Google+

oleh: Delila Nasi Ayam Sarawak

19-08-07_1256

Belajar dari kawan di Mukah..


Created on : 29-08-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Delila




Bahan-bahan ( 4 org )

  • BAHAN NASI
  • 500 gram beras (basuh dan toskan)
  • 1 inci halia (mayang halus)
  • 2 ulas bawang putih (mayang halus)
  • 2 ulas bawang merah (mayang halus)
  • 2 cawan santan pekat
  • 1/2 cawan stock ayam maggi
  • Garam, gula dan MSG secukup rasa
  • Air rebusan ayam secukupnya utk masak nasi
  • 3 sudu besar marjerin
  • 2 helai daun pandan (simpulkan)
  • BAHAN AYAM
  • 1 ekor ayam (potong 8)
  • 4 ulas bawang merah (kisar)
  • 4 ulas bawang putih (kisar)
  • 1 inci halia (kisar)
  • 2 ketul kiub ayam maggi
  • 2 ulas bawang merah (mayang)
  • 2 ulas bawang putih (mayang)
  • 1 inci halia (mayang)
  • 5 sudu besar sos tiram
  • 5 sudu besar kicap pekat
  • 5 sudu besar sos cili
  • Air, minyak utk menumis, garam, gula dan MSG secukupnya
  • BAHAN ACAR
  • 1 biji timun (buang empulur & potong nipis tanpa membuang kulitnya)
  • 1 batang lobak merah ( potong lidi)
  • 2 ulas bawang merah (mayang)
  • 2 ulas bawang putih (mayang)
  • 1/2 inci halia (mayang)
  • 1/2 cawan gula
  • 1/4 cawan cuka
  • Garam secukup rasa
  • BAHAN SOS
  • 1 cawan sos cili
  • 2 ulas bawang putih (cincang)
  • 1/2 inci halia (mayang halus)
  • 1/2 cawan air
  • Gula secukup rasa
  • BAHAN KICAP
  • 1/2 cawan kicap manis
  • 1/2 cawan kicap masin
  • 1/2 cawan air
  • 5 biji cili padi (belah 2)

Cara-cara

  1. NASI
  2. Panaskan marjerin.Tumiskan halia, bawang putih dan bawang merah hingga naik bau.Masukkan beras.Gorengkan seketika.Masukkan pula stock ayam maggi, garam, gula dan MSG.Kacau sebati.Padamkan api.Pindahkan bahan-bahan ini ke dalam periuk nasi.Masukkan santan dan air rebusan ayam serta daun pandan.Masak nasi seperti biasa.
  3. AYAM
  4. Panaskan minyak dalam periuk.Tumis bahan yang dimayang hingga wangi.Masukkan air, kiub ayam dan ayam.Masak hingga ayam masak dan air tinggal 1/2 dari asal.Angkat ayam dan toskan airnya.Biarkan sejuk sebentar ayam tadi. NOTE : air rebusan ayam ini boleh di buat sup dan memasak nasi.Utk sup cuma perlu tambahkan garam.
  5. Gaulkan ayam, yang telah sejuk dengan bahan selebihnya utk ayam.Perapkan selama 30 minit.Kemudian anda boleh pilih sama ada mahu goreng atau kukus ayam tadi.
  6. ACAR
  7. Rendam timun, lobak merah, halia, bawang merah dan bawang putih di dalam air cuka selama 1 jam.Kemudian masukkan gula.Rendam kira-kira 2 jam lagi.(seeloknya buat acar ini dahulu).Kemudian toskan airnya hingga tersejat. NOTE : Acar ini boleh disimpan selama sebulan di dalam peti sejuk.
  8. SOS
  9. Masak kesemua bahan sos hingga sedikit pekat.
  10. KICAP
  11. Masak bahan kicap hingga sedikit pekat.
  12. Hidangkan nasi bersama ayam, acar, sos dan kicap dan sup.









Laporan Masakan Bergambar (1)

Picture_292
11-09-2007
mmg sedap....tq Del.
Laporan oleh: junjs11

welkem k jun..besh..


Komen (23)

29-08-2007, Mat Gebu komen :

Cepat del!!!....cepat del!!!....ahakss!!, bagi dia gabra skit....hahah guna daging buaya boleh ke?...hahahah...ampoonn del!!!


29-08-2007, manja7272 komen :

nyum2...tgk gmbar je pun dh terliur..... abih la diet manja mcm ni


29-08-2007, shikinma70 komen :

shikin pun tak sabarlah nak tengok resipi kak del. gambar nampak sedap aje.


29-08-2007, miss komen :

so far, ruangan ni memang wajar untuk mereka yang tak berapa pandai masak sangat blh try! Bukan susah sangat. Rasa nak try buat Nasi Ayam Sarawak!


29-08-2007, tuntung15 komen :

Hi Del, dlm kabut2 takut sesat kat Mukah sempat gak belajar buat nasi ayam. ke ko sesat dalam restaurant Del?


29-08-2007, shikinma70 komen :

nak tumpang tanya ada tak sesiapa ada resipi untuk membuat chicken chop dan sos chicken chop.


29-08-2007, rabiatun komen :

aduhhhh...Del.sedapnye..meleleh air liur akak nengok gambor ni..lapar la pulok...lambatnye nak gi lunch..laparrrrr....nak nasik ayam tuuu..sampai dah terbau-bau ni


29-08-2007, kakfiza komen :

mak oi..byk ke bhn2nyer...


29-08-2007, Delila komen :

ape tak banyaknya kak....siap 1 set lengkap...


29-08-2007, Delila komen :

kak ogy...del sesat tu idak ler kat mukah sebab pekannya kucik sangat....ni ihsan anak murid tolong ajokan wat nasi ni kat restoran milik dia kat area setia raja...thanks utk abang man..specialnya nasi ayam mukah ni kat acar dan rasa nasi dia....acar dia ni del balik semenanjung pun del masih buat utk my cafe..


29-08-2007, Lilydvalley komen :

sib baik...aku dah kenyang baru nampak resipi ni...kalo x...aku suruh dek pos nasi ayam ni!!! hahahaha


29-08-2007, Delila komen :

hehehehe....lain kali mai penang del bawak kak lily pi cafe...leh makan sepuas2nye...free of charge...tapi make sure zafirah in good mood..hehehe


29-08-2007, waheedeana komen :

tu diaaaaaaaaa dh mari....asyik kecuq tgk gambo hang je del....kikiki pas ni mee kolok pulak tau....tgk gambar ko pun dh meleleh ayuq liur....:D


29-08-2007, Delila komen :

mee kolok esk hari...la ni satu resepi satu hari..kikiki


29-08-2007, hzasabrina komen :

del...g mukah nuntut ilmu nasi ayam ek...hehehehe...


29-08-2007, Delila komen :

menuntut ilmu mcm2 le kak....ilmu kek lapis..ilmu mee kolok...ilmu nasi ayam...dan tak lupa juga ilmu naik bas ngan ayam dan itek..kakaka


29-08-2007, yummiez komen :

kak del, bila nak mai melben? haa pastu leh la wat nasi ayam melben lak hehehe..


29-08-2007, Mat Gebu komen :

del...ilmu menyumpit ko belajo tak?


30-08-2007, sherry_mz komen :

Del.. akak punya nasi ayam sarawak lain sikit resepinya... dlm nasi tak ada santan, sambal cili dia takyah masak & sambal kicap bubuh bawang putih sikit.... ini versi org Mukah kot... klu versi org Kuching lain sikit... yg lain2 tu lebih kurang sama je....


08-04-2010, babyhana90 komen :

Tgok pic ne mmg bez..nk try la dlu..hehe


31-01-2011, ladyelena11 komen :

mat gebu, Mukah xde org men sumpit.. majoriti kaum melanau...klau nak tau....Umai nie asalnya dari Mukah...mknan tradisi kaum melanau...then linut plus kangkung tumis ngan belacan,sayur paku tumis ngan belacan....nyum..nyum...


24-02-2011, roz ieda mathew komen :

amazing kak del...i dh try,,fuyoo...sdap giler..acar,wow..husband i tmbh syg tau..fvret food dia..


18-04-2012, makansini komen :

sedap ka/////????


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd