Google+

oleh: manja7272 Udang Masak Tempoyak

Udang_tmpoyak

Resepi dr my beloved boyfriend...mudah & sedap...


Created on : 21-08-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi manja7272




Bahan-bahan ( 2 orang )

  • 10 -15 ekor udang sedehana besar
  • 2 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 5 biji cili padi (kalau nk pedas boleh tambah ikut kesukaan)
  • 1 sudu makan tempoyak
  • 1 helai daun kunyit
  • sedikit serbuk kunyit
  • garam & gula

Cara-cara

  1. Tumbuk bawang putih + bawang merah + cili padi
  2. Masukkan bahan tumbuk dan serbuk kunyit ke dalam air. Biarkn mendidih.
  3. Kemudian, masukkan tempoyak, garam dan gula. Sesuaikn rasa dan biarkn mendidih seketika lagi
  4. Akhir sekali, masukkan daun kunyit dan udang dan biarkn mendidih seketika dan boleh la tutup api...
  5. Sedia untuk dihidangkan.....
  6. Note: kalau nk kuah banyak, boleh la tmbh air lagi... ikut kesukaan masing2...

Laporan Masakan Bergambar (4)

P8250018
24-08-2007
My lunchbox kt ofis today. Sy tambah ayam. Slurrppp..mcm msk lemak cili padi but with xtra kick!
Laporan oleh: ilovefood

tahniah.....sronok tgk bila ade yg mencuba...

03052008297
05-05-2008
Nilah hasil masakan saya..byk sgt kuah..hehe.tp habis juga..thx for the recipe! :D
Laporan oleh: EmmaFS
Dsc01215
06-09-2008
x tahan. hari tu balik rumah buat jugak. hehe sedap smpi menjilat jari. lagi panaskan, lagi sedap!
Laporan oleh: cassia2flora
Udang_masak_tempoyak_myr
28-10-2013
Mudah dan sedap! Kepada penggemar tempoyak, kena cuba resipi ni.. Manja7272, terima kasih kerana berkongsi resipi ini ya..
Laporan oleh: LynnSham


Komen (17)

21-08-2007, schwenke komen :

hmm,sedap nampak ni..tp syg kt jerman susah nak dptkn tompoyak


21-08-2007, manja7272 komen :

kalau nk bg cantil kaler dia..guna cili padi yg kaler merah tu


21-08-2007, schwenke komen :

wah manja dpt resepi dr bf lg..


21-08-2007, umai komen :

masakan ni memang sedap. sy biasa taruk ikan bilis. pastu taruk daun kunyit banyak- banyak. tak makan lauk lain pun tak pe. best sangat.


21-08-2007, manja7272 komen :

alaaa....blajar masak masakn kegemaran dia...nnti senang...


21-08-2007, manja7272 komen :

hmm...nk letak ikan bilis sikit pun boleh...tp td manja terlupa...nk cepat pya kes...hehehe...lari balik umah masak masa lunch hour td..


21-08-2007, Hazlina komen :

Tengok gambar pun perut dah berbunyi... kerriioooottt......


21-08-2007, schwenke komen :

manja, kalo x taruk tempoyak blh ke? teliur nyum2


21-08-2007, manja7272 komen :

kalau tak taruk tempoyak dh jd lain plk..hehehehe....


21-08-2007, manja7272 komen :

tp ade skali tu manja tak jumpa tempoyak...so, manja letak isi durian tp kene taruk asam keping sikit.


21-08-2007, schwenke komen :

syg susah nk dptkn tempoyak or durian kt sini


22-08-2007, jannatulfirdaus komen :

schwenke, tak jadi la kalau tak letak tempoyak...saya pun terliur jugak...kat japan pun tak jumpa durian...senang2 mintak org Malaysia poskan la...


04-09-2007, mushroom_dush komen :

hmm, btul la nmpak sedap giler nih, tapi saya ni ader darah tinggi, x bley la nk pulun bnyak2.. perghh sedap la tempoyak ni.. ader saper2 tau tak nk masak tempoyak yg ader 7 jenis daun tu, antaranya daun kunyit, daun kaduk, pucuk labu (eh! ader ke?) n tah daun ape lg, dgr citer org negeri 9 asal masakan nih.. uihh sedapnyer tapi tak tau masak cene.. huhuuh.. ciann..


15-04-2008, me51n komen :

mak saya biasa masak letak ikan bilis ngan petai...makan ngan nasik panas...genti berpeluh kulit kepala..


02-08-2008, cassia2flora komen :

Salam...sy baru kat cni...tp biler tgk udang msk tempoyak ni terliur plak..sy suka letak santan sekali and daun kaduk..rasa dia lagi sedap(bergntg pd individu)..tp sy rasa bersalah nak buat kat rumah sbb last time sy buat, blood pressure ayah naik..huhu~


10-04-2010, kutut komen :

yum,yum sedap nye tempoyak letak udang ni sy selalu gak buat.kalau buat kat rumah mak mertua gerenti licin sbb dia orng jarang makan tempoyak.....


17-07-2012, sitisabarina.makhtar komen :

x letak santan ke.....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd