Google+

oleh: mamiamin Ayam masak merah

My_resipi_005

Resepi my father...sedap makan ngan nasi minyak n pencuk nenas


Created on : 04-09-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi mamiamin




Bahan-bahan ( 4 org makan )

  • 1 ekor ayam - potong kecil dan goreng
  • rempah tumis - 4 sekawan
  • 3 sudu besar cili kering/ cili boh
  • 1 tin kecil tomato puree
  • 1 cawan tomato sos
  • 5 sudu besar madu
  • 5 cm halia - dimayang
  • 6-8 ulas bawang putih - dimayang
  • 10 ulas bawang merah - dimayang
  • 4 labu bawang besar - dihiris bulat
  • 1/2 cawan susu cair

Cara-cara

  1. Goreng ayam hingga masak tpi jgn sampai garing sangat. Keluarkan dri kuali . Dalam kuali yg sama tumiskan rempah ratus dan bahan yg dimayang dgn 1 senduk minyak lebihan goreng ayam tadi. Kemudian tambah cili boh dan goreng hingga garing. Kemudian masukkkan pula tomato puree dan tomato sos gaul hingga sebati.
  2. Masukkan pula madu, gula dan garam. Sesuaikan rasa garam dan manisnya. Tambahkan sedikit air jika terlalu pekat.
  3. Bila sudah mendidih masukkan pula susu cair. Kecilkan api. Kacau rata. Kemudian boleh le masukkan ayam yg telah digoreng dan bawang besar tadi.
  4. Biarkan sebentar hingga mendidih atau sampai kuah dan ayam sudah mesra. Boleh ditambah kismis dan daun bawang jika suka.
  5. Selamat mencuba. Guten apetit !









Laporan Masakan Bergambar (9)

P1010129
19-11-2008
Two thumbs up..sedap sangat resepi ni..TQ
Laporan oleh: MamaInaz
Photo743
28-04-2009
Dh byk kali buat br nk htr report. Saye tmbh serai & sos tiram skit. Mkn ngn nasi minyak & acar mentah. D best resepi ayam msk merah yg penah saye buat he..he....thnks 2 mamiamin.
Laporan oleh: nora_kai
Dsc00007
25-06-2009
ni saya punye ayam..alhamdulillah,jd la jgk...tq!
Laporan oleh: aliaaila
Pic
07-07-2009
Sedap! Terima kasih mamiamin kerana sudi share resipi ini..
Laporan oleh: Lynn Sham
Cimg0013
17-07-2011
Menjadi!sedap sangat3.macam mkn kenduri rasanya! semua or pun patut cuba resipi ni :)
Laporan oleh: iylia
Dsc00526
28-05-2012
sedap ayam msk merah ni, menu lunch jgk ni...ari apa tk ingt he2..mekasih ya utk rspi ne..
Laporan oleh: k.zila66
Imag0018
07-07-2012
1st time buat..my wife touch up skit..siap utk dimkn..tqvm
Laporan oleh: faizalsuffian
2012-07-10_14
12-07-2012
tq mamiamin...memang sdp mcm kat kenduri....da lama cari
Laporan oleh: nazrila
Myresepi02
17-08-2012
resepi ayam msk merah paling best pernah sy masak..sy cuma tmbah sos cili utk lebih kick..hehe
Laporan oleh: azmie2010

Komen (27)

04-09-2007, Delila komen :

pencuk nenas tu apa? acar ke?


04-09-2007, mamiamin komen :

pencuk nenas tu sama ler ngan jelatah o acar timun + nenas tu...yg tak payah di masak


04-09-2007, Jue Hussin komen :

Pencuk nenas tu macam acar ye? Kami panggil pencuk tu nama lain utk kerabu. Hehehe... ingat kan tadi kerabu nenas. Bestnya ayam masak merah, kena lak ngan nasi hujan panas..


04-09-2007, mushroom_dush komen :

sori, nk tanyer rempah tumis 4 sekawan tuh apa? jintan2 ker? or lada hitam n lada putih ker?


04-09-2007, mamiamin komen :

kayu manis,pelaga,cengkih n bunga lawang tu ler yg 4 sekawan


04-09-2007, cindaibiru komen :

hehehhe... igt xde org nak tanya.. ape 4 sekawan.


04-09-2007, schwenke komen :

Akak duk jerman ke? kalau ye samelah kite..


04-09-2007, abi komen :

nak tanya..ayam tu kena perap dulu ker atau terus goreng jer?


04-09-2007, mamiamin komen :

guten tag schwenke...akak kat berlin. awak kat mana pulak ???


04-09-2007, mamiamin komen :

abi...ayam tu goreng biasa ngan kunyit n garam jer.


04-09-2007, mazznie komen :

ayah mamiamin mesti slalu masak kat rumah kenduri kan? nampak sedap..


07-09-2007, mamiamin komen :

mazznie...memang pun ayah mami slalu msak time kndri-kndara ni. sng bila ada function...anak branak jer yg msak.


07-09-2007, schwenke komen :

saya kt baden württemberg kak...nx time kalo gi berlin ni blh la g umah akak erk.. :-)


15-05-2008, juerin komen :

saya tak pandai masaklaaa... tapi dari dulu teringin nak masak ayam masak merah ni... kalau try nanti takut tak sedap plak.. buat malu ngan hubby jek.. kekekeek... tapi nak try jugaklaaaa... mesti sedap kan... hmmmm... i wish... ;p


14-08-2008, cawan_hijauepal komen :

salam.. akak.. sy nak tnyela.. knp lak kne msukkan madu n susu cair?? ape fungsinye?? 1st time sy dgr masak ayam merah letak madu n susu cair...


03-01-2009, orkid 212 komen :

Terima kasih banyak2 diatas resepi ini.... memang sedap dan sedap, because dah lama nak buat ayam masak merah macam kenduri kawin punya namun tak pernah menjadi... so semalam baru try buat, the result is so delicious.... Thanks....huhuhuhuhu


14-11-2010, chintha komen :

sy mmg nk cr resepi ni... baru jumpa.. nk cuba lebaran ni..t.kasih


25-01-2011, yuri83 komen :

salam semua.. ada sesiapa leh bgth sy.. rempah tumis 4 sekawan tu apa ye?.. tq


11-02-2011, kak uteh komen :

resepi ni selalunya di masak di rumah kenduri kawin. dh lama cari resepi ni. sedapnya.....terima kasih mamiamin,


16-02-2011, kak uteh komen :

YURI:, rempah 4 sekawan tu, kulit kayu manis, pelaga, cengkih, bunga lawang. MAMIAMIN: kak uteh dh cuba respi ni. sedap sekali, mkn lak ngan nasi tomato. terima kasih.


02-03-2011, ZaRiNa NaZiM komen :

sy cuba msk hr ni..sdpnye..nyum2...tima kasih..


16-04-2011, norlailamuhaiyuddin komen :

sye dh cbe sdap glerrr.....................


20-04-2011, keyzard komen :

nk tnya... di mayang tu proses apa?


14-06-2011, mar297 komen :

wah bole cuba ni


06-08-2011, Cheq Nat komen :

tq 4 rsepi mamiamin..lain dr yg lain..rugi klu xcuba tau..4 keyzard..mayang tu hiris lea nipis@..adoiii..


31-12-2011, farol86 komen :

rempah tumis rempah apa erk??leh x explain skit..tq


10-07-2012, nazrila komen :

Tq mamiamin...memang sdp....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd