Google+

oleh: ina sayang Terung goreng bercili

100_1643

resipi dr makcik canteen.. mmg mudah.


Created on : 29-08-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi ina sayang




Bahan-bahan ( 3-4 org mkn )

  • 3 biji terung panjang
  • 3 sudu cili mesin/blend
  • 10 ekor udang kering (direndam air panas)
  • garam
  • gula
  • sedikit minyak

Cara-cara

  1. Terung boleh dipotong menyerong atau dibelah dua (jika saiz kecil). Goreng terung dengan 2 sudu minyak hingga agak layu.
  2. Gengan kuali bekas goreng terung tadi, tambahkan sedikit lg minyak (2 sudu). Masukkan cili mesin dan goreng hingga garing. masukkan udang kering (toskan). Perisakan dengan garam & gula.
  3. Bila cili dah sedia, tutup api. Masukkan terung goreng tadi dan gaul rata. Sedia untuk dimakan.









Laporan Masakan Bergambar (6)

Terung
10-12-2007
:) nie gambo terung blada + tempe..sedap :)
Laporan oleh: mentari_mrh
Img_2499
13-08-2008
nih hasil tgn my hb.....sbb wife dia mls tahap gaban nk p dapur la nih..hehe.. nway tQ yer tuan empunyer resepi!
Laporan oleh: hana6877
Dsc00753
01-12-2008
terung tu bakar dlm oven jek, guna 4 btg cili merah, resipi pakai ingat dlm kepala, ade taruk bwg putih, sekali nak post laporan baru perasan tak pakai bwg langsung, tapi sedapppp...
Laporan oleh: cahayer
Terung
18-09-2009
Sedap!! Tenkiu yaaa ...
Laporan oleh: salasila
Photo_1922
30-12-2010
dah try, alhamdulillah sedap =]
Laporan oleh: anisyy
20130501_135645
02-05-2013
Resipi yang sangat ringkas dan sedap! Terima kasih untuk resipi ini..
Laporan oleh: LynnSham

Komen (24)

29-08-2007, peekaboo komen :

sedapnay makan dgn nasi panas nii.. terung memang peberat...hee..hee


29-08-2007, cindaibiru komen :

sedapnya, dulu ade jgk buat goreng terung tp versi lain. nak try nnt, nmpk sedap...


29-08-2007, niksue komen :

hr ni blh try ........dah lm cr resepi ni tq ina sayang.


07-11-2007, ana midori komen :

ade sesape dah try? sedap x? nampak sedap je nih.. :D


01-12-2007, raksase9802 komen :

takyah boh bawang eh?


10-12-2007, mentari_mrh komen :

hihihi...1st time masak :) mmg senang mudah dan sedap..mentari tambah tempe perghhh lagi sedap mjilat jari..thanks 4 d resepi


21-01-2008, aeeda78 komen :

agak2 '3 sudu cili mesin' tu dlm berapa tangkai cili kering yg nak diblendkan? Saya baru nak belajar masak, jadi sukatan tu kena spesifik ckit baru senang nak paham ye? Maaf..


07-02-2008, anastasia_d_lina komen :

mcm mane nak buat agar terung 2 cepat layu bile d'masak?


31-07-2008, arie komen :

nak kena try ni..... husband saya suka sangat makan.


02-08-2008, asu komen :

kebetulan ada terung sebiji... boleh masak untuk lunch nanti...sedap nampaknya tu... :D


13-08-2008, fara_bie komen :

wah!!! baru jumpa resipi terung ni... kalo bie mkn kat kantin mesti x miss ambik terung goreng bercili ni... cuti ni nak wat....


21-09-2009, lulubarbie komen :

urmmm..tetibe ase nak mam terung...goin 2 cook this 2nite...tp if tate udg kering xpe kew??


06-12-2010, zaziey zemma komen :

cam cedap jerk. kiter bawu nk try b'jinak ngn msak2. arap2 mjdla erk...leh gak bg bf mkn..


30-12-2010, anisyy komen :

sedap =] alhamdulillah


19-02-2011, waeen komen :

saya alergik seafood.kalau xletak udang xpe?


05-04-2011, jeejee komen :

Bleh je xletak seafood..sedap jgk..=)


08-05-2011, razama komen :

YANG NI,LAGI MUDAH NAK SEDIAKAN,TAK GUNA BAWANG PUN. TQ


16-05-2011, resepimiza komen :

lada nk gunakan lada hidup merah@lada kering??


22-05-2011, cik put komen :

mmg sedap..simple but nice,peberet!!!!


22-05-2011, karambit komen :

erm


31-05-2011, zatyjeloi komen :

so simple...


09-06-2011, nik ikin komen :

simple jer...


01-10-2011, shimazam komen :

baru pas buat tuk hdngan tghri tdi...mmg sedappp ngttt...hb mkn mpai licinn


09-11-2011, miczcynar komen :

tak yah boh udang leh kew??


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu