Google+

oleh: mamiamin Kerepek pisang simple

My_resipi_007

bole wat tuk juadah ari raya kelak


Created on : 06-09-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi mamiamin




Bahan-bahan ( 1 bekas kecil )

  • 4 biji pisang tanduk
  • minyak utk menggoreng
  • sedikit garam

Cara-cara

  1. Panaskan minyak. Letakkan sedikit garam didalamnya.
  2. Bila minyak dah panas sagat terus pisang ke dalam kuali. Api biar sederhana besar.
  3. Goreng sampai kuning. Angkat dan toskan minyak.
  4. Sedia untuk dimakan.

Related Recipes










Laporan Masakan Bergambar (2)

Dsc05753
29-06-2012
senang dan sedap..tq
Laporan oleh: shahani kaf
Dsc02213
12-10-2013
sedap! buat utk mkn2..bukan utk raya...dh abiss he2... tq2.
Laporan oleh: k.zila66

Komen (23)

06-09-2007, jannatulfirdaus komen :

Haa...yang ni my mum selalu buat. Guna pisang muda kan? Tp my mum guna pisang lain, pisang nangka ngan pisang tiga segi tuh...best...salah satu feveret i nih...1 balang pun i boleh habiskan :) syahdunyer bila ingat raya....


06-09-2007, syahmi komen :

garam tu oleh cair dlm minyak ke?


06-09-2007, syahmi komen :

oleh tu 'boleh'


07-09-2007, mamiamin komen :

janna...pisang tiga segi tu camna ?? ada ker nama lain...xpernah dengo ler .


07-09-2007, mamiamin komen :

syahmi...mami masukkan garam halus...ntah rasanya cair kot.


07-09-2007, sarah96 komen :

nak gune pisang ape???


09-09-2007, mamiamin komen :

sarah...mami selalu wat guna pisang tanduk jer. psal kat sni cuma ada pisang tu jer tu pun saiz cam pisang nangka jer. kalo nak cuba pisang lain bole spt nipah. tgk komen janna dia kata mak dia slalu wat guna pisang nangka n segitiga. u bole refer kat dia. tq


14-09-2007, nufa komen :

pisang tu kne yg mude2 je eh?yg kaler ijau kn? yg dh kuning n dh msk xjd kn?


14-09-2007, yongrisha komen :

nak tnya.. ckit... slalu yong sagat pisang nangka kat dlm bekas yg berisi air & garam tp dia suka melekat sesama sendiri laa bila goreng... camne x mau bg melekat... kalu terus sagat kat dlm kuali x panas & lenguh tangan ker....


11-09-2008, azareena komen :

tumpang tanya, ada tak resipi kerepek pisang sira tu? teringin nak buat, kebetulan ada pisang nangka yg masih muda ni.


03-12-2008, litangtan komen :

Apa letakkan sedikit garam didalamnya? dlm pisang atau minyak??


13-12-2008, ninna chan komen :

mamiamin, nak sagat 2 kena guna alat die ke or bole sagat dgn pisau je?


13-12-2008, HaSue komen :

salam..meh tolong jwb eh. litangtan:garam tu diletakkan dlm minyak yg dpanaskn utk menggoreng tu.tujuan nak bg kerepek tu rasa sikit masin(nak bg ada rasa ler) n bg lg rangup. >>ninna chan:biasanya kerepek pisang yg terus sagat kat kuali tu guna penyagat dier la,kalo guna pisau mesti susah sgt tuh,mungkin terhiris tebal lak kang.lgpun bahaye,ade plak terhiris jari kang.ehe..selain penyagat tuh u bleh guna pengupas kulit timun/kentang dll tu gak.hrp dpt membantu.. :)


28-02-2009, azatiesayang komen :

biasa sy sagat dulu pisang byk2..pastu br goreng.nk sdp lg;campurkn bwg pth,garam,aji dlm air garam.agak2 nk msk pisang tu br siramkn air garam td ke dlm kuali...pasti lbh rangup & lemak!slmt mencuba..!!! :)


28-02-2009, azatiesayang komen :

biasa sy sagat dulu pisang byk2..pastu br goreng.nk sdp lg;campurkn bwg pth,garam,aji dlm air garam.agak2 nk msk pisang tu br siramkn air garam td ke dlm kuali...pasti lbh rangup & lemak!slmt mencuba..!!! :)


22-05-2009, rose_resepi komen :

sy dnk cuba ..mcm best jer..masalahnyer...bila goreng pisang yg dah disagat tuu...terus goreng ker..x der nak jemur dulu ..ker...psl bila goreng ..bila nak tunggu betul-2 jadi mcm kerepek...psl dah try x jadi lah........


14-08-2010, yanaghazali komen :

api kena betul2 panas n slow...lama skit baru leh garing...


02-12-2010, redspana komen :

salam..petue ni mak saye yg bg nak bagi kerepek pisang rangup dan x melekat semasa goreng.. rendam pisang yg dah di kupas dlm air kapur..lepas tuh boleh la sagat nipis2 dan campak je ke dalam kuali..lepas tu baru masukkan air garam pekat sesudu setiap kali masukkan pisang..cara ni buat pisang x begitu masin kerana garam dapat kena pd semua bhgian.. kalo dah tau x pe la..saya cuma bkongsi shj..tq


02-12-2010, cikmar komen :

ooo..mcm tu tq tq


21-12-2010, juha2011 komen :

nak tanya la...kalau kita nak bagi perasa pedas macam mana yek...bila masa yg sesuai nak campur chili dengan pisang yg telah di sagat tu...paling sesuai guna chili apa ???


29-03-2011, azmori komen :

wa.....mmg tol cdap nie...salu wt krepek ubi jer..ad msa nti sy pn nk wt gak...mgikut petua2 yg tlah kwn2 kongsikn ye!!! thanks sumaaa...


09-04-2011, Rlyne komen :

setiap kali bt krepek pisang, bila sejuk dah jdi lembek...kenapa ya..tlong bagi tau sy petuanya.


02-07-2012, nurul.syuhada.54772 komen :

klu saya ltk gula kisar atas kerepek psang tu...bru rse manisnyeee


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd