Google+

oleh: yani Kek yogurt

Kekyogurt

guna biskut oreo


Created on : 24-09-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yani




Bahan-bahan ( 18cm )

  • 500g yogurt( buangkan air sehingga beratnya tinggal 150g)
  • 50ml susu segar
  • 200ml fresh cream
  • 15g gula aising ( gula yogurt lagi sedap)
  • 5g serbuk gelatin
  • 1/2 sudu besar jus lemon(dr buah lemon)
  • 9 keping biskut oreo (96g)
  • 20g butter

Cara-cara

  1. Kekyogurt1
    Masukkan yogurt ke dalam penyejat. Sejatkan sehingga berat yogurt menjadi 150g. Mungkin mengambil masa dlm 1-2 jam.
  2. Kekyogurt2
    Masukkan biskut oreo bersama krimnya ke dalam beg plastik. Ketuk-ketuk biar biskut hancur.
  3. Kekyogurt3
    Masukkan butter yg telah dicair ke dalam biskut oreo. Ramas-ramaskan biar berketul.
  4. Kekyogurt4
    Kemudian masukkan ke dalam loyang. Lapikkan plastik dan tekan-tekan biar jadi padat.
  5. Kekyogurt5
    Loyang yg diguna mestilah bahagian bwhnya boleh diangkat. Kalau nak krim yogurt kelihatan tebal boleh guna loyang 15cm.
  6. Kekyogurt6
    Panaskan susu dengan microwave selama 50 saat atau panaskan sehingga hampir mendidih. Campurkan gelatin dengan 1/2 sb air. Kacau ratakan. Kemudian masukkan ke dlm susu. Kacaulah sehingga tak berketul
  7. Kekyogurt7
    Yogurt biarkan pd suhu bilik sebelum digunakan. Pukul yogurt sehingga jadi bentuk krim.
  8. Kekyogurt8
    dlm mangkuk lain pula, pukul fresh cream dengan gula sehingga agak pekat. Jgn terlampau keras.
  9. Kekyogurt10
    Masukkan fresh cream ke dalam mangkuk yogurt sambil dikacau. Kemudian masukkan pula susu bersama gelatin tadi. Akhir sekali masukkan jus lemon. Kacau dengan perlahan-lahan sampai sebati.
  10. Kekyogurt12
    Masukkan ke dalam loyang yg ada cookies tadi. Sejukkan dlm peti sejuk sehingga keras.

Tag

kek yogurt









Laporan Masakan Bergambar (8)

Dsc03819
12-10-2006
jeng..jeng... atas tu hias ngan choc chips sket. sedaaappp. untuk sesapa yg tak suka yogurt pun ok jugak sbb tak terasa sgt yogurt dia. agaknya sbb ada campur ngan fresh cream dan susu. sib baik buat. menyesal kalau tak buat nih. cuma biskut kat bawah tu tak jadi sket.
Laporan oleh: hanis

lagi sedap tengok gambar kek hanis ni

Rr__002
04-12-2006
Hmmm.... sedap..! Base tu yang buat kek ni rasa sedap.. tQ yani.
Laporan oleh: zeera

a'ah kan.. sesuai je yogurt dgn oreo cookies tu.. welcome zeera

Img_0279
23-01-2007
Terpaksa ubah sikit sebab ada masalah teknikel, by day still sedap dimakan, thanks
Laporan oleh: takshesuai

cantik je nampak warna2 tu... yogurt perasa apa?

000_0313
23-03-2007
dah try..memang best! nak nya base dia.
Laporan oleh: junn

tengok gambar pun dah nampak sedap tu..

Kekyogurt
18-08-2007
Best, sedap tp base dia ternipis lak. tq yani.
Laporan oleh: cindaibiru

cindai... kalau nak tebal kedua2 bahagian.. guna loyang saiz 16cm... btw ur welkam ;)

Yogurt_cake
10-03-2008
biskut nyer tu sikit sgt..next time nk letak 20keping :D
Laporan oleh: tulip77
05122010_002_
09-12-2010
sedap sgt...tak rugi cuba..tp yoghurt tu cm x sejat sgt la cz sya pkai penapis biase je..and oreo skit sgt..so sya t'pksa tmbah..sya pkai 30 kping oreo..mybe sbb bekas sya pkai lebar sbb tu nmpak nipis kot..anyway...sedap sgt..tp mlas nk hias2..hehe..thanks a lot k.yani
Laporan oleh: NiNa4ever
Kek_yogart
14-04-2011
sunguh sodap mummy make for my girl bday thanks yani for the recepi
Laporan oleh: mummyjane

Komen (44)

24-09-2006, zeera komen :

yani, nak sejatkan yogurt tu letak kat atas pemerah kelapa boleh tak?


24-09-2006, siti komen :

assalamualaikum semua...siti nak ucapkan SELAMAT BERPUASA,SELAMAT BERTERAWIH DAN SELAMAT BERSAHUR...mg thn ni ibadah lebih panas dan diterima ALLAH...


24-09-2006, ina komen :

saya pun ucapkan selamat berpuasa kpd semua mulimin dan muslimat tak kira dimana anda berada...marilah kita memperbykkan amal ibadah kita sbyk resepi yg tertera...dan..kalau kita nak resepi kita lebih sedap...tambahkan resepi kita dgn berzikir..


24-09-2006, siti komen :

kak yani,gelatin tu utk apa...kl tak letak dia tak jadi ka...kaaa bulih diganti dgn apa2 bhn yg lain...saya tak tau nak cari camna.saya kat perantaun..tingin jg nak buat resepi2 kak yani...tp kbykkan resepi kak yani pakai gelatin...


24-09-2006, am komen :

"selamat menyambut bulan ramadhan yg penuh barakoh. semoga kita dpt melipat gandakan amalan & ibadah dgn penuh khusyuk & ikhlas". kl gantikan gelatin dgn agar2 serbuk blh tak? fresh cream ke fresh milk?


24-09-2006, yani komen :

zeera.. a'ah boleh tapi alaskan dengan kitchen paper atau kain putih atau kain yg org guna utk perah santan.


25-09-2006, rafi komen :

hi suma slmt bepuasa..hi nk tny ni gelatin nk belikan mn ..ade y halal ke..gelatin nk amek gelatin ape..fresh kream 2 ape..ape brand camne bentuknye..rase nk buat tp tak tahu bahan nak beli cmne kat ne


25-09-2006, yani komen :

rafi, kalo nak gelatin yg halal pi klik kat logo halalgel kat atas website ni.. boleh beli online.. i pun beli kat situ juga.. fresh cream ni ada jual kat supermarket.. nak habaq brand susah sket.. sebab i la ni kat tempat lain.. mungkin org lain boleh tolong pasal brand fresh cream ni..


26-09-2006, zeera komen :

Fresh cream yg famous kat m'sia ni sy rasa dari jenama anchor.. ada nama BAKER MIX yg ni manis sket. Satu lagi whipping cream kotak warna biru.. yg ni tada rasa, tapi ok. Kalau kat supermarket, cari kat bahagian peti sejuk ygtempat letak cheese, butter buku tu...mesti ada. Nak lagi senang cari kat kedai yg jual bahan2 membuat kek & roti.


27-09-2006, zul bomoh komen :

saya takda apa nok komen cuma nak ucap selamat berposa.


28-09-2006, fiza komen :

halalgelatin tu ader jual kat super market tak?tesco ke, giant ker? x penah nampak pun...


29-09-2006, yani komen :

Fiza kat mana?.. kalau kat kelantan.. boleh beli kat KB Mall.. ada kedai dia kat situ.. atau pi kat website dia dan beli online atau telefon kat kedai tu.. sekarang ni tengah sale ramadhan. ni linknye http://halalgelatine.com/mysale.html. Kat tempat lain saya tak tahu


11-10-2006, hanis komen :

alamak...kak yani. dah tak ingat camna nak letak laporan bergambar tu. dah amik gambar dah. hehe


12-10-2006, yani komen :

hanis.. klik kat tulis laporan yg kat bawah email kepada kawan tu.. ala sebelah gambar kek kat atas tu.. cepatlah.. tak sabar nak tengok gambar kek hanis.. eheh


17-10-2006, sherieni komen :

Akum,kak yani.mcm sedap je nampak kek 2,saya nak try buat tapi gelatin mana nak dapat kat kl nih? tak penah perasan pon.


17-10-2006, yani komen :

w'salam sherieni .. try cari kat bahagian buat kek.. atau nak senang contact je http://www.halalgelatine.com tu.. dia akan hantar. Kawan akak yg kat kl pun beli kat halalgelatine tu.


24-10-2006, vivie komen :

yani,tolong paparkan imej yougrt yg yani gunakan utk buat kek ni..vv tak tau la rupa yogurt ni sebab susah nak dpt kat sabah :(..


20-11-2006, alma komen :

Salam kYanie. Saya nk tanya sket, yoghurt tu, kalau kat kedai mesia ni saya beli jenih Fresh Yoghurt, yg tu ker? Pastu, sejukkn dlm peti sejuk hgga keras tu, agaknye brp lama? Anak2 tak sabar nk rasa dh ni...TQ!


12-12-2006, archicute_02 komen :

thanks, kak yani....saya dah pon cuba resepi ni..memang sedap dan senang!!!


12-12-2006, yani komen :

tahniah!.. tahniah... eh gambonya mana?


25-01-2007, takshesuai komen :

gelatinnya yg perisa stroberi, fresh yogurt still yogurt yg putih...base tinggi sbb taknak membazir biskut, fresh milk sy ganti dgn hot choc...boleh la sedap mcm aiskrim!


23-04-2007, cikorkid komen :

nk tanya la.. da 3 kali buat kek nie.. sedap sgt.. tapi base yg kat bawah tu cm keras la.. so sush nk potong.. mmg dia keras ke???


23-09-2007, uyoi komen :

buat sesape yang dok msia..bole la carik gelatin yg halal kat giant.dekat belah kek dan jelly. kat jusco dan tesco saya tak jumpe. di jusco dan tesco ada jual gelatin dari nona tapi takde tanda halal. salah silap sila betulkan yer....


24-06-2008, phaywah komen :

Kak yani nak tanya pasal proses penyejatan itu. adakah beli yogurt dalam botol kemudian tuang ke dalam kain pelapis selama 1-2 jam, lepas itu hanya guna bahagian yang tertinggal di kain pelapis itu??


29-06-2008, awanis komen :

kak yani,yogurt tu beli kt mana?yg sy jmpa biasanya perisa punya..


21-08-2008, Adelyn komen :

Hi Yani, Nak tanya isi cake ini lembik tak? Sebab pemukaan cake ini keras tapi isinya lembik. Yang biasa yogurt ada perisa boleh guna?


27-08-2008, n_a11ie komen :

hi yani...i'm still new dlm nak memasak2 nie.. i live in japan also, igt nk try nk buat kek ni, bt mcm mane nk carik gelatin? rsnye x halal je yg jual kat kedai tuh


27-09-2008, nurul_iman87 komen :

teringin nk buat kek ni utk raye tp sy nk tnye, camne ek nk sejat yogurt tu? sy takde pemerah kelapa kt cni..


28-10-2008, nazihah nazir komen :

salam..dah try dah wt kek ni..sedap2 tp lembik skit...sbb gelatin xde so ganti ngan agar2..n xtau cane sukatan..tp overall ok..cume leceh skit lah part nk buang air yogurt 2..n pas2 fresh cream x cukup..so ganti ngan cheese cream..sedap gak ade rase cheese


25-01-2009, mardi komen :

sedapnyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!


09-03-2009, SiLLy_LiLLy komen :

kek ni mmg sedap.dh pnh try.tp bskut sket sgt,lain kali nk tmbah.hehe.rs cm yogurt cheese pn ada.hehe


28-04-2009, niena_sofea komen :

fresh cream 2 pe ek?


07-05-2009, echah komen :

tergugat selera mcm nih.. mmg nampak sedap.. ni pun dah kecur air liur.. nyum..3x..


24-05-2009, ftin komen :

wah,cam.edap je!x lame lg nk cuti,leh try.nnti klu jadi sy unjukkn gmbrnye.


04-09-2009, ateh86 komen :

akum nak tanya gekatin tu apa? susah tak nak cari? kat kdai kek ada jual tak?


05-09-2009, eenat komen :

ateh86, gelatin ada dijual di kedai jual brg2 bakery, cari yg Halal.Supermarket bsr2 ada gak rasanya.


27-09-2009, NeverCook komen :

look simple,, tgk gmba pownn nmpk cam sedap,, i'll try


09-12-2010, NiNa4ever komen :

wahhh..sedap kek ni...sya dh try bwat.. x smpai sehari pun bertahan..kjap je habes..thanks k.yani :D


11-12-2010, shiah komen :

salam akak..nak tanya,fresh cream tu sama dengan whipping cream ke?


05-02-2011, superwoman komen :

i like yogurt...hehehe...tapi kalo kakak ada masalah breast..saya ley bantu....heheh...info breast... http://kedaionline-ezani.blogspot.com/p/produk-wanita.html


04-05-2011, sitinurain komen :

saya terus glemer kat umah mak mentua sbb buat yogurt cake ni....adik ipar sumer suka..siap order lagi..hihiihii..thanks!


04-05-2011, sitinurain komen :

Shiah : fresh cream sama dgn whipping cream..saya dah buat dah.best!


20-12-2011, bedak komen :

salam,, yogurt tu kena guna yogurt segar or yogurt biasa tu??


22-12-2011, bedak komen :

kenapa base sy jd keras sgt eh :(


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd