Google+

oleh: azidazik Ikan Goreng

Ikangoreng

resipi terengganu


Created on : 26-09-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi azidazik




Bahan-bahan ( 4-5 orang )

  • 5 ekor ikan sardin (atau apa saje jenama ikan)
  • 2 sudu besar cili boh
  • 2 sudu besar bawang besar (yg telah dikisar)
  • 1 sudu besar cuka
  • sedikit belacan
  • sedikit serbuk kunyit
  • garam secukup rasa
  • minyak untuk menggoreng

Cara-cara

  1. Bersihkan ikan (boleh gunakan cuka untuk membasuh ikan) dan dikelar.
  2. Gaulkan bahan2 hingga sebati.
  3. Sapukan bahan2 yang telah digaul tadi pada ikan. Goreng dalam minyak yang panas dengan menggunakan api yang sederhana.
  4. Bila dah masak, bolehlah diangkat dan dihidangkan bersama nasi putih.








Laporan Masakan Bergambar (6)

Ikangoreng
27-09-2006
lagi lama perap..lagi sedap
Laporan oleh: erna
Cimg1752a
17-03-2007
mmg best... ikan goreng trengganu ni ada rasa yang tersendiri
Laporan oleh: princessharyati
Ikan_goreng
04-05-2008
yg ni pun dah lama buat.. ok jugak rasa dia..
Laporan oleh: nor_67
Ikan_cencaru_goreng
10-01-2009
salah satu lauk tengah hari.... guna ikan cencaru... TQ
Laporan oleh: 14sept
Dscn1330
18-07-2009
simple ari nie.. sedap jugak
Laporan oleh: tfsalihah
2013-06-22_ikan_goreng_trg___azidazik_02
26-06-2013
Pelengkap hidangan labu masak lemak dan sambal belacan.. hmmmm sedappp.. terima kasih share resipi..
Laporan oleh: LynnSham

Komen (25)

27-09-2006, Admin komen :

Azidazik, saya letak gambar dr laporan masakan untuk resepi awak ni.. nanti bila awak dan masak tu, bolehlah delete gambar ni dan letak gambar sendiri.


27-09-2006, azidazik komen :

admin, thanx a lot for the lovely picture. rasanye xyah ganti dah gambar lain. gambar tu dah cukup sesuai n cantik.


27-09-2006, azidazik komen :

baguih jugak idea tu erna.


27-09-2006, Aery535 komen :

nampak sedap...menyelerakan... saya pernah gak buat dulu,tapi tak pernah plak tambah cuka ngan belacan.takpe...pasni saya cuba taruk belacan...mesti kick!


29-09-2006, azian komen :

saya pun org Ganu, x pernah pun tgk mak goreng ikan letak cuka+belacan. Ni resepi org lama ke.. org baru ni...


30-09-2006, arachis komen :

patutla ikan tu nampak lain, ikan kembung kan tue..


09-10-2006, azidazik komen :

sorry la dh lama x online. sibuk sket, sekolah nak peksa akhir thn. azian, resipi tu dr mak kt kampung. xtau la resipi org baru ke org lama. terserah nk letak belacan ke tak. tp cuka wajib saya letak. arachis, xtau la ikan tu ikan kembung @ apa. sbb tu gambar dr erna. ikan apa2 pun xpe.


08-12-2007, Miss_Kitchen komen :

nape ikan dlm gambar tu kelihatan hitam..? terbakar ke..


26-02-2008, MamaInaz komen :

azidazik..saya tolong jawabkan untuk Miss_Kitchen eh.. Ikan tu kan disalut dengan segala macam bahan, bila digoreng warna ikannya macam hangus, tapi sebenarnya tidak.. Rasanya memang sangat sedap..


14-07-2008, gurlsky komen :

salam...leh tak suggest kan ikan yg sesuai dgn resipi ni


08-08-2008, zsa_zsa komen :

agak agak kalau malas gile nak masak yang lain... takde ape2 kuah pun kira orait ke.. ?? nampak pun sedap ni.


09-08-2008, nazra komen :

mesti cuba ni..nmpak simple dan sedap.


09-08-2008, nazra komen :

mesti cuba ni..nmpak simple dan sedap.


11-02-2009, carino komen :

memang sedap.. baru cuba tadi.. cuma i tukar cuka dengan asam jawa coz takleh makan cuka hehe... btw... bawang tak kisar pun.. juz guna lesung batu... cayalah.. tq for the recipe :)


23-08-2009, iefa_nabil komen :

yes..ikan ade..goreng pon sodap nih..tukar selera sket..mcm best jer nie..tq!!


27-04-2010, asyu komen :

nak try la balik ni...mcm menarik jeee...hehe!


25-05-2010, allynne'z komen :

hi sume...sy br join n lunch td i try masak ikan goreng tganu ni...yum2 memang sodap lah...yelah x pnh campur dgn cuka n blacan....anak2 sume suka...tq 4 the resepi k...


10-10-2010, uddo komen :

mcm sedap je tu...nk tryla..


05-01-2011, nelayan sedili komen :

good info.....thanks from orang kampong


07-01-2011, ujieishak komen :

mmm..nmpak mnarik & sedap..nk kna try ni..dok d india ni..bnyk ikan & sume fresh2 blaka..bli kt tpi pantai masa org tngh dok amik dr jala lagi..fuhh..trliurnye..


19-01-2011, fadzrha komen :

mcm mana nk kasi ikan goreng tu rangup..contoh ikan siakap??plz help me


24-03-2011, Nadia Comel komen :

Balk umah ni nak try...mcm sedap, n yg penting simple utk dimasak!


16-05-2011, lyzahafiz komen :

simple n mudah untuk masakan org bujang....


16-05-2011, karambit komen :

erm


24-11-2011, gloxenia komen :

ada sesiapa tak yg tau macamana nak hilangkan hanyir ikan siakap? mcm makan kat kedai masakn panas tu ikan siakap dia kan tak bau hanyir n sedaplah makan


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu