Google+

oleh: cikpuanmieza Biskut Dahlia

Biskut_dahlia

resipi ni dari ibu saya.. koleksi masakan ibu yg bertulisan jawi lagi.. mmg tiap kali raya mesti ada.


Created on : 21-08-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi cikpuanmieza




Bahan-bahan ( 100 biji )

  • 8 oz tepung gandum
  • 3 oz tepung kastard
  • 1 1/2 oz tepung ubi
  • 6 oz gula halus
  • 7 oz marjerin / mentega
  • 1 biji kuning telur
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • Ceri merah dan hijau utk hiasan

Cara-cara

  1. Pukul gula dan marjerin hingga kembang.
  2. Masukkan telur sedikit demi sedikit. masukkan esen vanilla. Putar lagi seketika.
  3. Ayakkan tepung gandum, tepung ubi dan kastard.
  4. Masukkan adunan tepung ke dlam adunan mentega sedikit demi sedikit.. utk langkah ni, saya gaul menggunakan spatula je..
  5. Terap menggunakan acuan semperit. Jika adunan agak lembik tambah lah sedikit gandum.. hias dgn ceri









Laporan Masakan Bergambar (16)

Img_2313
27-09-2007
Best!!baru abis bako, tp tukar tpg ubi with tpg jagung kasik gebu, x suka manis2 so sy kurangkan gula.. mekaseh!!
Laporan oleh: melankollia

mmg manis sikit biskut ni bg sesapa yg tak suka manis.. apa pun mekacih krn cuba

Biskut_dahlia
01-10-2007
x cantik sangat......bentuk pun x tentu arah......yg buat dlm papercup tu kira ok le....tp sedap, syahmi sukerrrr.....tq
Laporan oleh: syahmi

syahmi, kalo betul2 ikut resipi asal mmg lembik sikit dohnya.. biasanya saya tambahkan tepung gandum sikit2 tiap kali nak disemperitkan tu.. hehhee.. saya dah siap buat 3 balang utk raya ni..

Dsc02011
09-10-2007
rupa xkiut tp rasa sedap cuma manis sikit.... sy guna butter tu yg dia kembang sikit... tq
Laporan oleh: nieta399
Dsc00394
31-10-2007
dah try baru nie..sedap.. tp manis ah skit. biskut nie paling laris dan habis dlm masa 3 hari jer.. mekasih sudi berkongsi resepi yang BEST nie..
Laporan oleh: edayu
Img_0301
26-07-2008
dah 3 kali buat.. dh ada tempahan.. thanks 4 da resepi..!
Laporan oleh: loveblacksomuch_8
Biskut_oren
16-12-2008
dah ada tempahan pun untuk krismas nanti, terima kasih berkongsi resepi....
Laporan oleh: udarose
Semperit_raya_09__1_
10-10-2009
salam, selamat hari raya dan terima kasih atas resepi yg simple nie. Raya tahun nie 2009 saya cuba buat dan tak mengecewakan...
Laporan oleh: cik kieah
270820102175
28-08-2010
ni la...hasil percubaan..pertama, terus wat adunan ke2 selepas adunan pertama menjadi dan sedap..
Laporan oleh: deana911
P8310004
31-08-2010
biskut dahlia ku.. ikut sukatan grm.. kami tak makan ceri, so letak chocolate chips ngan star.. hehhee
Laporan oleh: tuberose78
09082011071
09-08-2011
resipi ni mmg favorite tiap kali raya.. thn lepas da try wat tp bunga tk berapa jadi..tahun ni bru jupe acuan dahlia..bru ler leh tempek gmbr kat sni.. thks empunya resipi..
Laporan oleh: gilermasak
Img_1073
10-08-2011
buat semalam... memang sedap dan gebu wlaupun tak berapa cantik...
Laporan oleh: Zai95
Img_39491
19-08-2011
wahhhh sgt best.... sgt sedap.... org tukar tepung ubi kepada jagung nak bagi gebu... sgt sedap
Laporan oleh: etoi
Dahlia
22-08-2011
biskut thn ni..buat 2 adunan..tq share rsp..sedap & saya guna buttercup
Laporan oleh: naa_q
Img_0479
24-08-2011
sama dengan resepi Ibu saya juga...
Laporan oleh: sixsixtwo
Img_5963
17-08-2012
biskut dahlia versi baru..hehe..maaf tuan punya resepi,saya x pandai nak guna acuan tu...
Laporan oleh: awin afrina
Dahlia
09-08-2013
xpandai nak menekan guna acuan tu...hehe..terap je la...ermmm,biskut ni memang sedappp
Laporan oleh: awin afrina

Komen (88)

21-08-2007, rabiatun komen :

alaaa...alaaa...comelnye biskut dahlia ni samekan ngn semperit.rase cam nak raye la pulak..


21-08-2007, rabiatun komen :

rasenye pun leh thn sedapnye..


21-08-2007, cindaibiru komen :

a ah la dah rasa2 angin raya ni... heheh. comey sungguh...


21-08-2007, syaya komen :

cikpuanmieza, cantiknye biskut dahlia u.... syaya dah mula rasa bahang nak puasa nie!!!!


21-08-2007, cikpuanmieza komen :

cuba le.. mmg rangup dan sedap.. jgn lupa buat utk raya nanti ye.. yeee yeee nak raya


21-08-2007, tulip77 komen :

tq mieza, mmg tgh ngumpul resepi raya pun nih...takut lewat kang x sempat pulak :)


21-08-2007, s_shamen komen :

nampak cantik bunga dahlia niii..elok je bentuknyer tuhhh


21-08-2007, peekaboo komen :

maaf lah ya, nak tanya 8 oz tu sukatannya banyak macam mana??


22-08-2007, cikpuanmieza komen :

tulip: org dah sibuk order biskut raya dah skrg ni.. cik tulip wat bisnes ke? shamen: adunan tu jgn terlalu lembik.. kang bila masak kelopaknya tu jadi kemek.. peekaboo: 8 oz tu lbh kurang 226gm rasanya.. saya pakai analog scale je.. tak tau le digital scale tu ada ke tak utk sukatan oz..


22-08-2007, peekaboo komen :

Tq...cikpuanmieza...tapi kalau dapat tahu risepi nii...pakai gm dari oz..lagilah gumbira rasanya..ada sesiapa lagi yang dpt tolong??????


22-08-2007, sritalan komen :

salam perkenalan kepada semua,,,


22-08-2007, joayee komen :

hi sri..welcome ..jom la kita share resipe


22-08-2007, joayee komen :

cikpuan..cun sungguh biskut tu...memang tak lama lagi sure meriah kuih muih raya kat sini


22-08-2007, joayee komen :

hi pekaboo...kat link ni u bole convert oz to gm.. http://www.curezone.com/conversions.asp


22-08-2007, peekaboo komen :

peeka dah buka web tu...dah dapat dah..tq so much...joayee dapatlah buat nanti..taklah kempunan...yeelah hari raya nanti tak balik msia...sedihnya...huuuwwaaaa....


22-08-2007, EMM BEST komen :

hai...pekabo...sya suka ngan biskut ni...tapi bila buat x prnh jadi..kelopak dia kembang(turun).bila tmbh tepung keras lak susah nk tkn.ada x petua@cara nk wat dia.coz kuih ni my fauvorite gak la....


22-08-2007, rossitamz komen :

Comelnya!!! Ini memang kesukaan saya time raya, tapi bukan buat sendiri. Emak yang buat. Tiap kali raya mesti tak pernah missed kuih ni. Kami panggil kuih semperit. Sedapnya!!!


22-08-2007, rossitamz komen :

Kalau emak saya buat, dia guna sukatan macam ni : 1 paket tepung jagung, 1 paket tepung kastad, 1 cawan marjerin, 3 1/4 cawan gula halus, 5 biji telur, esen vanilla & ceri secukupnya. Memang elok lembut aje. Ah...terasa-rasa kat dlm mulut ni tengah mengunyah semperit pulak!!!


22-08-2007, zla komen :

tgk kuih terkenang zaman kecik2 dulu,syahdunyaaaa......mak zla suka buat kuih ni ,dah jd mcm wajib tiap kali raya.skrg mak dah xde masa nak wat kuih ni lg sbb sbuk menjahit.xkan ku lupaa smpi bila2 bila tgk kuih tradisi raya kita ni.


22-08-2007, perdana komen :

Bentuk bunga lg cantik bg saya cos bila guna acuan samprit dia mudah patah bila nak masuk dlm balang jd terus ke balang mulut la.


22-08-2007, tulip77 komen :

mieza i x buat bisnes & xda kat m'sia...tu yg tak tau cter org lain dah sbuk ngoder kuih raya...heheheh... mesti meriah kan :)


22-08-2007, dilla1516 komen :

kuih peberet.. tp xtau resepi.. ni baru tau.. seronoknyer.. thni raya leh buat sdri.. acuan bunga tu mcmn? dila ada acuan semprit jer.. ok jer kan..


22-08-2007, jannatulfirdaus komen :

waa kuih semperit...bestnyer...dapat makan kuih raya bestnyer....terliur dah ni...tak sabar nak balik Malaysia nih...sedihnyer raya kat rantau org tahun nih...


23-08-2007, dhamia komen :

1oz = 28.3gm , 3oz = 85.05gm , 6oz = 170.10gm , 7oz = 198.4 gm , 8 oz - 226.8gm


24-08-2007, cikpuanmieza komen :

ramai rupanya yg suka cookies ni.. mmg biskut wajib family kami time raya.. rupanya ramai perantau kt sini.. mieza dulu pun jadi perantau gak sethn kt negara org.. EMM BEST : saya takde le pakai petua.. cuma kalo adunan tu agak lembik jgn tmbah tepung utk semua adunan.. tmbah sikit2 pada adunan yg nk dipicit tu.. dilla : acuan yg saya pakai ni kecik je.. setiap adunan yg diisi tu dpt 5 bijik je.. kt kedai mmg senang dpt.. dhamia: tq ye kasi info pasal oz to gm tu..


27-08-2007, hanitah komen :

raya nanti nak try la, cute sgt biskut ni memang nampak menyelerakan.


27-08-2007, gembo komen :

kalau kite pukul telur ngan mentega sampai kembang, nanti biskut tu tak kembang ke bila masak nanti


28-08-2007, cikpuanmieza komen :

hanitah : cuba jgn tak cuba.. gembo : masa pukul gula+mentega+telur tu tak de le lama mcm nak wat kek.. agak2 nampak adunan mentega dah mcm putih sikit.. kadang2 tu saya just pukul dgn tangan pakai sudip kayu tu..


07-09-2007, aleez_29 komen :

dah cuba... sedap... rapuh tapi manis sangat :D


14-09-2007, LIEZZA komen :

saya pernah cuba buat biskut ni.. tapi tak jadi. bila dah masak leper...kenapa jadik mcm tu yea..


17-09-2007, shaza84 komen :

hai,nak tnyalah marjerin/mentega tu sama tak dengan butter?Spatula tu apa ye?


30-09-2007, syahmi komen :

syahmi dah buat kueh ini....mak ai manjanye dia..sensitip lak tu.....sebelum hilang sabar, syahmi terap aje dlm paper cup........syahmi suke kuih ni tp bila buat x serupa cam orang punyer....kemas aje...tp wbgm pun sedap.......:) nnt syahmi wat laporan.


31-10-2007, maharani66 komen :

Saya dah buat biskut ni memang sedap tapi kalau nak sedap lagi buhlah hazel nut kisar dalam 1/2 cwn memang sedap giler


08-12-2007, mawarbiruygsatu komen :

time kasih byk byk sgt...hopefully kali ni bleh wat biskut for raya haji..


15-08-2008, nina22 komen :

nak cuba la...


19-08-2008, violet08 komen :

guna oz ni tak brapa terer..ada sesapa yg dah cuba tukar resepi ni ke sukatan cawan...


19-08-2008, nora ahmad komen :

Saya telah buat biskut dahlia ini wow! sungguh sedap dan wangi saya juga guna tpg jagung instead of tpg ubi mls nak kkedai apa yg ada aje la surprise suami dan anak2 bkn main puji lgi hepi nya tq puan mieza tak kecewa la


19-08-2008, nora ahmad komen :

puan mieza ada resepi buat suji yg rapuh tak


20-08-2008, nora ahmad komen :

utk pn violet08 saya telah menukar oz kpd gm & telah mencubanya hasilnya amat memuaskkan 8oz = 220 gm tpg 3oz = 75 gm tpg kastard 11/2oz = 26 gm tpg ubi 6oz = 150 gm gula halus 7oz = 195 gm butter/majerin GOOD LUCK !!!


20-08-2008, rizalia komen :

cikpuanmieza... terima kasih resipi ni yg marvelous ni... last year buat... raya tahun ni kawan minta tlg buatkan lagi :-) thanks berkongsi resipi


09-09-2008, ajib712 komen :

cik violet.. 8 oz tepung gandum = lbh krg 2 cawan (1.88 cups) 3 oz tepung custard = lbh krg 3/4 cawan (0.71cup) 1 1/2 oz tepung ubi = 1 1/2 sudu makan 6 oz gula halus = 3/4 cawan 7 oz butter = lbh krg 200g kalau salah sesapa tolong btolkan yea. suke guna cawan yea cik violet?hehe.


15-09-2008, fairuz_zan komen :

hi mieza, saya baru buat resepi ni. memang elok2 je sukatannya, cuma saya kurangkan gula kepada 3oz saja, family semua tak suka manis2. Kepada sesiapa yg tak tahu mcmana nak dapatkan sukatan paun & auns, gi kedai jual barang2 kuih, cari penimbang yg ada unit gram dan paun/auns. Dulu2 memang tak guna sistem metrik, depa guna kati/tahil dan paun/auns sahaja. Harap dapat membantu sape2 yg tak tahu.


16-09-2008, amin1822 komen :

sedap sgt ker....nk kena try buat ni....tp dgr komen cam manis sgt je....klu kurang skit tuh...agak2 brp onz...?tq.


17-09-2008, nna80 komen :

cikpuanmieza, kt suka mkn biskut ni tp setiap kali buat mesti x perfect. frust la.. kdg2 bentuk bunga x cantik, keras sket n manis. sedgkan kt ikut smua steps n sukatan bhn2. nape ek?


20-09-2008, radio4planet komen :

nape sy buat sblum bakar cantik tp bila da bakar bunga dia jd leper...terlebih gula ker? jd berat kot iskk


26-09-2008, jaykay komen :

cikpuanmieza, resepi ni sama (exactly) dgn arwah mak akak punya, tulisan jawi juga & kertasnya dah tukar warna kuning. tahun bilalah agaknya mak akak salin resepi ni. It's a must biscuit juga bila tiba hari raya. akak krgkan gula kpd 4oz.


11-11-2008, fairuz_zan komen :

dari pengalaman saya, ada beberapa sebab kenapa buat cookies/kek tak menjadi: 1) Guna telur gred A - selalunya kite buat kek/cookies guna telur gred B (kecil sikit). Kalau tersilap beli telur gred A adunan jadi cair sebab telur besar byk air. 2) Guna butter selain dari buttercup - ada mcm2 butter kat pasaran. Setiap butter ada sifat tersendiri. Kebiasaannya semua resepi menggunakan buttercup. Kalau guna planta@daisy@butter yg tak ada brand (selalunya dijual di kedai borong) mmg ada perbezaan yg akan terjadi, kadang2 pada doh dan kadang2 selepas masak.


02-04-2009, pasha komen :

hai kengkawan,, 8oz 2 samer dgn227g, 3oz-85g, 1 1/2oz-43g,6oz-170, 7 oz samer dgn 198g.. selamat mencuba.. i da wat,doh dier memang lembut.. gud luck.


05-05-2009, sayang_selaseh komen :

nama kueh sama ngan nama anak yg bongsu. ari2 mintak mak nya buat biskut dahlia. aru skarang dpt resepi. thank you very much for this simple resepi.


19-08-2009, lady_d komen :

nak tahu rahsia bagi biskut ni sedap n tak mudah patah? kena campur tepung beras (jgn terlebih sukatan tepung gandum). satu lagi tip, tambah esen ros. pergh, masa bakar bau dia.hmm.. makan masa panas2. and kalu tak nk kelopak bnga kmbg smpi x da bentuk, masa pukul mrjrin tuh bia bagi kembg betul2.tp dlm 15 minit je. jgn lama2 sgt.


19-08-2009, lady_d komen :

nak tahu rahsia bagi biskut ni sedap n tak mudah patah? kena campur tepung beras (jgn terlebih sukatan tepung gandum). satu lagi tip, tambah esen ros. pergh, masa bakar bau dia.hmm.. makan masa panas2. and kalu tak nk kelopak bnga kmbg smpi x da bentuk, masa pukul mrjrin tuh bia bagi kembg betul2.tp dlm 15 minit je. jgn lama2 sgt.


20-08-2009, kecikcomel komen :

kena bakar dlm oven ke x..?brape suhu dgunakan tuk membakarnya...n brape lama...api atas ke bawah..kita baru nak blajar...jgn marah sbb byk tanya.sapa tau tolanglah jawab


24-08-2009, rama komen :

wah sedapnya


10-09-2009, ferraro komen :

aah la bpe suhu nak bakar ni. lady-d-tambah tpg beras tu brapa byk?


11-09-2009, ferraro komen :

bpe suhu utk buat kuih ni.dah buat smlm mmg sdp rasanya tp memula hangus bawah skit sb xtau suhu sesuai....buat 170 -20mnt.kalu wat 150-20mnt ok x?tanx bg resepi ni..bau harumm wehh..sdp lak tu.


10-10-2009, cik kieah komen :

salam, ok jugak bisku ni...saya dah cuba untuk raya tahun nie 2009. Gambar di sertakan ....terima kasih atas resepi ini...


10-08-2010, nores77 komen :

saya nak tanya adunan biskut ni boleh buat kuih semperit tak? saya memang suka sangat kuih dahlia dan semperit ni..


10-08-2010, nores77 komen :

1 oz bersamaan 30gm (so kali kan aje stiap oz) sy baru dapat anggaran dari my friend dia buat kuih untuk tempahan.. saya nak cuba pertengahan puasa nanti..


15-08-2010, ixorazz98 komen :

nak try biskut nih,..tak tahu samda sempat ke tak...keje pun banyak kat ofis


28-08-2010, deana911 komen :

alhamdulilah menjadik... anak2 suka.. nanti kite upload gambar yer... tp kite guna terap je...bentuk jadi lain la...rasa sama..hihiihih


28-08-2010, deana911 komen :

alhamdulilah menjadik... anak2 suka.. nanti kite upload gambar yer... tp kite guna terap je...bentuk jadi lain la...rasa sama..hihiihih


28-08-2010, deana911 komen :

alhamdulilah menjadik... anak2 suka.. nanti kite upload gambar yer... tp kite guna terap je...bentuk jadi lain la...rasa sama..hihiihih


06-09-2010, nrma710 komen :

salam...nak tnya,apa beza biskut dahlia dgn semperit ye?


14-11-2010, Gegawy komen :

nak cuba untuk raya adha... tks


10-12-2010, paulineduncan komen :

nampak senang.tapi saya ni kurang kepandaian dlm soal ni.saya nak cuba tapi bila nak bakar saya taktau nak diletakkan dlm suhu berapa oven tu,dan dlm berapa minit nak bakar nyer...tolonglah sertakan skali suhu pembakaran dan tempoh membakar nyer.tima kasih...


08-02-2011, emiey komen :

sy teringin nak buat biskut ni...tp x pandailh guna sukatan OZ...klu guna sukatan cawan or gram mcm mn?plz...sapa yg blh tlg..


20-04-2011, hafieyza89 komen :

berapa suhu & berape lame nak bakar kuih ni..


10-06-2011, nickhazniey komen :

patut ke kna msukkn tepung ubi lam biskut dahlia..?


10-06-2011, nickhazniey komen :

patut ke kna msukkn tepung ubi lam biskut dahlia..?


29-06-2011, norsiati komen :

iyelah deana911, sy pun nak try pakai terap... tgn ada ckit keras la nak pakai acuan semprit... confirm tak sama bentuk...


09-07-2011, anacatriona komen :

sapa ada resepi nk wat biskut dahlia ni yg ada campuran susu tepung?


11-07-2011, baizah komen :

nak tya.. nak bakar suhu braper? baper minit?


20-07-2011, Razzizz komen :

Banyak resipi dahlia ada dalam koleksi,tapi hampa.Bila dibakar,bunganya leper.Tapi semalam i cuba yang ini,wau bunganya tetap ada selepas dibakar&rasanya sedap!


20-07-2011, Razzizz komen :

I,bakar 150 panas-20 to 25 minit. i tekan tebal & oven i baru jadi dia lama nak masak biskut.


25-07-2011, Hachimata komen :

mmm tanye sikit.... oz tu ape?


26-07-2011, Razzizz komen :

1 oz sama 28 grm Kebanyakan timbang ada timbang oz&grm sekali jadi senang.


10-08-2011, gilermasak komen :

sya da lama try resipi ni.. tp kecewa bila acuan dahlia tak berapa jadi.. alhamdulilah thn ni jupe gak acuan dahlia yg menampak hasil yang cantik.. klu nk cari acuan dahila/semperit.. tgk no code acuan tu.. saya beli yang no 105. lubang bunga lebih besar.. senang utk tekan... harap dpt membantu..


10-08-2011, abdulwahub komen :

tak bakar ke,,,,,,,,,,


15-08-2011, farah_fitri komen :

sy nk tanye, sukatan oz tu law gram cm mane yek ? bole explain x ? tq


21-08-2011, mims7599 komen :

Hmmm....dah try. Anyway tqvm. Tp yg musykil nya, bla piping nmpak cntik je klopaknya. Bila bakar klopak nya tak sesegar masa piping...layu....so, nmpak bskut tu kurang ceria


13-09-2011, hamuthiya komen :

tolong bagi tip untuk bunga biskut dahlia nampak cantik plzzzzzzzzzzzzzz i tengok org melayu buat biskut ni bunga dia nampak elok tak leper but i try resipi ni sedap cuma bunga dia x secantik gambar nie


13-09-2011, hamuthiya komen :

sorry ye tiba-tiba mai masuk macam tu je x bg salampun.hi to everyone, i am also a cookie lover either eating or baking cookies so this is my fav site,i visit tis site so long but juz oni bcame member i hope u all accept me as tis my resipi fly member.10q


29-09-2011, ienaKD komen :

slm smue...sdp sgt2 biskut nie raye ari tue wat 3 balang smue licin..tq cikpuanmieza


11-11-2011, maizza komen :

ermm, sdap biskut neh..dh try skaly, mcm nk bt byk kli lg..sdap sgt, thnx :)


13-02-2012, Razzizz komen :

Siapa yang bunganya leper lepas dibakar; Selepas tekan dengan acuan saya biar biskut tu rehat sebentar 15min gitu sebelum masuk oven. Biar dia mengeras. Gula halus-saya pakai gula powder.


21-06-2014, sitiraihana88 komen :

As salam.. Saya minta resepi nie dan tips yg lain ye... Terima kasih sudi berkongsi disini....


22-07-2014, zieara komen :

Rasa nak cuba .baru2 ni kwn ada bg resepi tp guna tpg jgung. Ok jg tp bentuk x cantik. Rasa2 lain kali kene terap aje. Tq atas kongsian resepi


22-07-2014, zieara komen :

Rasa nak cuba .baru2 ni kwn ada bg resepi tp guna tpg jgung. Ok jg tp bentuk x cantik. Rasa2 lain kali kene terap aje. Tq atas kongsian resepi


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu