Google+

oleh: fizammar Cili Jeruk ala Johorian

Fizammar_cili_jeruk

One of the most popular recipe in Johor.Resepi ni my sister yg ajar coz die kawin ngn org Johor.Dulu i pon tak prnh mkn coz i org Perak.Once dah mkn, fuh terangkat!sedap dimkn dgn mee Maggi, bihun atau mee kuning dlm apa jua cara dimasak.Try it now!


Created on : 26-09-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi fizammar




Bahan-bahan ( hidangan utk sekeluarga yg gemar pedas )

  • Cili Hijau Besar (bilangan biji terpulang pada individu)(selalunya, saya penuhkan 1 botol ladys choice mayonnaise yg bsr tu)
  • 1 Botol kecil cuka makan

Cara-cara

  1. Potong (ikut keratan rentas) cili hijau.(potong serong atau lurus terpulang pd individu). Masukkan cili ke dalam bekas bertutup.Ketepikan.
  2. Tuang (habiskan) cuka makan ke dalam periuk. Panaskan sehingga mendidih, dan tutup api.(klu tak mndidih pn takpe, asalkan betul2 pns).klu pnskn pki microwave lg cpt, pnskn dlm 1min pn dh ok
  3. Tuang (secepat mungkin) cuka yg masih pns tadi ke dalam bekas yg mengandungi cili potong tadi. Setelah agak sejuk, tutup bekas dan simpan dalam peti ais.
  4. Setelah sejuk, bolehlah dimakan dgn maggi, bihun atau mee kuning kegemaran anda.

Tag

cili jeruk









Laporan Masakan Bergambar (4)

Cili-jeruk
02-10-2006
yatta!!.. at last jumpa juga cili hijau
Laporan oleh: yani

yatta!

100_1642
21-08-2007
dah lama hb suruh buat tapi tak tau. selama ni beli yg dalam btl ja. TQ sbb berkongsi
Laporan oleh: ina sayang

ur most welcome!

Img_2384
28-08-2007
pes taim buat sbb tak suka makan tapi asben suka so kono lah buek utk dektu
Laporan oleh: Noreen

alhmdlh, byk phla wat utk hsbnd.dh jd dh tu..

Dsc00873
30-08-2009
teringin lak tekak ni nak makan cili jeruk..hee.. x rasa lgi.. tambah garam sama gula skit ikut kata kengkawan kat bawah tu..
Laporan oleh: lan_ieza

Komen (26)

27-09-2006, W. Rohani W. Ali komen :

Saya dapati lada tersebut menjadi lembik kerana cuka tersebut panas, tidak seperti saya buat, cuka tak poyah direbus, ia kekal segar sehingga 3 bulan, lebih lagi jika disimpan di dalam peti sejuk.


27-09-2006, fizammar komen :

maaf..saya tak tau mana silapnya cara awak ttp saya takde masalah dgn resepi tersebut..cili ttp segar dan tak prnh pulak lembik..lebih dari 3bln.maybe next time biar cuka tersebut menjadi agak suam dulu baru dituang ke dlm bekas cili potong (^^)


27-09-2006, fizammar komen :

w.rohani,mungkin juga awak tutup bekas yang mengandungi cili dan cuka panas tu terlalu cepat.u cant simply recap bekas tu immediately, mmg cili akn lembik.if u refer back to my recipy, saya mention setelah agak sejuk, baru tutup bekas dan simpan dlm peti sejuk.its ok klu awak ada cara sendiri...(",)..i just wana share my recipy


29-09-2006, yani komen :

tergoda tengok cili jeruk dgn mee tu.. ish mana nak cari cili hijau ni.. (^~^)


29-09-2006, fizammar komen :

hye yani.terliur?pose..pose.hehe..u dh pnh rase lom cili jeruk nih?klo u sker pedas, u leh replace cili besar tuh ngn cili padi.i gune cili besar cos it's less hot compared to cili padi (psl my hubby tak tahan mkn pedas2 sgt).tp selalunye i wat jeruk 2-2 jenis cili tuh.


29-09-2006, fizammar komen :

gmba ni mmg i punye...(saje nk clarify..kene bgtau ker?ehehe...)


29-09-2006, yani komen :

pernah.. pernah.. masa kat KL dulu selalu gak makan... memang best...kalau cili padi pun mesti nak yg kaler hijau jugakan... pasni nak kena order cili padi hijau pulak lah kat kedai halal tu... nak jugak try nih nanti..


29-09-2006, fizammar komen :

yani.so maknenye u pnh mkn.wat sndr ke atau u mkn kt kedai mase tuh?a'ah, cili padi hijau


30-09-2006, yani komen :

ehehe.. i tahu makan je.. selalu beli mee ke kueh tiew ke kat pasar mlm jln tar tu.. ada letak cili jeruk ni.. huwaaa rindunya kat pasar mlm.. dah ada resepi ni, nanti i nak try buatlah.. my hubby pun dok suruh buat cili jeruk ni..


01-10-2006, Azian komen :

Klau taruk gula skit o.k tak? jadi masam2 manis gitu.... atau sememangnya cili jeruk kena masam2. Mintak maaf ye... x prnah buat cili jeruk seumur hidup ni. Selalu bli yg readymade kt psraya.


02-10-2006, fizammar komen :

azian..eheh.no need to say sory cuz everybody has right to ask over things tat they dun understand.rasenye better u wat sndr rather thn u beli..di samping jimat cost, u bley wat sbyk mane u sker(leh wat stok byk2 lg..hihi)..mmg originally cili jeruk rasenye masam.bt i think its ok klu u buh gula.why not?maybe it'l taste better?u wat experiment sikit dulu (klu sedap u bgtau i nnt k..i pon nk try!)


03-10-2006, Aery535 komen :

dapat jugakk akhirnya resepi yang selama ni sya cari...tenkyuuu tenkyuu...


04-10-2006, azmah komen :

saya pernak jugak buat lada jeruk ni.tapi cuka tak payah dimasak.campur gula & garam sikit.ikut sesedap rasa. saya nak try lah ilmu baru ni....


25-12-2006, saf02wan komen :

saye dah try dah....memamng sedap!!!memecah selera!!!sedap makan dengan mee jawa!!!


29-01-2007, ADILLA komen :

Dilla mmg suka pedas.Nak trylah jugak resipi baru ni.Seblm ni mmg dah biasa buat tapi guna cuka mentah+garam dan dilla letak gula sikit.fiza, yg ni tak pyh letak garam ya.Dilla suka kalau lada tu rangup dan segar.mcmana nak buat supaya jadi gitu.


10-05-2007, SuriHanan komen :

saya dah cuba dan berjaya,cili jeruk ranggup dan segar cuma warnanya jd pudar,mmg mcm tu ke atau bagaimana?


16-07-2007, shaliza81 komen :

kalo kt klate, kitorng letak cuka, gula n garam..jadik rangup n segar gak..warnanya pun tak bertukar..


16-07-2007, Mat Gebu komen :

Sama mcm shaliza, mat buat pun bbuh sedikit garam dan gula....jadi rasa dia balance kan....tapi terpulang masa tekak masing2.....


22-08-2007, Chef_Gredz komen :

Hermmm Actually kalau Tak Yah Masak Cuke Tu Pun takpe ..But mmg lg sedap kalau cuke tuh dimasak dulu ..cuba try letak sket gula @ gula merah(sket je ..seimbang kan rasa manis dan masam) masa mmasak cuke tuh ...lg sedap ...hehehe


26-04-2009, rosaliza komen :

salam, saya bt boh garam n sikit gula, rasanya sedap. saya guna cili padi, best mkan dgn nasi goreng. tq for sharing


12-11-2009, Adzryn komen :

Saya pun minat gak cili jeruk nie...Layan ngan mee grg basah ke, mee grg ke bak kata semua jenis mee lahh...Perrgghh dia punya mencengkam....Sampai mak mertua lalu pun x nmpk. Cuka tu kalau boleh beli lah yang mahal sikit...Cuka dari buah apple...Ada rs msm2 manis sikit....Arwah mak selalu buat sampai 2 btl. 1 btl cili kecil & 1 btl lg cili hijau bsr....Saya rindu masakan arwah mak..


05-04-2011, maznahabubakar komen :

saya org Johor juga tp xtau pula bt jeruk mcmtu......selalunya kami xmsk pun cuka tu....bagus jugakan dpt belajar mcm2 stail......tq


09-06-2011, riza2411 komen :

Baru balik dari rumah mak.. byk la plak cili padi.. cadang nak buat jeruk.. tq atas resepi..


11-06-2011, t_rekss komen :

Saya baru bermula makan cili potong sejak memebaca artikel tentang darah tinggi. Jadi saya ada menanam cili secara fertigasi dan ingin membuat cili jeruk. Ilmu sudah diperolehi, cuma ingin tahu kenapa tak boleh buat cili jeruk menggunakan cili merah?


19-05-2012, idzaereynee komen :

okay...nak g kuti cili padi tepi umah..ada byk tu..leh cuba...


19-05-2012, idzaereynee komen :

okay...nak g kuti cili padi tepi umah..ada byk tu..leh cuba...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd