Google+

oleh: Nadia Kerabu mangga

Kerabu_mangga

pedas, masam dan manis


Created on : 27-04-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Nadia




Bahan-bahan ( 2 orang )

  • 1 biji mangga muda
  • 2 sudu sos nam pla (fish sauce)
  • 1/4 cawan kacang
  • 2 biji cili padi
  • 2 sudu besar udang kering
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1 ulas bawang putih

Cara-cara

  1. Tumbuk cili padi dan bawang putih. Jangan sampai lumat. Sedang-sedang je
  2. Potong memanjang mangga
  3. Gaul semua dengan bahan-bahan lain.
  4. Tambahlah garam dan gula secukupnya









Laporan Masakan Bergambar (2)

Picture_070
22-05-2007
resipi sendiri..
Laporan oleh: qirah75
Dsc00625
02-08-2013
sangat best! kacang tu saya tumbuk sikit...teringin sangat...so, petik mangga kat laman umah, terus buat. Cuma, saya tambah bawang yang dihiris. :) Tq
Laporan oleh: aisyahsid82

Komen (26)

17-11-2006, dagang komen :

Rasanya lagi sedap jika ditambah kacaong tanah goreng...


15-04-2007, alam damai komen :

dah cuba tapi tak jadi


15-05-2007, starian026 komen :

kalo sotong kerabu camne??


15-05-2007, Noreen komen :

starian, carilah dlm MR nie ada resepi kerabu sotong sedap i dah cuba.


07-11-2007, liana7881 komen :

nak tanya kat mana nak cari sos nam pla yer...tak biasa buat first time nak cuba


07-11-2007, mutiarazura komen :

sos nam pla tu sos ikan. ada jual kat carrefour atau supermarket lain bhgn kicap dan sos. sy pakai cap pisau (knife brand). macam-macam brand yg import dr thailand pun ada


17-04-2008, tutut komen :

udang kering tu takyah basuh & masak dulu ke?


16-05-2008, hana6877 komen :

sedapnyerr..terliur rasa...klu tuko mangga masak tk leh ker? coz kat sini tkde mangga muda..


28-09-2008, emy_kk komen :

tengok dlm gmbr, mesti sodap punye! aku slalu gak bt tp x bubuh udg kering.....arlegik.


16-11-2008, nnnnz komen :

kalau tak bubuh sos nam la ok tak atau tukar sos lain?


21-11-2008, dilma_shadi komen :

my fave food....


11-04-2009, amy89_dean@yahoo.com komen :

klu nk kerabu lg sedap msukkan la strong item mcm bunga kantan, serai, daun lmau prut.... try gne manisan dr gunakan gula biasa... yg xdew resdung masukkan udang kering yg dtumbuk ksar n cili padi... nk lg? email sy..... insyallh blh tlg......


25-06-2009, baini jamil komen :

erm....slaloo sy cm gaulkan mangga dengan cuka, ikan bilis yg sudah dikisar halus, garam dan gula sekucup rasa...nk cuba gak lak resepi awak nie:)


16-12-2010, fika naulofar komen :

kecur lak air liur tgk kerabu ni..t nk try buat la weeknd ni..


28-12-2010, ummi_kemasik komen :

Rasa nak makan je tgk gambarnya


01-01-2011, aminrohana komen :

betul la ,mkn gitu je dah sedap


04-01-2011, pesona purple komen :

kerabu manga sabah mmg jauh beza gan dkt smjung....dkt cni just gan manga,lada padi,belacan ja klu nk tmbh sdap letak udang kering or ikan bilis goreng....klu nk rsa kelainan try kerabu peria,rasa mmg pahit tp mmg sedap


24-01-2011, sky_chef komen :

tak lengkap kalau xde kerabu dlm menu harian..


07-02-2011, whitesnake komen :

Kerabu peria mmg best. ada cara klau xnak bg pahit. try krabu kedondong/amra lak.


17-03-2011, sygmama komen :

baru je wat smlm.. sedap, smp member mkn tambah 2x nasi...thanks.


26-03-2011, nieyilyani komen :

ari tu dh buat msa mak mtua nga ipar dtg umah..mreka ckp sedp..ari ni plak buat lgi..sbb ari tu xpuas makan...mmg jdi la,trima ksih la bgi resepi tu senang sngt....


28-03-2011, SITI SARKAWI komen :

nyum2...sdpnyer.....


28-05-2011, ryniereenz komen :

Dh bnyak xcuba nie,xsmpat nk upload pic jer...nyum2...terasa masam,manis ngan pedasnyerr...*_^


09-09-2011, e'ein komen :

nak kelainan & lebih rasa lg bleh guna ikan masin..but kena goreng dulu..pastu tumbuk sedikit je...xyah hancur sangat....insyaAllah sedap....sbb 2 resepi keluarga sy dari sabah... :)


12-09-2011, zarena_norman komen :

tq nadia resepi nie.... waloupun tak letak sos ikan still sedap....


08-12-2011, luckysu komen :

nak sedap lgi .. + bawang besar yg dipotong + bunga kantan


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd