlinda komen :

waahhh tak sabarnyerrr nk buatttt....


16-02-2012, ibuQ komen :

hmmm…susu cekelat/strawberry pe yang sedap eh? n coffeemate tu ade byk jenis ke?


18-02-2012, put3 ct komen :

Assalamualaikum. 1st time try buat nie... ice cream coklat. nie br 1st step..nak 1/2 beku kan tuk 2nd time blend til 4th time.hehehhe.harap2 menjadi la... ari nie jugak 1st time try buat fruit jelly by kak yani. :-)


18-02-2012, put3 ct komen :

Assalamualaikum. 1st time try buat nie... ice cream coklat. nie br 1st step..nak 1/2 beku kan tuk 2nd time blend til 4th time.hehehhe.harap2 menjadi la... ari nie jugak 1st time try buat fruit jelly by kak yani. :-)


18-02-2012, put3 ct komen :

sedihnye..... hanya bleh blend 1x... blender rosak.... :-((


20-02-2012, aimi88 komen :

akak...sedey lor..nape jd cam ice blended.. 2x buat xjd... beku kat tempat beku yg atas sekali kan.......?


20-02-2012, aimi88 komen :

hehe...nak tnye lagi..xbley letak pic cawan ke..klu ade..terharu rase..tq akak comey....


20-03-2012, anayuyu88 komen :

takot2 ayam nk wt ni...cofeemate kene bancuh ke x?brg dh ade tp bace komen dulu..hahah amik smangt..tp..ade kate bancuh ade kate x...mane satu deyy


07-04-2012, kalyda komen :

mcm mane nak wat aiskrim vanilla?susu dutchlady ada strwbey n coklat jer..komen plz..


13-04-2012, ashypink komen :

aah saya nak tau jugak perisa vanilla caner ye? gune susu dutchlady yg fullcream ke?


06-07-2012, muslim.muslimah.50 komen :

mntk izin salin resepi nie ye..tq.. :)


19-10-2012, SharifahAishahSyedAli komen :

nak try.. !


06-01-2013, nadia.ar komen :

BOLEH GANTIKAN COFFEMATE DGN SUSU TEPUNG TAK??


01-04-2013, syed sadeq komen :

kalau tukar pakai susu tepung tak ?


14-05-2013, nisalinda komen :

nk cuba jugak la...


17-05-2013, zurun komen :

teringin nak cuba, sebelum ni dok cuba resepi lain-lain kali ni nak try ais krim. heheee


09-12-2013, シ ╮(╯▽╰)╭ NoMiE ╮(╯▽╰)╭ ツ komen :

salam..da lame usha website ni,sjak sy sek lg..smlm bru buat aiskrim ni..sy gune 1pkt kecik coffee mate@200g n 2cwn pnun susu dutch lady full cream..ble kali ke due blend trus sy msuk bskut oreo,n letak lam bekas n tabur srbuk biskut ats 2,tutup msuk tmpt beku..sdap gler mcm mcflurry oreo kt mcd 2..suami pun suke..tk reti nk msuk gambo..


09-12-2013, シ ╮(╯▽╰)╭ NoMiE ╮(╯▽╰)╭ ツ komen :

*2cwn penuh,bkn penun,silap


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd