Google+

oleh: Mat Gebu Cream Cheese Spirals

Step_by_step_367

Dari buku "Cakes And Bakes"....memang sedap, bila makan terus lesap je dalam mulut....penuh nikmat!!!


Created on : 26-08-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Mat Gebu




Bahan-bahan ( 16 biji )

  • BAHAN DOH:-
  • 110 g mentega
  • 110 g cream cheese
  • 120 g tepung gandum
  • 2 camca besar gula aising
  • BAHAN DI INTI:-
  • 20 g kacang walnut, dikisar sederhana halus
  • 20 g kacang badam, dikisar sederhana halus
  • 50 g gula perang (brown sugar)
  • 1/2 camca teh serbuk kayu manis
  • BAHAN LAIN:-
  • 1 putih telur
  • Gula aising secukupnya

Cara-cara

  1. Step_by_step_376
    Dalam satu bekas, dengan menggunakan wisk, kacau mentega, cheese dan gula aising hingga sebati dan sedikit kembang. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil digaul perlahan hingga tepung habis dan adunan tidak melekat di mangkuk. Jgn bimbang jika adunan agak lembut.
  2. Step_by_step_375
    Bulat2kan doh tadi dan leperkan sedikit, bungkus dgn menggunakkan plastik cling dan sejukkan 40 minit - 1 jam dalam peti ais.
  3. Step_by_step_369
    Sementara itu satukan semua bahan2 inti dan gaul hingga rata. Keluarkan doh dari peti sejuk, tabur tepung pada papan pencanai dan canai doh berhati2 sehingga menjadi bulatan berukuran 11 inci...
  4. Step_by_step_371
    Sapu dgn putih telur hingga rata dan tabur bahan2 inti hingga memenuhi permukaan doh. Dgn pisau yg dicelup dgn tepung, bahagikan bulatan tadi kepada 16 bahagian yg sama besar.
  5. Step_by_step_372
    Dengan berhati2, gulung potongan tadi dari bahagian luar ke dalam. Gunakan pisau bercelup tepung utk melonggarkan bahagian bawah doh masa menggulung.
  6. Step_by_step_374
    Perlahan2 pindahkan gulungan tadi ke atas dulang pembakar yg telah disapu dgn sedikit mentega. Sapu dgn kuning telur (kalau suka).
  7. Step_by_step_379
    Bakar dalam oven pada suhu 175C, selama 15 - 20 minit. Begantung pada keadaan oven masing2. Sejukkan atas redai hingga dingin. Ayak gula aising sebelum dihidangkan.








Laporan Masakan Bergambar (7)

Imag006
29-09-2007
sedap...wat 2x psl 1st time wat..smbil nak panggil org rasa,sendiri dh ngap 3 bijik.so,xcukup.heheh..just nak tanye..tang inti mmg agak lembab ek?tang lain ok jerr..tqvm
Laporan oleh: mrsdayat
Dsc04828
11-12-2007
kulitnya mmg x lembab ke bila dah masak?ke sbb duk dlm peti lama sgt jd gitu?
Laporan oleh: NorYus
Image_334_
23-12-2007
tq cik mat for this recipe...sedap... cume tang inti tu terlalu manis bagi saye n family.. next time kene kurangkan sket... setuju ngan cik mat, doh ni memang leh jadi doh tart jugak....
Laporan oleh: nOOrsha
Dsc02565
22-01-2008
menjadi jugak cream cheese spiral saya...thank you pada tuan punya resepi...
Laporan oleh: jfklynn
Img_0747
24-01-2008
mmg gebu..sdap sgt!thanks..=)
Laporan oleh: zatiMJ
Sdc12460
21-11-2010
pertama kali buat rupanya tak elok sangat, tpi sedap dimakan, susah jugak nk buat spiral dia sbb adunan sy agak melekit.. sy x ada walnut ganti dengan pistacio, lain kali nk buat lg..
Laporan oleh: maneh
Pict0030
19-03-2011
cream cheese spiral yg bru siap td....tp intinya sya ltk kcg tnh + bdm., sbb x de walnut....he he he..saje nk try, sedap jgk.....next time blh buat lg, tp rasa c/cheesenya blh menjemukan, terlalu kuat rsanya...
Laporan oleh: inasibu

Komen (30)

26-08-2007, Ummu_ilham komen :

amboi abg mat...ptg2 rajin buat kuih..teringin nak bertandang ke rumah abg mat raya ni. mesti best2 kuih yg abg mat buat :)


26-08-2007, guest komen :

looks yummyyyyy!!!


26-08-2007, shasnida komen :

mcm sodap jer...bleh cube nie..emmm..


26-08-2007, Chef_Gredz komen :

Amboii ...heheh sonoknyaa...berselera tgkk boleh test nih heeheheh....resipi2 abg mat ni lebih kearah bidang pastry nampaknya...ade kedai pastry ke bang?...hehehee...


27-08-2007, Mat Gebu komen :

Tak de laaa...saja2 je..cuma ikut dalam buku....tapi masih dalam peringkat belajar lagi nie....masih tak ok lagi cuma setakat 'boleh' jee....


27-08-2007, tulip77 komen :

mesti sedap nih mat...sbb intinya walnut & badam... nyam..nyam...


27-08-2007, Mat Gebu komen :

Anak buah i mula2 ingat apam balik sebab ada kekacang....dia pun heran apsal apam balik gulung mcm tuuu....hehehehe


27-08-2007, ishikawa_ayumi komen :

shape dia mcm croissant lah! kan?


27-08-2007, qirah75 komen :

ishkkk ishkkk ishkkk...anak saaapaaa la niii..pandai betoi memasak!!


27-08-2007, peekaboo komen :

cantiknya...dan nampak sedap... nanti bolehlah peeka cuba..:)


27-08-2007, joayee komen :

memang nampak best..


27-08-2007, Mat Gebu komen :

Jo..nampak mcm best, kalau dah suap kat dalam mulut lagi best, bila dah sampai ke tekak...aiseyy...lagi... lagi... lagi best uuu!!!!!


27-08-2007, shikinma70 komen :

abg mat doh yang lagi satu tu buat apa? sorrylah tak faham


27-08-2007, princessharyati komen :

belum sempat nak cuba recepi lain dah kuar baru cik mat ni takleh jadi nii...


27-08-2007, hanitah komen :

ye lah nampak sedap aje, tapi saya pun macam shikin, tak faham tentang doh yang lagi satu tu apahal nya?.....


27-08-2007, Mat Gebu komen :

Minta ampoon dan maaf semua, sebenarnya doh tu tak payah bagi dua...asiey maklumlah dah ber'usia' nie selalu je ada kesilapan teknikal......ampoonnn!!!


27-08-2007, Lilydvalley komen :

mat, baru ber'usia' sethn jagung...dah byk kesilapan teknikal...tunggula...kalo dah ber'usia' 3thn jagung cam aku ni...jgn tajuk lain, resipi lain lak...hehehe


28-08-2007, Mat Gebu komen :

hahah....no comment kak lily.....


28-08-2007, didi komen :

Macam nk try buat la pulak... nuttys tu boleh cari kat bakeries kan??! Drpd I melepak kat 'secret recipe' tu, baikle I test talent.... goodbye indulgence choc....save 65 ringgit...


28-08-2007, Lilydvalley komen :

didi, best of luck. Semoga cita2 murni mu berjaya...leh save budget...


28-08-2007, Mat Gebu komen :

RM65!!!....mak aii!!!, leh dpt byk brg baking tu....tapi yelah mcm mat nie, dok kampung and very the rural area (tapi ada padang golf u), so mana laa nak cekau secret recipe..eh tapi rasanya kat JB mcm ada laaa...so apa2 nak makan buat leer sendiri...


28-08-2007, didi komen :

65 ringgit tu baru kek sebuku, belum masuk lasagna lagi yg tah brape blas ringgit...istt..isttt... bersyukurle korang2 yg terer masak ni. i respek u.... terutama cik mat sbb dia lelaki...


28-08-2007, tuntung15 komen :

Kak ogy baru lepas buat kuih nih. Tapi digital camera lum balik kan, x leh la nak tempek laporan. Adih mat., punyer la lembut doh, tension btol nak gulung. Kak ogy gunakan pisau yang ditepungkan pastu kaup dari bawah so that doh x melekat. Mula2 tu rupe macam ulat gonggok dah nak abis baru jadik. Rasa lum tau lagi sb puasa...... skrg baru pukul 5:45pm. Dah rasa nanti kak ogy anta komen.


29-08-2007, tuntung15 komen :

Aduhai mat, ulat gonggok tu sedaaaaap bangaaat.........


29-08-2007, Mat Gebu komen :

kak ogy....kalau kita buat doh ni utk tat nenas pun rasa mat sedap tau, cuma perlu tambah tepung sikit lagi kan....nak try lah raya nie....sat lagi org dtg beraya rumah aku, balik semua rambut jadi blond sebab pekena tat nenas ada cheese dalam dia...amponnn...


29-08-2007, shikinma70 komen :

tq... bang 4 the explanation


30-08-2007, Mat Gebu komen :

welcome.....


30-04-2008, nangemma komen :

berapa lama kuih tu bole simpan ye


09-08-2010, court komen :

dah buat petang tadi. 2 adunan...sedap...tapi terhangus...xsempat nak ambik gambar....bila makan xrasa sgt rempah tuh...mungkin lain kali kalau buat kena letak lebih sikit kot.....thanks for the recipe yer cik mat gebu....


16-10-2011, Pn Ruzi komen :

Knp dgn saya pnya cream cheese spiral ni cik mat..rasanya sukatan dh betul doh tu lembut sgt..time nk gulung melekat & pecah..tp rasanya mcm tart nenas la..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu