Google+

oleh: harligt Gulai Lemak Ketam

03-08-07_2052

Resepi MIL..


Created on : 06-09-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi harligt




Bahan-bahan ( 4 org )

  • 1 biji nenas (potong nipis memanjang-buang empulur)
  • 4 ekor ketam (bersihkan)
  • 1 biji kelapa (ambil santannya)
  • 2 peket kecil rempah kari udang/ikan kering/ketam
  • 2 ulas bawang merah (tumbuk)
  • 2 ulas bawang putih (tumbuk)
  • 2 keping asam gelugor
  • Garam/gula/Ajinomoto secukup rasa
  • 2 sudu besar minyak masak
  • Air secukupnya

Cara-cara

  1. Panas kan minyak.Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.
  2. Bancuh rempah dengan sedikit air.Masukkan dalam minyak tadi.Kacau hingga rempah masak.Masukkan pula sedikit air, santan, ketam dan asam gelugor.Masak hingga mendidih.
  3. Masukkan nenas.Tambahkan rasa dengan garam, gula dan ajinomoto.Biarkan mendidih seketika dan tutup api.
  4. Siap utk hidangan








Laporan Masakan Bergambar (1)

P4251298
24-04-2011
teringin sangat nak makan ketam..so buat masak lemak..suami suka sangat la kalu masak lemak cam ni..tq
Laporan oleh: cheq da

Komen (14)

06-09-2007, Ezafni komen :

sedap nampaknya..leh la cuba pas ni


06-09-2007, Ezafni komen :

tp tak de resepi..tgk gmbr je lah yg buleh ye..


06-09-2007, harligt komen :

Ezafni tadi saya tengah type resepi.ni dah siap.


06-09-2007, Lilydvalley komen :

ler...tunggu serabai...ketam yg kluar!!!


06-09-2007, harligt komen :

lain2 tuan, lain2 dapur kak lily..kihkihkih


06-09-2007, shima_2210 komen :

klu shima wat gulai nie rebus rempah tu dulu. pastu masuk ketam, pastu nenas n santan. bwg merah ngan bwg putih jintan manis buat tumis darat n curah masuk dlm gulai jer. tp dh tau dah rasa dia mmg sedap. cume method jer tak sama


06-09-2007, Lilydvalley komen :

ooo...tak berebut senduk/dapur ke ari ni?


06-09-2007, masz_73 komen :

wah..lily pon tgh tggu serabai gak ker? kita tunggu je lar.. serabai ker x serabai.. tup² kuar gulai ketam.. hehehe... del... lupa ker?...


06-09-2007, harligt komen :

kikiki..apa tak nya..sib baik ada jadual giliran masuk dapur


06-09-2007, harligt komen :

del tengah snap pic tu.kejap lagi ada ler resepi tu.


06-09-2007, masz_73 komen :

harligt.. resipi ni kalau masz panggil bukan gulai lemak ketam.. tp kari ketam.. org johor/n9 kalau gulai lemak tu pggil gulai lemak cili api.yg warna kuning tu.. pedas giler..tp bestt! yg u buat ni psl pakai rempah kari pasal tu pggil kari ketam.. :)


06-09-2007, shyeye komen :

semlm beli ketam 3 ekor...nak try msk ni la...cam best je gulai lemak ketam ni...


06-09-2007, shima_2210 komen :

meh tlg jwb.. klu org penang gulai tu kari ler


10-09-2007, Delila komen :

hehehe..betul tu shima..penag mari kari dia panggil gulai...kalau kari tu...serbuk kari..hahaha..org tak panggul serbuk gulai..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu