Google+

oleh: tulip77 Kuih lapis

Kuih_lapis_001

sedap & kuih ni blh dipotong dengan benang


Created on : 31-08-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi tulip77




Bahan-bahan ( loyang besar utk 40 org )

  • 1 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula (leh kurangkan klu x suka manis sgt)
  • 1 st garam
  • 2 paket santan serbuk
  • 1 st minyak masak
  • 3-4 titik sirap merah perasa ros atau pewarna kuning/hijau etc.
  • 4 cawan air

Cara-cara

  1. Dalam blender, masukkan gula,santan,tepung beras,tepung gandum,minyak,garam dan 2 cawan air. Blend hingga semua bahan bersatu & tak berketul. Panaskan air dalam kukusan.
  2. Keluarkan adunan dari blender & isi dalam bekas. Tambah lagi 2 cawan air,kacau rata.
  3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Letakkan satu bahagian pewarna kuning & satu lagi dgn pewarna hijau. Kacau biar warna sekata.
  4. Utk memudahkan kuih ni dikeluarkan, sapu loyang dgn sedikit minyak dan letak plastik cling. Masukkan 2 cwn adunan warna kuning & kukus selama 5 minit.
  5. Lepas 5minit,masukkan pula 1 cawan adunan warna hijau dan kukus selama 2minit. Kemudian selang seli warna hijau dan kuning hingga adunan habis.
  6. Lapis yg terakhir warna hijau dikukus selama 20minit. Bila dah masak alih keluar dari kukusan dan tunggu hingga kuih ni sejuk.
  7. Dgn hati2 tarik keluar plastik cling bersama kuih lapis tadi. Utk lebih kemas,kuih ini blh dipotong dgn benang dan setiap lapisan kuih ini blh dibuka :)
  8. * Jika guna loyang non stick, x perlu letak plastik cling, hanya sapu sekeliling dgn minyak

Laporan Masakan Bergambar (57)

010
08-09-2007
Ha! Kuih lapis from Chennai. Very nice. Tq Tulip.
Laporan oleh: fieza_fwwt

cantiknya kuih u ni fieza :)

Kuih_lapis1
05-02-2008
Taraaaaaaa...ader kaler merah lagik..beshhh
Laporan oleh: arma

hehehe..meriahnya !!!!

P2130298
14-02-2008
ehehe....mekasih bebanyak untuk resipi nih, happy sangat 1st time wat terus jadikkk....:D
Laporan oleh: waheedeana

kuih ni senangkan..1st time buat terus jadi :)

Dsc02490
12-03-2008
taraaaaaa.. yg ni ikut resepi tulip77 pulak.. Clap1000x tuk tulip77
Laporan oleh: yatiezaini

uiii cantiknya...congra :D

Kuih_lapis
04-04-2008
Omak den ajar berkali2 den tak reti2. Tulip ajar sekali jer terus pandai...He...he...
Laporan oleh: che'iza

terror la che'iza...bljr kat sni skali je dah lawo mcm tu..lum lagi bljr serius nih..hehehe

Lapis_warni
14-04-2008
Buat lg, my son suka sgt. Naik juling mato den nak melapis kuih ni.... He.. he..
Laporan oleh: che'iza

ke3x takpo la juling mato...hasilnya pueh hati!!

Photo-laps
11-07-2008
1st attempt...terlembik la pullok! kaler pon tk cun cam tulip punyer...huhuu...
Laporan oleh: hana6877

la siannya..terlembik la pulak!!!

Kuih_lapis
11-07-2008
hu.hu.hu...nilah rupanya kuih lapis lembik yg wat ari2..Malu nak tunjuk gambar ari2 sbb bole mkn cam aiskrim!!! hana buat lembik pun ok lgi kot!!! Anak2 suka mkn w/pun lmbik gitu :)
Laporan oleh: Mama Adam

mmg lembik ;) takpa kita pun penah terkena lembik ;) pas ni leh cuba lagi yer

Dscn0171
24-07-2008
akak buat guna santan asli...tq tulip
Laporan oleh: kakfiza

lagi sedap kakfiza...lemak berkrim rasanya ;)

100_3639__wince_
03-08-2008
Thanks Tulip memang sedaplah, Wati ada resepi kuih lapis ni, tapi Tulip punya resepi ni laaaagiiii seeedaapp...buat setangah adunan jer...sbb tu tak berapa cantik.
Laporan oleh: Wati_Eltham

tak cantik takpa..janji sodap masuk tekak ;)

Dsc01531
20-08-2008
Ini pulak kuih lapis from Riyadh...sedap bangat!!! rasa sekali mesti nak lagi
Laporan oleh: rozita.ahmad

jauhnya merantau kuih ni :) tq yer...

Cimg4129
04-09-2008
Jadiii & happyy~~ Tq :)
Laporan oleh: emmalin
Dscn5755
06-09-2008
tulip...terimakasih banyak2 ye...alhamdullilah menjadi,rasanya sangat sedap,lembut,bahan pun tak banyak,caranya pun mudah...
Laporan oleh: kaya_tea
Kuih_lapis
16-11-2008
Salam tulip..sesedap rasa..semua suka tq atas resipi yg mudah dan sedap..
Laporan oleh: as75
Kuelapis001
30-12-2008
terima kasih kepada tulip77. resepi kuih lapis ni memang menjadi dan sedap. adala buah tangan nak dibawa ke majlis kenduri sedara mara lepas ni....
Laporan oleh: fatabello
Picture_2527fg
15-01-2009
tq tulip..
Laporan oleh: junjs11
Kuih_lapis_2
16-01-2009
suka sgt ngan kuih lapis ni.. buat lagi..dan lagi..dan lagi..tq tulip..
Laporan oleh: as75
Photo452
17-02-2009
Guna santan paket perisa pandan. kaler x cantik, tp rase mmg best. Lembut, so ank2 suke mkn. N.time kena wat kaler terang skit br meriah!
Laporan oleh: mamadania
Dscn2802
17-04-2009
Tq tulip hehe..lupe nama la kak..gege..sorii~~ Lame x msk MR and lepak2 kat forum..Sedap kak..tq 4 d resipi huhu..Green+Yellow tu..cam akak nyer..Menjadi kuih lapis kali ni..
Laporan oleh: Ekieyna
Photo702
22-04-2009
Dh byk kali dh buat. Sedap, lembut & sng nk potong. Fav skuarge.. Thanks Tulip.
Laporan oleh: nora_kai
Dsc00121
14-05-2009
dah lama buat, baru hari sempat hantar gambar, memng sedap. 1st time terus jadi.
Laporan oleh: easytocook
1_005
29-05-2009
Buat utk minum petang...memang best!! 10 bintang untuk tulip!! thanks
Laporan oleh: Mummy7857
Kuih_lapis
08-06-2009
kali ke tiga cuba baru agak2 menjadi.. CC pakai 3 cwn air aje. tukar santan dgn susu cair. alhamdulillah. anak2 makan
Laporan oleh: cendawancun
Kuih_lapis
30-06-2009
sedap sangat.. suka sebab dapat buat.. anak perempuan saya pun suka.. thanks ye
Laporan oleh: juwitajamaludin
26062009_003_
07-07-2009
dah lama cari tapi tak jumpe,dah jumpe terus cube,memang sedap tapi takde kale..len kali ble cube lagi.thanks pada empunye resipi
Laporan oleh: ina_9682
Img_5349
13-07-2009
memeng sedap kak. Mekasih. Just wat 1/2 adunan & + jem durian homemade.. best gilers!!!
Laporan oleh: mama-lya
Png
21-10-2009
tq tulip..mudah dn sedap..juz use 1 paket kelapa cream n 1/2 cwn susu segar je..air use 2 1/2 cwn jer...x lembik ..anak2 suka sgt!
Laporan oleh: jumazz
Snapshot_20091108
08-11-2009
salam..haa...ni yg 1st time buat, baru td...
Laporan oleh: khairiahbaa
Imgp0075
11-11-2009
10q utk resipi ni..mmg best...teringin nak mkn,so tpaksa la wat.hubby pun kata sdap.
Laporan oleh: eena84
15112009304
29-11-2009
Tgh malam tingin nak makan.Terpaksa wat jugak walaupun mata dah nak tertutup he he.Sedap:)
Laporan oleh: elin8888
03122009379
03-12-2009
tarraaa..kuih lapis ku...guna resepi ni barula menjadi..tq tulip..
Laporan oleh: amyrah80
Img_0086
29-12-2009
sedap dan enak
Laporan oleh: cikgunita
P1160427
10-02-2010
Assalamualaikum,
Laporan oleh: woodybuzz65
P1160428
10-02-2010
cantiklah tulip... kuih lapis yg boleh potong dengan benang ! TQ so much
Laporan oleh: woodybuzz65
Img00518-20101003-1918
03-10-2010
tq tulip...sedap wat 1/2 adunan jer...cume lembik cket...yehyeh...dh pandai wat kuih lapis xyah beli lg...hehehe...mrhubby...siap ler akan kutawan perutmu itu...hihihi....
Laporan oleh: kunonit
Sam_0903
05-11-2010
buat kaler pelangi... sedap n lembut
Laporan oleh: sixsixtwo
Snc00582
27-11-2010
Kali ni woody hantar gambar kuali sekali.. double the size ..loyang 11"x11"utk family besar woody..guna santan asli sukatan sama 4 cawan x 2 TQ tulip !!
Laporan oleh: woodybuzz65
Kuih_lapis
03-01-2011
Seronok sgt sbb dpt buat kuih lapis ni...sungguh sedap & cantik....
Laporan oleh: Aini DTHO
K_lapis
07-02-2011
kuih lapis yg sedap!!mmg kena potong dgn benang..tak tau camner nak potong..lembut sgt..anyway tq!!
Laporan oleh: wssary
Img_0798
12-02-2011
nie lah hasil nya... 1st time wat jadik tq, tp lapisan x cantek rasa mantap, saya guna santan 1 kotak, air 1 cawan n gula 1/2 cawan...
Laporan oleh: ibu_farra
P1030270
14-02-2011
ari 2 wat rspi k.fida.ni nerai weh lpis ni lak.dua2 sdp.lmbut je.
Laporan oleh: Mariani(KT)
Image0484
10-04-2011
Hasil kuih lapis yang lembut, sedap dan resepi yang mudah diikuti..tq
Laporan oleh: surinah
Image0528
17-04-2011
nie buat kali ke 2 suka sangat...tq
Laporan oleh: surinah
249892_2020065471459_1538602201_32161439_1583426_n
31-05-2011
Wahhh..berjaya la..menjadi wlupun 1st time buat..mintak halal ye guna resepi ni..
Laporan oleh: eyra82
Photo029
22-06-2011
Baru buat semalam...happy sgt sbb menjadik ,ni la first time buat punya hasil..thanks cik tulip
Laporan oleh: ibu dapur
Kuih_lapis
02-07-2011
Sedapla kuih lapis ni, senang pulak 2 nak buat...akan buat lagi dan lagi. Mekasih atas resepinya.
Laporan oleh: Purple.T
P1000211
19-11-2011
kat australia xde mende camni kene wat sendirii..first attempt buat tgh kalut2 final exams..release stress :)
Laporan oleh: azhariAfifa
Picture0279
26-11-2011
hmm 1st time wat ni !!!! mula2 nak cuba2 je... pas ni nak wat agi larh ... sedap !!!
Laporan oleh: 20002604
P1040676
02-12-2011
slm...wat lg.kli ni 2 adun.jamu metua dtg..suka tgok dia suka mkn...lmbut katanye,.tp kna kurang kn gula...tq bebanyak tulip sbb kongsi rspi..
Laporan oleh: Mariani(KT)
Kuih_lapis
17-12-2011
sudah menjadi cume terlembik sikit, apepun sangat sedap dan lembut, saya kurangkan gula, dah siap anak-anak sedara makan hampir setangah loyang. sedap sangat katanya. thanks kak tulip
Laporan oleh: she_ma86
12012012_kuih_lapis
13-01-2012
Pestime melapis kuih, tu yg ade tebal ade nipis..tp senang & sedap.. 10Q tulip.. :)
Laporan oleh: eza_zura
17012012_kuih_lapis__ii_
17-01-2012
Terbayang2 kuih ni lg..x blh jd, kene buat lg ni..hehe..sbb senang & sedap.. :)
Laporan oleh: eza_zura
Cats
29-06-2012
saya dh try dh ptg smlm,tp kejadiannya agak lembik sedikit,tp sedap...
Laporan oleh: myda
306890_10151549057079152_1080557627_n
11-11-2012
try resepi ni tadi petang.buat dlm mangkuk comel ni.. TQ for the recipe..Memang sedap tapi tadi jadi murid derhaka sbb tambah santan jadi 3 packet :P
Laporan oleh: Farisha1106
2013-01-21_09
21-01-2013
salam. terima kasih kpd tuan punye resepi. sedap sgt :)
Laporan oleh: opahiscooking
Img_6313_tonemapped
23-01-2013
minggu lepas melapis sekarang baru anto laporan..hehe..tq resepinya..!sedap...
Laporan oleh: diniesd
Kuih_lapis__3_
22-03-2014
Salam...Dah 3 hari berturut2 dah buat ni..anak2 request...diorang cakap sedapppp sgt...tapi air Sue letak 3 cawan jeee,,just nice tak keras tak lembik...dan guna santan kotak...sukatan termasuk dalam 3 cawan air tadi...
Laporan oleh: Nenie


Komen (120)

31-08-2007, fieza_fwwt komen :

Menarik tu.....Kalau guna santan betul, macamana pulak sukatannya?


31-08-2007, jannatulfirdaus komen :

yum..yum..yum.cedapnyer....terliur dah ni....kalau kat Malaysia gerenti mintak my mom buatkan....sedihnyer..


31-08-2007, s_shamen komen :

color kuih ni nampak sodappp..jarang jumpa kuih lapis color camni..


31-08-2007, NanaSham komen :

maaf tulup nana nak tanya sikit loyang besar berapa '' 11'' ke 12''?


31-08-2007, PGA_DiMarco komen :

Kuih Lapis MERDEKA!!! Selamat menyambut Kemerdekaan yang ke-50!!! MERDEKA-MERDEKA-MERDEKA. MALAYSIAKU GEMILANG.. ^_^"


31-08-2007, tulip77 komen :

fieza,actualy sukatan air tu utk dibancuh dgn santan paket jd bila guna santan fresh atau kotak,sama juga gunakan 4 cawan santan , tak perlu lagi masukkan 4 cawan air tu.


31-08-2007, tulip77 komen :

xpa la jannatul i pun sama, dok luar tp sbb nk mkn...buat jugak la :) u pun leh try buat...senang sesangat


31-08-2007, tulip77 komen :

hehehe... shamen ni sbb psikologi ngan ank dara kecik i nih...kasi kaler meriah baru dia nk makan :)


31-08-2007, tulip77 komen :

NanaSham i guna loyang besar saiz 11"


31-08-2007, tulip77 komen :

heheh mmg pun PGA wat kuih nih sbb sambut merdeka..kami kat sni ada wat gathering utk m'sian ;)


31-08-2007, s_shamen komen :

tulip u kat mana ye?


01-09-2007, tulip77 komen :

i kat pakistan, u kat mana? m'sian kat sana tak buat gathering ke ari nih?


01-09-2007, mawardah komen :

tq tulip bagi resepi kuih ni guna santan powder .....sukatan pun nmpk senang sbb saya pernah try wat kuih ni tp sukatan main agak2 je jadi kuih tu jadi mcm keras skit....heh...heh...malu le


01-09-2007, fieza_fwwt komen :

Tulip kat Pakistan ye. Fieza kat Chennai. My hubby ada gak gi Pakistan ari tu. Trade fair.


01-09-2007, fieza_fwwt komen :

Ada sesapa yg ada resepi tepung gomak tak? Teringin nak makan.


01-09-2007, fieza_fwwt komen :

Ada sesapa yg ada resepi tepung gomak tak? Teringin nak makan.


01-09-2007, s_shamen komen :

tulip, i kat sydney. diorang ada buat gathering tapi waktu malam, malas le nak pegi..balik keje dah penat:D


01-09-2007, niksue komen :

bestnyer.....u all dpt gak merantau niksue setakat merantau dlm m'sia je...tulip letak le ape2 resepi pakistan kat sini leh kite try fieza ngan resepi chennai shamen pulak letak le resepi paling top kat sydney boleh?


01-09-2007, tulip77 komen :

mawardah mmg resepi senang, i 1st time buat until now,hasilnya tak pernah fail :) sure u mmg leh buat


01-09-2007, tulip77 komen :

niksue, ada juga terpikir nk share resepi pakistan tp susahnya semua pakai rempah pakistan dlm kotak, rasanya rempah tu susah nk dpt kat m'sia...xpa nnt ada masa i letak mana tau leh tukar ngan rempah lain kan.... kat sni ramai yg xpert tu yg bagusnya leh share idea ;)


01-09-2007, tulip77 komen :

fieza i dah letak resepi tepung gomak...leh la u try ;)


02-09-2007, fieza_fwwt komen :

Tq Tulip. Nanti I try buat. Niksue, bila lama2 dok kat tmpt org, mula la rasa bosan. Masa I bersalin ari tu, siap import mak I dr M'sia. Jenuh org tua tu bawak brg. Ubatnye sikit je. Bhn2 masak je yg lbh. :)


03-09-2007, ema komen :

nampak best pulak resepi ni.. boleh potong je dengan benang.. pagi tadi baru breakfast dengan kuih lapis versi junjs11@myresipi.com. tak banyak bahan.. cuma modified sikit.. tepung gandum 2 cawan, gula 1 cawan, santan cair (1 kotak) n air 4 cawan 1/2.. tambahan 1 sudu kecil garam. lemak manis rasanya.. nak cuba resepi ni pulak.


03-09-2007, ema komen :

tulip... plastik tu kena letak keliling acuan jugak yerh.. sebab kita biasa sapu minyak n bubuh tepung je.. plastik tu tak kecut ke kena wap kukusan tu.. tq


03-09-2007, tulip77 komen :

ema, plastik tu kena cover keliling & lebihkan skit smpi bhgn atas sbb senang bila nk ditarik keluar... sekali angkat aje.... plastik tu akan kecut skit jek tp tak effect pd kuih :) dpt idea nih masa tgk BBC Food & sama la mcm ema mula2 takut kecut & lekat kat kuih hehehe


03-09-2007, tulip77 komen :

& lagi satu, tulip tak pandai potong ngan pisau serebeh & x cantik nk letak time function, bila potong ngan benang mmg kemas & x berselerak... cuba la...


06-09-2007, mamiamin komen :

1st time wat kuih lapis tpg beras...sedap dan lembut tpi rasa manis ler skit. nnti nak wat lgi mami tempek gamba. byk function coming...biasa wat guna tpg gndum jer. tq 4 d resipi.


07-09-2007, tulip77 komen :

lupa nk tulis kat atas tu, leh kurangkan gula klu xnak manis :) mami kat mana? sama la kita dok bz masak utk function ...masak...masak...masak... heheheh


10-09-2007, Safiza komen :

Tulip.....Thanks for this resipi.I dah buat.Sedap & lembut.Ini kali pertama saya buat kuih lapis.Menjadi tapi silap saya terlalu nipis setiap lapisan.Lain kali leh cuba lagi.


21-09-2007, uyoi komen :

akak...1 cawan akak tu berapa gram ek?


21-09-2007, uyoi komen :

akak...1 cawan akak tu berapa gram ek?


25-09-2007, tulip77 komen :

ala sori uyoi...br masuk ari nih... sukatan akak guna nih pakai cawan apa pun boleh, klu nk buat byk guna cwn besar & klu nk try skit dulu guna cwn kecik aje


04-12-2007, nurnikisha komen :

uwaaaaaaaaaaa...kish campur 3 cawan air instead of 4 sbb masa masuk 3 cawan tu dah nampak cam cair sesangat..iskkkk...pastu kish pun tak jadi masukkan lg secawan takut lembik...tapi..iskkkk...raser cam keras la skets..iskkk...hmmm...tgh tunggu sejuk tapinya...hehehh...tak potong lagik...anyway...nak buat lagik skali...nak ikut tunjuk ajar cikgu ah kali ni...hehehh...sowie...moralnya..ikut cakap cikgu..:) thanks anyway...:)


15-02-2008, syue komen :

salam utk semua!!!!! i baru joint, b4 this hanya tgk kawan2 komen n new recipe je....tqlah tulip!first time i tried sedappp!! lembut okla ..lama dah i nak cuba tapi tak confident...tadi cuba kul 7.10.am. i guna santan 2 cwn yg mula2 then bila i split to 2 colors, i tak tahu nak agak coz i main hentam je qty utk 2 cwn lagi. anyway gambar tiada sebab nanti nak kena ambil kelas dgn twin i.toche bnyk ya tuip77


08-03-2008, yatiezaini komen :

semlm try buat kuih lapis.. menjadi .. tks tulip.. nanti kita tempek gambar kat sini ok..


14-03-2008, nieza5628 komen :

mmg best ah kuih ni.pertama kali buat da jd.tk pernah buat selama ni rupanya senang jer nk buat.selama ni yg za tau org ckp pakai tepung gandum je.rupanya kena campur tepung beras


18-03-2008, qiesha komen :

tulip, kalau tak nak guna santan serbuk nak guna santan fresh brapa banyak? masih perlu guna 4 cwn air tu lg ke? bleh e-mail saya kat qiesha_leo@yahoo.com


28-03-2008, Cik^Mai komen :

tulip77...santan paket u tu bape gram?


28-03-2008, tulip77 komen :

cik mai : yg i guna 50g/packet... elok guna 2 packet utk sukatan kat atas tu utk dpt rasa lemak :)


05-04-2008, che'iza komen :

Saya rajin, kang pakai santan serbuk kena bancuh ngan air, saya guna santan kotak yg kecik tuang cawan, dpt dlm 1 cwn lebih sikit, selebihnya cukupkan dgn air biasa jdkan 4 cwn. Resepi ni memang best... rasa dan tekstur dia perfect. Omak den ajar guna sukatan agak2, kepekatan dia rasa ngan jari, agaknya tgn den ni kasar sgt tu yg tak leh nak rasa.... 10Q and a big clap kat cikgu Tulip...


17-05-2008, mamalestari komen :

Salam buat ahli-ahli myresipi.com. nak tanya skit tulip77 ni pandai buat kuih ada berniaga ke.......Mamalestari sbenarny nk buat kuih lapis cuti-cuti ni. tengok cara2ny ringkas dan mudah, blender je....klau dulu mlestari tengok arwah mak buat kena kacau sehingga sebati.....zaman moden semuanya senang...shukurlah...


17-05-2008, tulip77 komen :

mamalestari....jauh sgt bunyinya klu sy nih meniaga...he3x...dah dok luar ni la bljr masak skit2....kebetulan resepi nih ok & senang nk buat tu yg nak share ngan kwn2 kat sni :)


28-06-2008, Mama Adam komen :

Tulip..tolonglah jawab.. nape yerrr...smlam bt kuih lapis ni...tpi kuih tu cam x brp jadilh!! uwaaa!!!!sedihnya..Dh ikut cm tulip ajr. Tapi kuih tu jd lembik...Kukus lebih dari msa pun x keras2...last2 msuk peti ais.. Esok makan dgn sudu je sbb xleh nk potong. Rasa mmg best. Lemak berkrim. Tpi nape lembik ye!!!Ada sape2 bole tlong ????


11-07-2008, che'iza komen :

Saya first time buat kuih ni.... Hasilnya memang unexpected.... Jadi sgt..... Ikut resepi sepenuhnya... Mesti ada something yg terlepas pandang ni mama adam... Make sure cwn sukat tepung sama ngna cwn sukat air.... Sukat tepung biasa kalau dia tak tulis paras rata.... maknanya satu cwn tu ada bukit sikit....... tak pun masa kukus kena tutup rapat, tup pakai towel ker.... Jgn bg air msuk kat kuih........ Tu kalau yg saya tahulah.... hope can help.....


11-07-2008, tulip77 komen :

camno nk jwb lembik eh?? kat sni klu lembik sbb tepung gandum nyer mmg kong takleh pakai... sll pakai tepung gandum cap sauh & ikut resepi,InsyaAllah jadik...cam iza bg tau tak tutup ngan towel kut... air masuk lam adunan tu yg lembik skit...


11-07-2008, hana6877 komen :

haha...mama_adam pon lembik gak ker? samo la ngan den..ntah ler tulip n iza...den nih br nk blajo wat kuih nih...tk jd la pullok. kene mkn ngan sudu...haha...tk penah dibuat dek org....kes...kes..kes.....


11-07-2008, che'iza komen :

Sebelum ni buat guna cara mak sukat rasa pakai tgn....tak de sukatan yg tepat..... mcm rupa kuar yg lembiklah, keraslah tapi sukatan resepi tulip ni perfect n nice.... Tak pernah gagal lagilah buat..... Thanksss tulipppppp....................


11-07-2008, tulip77 komen :

hana...kita pun penah mkn guna sudu,kes terlembik la nih...tukar guna tpg gandum kat sni,terus terlembik :( setakat nih mmg terlembik sbb silap tepung jek,sbb lain tak pasti la pulak... ----> iza, dah 2x buat dgn jayanya..hehehe...klu kita pun sama suh sukat pakai jari, mmg slmt la kuih tu ;)


11-07-2008, Mama Adam komen :

Hahaha .... tgoklah kuih lapis ku yg bgitu comel skali lembiknya...takpe...lpas ni nk try buat lgi... tq che'iza n tulip coz bg tip yg membantu!!! hana... u pun kna try skali lgi yekk!!! Kita kan senasib buat kuih x menjadi... kwang...kwang...kwang...


11-07-2008, tulip77 komen :

takpa mama adam wat skali terlembik leh bljr dr kesilapan kan :) pasni leh ajk hana berlumba sapa dpt wat keras elok...kekekeke


12-07-2008, hana6877 komen :

aa tuh la...mmg nk buat lg...tk pueh ati..hehe...nnti la kita dh wat elok kita anto report la yer tulip...thnx la kerana mbantu ibu2 yg br nk blajo nih...hahaha.. mama_adam,meh la kita sama2 wat lg skali! hi..hi...hi...ganbarimas!


13-07-2008, Cindella komen :

wow....sedapnya...jadik lh pulak...hingga menjilat pisau pemotong kuih tu...hehehe...!st time buat kt Uk, dgn bhn2nya yg ada kt sini....kira pandailh...terima kasih tulip77...


14-07-2008, tulip77 komen :

wahahaha...baik2 cindella nasib baik tak terpotong lidah.....kekekeke... ni kira dah ilang rindu mkn kuih lapis ;)


16-07-2008, mariana idayu komen :

Mariana nak cuba kuih lapis nie...sebab bakal mak mertua suka...minta2 jadilah seperti cikgu tulip ajar


19-07-2008, star79 komen :

smlm saya dah buat kuih ni,kukus sampai 2jam.tpi kuih sya teramatlah lembik.tulip pakai loyang saiz apa?guna cwn penyukat yg pkai buat kek tu ke?


19-07-2008, star79 komen :

apasal lembik sgt?mcm mana nak tau yg lapisan tu dah masak?


20-07-2008, tulip77 komen :

gud luck yer mariana :) star79 : biasanya terlembik sbb sukatan tepung yg terkurang.yg kita buat mmg guna sukatan cawan kek sbb nk gunakan loyang 9" & resepi nih blh guna mana2 cwn asalkan ikut sukatan yg diberi.nk tau dah masak lum,bila sentuh permukaan kuih tu dah mengeras skit & tak pecah. kita guna tepung gandum cap sauh :)


17-11-2008, ds_saniah komen :

saya nak tnya. tepung beras tu. tepung beras pulut ke atau yg mana?


19-11-2008, ayus komen :

tulip.. nk tnya klu ayus x nak gune plastic clip tu xpe ek..


26-11-2008, YULLAN_BK komen :

Tulip, acuan kuih lapis tu kena tutup tak mase mengukus?


09-01-2009, oneferial komen :

I cuba resepi ni tapi jadi lembik huhuhu and tak berlapis langsung..adunan dia kena keras sikit ke lembik sepatutnya.. I masak dalam mangkuk kaca kut..but the adunan tu nipis sangat..


14-01-2009, yatiecas komen :

ayoooo heheh best kuih nie.. tapi lembik sikit la tak macam kuih lapis.. mcm puding lapis ada la.. ta tq la tulip sbb ajo.. nanti 2nd nyer trial kite snap gambar k nie punyer tak sempat nk snap la anak tak sabar nk mkn... kalu nk keras kena tambah tepung ape ek... satu lagi kalu letak lapisan tebal sikit lambat tak masaknyer??


21-01-2009, yummy86 komen :

tulip....i bru je nk blajar wt kue...st tu ape?


17-02-2009, mamadania komen :

Resepi tulip ni mmg best. Rindu nk mkn kuih lapis terubat jua. time ddk merantau ni la t'liur nk mkn mcm2. Kt m'sia tau beli jer.


05-03-2009, shane komen :

tulip, air tu guna byk mana, mula2 2cwn, pastu tambah lagi 2cwn ke


03-04-2009, azatiesayang komen :

askm tulip...sy dh try buat kuih ni,sedap tp mcm lembik2 sikit tp sy suka mcm tu.My mertua pun puji sedap...ewah!pandai menantunya msk..heee hee.Thanks tulip!


04-04-2009, zila66 komen :

salam tulip..tolongg...kenapa ya!..zila buat x jadi?? lembik sgtt..apa salah ya..dia x keras lama jg kukus dkt 2jam spai air kukus kering...ada sesiapa bleh bantu?..tq...huhuhuu....


04-04-2009, mama kastam tioman komen :

maaf mama bg pendapat mama..mama belum cuba resipi ni..mama biasa wat kuih lapis resipi mama lebih kurang aje dgn yg ni..mama rasa mungkin zila66 terlebih air kut..jangan putus asa cuba lagi, buat betul2..sbb mama tgk hasil yg lain2 buat tu cantik aje...ok...sabar...cuba lagi


04-04-2009, zila66 komen :

salam mama kastam tioman... trima kasih ye ... mama.. zila dah ikut semua air btl2 4cwn. tulah... tgk org punya suma jadi tulah teruja nak wat tapi syg x jadi... buang je.. mkm minyak kot.. apa beza minyak masak dgn minyak kacang?... tqqq..


04-04-2009, mama kastam tioman komen :

Tunggu 2-3 ari lg mama cuba dulu nanti mama bg tau zila apa sebab nya..esok mama kena kuar gi antar anak ke asrama. Zila jgn buat dulu..ok. Beza antara dua minyak tu, satu di perbuat dr kacang dan satu lag dr kelapa sawit. Fungsinya sama aje..


07-04-2009, mama kastam tioman komen :

zila66..mama dah buat, memang lembik kalu ikut resipi ni..sbb mama dah kurangkan jd 3 cwn aje pun masih lembik. Mama punya resipi sama aje, cuma tepong beras 2 cwn, tpg gandum 1/2 cwn, gula 1 cwn n santan 5 cwn ( 1 biji kelapa )..he..he..papa pun komen, apesal dah selalu wat jd cam ni?..alah tak salah kan kita mencuba... : )


07-04-2009, mama kastam tioman komen :

ha..ha.papa kata tak pe lah dia perabihkan, sebab bini aku buat...


07-04-2009, zila66 komen :

salam mama kastam tioman....ya keee..lembik hihii same leh..tpi x apa, x salah mencuba..nk ambil resipi mama lh nnti nk cuba...hahaha... nasib baik ada papa x ada terbuang...sayang papa pd mama hehe...tq byk2 ya..


17-04-2009, Mrs KuHiK komen :

salam tulip77....nak bgtau resepi ni mmg best ler...wat sekali terus menjadi..tp first dulu wat lapisan terlalu nipis..so saya guna 1 adunan utk satu bahagian..so bila guna 2 adunan, lebih cantik lapisan.... dulu guna resepi mak, tp x pernah semudah n sesedap resepi ni..ehek...so tq tulip77....


17-04-2009, suzzlyn komen :

kawan2 yg wat menjadi ni guna santan serbuk gak ke? kalau santan yg fresh tu brp byk erk?? tlg jawab ya sesape yg tahu...


19-04-2009, tulip77 komen :

sorry dah lama tak masuk sni...nk elak kuih ni terlembik,adunan santan tu pekat skit,tepung beras letak membumbung dr paras cawan & nk selamat guna tepung gandum cap sauh :) InsyaAllah menjadi kuih nih nanti


19-04-2009, tulip77 komen :

suzzlyn : santan powder or cair sama je asalkan sukat 4cawan & adunan santan tu pekat skit


28-04-2009, sygku_lg komen :

heh...da 2 kali i buat tapi still lembik..ble bace testimoni org len baru i perasan ramai yang lembik...kalo agak2 resepi 2 xbagus xpayh tepek kat sini..buat dosa je...


15-05-2009, Mrs KuHiK komen :

sygku_lg....harap maaf kerana terpaksa menentang pernyataan awak...saya buat jadi molek je...sedap lak tu...resepi orang tua saya bagi x sesedap resepi tulip77 ni...maybe ada something wrong dgn adunan awak atau terlupa baca bismillah kot... saya akui, dah banyak kali saya wat, semua adunan menjadi dan memang sedap...so, kita jgn cepat terpengaruh dgn komen2 negatif ni ek.... thanx to tulip77.... salam...


07-06-2009, michelle thien komen :

hello,1st time saya buat kuih lapis ni sangat2 takut sebab kalau tak jadi kakak akan ketawa lagi2 suami ada dkt rumah tgh tunggu kuih ni siap!nasib la menjadi dgn ikut resipi akak ni,bukan ja sedap mala cantik dan padat.anyway thanks a lot kak Tulip!


22-06-2009, emak komen :

ai....memag sedap arr kuih lapis ni..tq kong c resepi mula2 buat lembik cikit.... tapi 2nd time buat ok...kite kurangkan air sikit..hubby suka.....yummmm..yummm tq Tulip


22-09-2009, ummu_nufail komen :

tulip,nak tanya.loyang yg tulip guna guna tu jenis mcm mana? boleh ke loyang yg plastik tahan panas tu. bekas ni dlm steamer electric tapi ingat nak guna utk kukus kuih ni? ke kena pakai loyang mcm loyang kek tu?


13-10-2009, mauzmyarifaqis komen :

1st buat dah jadi, sedap dan senang nk potong. Tapi saya tambah tepung beras sbb guna santan segar (+air) baru tak lembik.


21-10-2009, jumazz komen :

sy guna loyang bakar kek tu jer..lenserkan ngan minyak masak dlm loyang tu..pastu kukus mcm biasa..tp setiap kali letak lapisan adunan,sy akan lap tutup kukus..tujuan utk mengelakkn wap air jatuh kat atas adunan kuih lapis tu..sy da tepek gmbr kt atas tu..bulat jer kuih lapis sykn..x melekat pun kt loyang hehe..tq tulip bg resepi yg mudah dn sedap


08-11-2009, khairiahbaa komen :

Salam..thankz 4 da resipi.. sy baru buat td... hmm...jd la...sedappp.hehehe... mcm mana nak letak gambar? hehehe...


05-12-2009, jujue komen :

baru2 ni jue ada try wat tp keras n xlemak. mmm... bila tgk resepi ni cm best jer n sengang. nk try lar..


16-12-2009, emak komen :

salam ai...tq resepi ni sedap sangat...nak antaq laporan x pandai..hehehe..dah banyak kali buat..hubby suka sangat..tq


28-12-2009, smileyliza komen :

salam...2 peket santan tu kira mcmme?brapa ml?if guna santan kelapa brape biji?


10-02-2010, woodybuzz65 komen :

Assalamualaikum, First nak ucap Thanks kat Tulip.. 1st time akak try your resepi jadi macam kat laporan bergambar di atas.. akak guna santan kotak harmoni 250g, sukatan air + campur santan tetap sama macam tulip.. 4 cawan sahaja. Next time akak nak cuba guna santan serbuk pulak ! ... 2nd.. pasal kuih jadi lembik..rasanyer bukan salah resepi !!!!!!!!!! kadang2 terkena tepung beras yang tak elok (mungkin dah terlalu lama)... kuih lapis memang boleh jadi lembik ! ..


18-04-2010, woodybuzz65 komen :

salam tulip... hari ni akak cuba guna santan serbuk rasaku 50g each packed.. akan doublekan resepi tu dan masak dalam loyang 11x11.. emm hasilnya tetap sama.. cantik dan sedap... sempat share dengan jiran depan rumah jer... kiri & kanan tak dapat bagi sebab habis cepat !!!!!!!! TQ so much.


19-04-2010, askona75 komen :

Salam...tenkiu tulip. Akak try buat kuih ni semalam. First time dalam sejarah buat kuih lapi terus menjadi. Tak sempat ambik gambar pun sbb semuanya habis di 'ngap' si kecik, abang, kakak dan papanya yg memang hantu kuih lapis. Esok kalau sempat nak buat lg utk bawa ke opis. TQVM!


03-10-2010, kunonit komen :

aiii...tulip...saya dh try....ok....cume lapisan atas lembik cket....saya guna tepung gandum cap lili jer yg rm1.35/kg...so far saya wat kuih guna tepung cap lili xmengecewakan....saya guna santan kotak ayam brand....bau lemak santan bestnyerr xsabar nk potong n ngapp....nnti anta laporan yer....(sukahatti dh pandai wat kuih lapis....hehehe....).....tqvm tulip...


13-11-2010, syuhadahanafi komen :

plastik cling tu ape yer?? confius..


27-11-2010, woodybuzz65 komen :

Assalamualaikum, syuhada biar saya tlg jawapkan yer..plastic cling tu sama dgn plastik wrap.. yang kita buat wrap makanan tu... atau kalau tak ada tu syuhada boleh guna plastik yang org buat bungkus nasi lemak tu... loyangnya disapu dgn minyak sikit & alaskan plastik dlm loyang tu dan bolehlah mula mengukus.


10-12-2010, wankazimah komen :

tak sempat nk amik gambar...kuih lapis dh licin...hubby suke sgt...


13-12-2010, isza komen :

Kalau nk bwt 1/2 adunan ja,mcmana sukatannya? Please....


25-12-2010, ratubalqis80 komen :

tq tulip.dh buat 2kali.memang menjadi.cukup rasa lemak manis semua.


28-12-2010, sweetnid komen :

hi naper lembik ni..... nnt nak tepong beras membumbung lak.....aduh frust frust tapi air 4 cwn takkan lapis pertama da guna 2 cwn......sketlah lapisnyer ek....


03-01-2011, Princess22 komen :

Thanks tulip .. memang menjadi !! santan tu I guna 1 paket santan kotak 200ml if tak silap. Air I guna 3 cawan since 1 portion dah tken up by the santan kotak .. yang lain I ikut resipi you


26-01-2011, mama lina komen :

dh try...mmg sdap n senang nk buat. mntak halal yer...


31-01-2011, emylda komen :

salam...dh wt semlm gne resipi tulip tp terlembik la...mybe gne santan kotak tp x sukat brape cwn..tp still sedap...10's ye 4 de resipi...


12-02-2011, wasimaomar6815 komen :

cik Tulip..plastik cling tu macam ne..mana nak cari? kat kedai barang plastik ada jual ke?


13-02-2011, Mamamilas komen :

mmm.. dah try semalam tp lembik ckit.. anyway tulip thx for the resepi.. sedaaapp..


14-02-2011, mrs.ena komen :

tulip,sy blum try lg buat kuih ni,tgk mcm sedap je...sy x pham la kalo guna sntan powder tu,sbb sy lbih sk yg fresh..kalo guna santan fresh,bape sukatan & kena sntan pekat ke cair?


18-03-2011, norhidayu_sweety@yahoo.com komen :

salam sy org br kt sini..first time wt menjd tapi.....lembiklh..ada tips supaya kuih lapis xlembik x....rs dh ok lemak2..tp lemak..apa pn tetap habis dimkn....t nk try wt lg lh...tq tulip bg resipi,,,


24-03-2011, rmy komen :

salam tulip,first time buat mnjadi, slalu saya buat tidak pernah melekat antara satu sma lain, ucapan tkaseh byk2, sedap sekali........,thanks tulip


19-05-2011, khadijahlatip komen :

salam tulip, terima kasih atas resepi... thumbs up for you..... semalam saya cuba, walau first time buat mmg menjadi..... paling best tu bila anak2 puji "sedap.... pandai mak buat"... ehemmmm kembang la kejap.... lain kali saya akan post sekali ngan photo.......


02-06-2011, nadiya7537 komen :

adunan ni btul ke utk 40 org..ke slah taip..nk wat esok ni...


08-06-2011, chipzil81 komen :

tulip kalau nak guna santan asli mcm mn sukatan dia? air still 4 cwn ker? thn sukatan santan asli tue sendiri mcm mn? nak guna berapa cwn?


22-06-2011, ibu dapur komen :

dah buat smalam...suker sgt..dapatla jiran2 merasa..


30-06-2011, woodybuzz65 komen :

chipzil81...biar kak woody tlg jawapkan, tulip mungkin busy... kalau guna santan asli sukatan tetap sama 4 cawan santan dari 1 atau 3/4 biji kelapa pun dah mencukupi...air biasa dah tak perlu lagi..sebab cecair tu kita dah gantikan dengan 4 cawan santan asli. Dan satu lagi..santan asli tu lebih baik chipzil81 perah sendiri menggunakan tangan atau blender...kalau beli santan siap dari kedai..mungkin terlalu pekat.. chpzil81 perlu campurkan dengan sedikit air ...utk kurangkan kepekatan santan tu dan sukat semula..hanya gunakan 4 cawan sahaja..kalau chipzil81 rajin membaca kesemua komen2 diatas.. mungkin persoalan chipzil akan terjawap.. good luck !


10-07-2011, cikmar komen :

sy try buat pagi td tp lembik skit..hehe...apa2 pun tq for this recipe..lemak berkrim..tp still sedap dan boleh mkn dgn sudu..


11-07-2011, roscuty komen :

saya igt buat kuih lapis ni susah rupanya senang,,huhuhu try resepi cik tulip,,memang menjadi,,sedap,,anak i yg 2thn suka sgt mkn,,hasil dia ok,,tak lembut,,tak keras,,hehehe saya suka,,rasa dia ummmmp ,,thanks kpd cik tulip,,respi ni memang ummmmph,,lima bintang :P


09-09-2011, nafisah shaedi komen :

sedap juge resipi ni


09-10-2011, aminrafidi komen :

sedap kuih lapis ni, dah banyak kali buat..especially bulan puasa...tp kalau lupa letak garam, hilang umph nya


18-01-2012, mashitink komen :

hi tulip, nk tnye santan serbuk nk dcampurn dlm air dlu bru blender ke xyh cmpurkn ngn air?


20-11-2012, savina komen :

tima kasih ye tulip.dh bnyk x akak buat kue lapis ni.sedap sgt2.mintak halal jugak ye sbb kwn2 mintak resipi ni.diaorg kata sedap so akak kasi atas nama tulip.tima kasih skali lagi.


18-12-2012, cik liz91 komen :

kita buat semlm x jadi. lembik sangt2 x ble potong.. napa erkk, masak pon lama jugak ;[


22-01-2013, diniesd komen :

dah try buat....sedappppp!!!!tq tulip.. =) menjadi jer....xlembik,tak keras..sedang2..lemak2 gitu..first time buat.


25-02-2013, shidazaid komen :

shida nk try,... mintak halal ye tulip. kalu menjadi nk bg kuih ni kat umh kenduri


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd