Google+

oleh: skyblue Donut

Imgp2037

Sedap dimakan, tapi jagan makan banyak2 nanti gebu macam donut ni! Resepi asal dari kelly @ www.allrecipes.com.


Created on : 28-08-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi skyblue




Bahan-bahan ( 18 biji - saiz besar )

  • 3 1/2 sudu kecil yis segera (instant dry yeast)
  • 1/4 cawan air suam
  • 1 1/2 cawan susu segar, pada suhu bilik ATAU dipanaskan sedikit
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 sudu kecil garam
  • 2 biji telur
  • 1/3 cawan shortening/butter
  • 5 cawan tepung gandum
  • Minyak untuk menggoreng

Cara-cara

  1. Masukkan air suam dan yis ke dalam mangkuk yang besar (mixing bowl), biar 5 minit atau sehingga berbuih.
  2. Masukkan susu, gula, garam, telur, shortening/butter dan 2 cawan tepung. Gaulkan sehingga sebati. Masukkan lagi tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Uli doh sehingga permukaan ia jadi licin dan tidak melekat pada tangan.
  3. Tutup mangkuk dengan kain lembab atau plastic wrap dan biarkan pada suhu bilik sehingga naik dua kali ganda. Bagi yg ada breadmaker, boleh sediakan doh dlm bread maker macam buat roti.
  4. Taburkan sedikit tepung di atas papan canai, canaikan doh tadi kepada ketebalan 1/2 inci. Potong 'donut' dengan donut cutter. Bagi yg takde dunut cutter (macam sy), bahagikan doh kepada 18 bahagian yg seimbang. Bulatkan doh, buat lobang ditengah-tengah degan jari.
  5. Tutup donut dengan kain kering dan rehat selama 30 minit atau sehingga naik dua kali ganda.
  6. Panaskan minyak. Goreng donut dengan api kecil atau sederhana sehingga perang keemasan. Jangan guna api besar, nanti doh kat dalam tak masak.
  7. Toskan minyak. Salut degan icing semasa donut itu masih panas.









Laporan Masakan Bergambar (59)

Dscf0160
06-09-2007
memang gebu....sedap..anak-anak suka makan sekejap aje dah habis..tq...
Laporan oleh: peekaboo

cantik donut!

Img_0920
13-09-2007
:) akhirnya menjadi juga buat donut ni. lps ni dah x pyh beli lg, sbb dah bole buat sendiri. TQ skyblue.
Laporan oleh: imanazyan

eh... donut tu nampak macam adik-beradik dgn donut peekaboo! sama2 gebu.

Image001
06-11-2007
best!! letak filling custard n makeup coklat..
Laporan oleh: mrsdayat

sedap sampai donut tu pun boleh senyum... hehehe

Image002
06-11-2007
mmg gebu...yumyummm.siap wat frozen lg..tq..
Laporan oleh: mrsdayat

camne u buat frozen nanee... goreng dulu, bila nak makan goreng lagi eh?

Donut
03-01-2008
donut dalam 2 versi... satu dlm bentuk yg asal, satu lagi versi tocang.. hehe..
Laporan oleh: nor_67
P1010165
29-01-2008
Saaaangat gebu..Hubby makan banyak sangat.. Tapi saya ni tak pandai nak membentuk donut yang cantik, almaklumla ni la pertama kali buat dalam seumur hidup ni...
Laporan oleh: MamaInaz
Donuts
30-01-2008
Thank you Skyblue... for sharing the recipe.
Laporan oleh: debab
24-01-08_2034
04-02-2008
lydia.. sedap n gebu betul donut ni.. x dan nak buat topping pakai gula halus jer...mmm..nyum!nyum!nyum!..tq!
Laporan oleh: masz_73
Dsc00714
21-02-2008
Mmg sedap, gebu. anak2 & hb suke sgt. guna telur cume sebiji tp ttp umphh, best sesgt. tq sky
Laporan oleh: Aziemas
Donutku
26-02-2008
umph..mmg yummy..nih try kali ke berapa tah.rasa byk kali wat donut ikut resepi u,best giler,bagi kwn..terus mintak resepi..gebu..
Laporan oleh: gar_field79
Img0182a
03-03-2008
tadaaa...nie la donut kite..buat mgu lepas..orait laa..anak2 n hubby suke..
Laporan oleh: afriena7478
Image016
17-03-2008
debab-debab donut saya....keh....keh....
Laporan oleh: haz_amon
Dscn1565
28-03-2008
hurm..hb kate sedap..tp i ske donut yg lmbut lg...tp glad sbb dah try...now i know xsume donut same..haha..tq sky...
Laporan oleh: babybunny
Image075
01-04-2008
sedap makan panas, gebuuu... thanks skyblue! :-)
Laporan oleh: azareena
Donat
16-04-2008
Nak tempek gak hasil keje :)
Laporan oleh: arma
Donat_cho
16-04-2008
Yg ni versi coklat lak
Laporan oleh: arma
Picture_134
06-05-2008
versi ku kaler2..hehe..tq sky!
Laporan oleh: junjs11
Dsc03402
28-05-2008
haha.. disbbkn kau ler donat aku bakal mdptkn mixer yg baru utk diriku ... ni nak tima kasih kat donut ker / skyblue .. kih3
Laporan oleh: yatiezaini
Dscf5202_copy
22-06-2008
memang sedap..yummmmm..yumm
Laporan oleh: joayee
Dscn0083
08-07-2008
selalu buat donut guna resepi sky..mmg best..lembut & gebu..!
Laporan oleh: kakfiza
Image003
09-07-2008
menjadi jugak akhirnya donut saya...tapi saya tambah sikit kentang lecek...terima kasih sebab sudi kongsi resepi..
Laporan oleh: quinnie
Img_2566
27-08-2008
Tq sky,mmg lembut dan gebuss ;-), thanks ti kak fiza juga yg membahagikan adunan tu jd stgh sbb den tak reti kira ekekeke... :D
Laporan oleh: Natto 1
P9211157
21-09-2008
thanks sky...dah 3 kali cuba resepi u..mmg superb..xcuba dah resepi lain..xsbr nak tunngu pas raya leh promote kat kwn2....hubby i pun skali mkn enam biji..
Laporan oleh: chepora
Donut
30-11-2008
Lembut...kalau cam ni..bole buat sokmo lerrr!!!
Laporan oleh: Mama Adam
08-11-28_10-32
01-12-2008
nyum2..sememangnyer gebuu..puas hti dpt mkn donut yg gebu..lenkli bole try lg..tq
Laporan oleh: sakura>emi
Dsc00611_copy
05-12-2008
1st time buat donut.. donutku banyak versi.. peanut butter crunchy, coklat nutella dan yang bentuk love tu strawberry filling... tq sky...
Laporan oleh: aymy
Dsc00620_copy
05-12-2008
Ni yang versi biasa.. pun sodap n gobu.. hehehe..
Laporan oleh: aymy
Pc120026
15-12-2008
ni saya dah buat..tapikan, saya punya keras sikit la... merekah plak tu .. sebab saya takda gula halus, saya cairkan dulu gula atas kuali... so gula biasa dah melt.. sebab itu kot tapi lepas ni saya nak cuba lagi
Laporan oleh: razinima
08-12-20_16-16
22-12-2008
buat lgi donut,kli ni wat byk sikit dan pelbagai versi. nyum2
Laporan oleh: sakura>emi
Resize_of_imgp3444
01-01-2009
My 1st trial.memang cdap...thanks 4 d nice recipe...(",)
Laporan oleh: Yantie Alias
Donut_dah_salut
19-01-2009
koleksi donut
Laporan oleh: sitinor
Donut
27-01-2009
sedap n lembut.... tq lydia....
Laporan oleh: nOOrsha
P1010402
14-05-2009
Kali ni guna tepung roti plak..tapi ada kesilapan teknikal skit, dan donut saya tak segebu dulu :-( Tapi pe2 pun puas hati dapat buat sendiri untuk famili..TQ sky
Laporan oleh: MamaInaz
Doughnut
07-06-2009
walaupun rupa tak berapa menarik sebab take donut cutter tapi rasa memang best..lembut and gebu..tq for da recipe
Laporan oleh: shakira
Dsc00113
30-10-2009
best...anak suka dengan topping coklat..tq sky..
Laporan oleh: myresma
Pb050033
06-11-2009
Baru boleh take picture dah banyak kali buat he...he...he...
Laporan oleh: sya_shah
Photo_0180
16-12-2009
dah byk kali buat donut ni,dulu ade gak try resipi lain tp selalu x brapa gebu,mak sy yg x suka mkn donut pun asik srh buat jek..thanks sky...i lap u
Laporan oleh: Nurmaya
P1020096
31-12-2009
salam.waduh...bepeluh2 menguli.tp bebalui sbb lmbut sesangat..tq ya.leb u.
Laporan oleh: Mariani(KT)
Dsc03902
24-10-2010
memang bestt Donut ni...dah banyak kali buat....
Laporan oleh: mass80
Dsc00042
29-10-2010
sangat gebu dimakan sewaktu panas-panas...sedap..tq
Laporan oleh: rosmazamri
Donut_035
05-12-2010
sedap n gebu donut ni..tq skyblue
Laporan oleh: sweetnely
01122010928
08-12-2010
kembang & gebu....thanks skyblue
Laporan oleh: baya74
11032011621
11-03-2011
Rangup kt luar..GEBU di dalam..sgt BEST!!..tQvM skyblue..:)
Laporan oleh: shareena
Img_0310
05-04-2011

Laporan oleh: noormala75
Pro_013
21-04-2011
memang sedap dan gebu aje..tq skyblue..
Laporan oleh: zanarose
Img_2548
07-05-2011
macam donut kat kedai! 1st time buat donut yg letak telur.buat separuh adunan je.buleh lagi bagi kt jiran sebelah rumah.
Laporan oleh: nuni
Dsc01302
08-05-2011
dh try buat memang gebu dan sedap,terima kasih skyblue resepi ini.
Laporan oleh: siti nur
Img_2541
08-05-2011
doh ni pon sesuai juga kalau nk buat beger mesia
Laporan oleh: nuni
Dsc02833
09-05-2011
Buat petang smlm...derhaka sikit aje..cb tambah 2 biji kentang besor...tepung plak..CB uli agak2 aje..memang besh resepi nih...gebu sampai ke pagi nih..TQ skyblue
Laporan oleh: chikadakbiru
Img_2694
18-05-2011
memang betol2 sedap. kali ni nuni buat guna tepung istimewa donut. bagi kt jiran2 pon siapp kene puji lagi. heheh....
Laporan oleh: nuni
25102011_002
25-10-2011
Mmg puas hati la ikut resipi ni...donut menjadi..lembut...gebu...sedap..anak2 pn suka..TQ.
Laporan oleh: LailiSatar
25102011_004
25-10-2011
Mmg lembut...gebu...sedappp..
Laporan oleh: LailiSatar
Dscn2355
04-11-2011
sedap & gebu..tq
Laporan oleh: wanH
Donut
21-11-2011
menjadi dan sedap sgtttt......lembut dan gebu..resepi yg senang....
Laporan oleh: bndsya
2011-12-09_21
09-12-2011
ini ajer yg tinggal. x sempat dressing donut tu. tapi mmg sdp n gebu. mmg puas hati. anak2 pun suker sgt. thanks empunya resepi.
Laporan oleh: iyda3112
2011-12-10_09
10-12-2011
pagi ni buat lagi n guna lebihan tepung smlm. kali skill saya dh upgrade. buat btk pintal n burger m'sia. garing di luar tp msh gebu, lembut n sdp! thanks sky!
Laporan oleh: iyda3112
430201_352553541445836_100000735797890_1177379_2066123908_n__1_
18-02-2012
ni rupa donut zaira... thanks kak. resipi akak ni mmg terbaek lah. tapi zaira slalu tension buat sbb susah nak bentukkk, pastu suka melekat kat tangan. haha. ni kali keempat zaira try buat. syukurlah kali ni menjadi jugakk...
Laporan oleh: zairafadzil
Donut
05-03-2012
Dah try semalam...guna bread maker..sedap sgt..hubby pun kata sedap...
Laporan oleh: adlinana86
Dsc_0414
08-01-2013
tqvm sky utk resepi ini...memang gebu...buat kali ke2 dahni....anak2 pun suka...
Laporan oleh: wanmaziah

Komen (90)

28-08-2007, Delila komen :

hehehe..gebu cam mat gebu...cantik pic u lydia...suka sangat tengok...


28-08-2007, skyblue komen :

hehehe... Del, i suka makan donut ni (dah buat 2x)... tapi takut juga nanti jadi gebu macam cik mat gebu kita. :p


28-08-2007, Delila komen :

kikiki....tak larat kang TAK nak dokong u time wedding day..


28-08-2007, skyblue komen :

sy kena dokong dia kot? selama ni dah lebih berat drpd dia... ^_^''


28-08-2007, Delila komen :

mcm ne nak punp filling masuk lam donut yang mcm kat dunkin tu ye?


28-08-2007, skyblue komen :

guna syringe yg besar?


28-08-2007, Delila komen :

leh ke tembus masuk ke dalam tu?nak cocok masuk ikut mana?


28-08-2007, Mat Gebu komen :

hahaha....memang gebu.....tak pe sky, u kalau gebu pun TAK sayang sama lu laaaa....


28-08-2007, skyblue komen :

del, donut yg ada filling tu memang kosong dlm dia selapas goreng. Saya pernah cuba buat bentuk tu juga (tapi sy tak try masukkan filling), dlm dia 'hollow' so tembus syringe tu kat tepi dia n pump masuk filling. kan donut yg jual kat kedai tu ada lubang kat tepi?


28-08-2007, harligt komen :

dia mana sempat nak teropong tepi donut tu sky.asal beli dia terus ngap!


28-08-2007, mrsdayat komen :

del..pnh bace kat blog org..die pipekan gune piping beg..gune yg mcm corong kecik tu..


28-08-2007, Delila komen :

tu lah nak kena try...tapi sakit ati tul..filling kat sini jual tak de yang sikit2. semua jual pakai baldi2...


28-08-2007, Jue Hussin komen :

Mmm... saya pun tertanya2, cemana dunkins tu masukkan filling kat dalam donut tuh. Tanya kat husband, dia pun kata diaorg syringekan ngan syringe besor... nnt leh la test, asyik2 buat donut kosong jer... nak topping pun malessss... kekeke...


28-08-2007, skyblue komen :

>>harlight, lain kali u tahan dia... check dulu baru bagi dia makan! >>del, try guna custard... buat sendiri. i nak try juga... one fine day lah... hehe >>Jue, kat kedai dia orang ada mesin/pump untuk masukkan filling. kat rumah kita try sama2 guna syringe atau piping bag.


28-08-2007, peekaboo komen :

meyelerakan......mmeeemmmm... ada hati nak cuba nii... memang gebu...sbb sebelun ni..buat tak ada yg nak makan...lempar kat dinding pun boleh pecah dindingnya bkn donatnya..hee..hee..


28-08-2007, yani komen :

ada nozzle khas utk buat masukkan filling ni.. ada masa nanti i letak gambar kat glossary.. i selalu juga buat donut yg letak inti kat dlm.. intinya masukkan dlm piping beg.


28-08-2007, **Ling388** komen :

Hihi sky,sy sgt suka semua resepi sky (masakan cina),cozz i'm chinese tooo...hehe~~


28-08-2007, **Ling388** komen :

Hihi sky,sy sgt suka semua resepi sky (masakan cina),cozz i'm chinese tooo...hehe~~


28-08-2007, cikpuanmieza komen :

mcm sedap je.. harusku mencubanya ni.. tak pernah lagi wat donut sndiri


29-08-2007, skyblue komen :

peekaboo, cuba lah resepi ni... klu gi allrecipes tengok gambar kat sana... lagi rasa nak buat. >> http://allrecipes.com/Recipe/Crispy-and-Creamy-Doughnuts/Detail.aspx


29-08-2007, skyblue komen :

eh... yani dah pernah try masukkan filling dgn piping bag, boleh cuba ni.... >> ling388, mari kita share resepi... wlpun sama2 cina, masakkan tak sama... >> cikpuanmieza, resepi ni 4.5 star kat allrecipes.com... hehe.. mesti cuba ni.


29-08-2007, zla komen :

kak yani ,klu kita masukkan filling dlm donut tu,sebelum digoreng or slps goreng? klu goreng masa masukkan filling tu x pecah ke isinya? zla nak cuba gak wat donut ni,lg pun xpenahnya buat sendiri donut jenis ni.


29-08-2007, yani komen :

zla.. masukkan filling selepas digoreng.. buat bentuk bulat macam roti goreng tu.. pastu pipe kan piling ke dlmnya selepas digoreng


29-08-2007, zla komen :

oooo...camtu..tima kasih kak yani zla dah faham dah.klu nak cucuk filling ke dlm tu kena guna syringe yg paling keciklah ye....mano nak cari beda alah tu? hah.....xpo,pokcik mat ado....bole bgtau tak?heheheh....


29-08-2007, yani komen :

zla.. pi tengok kat glossary tu.. i dah letak gambar nozzle yg i selalu guna utk masukkan filling ke dlm donut..


27-11-2007, nurnikisha komen :

thanks sky..great recipe..menjadi tul donut sayer..hehe..sukerrrrrrrrrrrrrrrr


27-11-2007, skyblue komen :

nurnikisha, yrw... tapi ni buka resepi asal saya hehehe... Sy dah cuba n menjadi baru letak sini.


28-11-2007, mrsdayat komen :

sky..yg wat frozen tu, sy goreng 1/2 msk..tunggu sejuk pehtu simpan frozen. bile nak mkn goreng lg..mmg xdak beza ler..sedap mcm ari pertama wat.ecececee


27-12-2007, turtle komen :

macamaner nak buat donut yg lembut?dah byk petua saya ikut tapi tak satu yg jadi.


27-12-2007, Noor_Saffone komen :

wei,bodot lak ai....sedap donat ni... huhuhu


27-12-2007, nor_67 komen :

turtle, nor dah buat 3x donut ikut resepi donut skyblue ni... alhamdulillah menjadi... sedap, lembut dan gebu..setiap kali buat mesti 2 adunan.. goreng sebahagian sehingga masak utk dimakan dan sebahagian yg lain goreng hingga warnanya sedikit kekuningan sj. Yg ni boleh lah di letak dalam peti ais dan dijadikan donut segera.. boleh goreng bila2 masa..memang kegemaran famili nor


27-12-2007, nor_67 komen :

tentang petua tu turtle, mungkin cuaca tak berapa elok, jadi ia tak cukup kembang.. lagi satu mungkin uli tak cukup lama dan doh tak cukup naik lepas terap dengan acuan sebelum digoreng kot.. ni pendapat saya saja... mungkin org lain yg lebih expert boleh tolong jawab..


29-12-2007, debab komen :

skyblue... thank you for the recipe. I baru buat pagi tadi. Buat donut kecik2... Semua org kat umah puji sebab lembut. My nephew kata... donut nie lebih sedap dari yg jual kat kedai. Thank you very much skyblue for the recipe....tak rugi i cuba try recipe nie.


26-02-2008, liana_pg komen :

skyblue...i dh wat donut nie 2x tau.tp x jadi gak lah..masa uli adunan donut tuh walaupon dh ikut resepi u ...adunan still melekat kat tangan lah..firstime i wat donut nih nk dekat 1/2 kg tepong i tambah...pastu wat kali kedua pon sama gak...tapi i x tmbah tepong..buang terus...agak2 nape yek...


28-02-2008, lobakz komen :

Saya dah cuba resepi ni minggu lepas. Dah byk kali try pelbagai resepi donut tp ni yang paling lembut dan sedap. Saya uli guna breadmaker so tu yang lagi lembut tu. Cuma susu tu saya tukar ngan air sbb takde stok tp apa2 pun mmg sedap sgt. Hubby dan anak2 pun enjoy sampai licin. Thanks Skyblue.


29-02-2008, afriena7478 komen :

dh buat semalam..orait menjadiii..naik gebu..anak2 n hubby sukee..bleh buat lg..


02-03-2008, shayus komen :

salam skyblue.saya buat donut ni tak menjadi.saya gantikan butter/shortening dgn marjerin,sbb itu ke tak jadi?saya follow setiap step tu tp adunan tu jd lembik sgt tak jadi doh pun.frust sgt.tlg saya......


13-03-2008, norre komen :

dah buat petang tadi, mmg lembut, gebu, spongy. lebih sedap dari resepi kat mauripan. adunan mmg lembik sikit, tapi kena tambah tepung sampai adunan x melekat kat tangan. kpd skyblue, tq.


22-03-2008, haz_amon komen :

saya dah try....memang sedap dan lembut.....saya makan banyak sbb saya hantu donut.....


11-05-2008, zaijulha komen :

mmg best donut nie ...dah try wat...sedap....cepat je licin..esp bila put on topping choc..yummy!


12-05-2008, shima_2210 komen :

akhirnya buat gak smlm. donut cutter dh lama beli donutnye jer yg br wat. sedap sesgt. separuh shima goreng n separuh lg buat frozen. yg dh goreng tak sempat nk amik gambor. ank buat pelahap smpi licin... sdp sgt depa kata.. tq 4 the recipie...


27-06-2008, zuwina komen :

awal pagi subuh buat.......saya setuju ngan kawan2 semua...donat nie memang gebu dan lembut....very marvelous...thank skyblue.....(^_^)


29-06-2008, skyblue komen :

wah... ramai dah cuba resepi ni. sorry ya, tak dpt balas semua komen kat sini. kpd yg tak jadi (doh terlalu lembik) tambah tepung sampai tak lekat pada tangan. sy pun tak tau knp ada orang buat ok... ada yg terlalu lembik. i buat ok je. klu letak yis terlebih doh pun akan jadi lembik sgt kan...?


16-07-2008, adek eka komen :

nmpk cedap!! nk try wt larr...


27-07-2008, sharina.faizal komen :

baru je buat petang tadi, mmg best....


08-08-2008, fara_bie komen :

dulu2 dah cuba buat tp keras & x gebu... nanti nak vuba resipi ni plak...


19-08-2008, elliya komen :

nak letak kan coklat atas nye 2 nnti xmelilih ke??nak cbe larh


25-08-2008, kak noor komen :

dah buat semalam. First time buat donut.menjadi .sedap lembut dan gebu. dapat pujian dpd kakak , kebetulan dia datang ke rumah. thanks skyblue.


14-09-2008, cheqyan a.staq komen :

harini i try wat donut resepi u... best... kembang mcm i jgk... usband i ngan madu i kate kena sowang sbiji trus tesandor kt kusi.. kekeke... sbelum ni wat diorang wt derk je... td pas goreng anto g sner.. tbeliak tgoj donut giant.. mcm kt dunkin donut tu..... kekekek


14-11-2008, gee maihani komen :

ya ALLAH..mmg sedap..hehehe..1st time cuba mmg sedap..anak2 n hubby suka sgt sbb sblm nie sy cuba mmg x jd.nie cuba pertama kali menjadi lak...hehehe..TQ skyblue...mmg best resipi donut nie....


17-11-2008, makcu komen :

Thank you so much for this great recipe! Makcu dah cuba and first time buat memang adunan tu lembik so just tambah tepung and 2nd time buat makcu kurangkan susu tu jadi 1cawan instead 1 1/2cawan and nampaknya just right alhamdulillah... so for those yang dapati adunan lembik maybe boleh kurangkan sukatan susu tu...


22-11-2008, sua_sue komen :

yaaaeeee.....jd jugak donut...pes time buat nih...nak buat laporan..malu...coz penjong sana..penjong sini...anyway tqvm sky...really appreciate it... :)


02-12-2008, cikjelly_ramino komen :

sampai terpotong jari nak buat donut punya pasal...nasib baik menjadik..best plak tuh..mak pun cakap sedap..time kasey...=D


13-01-2009, sitinor komen :

salam skyblue, emmm memang sedap n gebu donat ni, sy dah try and now dah buat bisnes letak kat kedai makan di kaw. perindustrian Sg. Dua, rawang...tuan kedai tu ckp,"emmm gebunyerr"...antila upload pic, xsempat bz dgn bisnes baru ni...


18-01-2009, Yantie Alias komen :

saya dah try resipi ni.memeng best. dan disebabkan resipi donut inilah saya mendapat ilham untuk mencipta resipi donut sendiri yg agak mudah dan sama gebunya mcm donut ni...


19-01-2009, eiza komen :

salam skyblue, emmm memang mudah dan senang nya.. kejap aje dah licin anak2 suka , sampai suruh buat lagi


20-01-2009, mamamok komen :

dah try... cam rasa tak percaya je dah buat donut. thank you


31-01-2009, Nazhatul Ismail komen :

hi..tq very much 4 de resipi...my mother in law suke sgt..sajer buat banyak..bagi jiran2 rasa..tak sangka plak ader yang nak tempah,,,,ai,,,nampak gayanyer boleh jadi tauke donut la ..:):)


25-03-2009, acek komen :

salam skyblue, dah try buat semalam, antara 1-5 boleh bagi 3 point. walaumcmana pun thanks coz kongsi resipi ni.


15-06-2009, kecikcomel komen :

hai..skyblue.saya dah try buat semalam tapi tak kembang.kenapa yer...?kalau bagi yis lebih boleh tak?


01-09-2009, EvoTan komen :

wauuuuuuu, memang ikhlas lah empunya resipi ni, tq byk.. semoga tuhan balas keikhlasmu. i dah cuba buat ikut resipi ni betul2 memang sedap dan gebu.... very2 thank you. begini lah best, betul-betul.


07-11-2009, pinklady komen :

thanks a lot for the recipe... i dah banyak try resepi donut termasuk donut suria.. tapi resepi donut nih yg paling best. sangat2 gebu, lembut, sedap sampai tk cukup selalunya hehe... kalau buat donut memang i guna resepi nih jer.. dah berbelas kali dah buat.. tq so muchh!!


21-03-2010, khamsiah09 komen :

salam...first time buat menjadi and sememangnyer sedap...second time buat doh tak naik...apa silapnyer ye..harap membantu...first time buat guna butter..second time guna shortening...


30-04-2010, baizuera komen :

memang gebu sangat... dah banyak kali cuba.. mmg sedap..


29-11-2010, suzariah komen :

tengah buat donut,ikut resepi ni... jadi tak agak nye?


18-12-2010, mainun komen :

nampak mcm sedap je donut ni saya pun nak cuba jugaklah.


31-12-2010, mersasa komen :

skyblue, tq ya! daripd resepi neh la saya dapt idea utk perbaiki lg satu resepi donut, lg senang kerja..dapt buat jualan, tq ya share resepi neh (",)v


21-01-2011, APP5645 komen :

Assalammualaikum, saya c&p resepi.tq


02-02-2011, adik_teratai komen :

thank you tuan resepi....seumur hidup 1st time buat donut lembut dr pagi hingga ke petang...berbunga2 hati hari ni....timakasih daun keladi


26-02-2011, miz f0odie komen :

salam,thx 4 the rcipe.mmg gebu,tp knpe pas lme skt,d0nut jd pdat n keras?


26-02-2011, miz f0odie komen :

salam,thx 4 the rcipe.mmg gebu,tp knpe pas lme skt,d0nut jd pdat n keras?


08-03-2011, suka_cuba_resepi komen :

mmg gebu...sya dah cube tau...dah 2x buat..tq


11-03-2011, shareena komen :

br try tadi..marvellous!!!..SANGAT SEDAP!!.GEBU!!...kredit to skyblue...:)


25-04-2011, kemma81 komen :

baru lps wat...mmg gebus giler...tq skyblue..


28-04-2011, izzann komen :

tolonggg..camna nak buat topping coklet tu....tq tq


09-05-2011, chikadakbiru komen :

izzann : meh nk tlg jawab..buat kaedah double boiler...satu periuk yang berisi air diletak dlmnya satu lagi periuk utk diisi cokelat masakan..letak atas dapur n masukkan cokelat dlm periuk yang takde air tuh..Cairkan coklat td dan tambah 1 sudu mentega utk kelihatan berkilat dn shedap!


02-06-2011, noor safwani komen :

Salam Sejahtera Skyblue, Nak tanya kenapa doh yang saya buah tak mengembang @ naik dua kali ganda macam resepi skyblue ye? Saya tunggu dalam sejam lebih juga, tapi tak naik-naik juga. Kenapa ya? Sekian :)


02-06-2011, noor safwani komen :

orang kata nak tahu naik ke tak test tgk jari. buat tekan. saya try buat ada kesan lubang tapi saya tgk saiz doh yg saya buat tu macam sama lepas sy uli...huhu


25-10-2011, izzann komen :

thx chikadakbiru...nak try buat juga ni..


26-10-2011, izzann komen :

Pd tuan empunya atau ms lobakz yg dah pernah buat donut guna BM, semua bahan2 tu masuk sekali ke? Pls help..tq


21-11-2011, zaini zainol komen :

blm cuba....nanti ada masa nak jugak mencuba sbb bila baca komen2 die org kat gebu dan lembut nak la buat...k, timakasih


22-11-2011, miaTasya komen :

dh buat ptg tadi & menjadi.. sdp sesngt, mcm dunkin donut tu.. susu segar takder, gantikan ngan susu cair, tp bbuh 1 cwn jer.. adunan jadi terlembik so apelagi, tambah tepung smpai boleh diuli.. memula ingtkan tak jadi td tp bila dah goreng hasil amat memuaskan.. anak2 suka.. tabik spring kat skyblue & tima kasih bebanyk atas resepi yg dikongsikan ni & tima kasih juga kpd myresipi coz byk dpt timba ilmu masak memasak di sini.. klu dulu mmg tk minat langsung buat kuih muih & tak reti buat kuih tp skrg dh tjtuh cinta lak dlm bab masak memasak nie..


23-11-2011, n_azzie komen :

da wat ptg ni. sdp. lembut, gebu n padat. abe suh simpan frozen skit tuk breakfast sok. tqvmch atas resepi nie...


13-02-2012, sara kaisara komen :

hmm..semua komen mmg best.i nk tryla.sblm ni wt donut mcm2 resepi x jd.even my mum punyer resepi pun x jd bila i wt.dia pakai agak2 jer resepi dia,tu yg fail tu..ari ni nk cuba gak wt.


23-03-2012, ibucool komen :

@noor safwani doh xnaik mybe yis dh expired. Next time kalau nk gune yis msti test cek still blh gune ke x. Caranye cmpurkn yis dgn air suam/ ssu segr then tggu smpi dia naik buih. Kalau xmncul2 buih mknenye yis dh xblh pkai. @skyblue thanks 4da recipe. 1st trial- awesome!siap wat sdekah utk jiran2 & jamu kwn2 ank yg main ptg kt dpn. Ank pn semangat nk tlg uli sbb excited tgok doh naik mcm volcano katenye.


18-06-2012, wanmaziah komen :

dah buat tadi...memang sedap,anak2 suka sgt..gebu sesangat....thanks for the recipe skyblue...


04-09-2012, umieaina komen :

tak sabar nak buat...


13-03-2013, Snur komen :

Rsipi ni pun prnh try n tak mnghmpakn..buat bulat2 n masukkn filling kesukaan ank2...


24-12-2013, layina komen :

saya da try,,,memeng terbaaaaikkkk....tp kali ke 2 tak jadi sebab pakai telur sejuk dr peti ais.....hihihi


24-12-2013, layina komen :

saya da try,,,memeng terbaaaaikkkk....tp kali ke 2 tak jadi sebab pakai telur sejuk dr peti ais.....hihihi


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd