Google+

oleh: cikpuanmieza Apam Indon

1

resipi ni dpt dari sifoo mamafami.. mmg lembut dan sedap.. tak caya cuba le.. satu adunan tu saya dpt sebiji kek saiz 8inci & 20biji cupcake. Org kelantan panggil kuih ambon


Created on : 21-08-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi cikpuanmieza




Bahan-bahan ( sebiji kek saiz 8inci & 20biji cupcake )

  • 5 iji telur
  • 1 sudu kecil ovalette
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 300 gm tepung gandum
  • 300 gm gula halus
  • 250 ml susu segar @ santan (saya pakai susu segar je)
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • sedikit garam
  • pewarna

Cara-cara

  1. Sediakan kukusan.Untuk mengelakkan air menitik ke atas kek, balut penutup dgn sehelai kain.
  2. Ayakkan tepung bersama baking powder.
  3. Campurkan garam ke dalam susu.
  4. Putar telur dan ovalette pd kelajuan tinggi hingga kembang.
  5. Masukkan gula sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan esen vanilla.
  6. Kurangkan kelajuan mixer. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit berselang seli dgn susu.
  7. Bahagikan adunan kpd 3 bahagian. Masukkan perwarna yg disukai.
  8. Sapukan loyang dg sedikit marjerin.kemudian taburkan sedikit tpg. (cara ni saya guna utk elak adunan dari melekat bila masak nanti)
  9. Masukkan adunan adunan pertama ke dlm acuan. Kukus selama lebih kurang 10 minit atau smpai bhgn atas tu tak melekat.
  10. Ulangi langkah (9) dgn adunan kedua.
  11. Masukkan adunan terakhir dan kukus lagi selama 30-40 minit.
  12. 2
    taraaaaa... inilah hasilnya
  13. 3
    yang ni saja saya kukus dlm cawan kertas.. utk anak kecik.. SELAMAT MENCUBA YE








Laporan Masakan Bergambar (22)

Kuih_ambon
23-08-2007
Ni yang saya buat semalam, terperasan gula tak dimasdukkan. Saya masukkan gula semasa masukkan tepung. Lepas keluar dari kukus...turun pulak. Tapi sedap jugak...
Laporan oleh: rossitamz

wah.. cantiknya.. budak2 suka tu tgk color yg meriah.. terima kasih cuba

Dscn2139
04-09-2007
Sedap ,Menarik dan senang untuk membuatnya
Laporan oleh: faziah

tu diaaaa.. gebu elok je apam faziah buat.. nt blh le buat lagi

Dsc00281
11-12-2007
yee yee dah menjadi ambon kita... hubby kita suka... lembut lagi..dah lama kita cari resepi ni tau... nanti balik klatey bolehlah eksyen dengan mama kita.... tq cikpuanmieza bagi resepi ni..umuah
Laporan oleh: wanQ
Apam-black2
21-02-2008
saya dah buat apam nie...memang sedapp sangat.
Laporan oleh: nsutra
Apam_indon
12-03-2008
my dotter yg memilih tp dia suka sgt apam nih... & sy pun suka sbb sedap... rasa lemak, pastu gebu & lembut sesangat :D
Laporan oleh: tulip77
Kuih002
27-03-2008
klu nak tau..sy mmg suke sgt2 msk especially wat kuih..tp xpenahnye nak jadik..ari ni nak bangga sket sbb apam sy menjadi!!mmg xsangka..apam ni senang rupenye..time kasih tuan pnye resepi sbb sudi berkongsi :)
Laporan oleh: farhanis
Apam_indon_2
07-04-2008
buat lagi...sbb sedap sesangat...hehehe
Laporan oleh: tulip77
Apam_indon1
08-04-2008
geram tgk org len wat..i pun terjebak juga..& hasilnyer..taraaaaaaa...naik tinggi gtu & of coz sungguh sedap, msh lembut w/pun dah sejuk
Laporan oleh: arma
Img_1208
26-11-2008
terlupa baking powder daaa.... hihihi tp menten sedap n lembut! tQ...
Laporan oleh: hana6877
Image_010_
15-12-2008
hoyee...da jadi....senang da sedap. Dah bagi jiran2 rasa, semua ckp cantiknyer kuih...
Laporan oleh: dapurnanie
Dsc00299
09-01-2009
Well yang ni pun ok lah..my kids love them. Sedap sangat
Laporan oleh: oneferial
Cimg0935
09-07-2009
smlm try buat..huhuhu...tapi tak naik jadi padat tak gebu. apa yg silap ye. semua cara dah ikut.cuma susu segar tu saya ganti ngan full cream. tulah hasilnya.
Laporan oleh: cikliz
Apam_002
25-03-2010
Dah bnyk kali buat....mmg lembut, gebu n sedap!
Laporan oleh: ztutie
Dscn3205
03-04-2010
sedapppp,anak panggil apam colorfull
Laporan oleh: jann
Img_3312
23-11-2010
Sedap Lembut dan gebussssssss.....Sukeeeee sangat..Thanks sudi kongsi resipi ...
Laporan oleh: Nenie
Sam_0028
27-11-2010
pertama kali saya cuba buat..hasilnya memuaskan..thanks fo the recipe..ianya gebu & lembut..terima kasih kepada tuan punye resipi....inilah hasilnya!
Laporan oleh: mmfiah
P1010855__50____320x200_
06-12-2010
sedap kuih apam ni...warna dia pun cantik..tq berkongsi resepi
Laporan oleh: walfa80
100_6416
16-12-2010
First time buat menjadi. Gebu dan sedap. Harini asben bawak gi surau. abih satu loyang. Cuma nak tanya camner nak buat 2 kaler sebelah menyebelah dalam cup tu?
Laporan oleh: kmj5284
Dsc01691
25-01-2011
tada....! nk enterframe jgk wlaupun rupa x secantik mana....guna ovellete yg dh trbiar lama kot...tp,rasa still sdap..tq 4 d recipe cikgu....
Laporan oleh: kakbesah
Dsc01283
09-09-2011
Perh... Memang sedap gebu mcm kek, bukan setakat suami n keluarga. Rakan kerja pun puji...sedap n cantik... T.kasih u resepi..
Laporan oleh: atiegee78
2011-11-12_00
11-11-2011
walaupon agak senget sikit n kurang menarik jdnya,tp sedap n senang . . tq
Laporan oleh: sambal mangga
Dscn1680_1_
04-03-2012
Alhamdullilah..wat pagi tadi..em ok gak..rasanye cam puteri ayu la...kita malas nak melapis so cuma tuang sekali aje ...thanks..kongsi resepi ni.
Laporan oleh: Resepi2011

Komen (48)

21-08-2007, cindaibiru komen :

ovalette tu ganti ngan ape yer klu xder?? sy tak pasti ade jual ke tak kat sini. tq.


21-08-2007, syahmi komen :

yg dlm paper cup tu lagi cantik...:)


21-08-2007, cikpuanmieza komen :

cindai, mieza tak sure le pulak. maklum le bukan pakar. tapi ovalette tu utk melembutkan kek je rasanya.. kalo tak letak pun takpe kot.. cuba ye.. tu pun 1st time mieza cuba


21-08-2007, tulip77 komen :

i nyer xperience : ovalette mmg kena masukkan sbb klu tak masuk nnt kek/muffin akan rasa liat & x sedap pastu klu masuk dlm muffin cup, akan melekat tak leh nk kuarkan :(


21-08-2007, tulip77 komen :

kt sni pun x jual ovalette, so mieza u nyer resepi terpaksa la i try bila blk m'sia nnt.....huhuhuhu


22-08-2007, cikpuanmieza komen :

tulip: bukan kat m'sia ke? saya masak kek pun tak pernah bubuh ovalette sblm ni.. tu 1st time guna bhn tu.. hehhee.. tu yg tak tau sgt..


22-08-2007, rossitamz komen :

Saya confuse dengan Step 4 & 5. Kedua2 pukul telur. Gula masa bila pulak nak masukkan?


22-08-2007, rossitamz komen :

Tapi kalau tak silap, apam yang ni sama je bahan2nya ngan Apam Comel Inti Kelapa.


22-08-2007, mawar merah komen :

a'kum cikpuan... mawar nak tanya klau susu segar kita ganti dgn susu cair ok x... menarik apam ni.. nak try ni...


22-08-2007, tulip77 komen :

mieza i xda kat m'sia :) rossitamz yg i fail ari tu buat apam comel tu inti kelapa tu lar hahahaha pecah rahsia :P kuih tu melekat kat cup sbb tak letak ovalette & apam jd liat


22-08-2007, tulip77 komen :

mieza i xda kat m'sia :) rossitamz yg i fail ari tu buat apam comel tu inti kelapa tu lar hahahaha pecah rahsia :P kuih tu melekat kat cup sbb tak letak ovalette & apam jd liat


22-08-2007, ngah komen :

ngah nak tanya ni... 300 gm gula halus....perlu guna ke tidak ? mungkin step tertinggal kot...


23-08-2007, rossitamz komen :

Itulah ngah, saya punya apam tu tak cantik jadinya sebab gula tak tau masa bila nak masukkan. so saya terperasan masa nak masukkan tepung. jadi saya pun masukkan masa masa tepung tu. hasilnya....macam lapuran bergambar kat atas tu. tu pasal apam tu diterbalikkan....


23-08-2007, umah komen :

Macam mana ye nak balut penutup dengan kain. Tepi aje ke atau semua bahagian. Sori lah gua tak tau ni tapi nak buat kuih ni.


23-08-2007, cikpuanmieza komen :

mintak maaf byk2 semua.. smlm sehari tak dpt online.. intenet poblem kat umah.. rupanya saya tersilap kat langkah 5 tu.. sepatutnya gula bukan telur (saya dah betulkan tu).. ross: mintak maaf ye ross. nt try wat lagi ye gerenti menjadi kali ni. mawar : mieza rasa ok jugak kalo ganti dgn susu cair.. mungkin rasa dia akan lain sikit.. cuba le umah: penutup tu kena balut semua dgn kain.. kalo tuala dapur yg besar sikit lagi mudah sebab leh kita simpulkan kat atas tu supaya kemas sikit


23-09-2007, kak lela komen :

tutup penutup...kak lela pun ada masalah dengan nie mcm balut? balut bahagian bawah yg kat apam tu ke,,, tunjuk cikit gambar..air kukus tu masuk balik dalam kek atau apam tu...mcam mana..?


11-12-2007, wanQ komen :

yee yee dah menjadi ambon kita... hubby kita suka... lembut lagi..dah lama kita cari resepi ni tau... nanti balik klatey bolehlah eksyen dengan mama kita.... tq cikpuanmieza bagi resepi ni..umuah


21-02-2008, shr komen :

nak tanya.. apam ni tahan bape lama ye?.. boleh ke kita kukus balik 2,3 kali?


21-02-2008, nsutra komen :

apam nie tahan 2 hari aje rasanya..pasai telur tu la..cepat berkulat..try la kukus balik..rasanya ok...


04-03-2008, cik meenah komen :

dah cuba dah..jadik..thankssssssssss..


27-03-2008, farhanis komen :

sedap gak apam ni..klu bg nenek sy try mesti die suke..try la..:)


10-04-2008, Inkuehditive komen :

Finally dah dapat 1 resipi yg sedap dan mudah. Dah jadi cume saya pakai kertas cupcake saiz kecil. lapis pertama saya bancuh dengan coklat powder. lapis atas saya bagi dua warna merah dan hijau. lepas tu tabur coklat rice kat atas. Fuyuh power!!!. Thanks cikpuanmieza! Lain kali saya post gambar kerana skarang dah habis tak sempat ambek gambar.


10-04-2008, 780415 komen :

Cikpuanmieza.. boleh x tolong bagi resepi menggunakan cawan, x pandailah nak gunakan timbang, sebab penimbang x de kat rumah. TQ.


10-04-2008, 780415 komen :

Cikpuanmieza.. boleh x tolong bagi resepi menggunakan cawan, x pandailah nak gunakan timbang, sebab penimbang x de kat rumah. TQ.


10-04-2008, 780415 komen :

Cikpuanmieza.. boleh x tolong bagi resepi menggunakan cawan, x pandailah nak gunakan timbang, sebab penimbang x de kat rumah. TQ.


26-06-2008, ctie_ris komen :

as'kum cikpuanmieza,tq tuk resipi ni,sedap,hb suka.buat setgh adunan,guna pemukul telur je dan x isi ovalet(x de).kukus sebiji terus + pati sirapros(putih & merah)esen dah abis kuang2,alamak malu sudah :)


28-10-2008, sakura2503 komen :

cik puanmieza, thanks for the recipe. smlm try wat masa breakfast. masa panas2 tu potong terus ngap. mmg sedap.letak sepiring utk hubbym, habis dia makan. next time boleh wat lagi.


24-12-2008, ummisofiya komen :

dh 2 kali buat x naik jugak...mesti ada yg x kena nii...x per usaha tangga kejayaan hihihih...


26-12-2008, my_oshin komen :

sye bru ajer cuba apam 2 hr lpas. cuma x dpt upload pic. gebu. terlebih tepung ckit. yg bestnya walaupun dah simpan stu mlm tp still lembut. cuma ader skit bau telur. wlaupun dah letak esen vanila. mcm maner yer nak hlgkan bau tuh?


26-12-2008, dayang_jack komen :

slm my_oshin...utk menghilangkan bau hanyir telur dlm masakan; buangkan bendalir putih pekat yg ade pd bahagian telur, pilih telur yg segar(nak tau telur tu segar ke x segar, rendam skjp di dlm bekas yg berisi air, kalau telur tu tenggelam dan terbaring maknanya telur tu msh br n segar) dan kalau boleh telur organik, dan apabila hendak mengadun adunan kek/kuih yg menggunakan esen vanilla, cuba masukkan esen tersebut pd langkah terakhir adunan sebelum dimasukkan ke dlm loyang. Semuga petua ini dpt membantu...to cikpuanmieza, sorry eh sy tlg jawabkan.


09-07-2009, NorPrima komen :

semalam saya dah buat mmg menjadik la...sedap anak2 cakap sedap...cik abang pun suka..hehehe tq...


09-07-2009, NorPrima komen :

semalam saya dah buat mmg menjadik la...sedap anak2 cakap sedap...cik abang pun suka..hehehe tq...


09-07-2009, NorPrima komen :

semalam saya dah buat mmg menjadik la...sedap anak2 cakap sedap...cik abang pun suka..hehehe tq...


21-08-2009, mingen komen :

hai sya org baru kat sni..sya dh bt apm ni,selalu jgklh..mmg sdp smpai de y mtk bt tuk tmphn..thankz 4 de resepi..


25-03-2010, boboy_lady komen :

nampak cantiklah ambon ni....


10-04-2010, wan nor komen :

askm...terima kasih atas resepi yg sedap ni.memang gebus....


21-12-2010, zariah09 komen :

mmg gebu geban apam ni same cm my mum nyer resepi....dh tryyyyy pergh mantap lembut


09-09-2011, Kak Ta63 komen :

amboi!..........cantiknya mesti sedap tapi tak sempat lagi la nak cuba


21-09-2011, kujanviva komen :

Jadidah sedabbbbbb ty resepi best hehe cuma xreti nak buat lawa nak upload gambo xreti pulak


13-10-2011, mama mucux komen :

NAK TNYE LA...nme jw da kwen tp..msak lum pndai lgi...ovalette tu ape?


12-11-2011, ct 40mah komen :

buat separu jerr...takut xjd.. camne nk uplod gamr ekk?


12-11-2011, lady_effa komen :

ovalette tu warna oren mcm gam.. kat pasaraya ada jual.. cari kat bahagian bakeries.. ;)


03-02-2012, DatinLulu komen :

sy dh cuba apam ni, mmg sedap & lmbut.. bleh sja guna santan @ susu, thanks tuan punya resepi :))


10-02-2012, zie2308 komen :

Salam..saya baru try apam ni,agak ketinggalan...heheheh..tp kenapapermukaan apam saya berjerawat mcm permukaan bulan?banyak lubang2 udara?


10-10-2012, Ziea J komen :

sy dah cuba buat bun, tapi bun nya keras sangat. kenapa ya, apa yg terlebih/terkurang ?


10-10-2012, Ziea J komen :

semalam I try buat kek, tapi bila kek dah masak permukaan nya kering & keras, kenapa ya ?


20-11-2012, savina komen :

apam ni mmg best.saya dh buat ptg tadi.dh ambik gambar tapi x pandai nk upload.pape pun tima kasih ye cikpuanmieza.bnyk yg saya dpt blaja dari myresipi ni.


13-02-2013, shidazaid komen :

saya dah buat.. alhamdulilah jadi... pastu atasnyer saya letak krim.. hahaha jadi kan kek bday adik ahahh.. terima kasih berkongsi ilmu


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu