Google+

oleh: honey Agar-agar koktel

Agar-agar

sesuai sebagai pencuci mulut dan juga juadah berbuka


Created on : 26-09-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi honey




Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • 10g serbuk agar-agar
  • 1.5 liter air(5 gelas)
  • 100ml(1/2 cwn) susu cair
  • 200g gula
  • 1 tin besar koktel
  • 2 helai daun pandan

Cara-cara

  1. Masukkan serbuk agar-agar, air, sirap koktel, gula dan daun pandan ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih.
  2. Perlahankan api. Ambik semangkuk agar-agar dan sejukkan. Kalau nak cepat boleh alaskan air yg bercampur dengan ketulan ais. Bila dah nampak nak keras, ambik sudu dan kacau-kacau supaya jadi berketul-ketul.
  3. Dalam periuk agar-agar tadi masukkan pula susu. Biarkan sehingga mendidih. Kemudian padamkan api.
  4. Tapiskan agar-agar susu(dr dlm periuk) dan masukkan ke dalam loyang untuk bekukan agar-agar.
  5. Masukkan juga koktel dan semangkuk agar-agar tadi (dlm langkah 2)
  6. Sejukkan dan kemudian bolehlah letak dalam peti ais.








Laporan Masakan Bergambar (9)

Dscn0364
03-12-2006
ni la agar2 saya buat aritu. dah siap letak dlm tupperware nak bg kat kawan.
Laporan oleh: fasha
Photo2311
11-09-2008
Mmg best!!!
Laporan oleh: sunkist
Img_3778
11-09-2008
guna fresh milk ganti susu cair + air. warna merah sbb serbuk agar-agar tu mmg dah ada warna merah. utk berbuka hari ni. tq for the simple recipe! :-)
Laporan oleh: azareena
Dsc02145
22-02-2009
Rasanya dah jadi tapi belum try lagi, sedang disejukbeku di dalam freezer. Thanks for the recipe.
Laporan oleh: Sharm1969
Dsc00281
25-05-2009
Smlm buat . Hasil menarik .. tp tp x brpe sdp sbb koktel saye ada campuran nenas kut. Kalu xde campuran nenas pasti OK. Thanks 4 de recipe.
Laporan oleh: hmaria78
Agar2_koktel_honey
26-05-2009
bubuh dlm acuan kecil2....sedaaappp...tq honey...:)
Laporan oleh: kak fida
Pc111200
14-12-2010
tq atas resipi ini.sdp utk pencuci mulut
Laporan oleh: dayang82
First_dessert
17-05-2011
erm..tak berapa jadi sbb agar-agar susu tu berbiji2, maybe sbb api terlalu besar masa nak didihkan.But rasanya boleh laa... =) thanks for the recipe
Laporan oleh: sn_baizura
Agar
22-09-2011
cuba buat petang tadi..mmg sedap. tq for resepinye.
Laporan oleh: r41494

Komen (60)

26-09-2006, tea komen :

honey, saya tak paham samada tapis agar2 atau tapis susu? kenapa perlu tapis agar2 yg sudah berketul. ok macihhh :)


26-09-2006, honey komen :

opss sorry.. maksudnya tapiskan agar2 susu tu masuk ke dalam loyang.. agar2 yg dah berketul tu masukkan kemudian ke dalam loyang yg dah ada agar2 susu tu.. kalau tak nak tapis pun takpe..


26-09-2006, yanie7480 komen :

x bubuh tepung kastard ker? rasenye kalau bubuh lagi sedap


26-09-2006, ATI komen :

TAK YAH KOMEN,,,MAKAN JER


26-09-2006, srj komen :

Masukkan sedikit planta untuk kelihatan berkilat


27-09-2006, honey komen :

yanie7480.. nak bubuh pun tak kisah.. tapi i tak nak puding tu nanti jd color kuning.. tenggelam pulak wrn2 koktel yg warna-warni tu..


27-09-2006, riena komen :

Nak tanya sikit, kalu kita pakai nata de coco ok tak? Sbb fruit cocktail tu mix dgn nenas. Anak2 i krg gemar dgn nenas tu.


03-10-2006, nurliyana komen :

kalau tambah sagu warna-warni yang besar2 ok kan.


03-10-2006, honey komen :

riena.. sorry lambat balas .. baru terperasan.. ok je kalo nak guna nata de coco atau buah2 dlm tin yg lain... nurliyana boleh juga nak tambah sagu warna2 .. tapi errr i tak pernah tengok lagi rupa sagu ni.. kalo buat nanti tempeklah gambar. boleh i tengok rupanya..


19-10-2006, cikda komen :

kalau guna agar-agar kering [urat panjang tu] boleh tak dan berapa jumlahnye,tq


12-11-2006, fazrinapi komen :

serbuk agar-agar boleh ganti dengan agar-agar peket tak?


16-11-2006, suamiku komen :

mcm menarik je..nak try la jgk...


22-11-2006, irsha komen :

i penah wat agar2 guna agar2 kering tu...menjadi. kalo yg serbuk tu macam mana plak


25-11-2006, hazafieza2724 komen :

menarik gak nih..nak cuba lah..... kalau campur cocktail nagn buah2 yg lain ok x?.....


03-12-2006, fasha komen :

saya try buat agar-agar koktel ni last week. tgh2 buat tersalah baca label susu. rupanya krimer bukan susu cair. tapi taruk gak la sket utk bg kaler kat agar2. menjadi la gak tapi bila potong jadi bercerai-berai agar2 tu. adakah sebab buah2 koktel tu besar sgt?


04-12-2006, yana komen :

teliur lak tengok...nak cuba la


20-12-2006, syaya komen :

semalam dah cuma, ok sedap, terima kasih, honey.


09-01-2007, hazamiyah_2006 komen :

wou cedapnya...


13-02-2007, xzainiex komen :

cadang nk buat utk hidangan pencuci mulut masa majlis tunang adik..mcm best jer!!tq for the resepi


05-07-2007, ieshah komen :

nampak best jer.... nanti saya cuba dulu ya.....


26-07-2007, hnah komen :

honey..sy try ari tu tp sy campurkn bahan2 tu sumer sekali...menjadi juga lah..


08-11-2007, hanizul komen :

best rasanyer..nak try la


19-12-2007, dagang komen :

cadang nak uat esok raya aji..tapi tak paham lah kenapa nak ambik 1 mangkuk agar-agar tu sejukkan dan kemudian kacau2 lepas tu masukkan semula dalam agar-agar yg dah bubuh susu cair tu...utk apa ya.....tlg explain


21-12-2007, dagang komen :

dah buat semalam...ok sedap,nyam... nyam..nyamm..


12-06-2008, anysa komen :

rasa mcm nak try resepi ni sebab macam sedap je...


19-06-2008, MakOrang komen :

Pernah gak buat agar2 koktel ni dulu. Letak gula merah sikit pun sedap gak. Masa tu i buat agar2 tp jd lembik... Sejak tu takut nk wat lagi ;)


27-06-2008, ayieshah8786 komen :

untuk kuah x ada ke?


04-07-2008, SHAZAHIRAH komen :

saya suka agar-agar kosong ngan kuah je,SEDAP!!!


18-08-2008, cshilla komen :

ni ler agar2 peberet i...smlm i bru buat....besss...


27-09-2008, sufea77 komen :

Emmm..nak try resipi nih...sebab sebelum nih buat agar2 hentam tak menjadik...hehehehe !


23-10-2008, secoot85 komen :

tak phm la yg step 2 tu.nape nak asingkan agar2 tue?


25-10-2008, lav_one2008 komen :

hmm....pon musyil jugek, yg nak kena asingkn agar2 tu smgkuk pastu masuk kn balik nape yea? Ker, sebab nk 'meriahkn' koktel tu ye? kalo bole explen sket...tq


02-11-2008, umiafdhal komen :

Saya ni suka resipi yg simple2 je. Tapi bila tengok resipi ago2 koktel ni tentu abang i suka....sbb setiap kali raya kami selalu buat air koktel bsusu tapi x pnah lak wat ago-ago koktel. ni mesti nak try ni...actually i tgh cari resipi ago2 yg simple nak wat tuk jamuan akhir tahun anak. kalau ok resipi ni, i bagitau ye.....


23-12-2008, sujavashant komen :

memang sedap, tapi rasa masam sikit. mungkin sbb i guna koktail campuran yang ada nenas kut.


02-02-2009, azlyanie_kiddynana komen :

saya punya resepi pkai susu manis...sedap jugak..pastu ade letak esen vanila 1 sudu kecik.


19-03-2009, kasturi762003 komen :

rasanyer honey bagi 2 resepi nihh.. 1 - agar2 koktel 2 - air koktel buah2an kalo lihat langkah yg ke 2 & 5 tu...itu utk air koktel buah2an..kas dulu pernah minum air nihh..mmg sedap..air dier rasa mcm jelly2 hancur kat dlmnyer..psl tu dlm langkah 2 tu..dier suh kacau2 kan agar2 tu...


25-05-2009, hmaria78 komen :

mcm mane nak antar laporan masakan ...


26-06-2009, yateecantik komen :

sedap..menarik... mcm nk cube je nk bawak ke umah bakal mentua kali pertama... manisan katakan.. tanks kak kongsi resipi... mmg menarik resipi kt cni mudah difahami bg sy y baru nk blaja2 masuk ke dapur ni...hehe biasala ank bongsu..


07-08-2009, putri-76 komen :

hubby putri suka sangat ngan agar2..tp putri x pandai nak buat.. klu buat pun mesti keras atau lembik..x pe..nanti putri nak try puding ni..nak bg suprise kat dia..


22-08-2009, pasir mas komen :

nampak mcm best jer...tapi x suka mkn buah-buah koktel nie.he..he..


29-08-2009, eiisha komen :

teringin nak buat...simple but delicious...may be mlm nti i nak buat..;) thanks 4 dat resipi...


17-10-2009, azzie75 komen :

saya konfius dgn step 2.. dan lagi maner dapat sirap koktel..? dalam bahan2 takde pun tulis,mungkinkah sirap dari koktel tu jgn dibuang...dimasukkan sekali..betul ke?


18-12-2009, mama leha komen :

Salam perkenalan. Baru join. nampak seronok kongsi resepi. saya selalu gak buat tapi saya masukkan sedikit tepung kastad. agar2 tu nanti nampak lembut ckit le...


01-02-2010, irmazueraya komen :

saya buat puding koktail ada kuah.resepi dari mak mertua saya.nanti kalu ada masa saya trylah resepi nie.kuah 2 pakai susu sejat.


11-04-2010, zaryati komen :

ni dari pengalaman sendiri...kalau kita guna agar2 strip.alaa yang panjang tu..leceh ckit sebabnya kena tunggu dia hancur dlu.kalau guna yang serbuk,cepat dan gaspun jimat.lagi satu pasal cocktail...kalau x suka yang ada nanas cari jer pic dlam tin.apa2pun resepi ni memang sodap


08-12-2010, jujie komen :

wow colourful...menarik2..hehe =)


08-01-2011, n_huda komen :

honey,sy try buat smlm..tp x mnjadi..huhuhu...nape la agaknye...sy guna agar2 serbuk jenis nona...honey guna agar2 jenis apa ek..


10-01-2011, yimilliya komen :

honey,camne nk asingkan semangkuk agar2 nih?? n ayat ni," Bila dah nampak nak keras, ambik sudu dan kacau-kacau supaya jadi berketul-ketul. ",saya xpaham la... camne ek?


14-01-2011, suzenkhay komen :

look nice...nk try gakla...tp xrs masam ke buah2 koktel tu?


16-02-2011, cikpinat komen :

org xpndai nk wat r..xjd pn......nk bg mak mentua rasa


03-03-2011, nurul aira komen :

serbuk agar2 tu ape kak???


12-03-2011, amyfaRhana komen :

nmpak sedap...dan senang cra nk wat....mesti try nih......terbaekkk.....


28-03-2011, syaz92 komen :

nie tuk bpe orang mkn ekkk???


28-03-2011, syaz92 komen :

ish!tak perasan dah tulis lar


02-04-2011, haniechu komen :

saya dah penah buat puding cocktail.bubuh tpg kastad n telur....resepi dari myr jgk.nak try yg ni plak..mcm best je..tp yg pasti pisau kena tajam sbb nak ptong puding tu,bnyk buah cocktail..so xcantik bile pisau tumpul....


11-04-2011, puteri_0301 komen :

saya pernah buat puding ni resepi sendiri la.. bagi yg bertanya kepada honey tentang nk "asingkan semangkuk agar2. n bila dah keras, ambik sudu dan kacau-kacau supaya jadi berketul-ketul." klu resepi sy yg semangkuk tu x banyak pun dlm 5-6 sudu je.. pastu kita buh colour merah @ oren @ hijau. keraskan. pastu kita pecah menjadi kecil2. tabur dlm bancuhan puding. baru nampak cantik dan meriah. selamat mencuba.


16-05-2011, sn_baizura komen :

dah try tadi, nak tggu beku je..tapi mcm tak jd je. agar-agar susu tu naik biji-biji...api terlalu besar kot, tak pun kena kacau selalu..adeh


02-08-2011, mazpu3 komen :

blh la nk cba nnt..utk brbuka..nyum3..thx..;)


26-11-2011, Nesya komen :

Hye..nk cuba lh time cuti nie.Tq for this recipe..


19-04-2012, sitimahani92@yahoo.com komen :

bulan puasa ni nak wat bisnes lah nak cuba.....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu