Google+

oleh: emee Puding gula hangus

Pudinggulahangus

sesape jer boleh buat. mmg senang laaaaa


Created on : 26-09-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi emee




Bahan-bahan ( sekeluarga )

  • 3 sudu besar gula pasir
  • 1 tin susu pekat
  • 7 biji telur ayam
  • 1 cawan air

Cara-cara

  1. Mula2 cairkan gula dalam loyang atas api sederhana kecil. Masak sampai gula tu kekuningan. Pastu bila dah cair... lenggang2 loyang tu biar gula tu rata.
  2. Kepuk telur sampai berbuih pastu masukkan susu pekat tadi. Kacau rata.......baru masukkan air.
  3. Last sekali tuang atas gula yang dah beku tadi....boleh kukus sampai masak...Kukus tu dalam 45 minit gitulaaa........
  4. Bila dah sejuk terlangkupkan.....boleh la dijamu untuk keluarga.......









Laporan Masakan Bergambar (50)

Puding_gula_hangus
19-02-2007
macam2 versi puding gula hangus ada kat MyResipi... yang ni guna susu pekat... try mana yang guna ingredients berbeza...
Laporan oleh: umi_e
Img_1047
06-06-2007
Tiap-tiap minggu buat sbb cik abang's fav...
Laporan oleh: latifahmn

mmmmm....cik abg kite pun suke gak pudingni.... kalau buat satu loyang tu.... sebelah loyang mmang utk dia jer......tambah lak bila masuk dlm peti ais... lagi dia suke....

P9170976
18-09-2007
buat ni untuk berbuka smlm. tq emee.
Laporan oleh: mama_myvi

mama myvi dah buat berapa kali???

Picture_190
18-09-2007
memang sedap, nilah first time wat puding ni..jadi ler..tq ya bagi resepi
Laporan oleh: dhamia

:-), sukenye hati bila resepi kite sume org dapat buat.....senanng kan????

Pb091342
10-11-2007
dah siap potong2 nak bg tetamu mkn.. tq emee
Laporan oleh: mama_myvi

mmmm......lamanye x update....

Dsc04846
11-12-2007
Nie puding kita...tp respi awak thank..senang sgt nak bt
Laporan oleh: NorYus

mmmmm.......jadi la tu.....tapi kalau gula tu bagi lagi perang lagi nampak comel....apapun tima kasih kerana sudi cuba resepi saya..

Img_3305
23-12-2007
first time cuba, menjadi! sedap, semua yg kat umah suka :)
Laporan oleh: arirada

:) kalau letak dalam peti ais lagi sedap....

Puding_caramel
19-03-2008
Thanks for d nice recipe. memang m'jadi & sedap puding ni. caramel kte tak berapa licin.. sbb tu p'mukaan die mcm bulan. hehehe
Laporan oleh: S_Norul
Dsc00193
21-05-2008
shaena tmbh esen vanila sikit, 1st time buat trs jd, sedap...tqvm...
Laporan oleh: shaena
22-05-08_1647
22-05-2008
Ni first time zue try buat.. ingat ke susah..sekali jumpa resepi ni..nampak senang je..terus try..alhamdulillah..menjadi n sedap.. thanks for sharing resepi ni
Laporan oleh: zureyna
Imported_photos_00101
09-06-2008
Dah buat....
Laporan oleh: ziehelmy
P7010166
01-07-2008
mmg senang jer nak buat.. best plak tu..
Laporan oleh: mas_amin
P8190385a
12-09-2008
Haha...tak penah buat...1st time terus jadi..
Laporan oleh: soiber
Dsc01030
14-09-2008
sedapyer...!!! dah buat banyak kali puding ni tapi resepi lainĀ².. tapi yang ni yang palig mudah... tq.. tq..tq..
Laporan oleh: farrahayati
Dsc00196
12-10-2008
sedap tp sy tambah kan sikit vanila sbb xnak ada bau telur..
Laporan oleh: eja1980
121120081538
13-11-2008
1st time buat...ingatkan susah rupanya senang jek..TQ 4 da recipe !~
Laporan oleh: farhana1111
Dsc00349
13-11-2008
fuyooo.... 1st time buat bangga giler tu... sedap lagi.... dah lama cari resipi yg senang2 nak buat caramel nie... Allahamdullilah dapat n menjadi... TQ...
Laporan oleh: tuankemah
Image1059
23-11-2008
Kali ni cuma recp ni plk..semudah 1,2,3 cuma tmbh essence vanila skt, mmg sedap sngt, Tq 4 d recp.
Laporan oleh: aa_iezah
Puding
19-03-2009
senang je buatnya rupanya.. tq!!
Laporan oleh: ifaz0212
Image004
29-03-2009
senang dan sedap.
Laporan oleh: bayu-tt
Hanguss
26-04-2009
best oo..
Laporan oleh: rulien
Copy_of_030520094603
04-05-2009
tq emee..jadi sangat, setelah berpuluh resepi kukaji..kini kutemui yg ngammm..:-)..caya la emee
Laporan oleh: nangemma
M___f011
10-06-2009
salam....saya baru cuba sebentar tadi buat puding nie.....mmg menjadi sgt.....terima kasih atas resepi....cuma saya terlebih letak air..puding jadi agak lembik..
Laporan oleh: ryna rahim
Dsc00860
28-08-2009
Dah try semlm utk berbuka pose..best sgt..tq utk resepi ni..hubby smpai mkn separuh loyang...
Laporan oleh: izan79
010920091369
05-09-2009
dh 2x bt ..thxs.
Laporan oleh: aa_iezah
Dsc01288
08-09-2009
mmm..sedap sesangat,mudah lak tu.anak2 mkn bertambah skali ngadap jer..thanx emee
Laporan oleh: rose1029
Imag0005
10-09-2009
salam emee, sedap n simple je puding ni, dh byk kali bt sedap sangat
Laporan oleh: rosaliza
Dsc00329
13-09-2009
mudah cara sediakan puding nie..angah buat separuh adunan ajer..cuma rasa manis sikit..pasni kena kurangkan gula dan susu..ambi gambar puding dah nak habis dimakan..tq atas resepi yg sempoi nie.
Laporan oleh: angah_nany
Dsc_0342
14-09-2009
Sedap dan memang mudah! Buat untuk jamuan berbuka...mmmm yum-yum! Nak tanya sket - kita punya bahagian tepi cam ada bubble...tak smooth - kenapa ye? ker terlebih pukul telor?
Laporan oleh: Mei11
P1010439
04-12-2009
tak leh wat sllu.tlo dah maheel.......he he.
Laporan oleh: Mariani(KT)
Puding
22-12-2009
First time buat... sedap. Cuma saya tambahkan esen vanila sikit.
Laporan oleh: Quraisya
Dsc00878
07-01-2010
Bessshhhh.... Senang je.. Tp steucture dia mcm X cantek la... Xpakai blender pon..
Laporan oleh: afidahrahim
Puding
11-08-2010
sedap! juadah berbuka hari ni, selama ni ingatkan susah nak buat puding ni, rupanya senang je, tq kongsi resepi!
Laporan oleh: rohaya1710
Dsc03423
27-11-2010
puding kegemaran..simple tapi sedap..:)
Laporan oleh: Lwanria
Cimg1759
29-01-2011
mudah sgt nk buat rupenye.. =)
Laporan oleh: zetty64
Puding1
22-02-2011
sedappp!!saya bakar guna kaedah bain marie/waterbath.tekstur puding ni halus n lembut sgtt..best2!thanks yer
Laporan oleh: HaSue
P1000792
27-04-2011
Kali ke 2 buat dalam masa seminggu..senang & sedap..:)
Laporan oleh: cocojelly
Photo0264
11-05-2011
tq.. cuma xpuas ht lg..my kene taruk tepung jagung bg pejal skit..apepun sedapp..
Laporan oleh: izwahanie
Dsc00608
21-05-2011
time kasih pda tuannye resepi...sedap sgt n senang watnye...my family suke sgt,dah byk kali wat..:p
Laporan oleh: sri kandi
22052011
22-05-2011
dah lama cr resipi ni coz hubby suka mkan terutama a@bulan puasa.selama ni kami panggil puding telur,tu pasai tak jumpa resipi ni.ni br buat tgh hari td....thanks for d resipi.....
Laporan oleh: ray_za
Sam_6261
22-05-2011
ini hasilnya...x berapa kemas sbb x tunggu dia sejuk..terus diterbalikkan..bhg tepi kurang kemas...tp rasanya sedap...tq coz sudi kongsi resepi...
Laporan oleh: hazzani48
Photo0114
15-06-2011
wat kali kedua, sy guna 1 tin susu sejat...tks sudi kongsi resepi...sedap..anak2 pun suka..sekejap aje dah abis...
Laporan oleh: irma75
Dsc00481
16-07-2011
Thanks 4 da recipe...sedap...
Laporan oleh: misspid
Dscn2777
09-08-2011
Resepi paling simple, mudah, cepat...sedappp
Laporan oleh: zalwa.zidane
Img1451a
11-09-2011
senang jer buat, sedap mcm yg beli kat kdai, tp kurangkn susu..
Laporan oleh: MsBeriBiru
Puding
29-12-2011
first time cuba buat n jadi.. tq!
Laporan oleh: yaniezara
Puding_karamel
12-03-2012
Sedap ! Creamy dan senang je nak buat dia :) saya guna teknik waterbath, tak kukus. Elok lembut je.
Laporan oleh: izzatul.azma
Puding_karamel
21-04-2012
kali kedua buat puding ni.. gna loyang kecik sket br nmpk tggi puding ni.. mmg sedapp sgt.. thanks emee!!
Laporan oleh: yaniezara
2012-06-09_14
10-06-2012
baru try buat smlm.. tp mmg jd 2 lapis ke? atas cntik, bawah mcm telur mendak..
Laporan oleh: oren0
20120826_195733
26-08-2012
mmg sedap resepi ni....
Laporan oleh: hani.zainal.5

Komen (84)

29-09-2006, roshida komen :

susu pekat. tin besar ke tin kecil


02-10-2006, emee komen :

tin yang kecil....roshida


05-10-2006, perfectdesilence komen :

sya ada buat. Tapi, ada telur kuning kat atas puding tu. Bila mkn, x sedp la...


05-10-2006, yani komen :

perfectdesilence.. masa buat tu, mesti telur tu tak bercampur elok dgn susu.. kalo nak senang, tapis dulu adunan sebelum masukkan ke dalam loyang. Salah satu tip nak hasilkan puding yg sedap kena tapis.. espc. yg guna telur coz kekadang telur tu tak bergaul sebati.


08-10-2006, emee komen :

betul ckp yani tuuuuu


17-10-2006, rosniza_mga komen :

Tak hanyir ke tak letak esen or daun pandan masa kepuk telor?


18-10-2006, emee komen :

kalau x nak hanyir....buangla dia punya tali pusat tu......


12-01-2007, mirza_izz komen :

uih.. sememangnyer sodap.. dah try dah...


26-02-2007, aishah5254 komen :

dh try baru2 nie..best. my hubby suke sgt suh wat tiap2 mgg.. thanks emee..


30-03-2007, roshida komen :

sya x guna loyang. saya guna casserole. bila dh masak cantik je. tp saya x terlungkupkan. sb x de bekas besr drp casserole. klau x terlungkupkan pun boleh kan. kalau terlungkup nampak cantik le.


02-04-2007, vivian komen :

puding ini tak paya masak ke?????


05-04-2007, sofinar komen :

nampak menarik balik ni nak try, apa apa jadi saya habaq nanti


07-04-2007, kakfiza komen :

emee,akak selalu buat guna susu cair.tak pernah lagi guna susu pekat..nanti nak cuba resepi emee pl..tq


11-04-2007, emi komen :

guna susu pekat lagi sedap sebenarnya. lebih kurang mcm yg saya slalu buat. tp saya masukkan sesudu tepung kastard dlm bancuhan puding tuh.


28-04-2007, nurul nani komen :

emee, saya baru join myresepi ni.. dah cuba buat.. suami dan anak2 suka betul.. xpandang belakang pun!


08-08-2007, ennera komen :

salam sume.ira br join my resepi.best la byk resepi menarik.puding ni ira suke sgt2 tp 2x cube tak jd ler.kaler cm pucat jer.nape ek


15-09-2007, kak lela komen :

resepi puding gula hangus nie memang sedap...dan mudah sekali thank....emee akak dah buat banyak kali..kalau nak mudah lagi masuk dalam blender jer semua bahan pastu tapis..cantik jadi nya


17-09-2007, dhamia komen :

dah buat semlm..mm sedap sgt, nanti nak buat lagi senang sgt..saya guna blander je


17-09-2007, dhamia komen :

emee nyer nampak tebal..agak2 saiz loyang tu berapa ek


26-09-2007, fia komen :

fia dah cuba buat puding nie 2 hari lepas... best sangat, hubby and anak2 suka!


29-09-2007, sbsari komen :

dah cuba ptg tadi, tp silap guna susu tin besaq, so manisnya....gi satu nape sirap gula tu kurang...cmana nak bagi sirap gula hangus tu banyak?


25-10-2007, nottyana komen :

satu tin susu pekat tu brp ml? sbb tin kat jepun ni lain sket sukatan nye.. pastu, resepi ni buleh utk bakar dlm microwave tak?


29-10-2007, mama_myvi komen :

salam.. nottyana, last time saya beli susu tin besar = 505gm.. guna 3/4 tin drpd nya.


30-10-2007, jylly komen :

salam emee,dah cube buat tp xjadi ler, kukus tu api kene kecik ke(first timer gune kukus senirik).puding tu naek gelembung pastu jd cam rupe telur dadar ajer texturenyer.gula hangus tu xyah campur air ke?


21-11-2007, ija72 komen :

Kalau nak cantik jangan pukul sampai berbuih just slow je ataupun masukkan dalam blender.. blend beberapa ketika then tapis sonang je buatnye


02-01-2008, anisahmohd komen :

kukus dlm air mendidih ke atau air blm mendidih? saya baru nak try rcp nie. dulu buat guna resepi lain, keras & gula terhangus pkl, pahit.


22-01-2008, aidaa komen :

yum yum.. bestya.. dah cuba ari tu sekali guna menu lain..ada tambahan esen vanilla, susu cair dan susu pekat dan tepung jagung.. tapi saya nak cuba yang ni pulak... sedanya..:)


03-03-2008, nizie komen :

lau guna steamer kat rice cooker tu blh jdi x??


14-04-2008, junaida komen :

saya dah cuba. tp guna susu 1 tin besar. manisnya... pasni nk try lglah.


07-08-2008, puteri_sk komen :

saya pun suka mkn puding ni dan slalu buat kt umh..sy nk kongsi sikitla, lps kita telangkupkan puding yn dh msk dlm bks, gula hangus stil lekat kt loyang tu kan? utk xmbazir bleh panaskn balik loyang tu n msukkn sdikit air dlam suku cawan biarkan gula tu hancur n tuangkan atas puding td. jd syrupnya pun byk skit n xla manis sgt.


14-09-2008, farrahayati komen :

ermm.. sedapnyer... tq... sayer dah buat banyak kali sebenarnyer.. menggunakan pelbagai cara tapi cara ni yang palig mudah.. tq.. tq.. tq..


17-10-2008, Khayatee komen :

Well hari ni hubby balik...so dia mmg suka puding dan agar-agar. Tengok kat dapor ada semua bahan untuk buat caremel pudding. Hhhmmm apa lagi terus je buat. Masa tulis ni puding saya masih atas dapor...buat bila baca laporan u all saya tak risau sbb sure jadi punya....( lama tak buat...naik lupa resipinya...sbb tu jengok kat sini)


24-10-2008, yakitate komen :

memang sodapppp!! nyumm nyumm =)


13-11-2008, farhana1111 komen :

sedap sgt..1st time cube nih.. tp camna ek nak letak gambar kt sini..tolongla ajar sy, sy budak baru belajar ;)


13-11-2008, farhana1111 komen :

ops dah boleh dah...cube punye cube !~


24-11-2008, aa_iezah komen :

i dh bt recp nih..mmg sedap pic kt ats tu cuma i x kukus tp bakar jer coz malas nk kukus :).erm..hasilnya ttp sama so sesapa yg xnk kukus boleh bakar je.


24-11-2008, aa_iezah komen :

lupa lak nk btau kt bwh acuan/loyang tu kna letak air skt - kaedah.


30-01-2009, yatt komen :

try bwat pakai resipi emee...dah jd...sedap2...siap anta kat mak metua lg...tunggu habi blk kasik rasa plax...*idong kembang2*


02-02-2009, azlyanie_kiddynana komen :

wahh..sedap ni...thanx..


20-02-2009, fareisya87 komen :

Salam, saye nak tanye sikit, um.. Gula pasir tu die same dengan rock sugar? Sebab gula ade macam2 gula.. ke die sebenarnye gula biase.. Sorry sebab saye tak pandai masak, baru nak cuba2 masak resipi yang senang2.. Terima kasih


13-03-2009, katun komen :

da cuba tp gula saya hangus sgt, rasa pahit skit...............


14-04-2009, NURAINA komen :

salam...hai emee....sy br je join MYR ni tp lum tu dh cuba resepi ni dr emee.....mmg sdap sangt.....nk wat pun senang...pa pun tima kasih to u


04-05-2009, nangemma komen :

best giler...jadiii...teruja aku..terus aku bagi menteri besar rasmikan...aku dapat 5 bintang...kalau bule bulan dan matahari pun depa nak kasi..hehe..


04-05-2009, nangemma komen :

tapi aku punya puding tak licin la macam emee punya tu...camana nk improve kasi licinn ye...nk minta sesaiapa jawabkan..bole


28-08-2009, izan79 komen :

/Users/sarol/Desktop/DSC00860.JPG Dah buat semalam utk bebuka pose...tq..best sgt..hubby smpai mkn separuh loyang....


31-08-2009, DMASLA komen :

thanks umi..saya baru cuba tadi.senang juga. suami sya suka.


03-01-2010, afidahrahim komen :

Hi Emee, simple sgt2 ea yr recipe ni. Tu i tgh kukus. td kn gula hangus tu mengeras ada bunyi crack. bl nk tapis bancuhan telor+susu tu kt loyang, i tgk adacrack2 kt ats gula tu. Xpe ke? Xsbr nk tunggu dia 45min dr skarang..


05-01-2010, faie komen :

say dh buat beberapa kali....tapi tak puas hati la sebab struktur puding tu tak cantik..mcm ade ruang2 kosong(mcm keju)..kenape ek?..rupe die pon tak cantik mcm dalam gambar kt atas tu..ade mbr cakap jgn pakai blender nnt jd kembang...tp saya bace komen kt sini boleh pakai blender...bg petua sket..


24-04-2010, halina2010 komen :

saya selalu buat puding ni....mmg sedap.....tq


28-04-2010, asma nabihah komen :

nampak sedap je...nak try la...tq


02-05-2010, mama_myvi komen :

adui.. lama x buat ni.. yummy.. ;-)


02-09-2010, min_anas1@yahoo.com.my komen :

salam buat emee...awak ni pandai masakl la..nanti akak nk cuba resepi u ni.thanks.


16-10-2010, Lwanria komen :

ermm..mmg menjadi puding ni..hehe


16-11-2010, aida_resepi komen :

tq ye emee. nak buat juga lah.


24-11-2010, fatinzulaikha komen :

dah cbe..sedapp sangat..2nd time buat puding ni..first time dlu gne resipi lain x brape nk jadi..yg ni bru jadi..ehehehe..thanx for the recipe. :)


27-11-2010, Wasima6815 komen :

saya nak juga buat tapi belum apa-apa lagi my hubby cakap..manis tu yang oiii..nasiblah bila ada kencing manis semua tak leh makan tapi nak juga buat untuk anak-anak.


27-11-2010, mummygee komen :

dah try.. menjadi.. tapi cuba dlm kuantiti yg sikit je.... gambar tak sempat up load.. mungkin lain kali..


01-12-2010, snayc komen :

br nk try...., sblm ni guna susu cair....,pertama kali nk try susu pekat.....


03-12-2010, amiera komen :

ai,,.sye 0rg bru kat sini,..1st time buat,.tapi x jadi pulak,.nak tye kenape puding jadi naik macam kek pulak,.hehe,..ke saye punye api kuat sangat,.???


28-12-2010, suzieys_83@yahoo.com komen :

tq emee...akhirnye dpt jgk rs puding gula hangus buatan sendiri...sedap....nyum...nyum...


30-12-2010, mdm aina komen :

sgt mudah..1st time try smlm..menjadi..alhamdulillah...cuma, ampun tuan resepi, sy ubah sikit dgn gne sparuh susu cair n sparuh susu pekat..hehe..capur esen vanila sikit..hehe..tq emee


05-01-2011, kichendiva komen :

best resepi Emee ni...very the simple and yummmy!


08-01-2011, shyqeen komen :

best sgt resipi Emee ni.. thanks.. my hubby suka sgt puding ni.. tp sy tmbhkan esen vanila sikit... lg sedap n baunya menambah selera... the simple resipi but very yummy..!


16-02-2011, isteri wan komen :

dah buat tadi tp musykil la...mmg rase telur dia kuat ke...ke saya yg mmg x tau makan puding nie...huhu...tp puding jadi dengan cantiknye...pe2 pn tq..


22-02-2011, atiekah mustapha komen :

resepi ni memang mudah dan sedap,biasanye kalau telur saiz B saya guna 10 biji,br betul2 gebu,tp saya blend smua bahan2 tu...


27-02-2011, 161682 komen :

besynyer...p x ada oven..bru kawen..umah baru...x lengkap g


10-03-2011, shahrinaluvaswad komen :

baru pas buat utk berbuka puasa tadi...mmg sedap...hb puji kata sedap nak dibandingkan tempat yg pernah dia makan...


16-03-2011, hanan87 komen :

dh buat ritu, not bad tp bau telur kuat sgt..huhuh,camne nk ilangkan bau telur


25-04-2011, Qasehsuci84 komen :

sedap sgt puding ni..1st time cuba,mmg menjadi..family pun suka sgt... thanks emee utk resipi yg sgt simple,tp sgt sedap...


29-04-2011, ibusyiesya komen :

Umah blackout la plak..so, ape lg, try la buat puding nie..nampak mcm jd..tp tester xrs lg *hubby la tester..hehehe..cuma rs mcm trlebih telur..hahaha..puding msh dlm loyang..


03-05-2011, leafahme komen :

Selalu buat..saya guna 1 tin susu pekat f&n yg besar.12 biji telur ayam..blender smua campur air setengah tin susu ..sodapnya


22-05-2011, han2 komen :

em buang pusat telur?x brapa fhm la..lg pun x suka telur bnyk..mcmana ni?nak wat tp tak tau nak buang pusat telur..tlng yer


22-05-2011, norish saad komen :

tgh buat.....


12-06-2011, haz_amsyar komen :

ermmmm best tul...hubby sy ckp sodap cam mkn kat hotel 5star g2..hik3


21-06-2011, imhusri komen :

puding emang pakai bnyk telur erk..hehe..


01-07-2011, sitienur86 komen :

sy dh try buat...mmg menjadi, tapiii nape ada bau telur yer..hmm .Bleh x bagitau sy cmna cara nk ilangkan bau telur tu?


16-07-2011, misspid komen :

sitienur86...letak esen vanilla lam 1 penutup konpem tk da bau telur...cuba la...


16-09-2011, norhaznitaazuhar komen :

alhamdulillah 1st time buat jd.hr ni je dh 2x buat.husband plak puji melangit.2 yg rajin wat smp 2x.


04-10-2011, cikqin komen :

dah try tapi kena puding jadi keras n padat..xbergoyang2..huhuu..


10-11-2011, nor aziah mahat komen :

guna susu pekat? Caramel saya guna satu tin susu cair, 3 sudu gula, 6 biji telor dan satu tin air. Bila dah bancuh dan tung dalam loyang gula hangus, tabur breadcrump (hancurkan biskut tawar) Cubalah, senang dan sedap


28-11-2011, miss sya komen :

air tu nak letak banyak mane ye,,secawan ke,,dua cawan ke...sb penah buat sebelum ni,,terlupa nk letai air,,keras kejung..


10-06-2012, oren0 komen :

miss sya: kn da gtau letak air 1 cawan? hehe


16-09-2012, Azie2401 komen :

smlam saya ada buat ikut pada resipi ni 100%.. tp manis yg amat.. knp aek? saya ada silap atau mmg resipi ni manis..


14-12-2012, Anie-Zuriani komen :

anak2 suka puding nie..di hias plak dgn strawberi...nyuuuummm...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd