Google+

oleh: junjs11 Kek buah sedap

Picture_089

resepi dalam collection


Created on : 23-08-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi junjs11




Bahan-bahan ( 1 loyang sederhana )

  • 150gm butter
  • 175gm gula
  • 1/3 cawan air
  • 175ml susu segar
  • 250gm mixed dry fruit
  • 2 sudu makan parutan kulit oren
  • 1/4 sudu teh serbuk buah pala
  • 1/2 sudu teh serbuk kayu manis
  • 1/4 sudu teh serbuk cengkih
  • 2 biji telur
  • 1/2 sudu teh soda bikarbonat
  • 250gm tepung gandum

Cara-cara

  1. Didihkan gula n air, masukkan butter, susu n mixed fruit. panaskan atas api sederhana hingga butter cair. angkat n sejukkan.
  2. Ayak soda, rempah2 n tepung. masukkan dalam campuran butter tadi bersama telur n gaul rata.
  3. masukkan dalam loyang yg beralas n bergris, bakar dalam 1 jam.









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (18)

23-08-2007, shirah-sofian komen :

nak tanya ckt..guna tepung ape ekk...


23-08-2007, junjs11 komen :

tepung gandum jek!


23-08-2007, shirah-sofian komen :

berape gm tepung gandum? teringin nak buat la=)


23-08-2007, yati komen :

suhu oven berape ekk? terinign nak buat weekend ni..


23-08-2007, MamaInaz komen :

Kak Jun..Akak tertinggal berapa banyak tepung nak guna ni...


23-08-2007, MamaInaz komen :

Dan bak kata yati...suhu oven berapa yang paling sesuai ek?? Bantu2lah kami yang tak terer baking n cooking ni..hehehe...


23-08-2007, cthani komen :

nampak kek memang sedap dan cantik, tapi saya nak tahu dimana boleh dapat serbuk cengkeh dan serbuk pala.Saya harap junjs11 dapat bagi tahu. terima kasih.


23-08-2007, junjs11 komen :

hehe..sowi...smpai tertinggal tpg..x jd lak kek nnti..suhu oven 180'c. tp bila agak2 dh masak, cek dulu..cucuk aje ngan lidi, kalu x lekat, masak la tu. serbuk cengkih n pala tu kat supermarket ade jual. kat kedai jual brg2 bakeri pon ade...jual dlm bekas silinder plastik kecik2 tu..


23-08-2007, MamaInaz komen :

TQ Kak Jun ku sayanggg... muahhh...hehehe


23-08-2007, cindaibiru komen :

Jun, sy pernah buat kek buah dulu tapi buah dia tak jadi cam jun buat. dia mendak kat bawah je. klu ade yg naik pon 2-3 biji je. org kt suh gaul mix fruit ngan tepung, dah buat pon dia sama gak. ade ape2 petua nak elakkan buah tu mendak ke bwh tak jun??


23-08-2007, junjs11 komen :

hmm..pernah dgr org soh wat gitu..so far jun buat, ok j. resepi ni n satu lagi yg x d telur punyer..jun ade post dulu kat sini..dua2 ok. cindaibiru try la mana2 resepi ni..insyaallah jadi..


04-02-2008, mama_yatie komen :

saya dah cuba resepi ni.memang sedap dan senang.suami pun suka..nanti nak buat lagi yang ari tu tak puas makan..


24-05-2008, shaena komen :

nak tanye, kalau serbuk buah pala, serbuk kayu manis & serbuk cengkih digantikan dgn mixed spice je blh x?


06-11-2008, asmayah komen :

Selalunya tepung disalurkan dgn mix fruit . Ini method nya lain , soalan saya buan tak mendak kat bawah ke, saya inginkan yang bertaburan di seluruh permukan kek.


21-02-2011, GSE komen :

sy buat kek buah nie selalu jadi perui mcm kering gitu.... dah mcm2 cara sy buat tapi still keras, perui kadang2 tu mcm


27-02-2011, nuor qistina komen :

kenapa ya setiap kali sy buat kek buah x pernah jadi ye. mesti buah nya jatuh bawah. x pandai lah sy.....


01-06-2011, mamanina komen :

penah buat jugak kek buah menjadi dan buah x jatuh tp adunan keras sikit dan kering je bila masak ...xtau nape..


26-07-2011, zack rina komen :

kak, kalo nk bakar 1 jam, suhunye brape pulak??...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu