Google+

oleh: mya_zara Udang Goreng Tepung

No picture

resepi try sendiri


Created on : 24-08-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi mya_zara




Bahan-bahan ( 2 orang )

  • Tepung jagung 1/2 cawan
  • Tepung beras 1/4 cawan
  • 1 biji telur
  • Limau nipis airnya diperahkan
  • Udang 20 ekor

Cara-cara

  1. Masukkan tepung2 tadi, garam secukup rasa dan air limau nipis. Gaulkan..
  2. Udang yang telah dibuang kulit & dipotong belakangnya & dibuang tahi kemudian di celup ke dalam telur & seterusnya celup ke dlm tepung...then..goreng
  3. Siap dimkn dgn sos/nasi putih/mkn mcm tu je pon sedap...









Laporan Masakan Bergambar (2)

Udang_goreng_tepung
18-03-2008
Saya improvised sikit resepi ni. Cuba buat malam tadi. So inilah hasilnya.
Laporan oleh: hazila
20120814_195246
17-08-2012
huhu burukkan muke udang ni.. ni gambar lepas separuh yg len dimakan. rangup cuma nak tahu hazila,buat mcmana? nampak gebu n lmbut
Laporan oleh: hakimahmaziah

Komen (12)

26-03-2009, suria59 komen :

Salam kak, tq coz beri resepi dilaman web ini. Saya pernah wat udang goreng tepung but x pernah jadi. Tapi stlh m'gunakan resepi akak, jadi jugak masakan udang goreng tepung. Tapi sy, ubah ckit iaitu larutkan tepung2 td dengan sedikit air. Memang marvellous la, tq kak.....


14-08-2009, waizuri007 komen :

adik ipar saya pun kata kena cairkan sikit tepung, sampai tepung jd cam nk wat cekodok. jgn cair sgt, pastu baru celup & goreng. terangkat beb! mcm kt restoran!


15-01-2010, Greentea komen :

Nampak sedap dan ringkas..Nak buat jugak lah nanti=)


23-02-2010, hazemi74 komen :

saya dah try okey lah jadi. sedap juga. anak-anak sebuk suruh buat lagi. Tq.


06-03-2010, jamil_yahaya komen :

biasanya beli dlm peket je tepung goreng udang..tpi yg ni nmpak mcm best je...nak cuba lah..tpi nak tanya..fungsi utk air perahan limau tu utk ape haa..


24-04-2010, zakuan79 komen :

nak tanyalah,siapa leh jawab,berapa biji air perahan limau nipis tu yer,,tlglah nak try buat gak nie


14-03-2011, puan nurul komen :

cm best jer..nk try gak la..tukar ngn sotong pn xpe gak kn..tp make sure air sotong kna kering sblm menggoreng..kalo x meletup2 nnt..huhu


26-08-2011, mE nAm komen :

yum2... cam sdap jea...nak try laa


04-10-2011, jbeen komen :

dah cuba, betul-betul rangup. buat dengan udang yang betul2 segar. nak upload gambar tapi tak berjaya, boleh tolong tak?


12-12-2011, shahra komen :

Berapa banyak air perahan limau nipis tu nak dibubuh dalam tepung?


13-12-2011, ida87 komen :

nak cuba jgak ni... buat sblum ni xpenah jadi..


30-12-2011, seventeen komen :

fuhh.mesti sedap punya..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd