Google+

oleh: junjs11 Tart nenas

Picture_127

resepi majalah..saje2 try..mood raye dah mariii..hehe


Created on : 23-08-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi junjs11




Bahan-bahan ( 1 balang kecik )

  • 200gm tepung gandum
  • 1 biji kuning telur
  • 150gm butter
  • 20gm tepung kastad
  • jem nenas secukupnya

Cara-cara

  1. masuk semua bahan kecuali jem kedalam mangkuk n gaul hingga jadi doh.
  2. buat bentuk disukai, isi jem n bakar 30min.

Tag

tart








Laporan Masakan Bergambar (8)

270720082109
27-07-2008
yang ni lg best dr resipi yg letak tepung jagung.tq
Laporan oleh: ibu_an
Snv31712
28-03-2009
Hi jun, ni request dr org rumah. Nak bentk cam jun x reti and penerap tak der. Heheh, so jd la cam ni. tambah gula skit kat doh. TQ june.. sedap.
Laporan oleh: aludra
10082009215
18-08-2009
resepi ni sama dgn resepi dlm simpanan. malas nak menyelak buku resepi tu, guna aje resepi awak. memang sedap, sesuai bg mereka yg x suka manis. terima kasih junjs11
Laporan oleh: baya74
Dsc00393
18-09-2009
tart nenasku yg comot..sedap kak jun.tq
Laporan oleh: amydanish
Tat_nenas
18-09-2009
Sori gamba tak cantik!! Tapi resepi nyer mmg menjadi. Sedap dan gebu jerr kuih tat nih ... hubby tersangat suka.... Tapikan cuma quantity dpt skit sangat ... so saya nak buat lagik mlm nih tapi nak 3x kan resepinyer ... tenkiu!!!
Laporan oleh: salasila
Nanas2
28-09-2009
sedap tart nenas ni.. tq kak jun ye :)
Laporan oleh: sunkist
Tart_1
08-02-2011
Buat time cuti CNY semalam. Best & gebu...
Laporan oleh: dapurnanie
Img_1407
02-03-2011
ni la rupe tart nenas saya...dh lame nk cari resepi kulit tart bentuk mcm ni..
Laporan oleh: nuni

Komen (24)

23-08-2007, manja7272 komen :

comei nye tart k.jun tu.....hmmm...mmg betul pun mood raya dh dekat.....hehehee.....


23-08-2007, zla komen :

i love kuih tart...lebih2 lagi klu yg jenis bentuk nenas...mesti gebu punyalah...ni yg zla geram tgk tart kak juns ni...dah lah nmpk gebu,mesti lembut bila dah masuk mulut,kan.jenis ni klu wat niaga mahal woooo.....nak beli pk 10x.ni dah ada resepi dr kak juns ni,bolelah raya wat sendiri...


23-08-2007, peekaboo komen :

cayalah...tart nenas nii...sayang nak makan sebab lawo....tapi kalau ada sesiapa yg tahu buat jem nenas boleh bg tahu peeka...coz kat tempat peeka nii tak ada jam nenas.. buah nenas adalah...


23-08-2007, imanazyan komen :

Jun bole tak bg cara2 nak buat tart bentuk nenas tu. saya teringin nak buat mcm yg Jun buat tu. selalu buat bentuk bulat letak jem kat atas nyer jer. Sudi2 kan la yer..


23-08-2007, lisna komen :

cantik le jun..tuk hantaran k gak ni


23-08-2007, skyati komen :

peekaboo.. buat la jem nenas tue gune buah nenas yang ada tue... mak skyati selalu kalau bua tart nenas dia buat jemnyer sendiri.. pakai nenas sarawak.. kalau jumpe mak nanti skyati tanyakan resepi nyer tempek kat sini.. rasenyer cam senang jer.. heeheheh


23-08-2007, junjs11 komen :

peekaboo, rasanya resepi jem nenas dah ade kot kat sini... iman....senang aje. ambil sket doh, letak jem kat dlm, bulat2kan n tiruskan sket satu belah, gunting2 sket kat atas dia, letak cengkih kat ujung lagi satu. adus, bab explain ni akak fail sket..thehehe...pastu nk cantik sapu kuning telur sebelom bakar. lisna..ni untuk makan anak2 aje..


23-08-2007, norasiah komen :

hi sume. saya baru join kat myresepi ni. dari resepi kak jun saya rasa mesti bila makan kuih tart tu rasa rapuh n agak tough sikit. ni saya agak je tau. kakak saya meniaga kuih tart n saya tolong jualkan :) dia buat pastry tart takpayah taruk tepung kastard. guna tepung gandum je n secubit gula. mmm sedap... kuih tart mmg mahal. sbb nak buatnya rumit...


23-08-2007, cindaibiru komen :

wah...rayasss mood!!! thn lps beli kat sini 30 euro 100 biji. mahal!! thn ni buat sendiri... best!


23-08-2007, joayee komen :

wah..wah..memang dah mood raya betul jun..:)


23-08-2007, syahmi komen :

junjs....yg mana lbh senang buat...tat gulung yg jun wat dulu ke atau yg ni...syahmi minat tat nanas ni tp blom penah wat sendiri...asek mkn yg org wat aje..


23-08-2007, syahmi komen :

peekaboo...tengok kat sini ^http://www.myresipi.com/top/detail/1134^


23-08-2007, junjs11 komen :

betui la norasiah, mcm2 resepi tart..ade yg, tpg gandum+tpg kastad, tpg gandum+tpg jagung, tpg gandum saje..ade yg guna butter saje, butter+majerin..ikut selera la..tp kalu makan tu rasa tough? hehe....x phm. jo, saje j..anak2 buah nk dtg ari ni... syahmi..tart gulung, kna guna acuan..kalu yg ni..guna tgn aje..bentukkan dia. kalu malas nk guna acuan..wat yg ni..hikks!


23-08-2007, peekaboo komen :

Tq so much...syahmi... nanti leh lah cuba buat...


26-08-2007, schwenke komen :

nak tanya, bakar dlmn brp degres? TQ


11-09-2007, alissahanim komen :

Sebetulnya buat tart ni, bahan penting adalah butter yg kita nak guna...butter golden churn/cap tong tin... memang sedappp tapi...kos tinggi dan jem nenas kena buat sesedap rasa eemm ... tak terkata sedapnya. Insyaallah tahun ni buat tart


24-09-2007, mummy_toyol komen :

very year kalau tak ada tat nenas maka raya tak berseri lah tahun tu..


24-09-2007, mummy_toyol komen :

mummy guna butter cap tong yg dalam tin, ini lah rahsia tat gebu


24-09-2007, umi_e komen :

alissahanim, mummy_toyol... memang butter cap tong sedap! Masa i kecik2, apa2 kek dan kueh mueh pun my mum guna butter tu but bila i dah jadi mum i tak guna kecuali utk yang tertentu sebab mahal hehehehehehe - apapun yang kita buat/masak kalau guna bahan yang mahal memang sedap... :p


02-11-2007, liza2007zuber komen :

nak tanya kau guna butter apa yerr? aku biasa guna butter SCS tapi taklah masin cuma lemak shj.


03-06-2011, ai1227 komen :

cemane nk buat bentuk corak nenas tu kak?pakai apa ye?sy reti buat pakai acuan tat gulung n tat tekan acuan aje..


13-08-2011, Drnina komen :

saya nak dapatkan resipi tat nenas terengganu yang tembam tu....


13-08-2011, abdulwahub komen :

kawin la dgn org terengganu,,,nasib baik saya org borneo,,,,,pergi la di kuala ,,,,,,,,,,,,


19-06-2012, mirza malek komen :

da cube da....jadikkk.....tq...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu