Google+

oleh: Mat Gebu Ais Krim Kacang Merah

Step_by_step_335

Tengah panas? Tengah geram?....Releks laaa!!..Jom kita makan ais krim kacang merah....


Created on : 21-08-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Mat Gebu




Bahan-bahan ( 7 - 8 orang )

  • 270 g coffemate (creamer tepung)
  • 500 ml susu segar
  • 100 g gula halus (gula kastor)
  • 1 tin kacang merah dalam tin

Cara-cara

  1. Bancuh coffemate, gula halus dan susu segar. Kacau dgn wisk hingga semua larut dan sebati. Simpan dalam peti sejuk (bahagian beku) 4 - 5 jam (sehingga 3/4 beku).
  2. Toskan kacang merah, lecek hingga hancur dan ketepikan. Keluarkan adunan ais krim dan masukkan ke dalam mixing bowl. Putar dgn kelajuan tinggi 10 minit hingga pekat dan gebu.
  3. Perlahankan speed. Masukkan kacang merah lecek dan putar 1 - 2 minit hingga sebati. Alihkan ke dalam bekas plastik (seperti tupperware) dan dingin beku sekurang2nya 8 jam atau semalaman.

Laporan Masakan Bergambar (20)

Kacang_merah___jagung
16-05-2008
cik mat, sy dh buat resepi ni..sedap & senang sgt! sy xde mixer, jdi guna blend je..buat jugak aiskrim jagung guna resepi yg sama, cuma tambah jagung creamer (dlm tin)+kordial jagung (brand double lion)..tq ek, pasni buleh buat lagik n mkn puas2..hehe
Laporan oleh: afid
Picture_26_
12-06-2008
heheh...ni aiskrim sy wat..tp tukar perisa jagung cz adik2 xsuke mkn aiskrim kacang merah la...so sy tukar je kacang merah tu dgn jagung dlm tin..sedap=)
Laporan oleh: nurul0705
Ais_krim_kacang_merah
12-06-2008
wahhhh memang sedapppp !! pebret hb n anak dara.. tq che mat..
Laporan oleh: nor_67
Picture_106
20-06-2008
sedapnye Mat Gebu...mcm eskrim kat kedai.tp xleh wat sllu la sbb anak2 asyik ulang peti ais je, hehehe.
Laporan oleh: sofieza
Aiskrim_durian_mat_gebu
22-07-2008
aiskrim durian!!! ganti kacang merah dgn durian.. sedap!!!!!!!
Laporan oleh: nor_67
29072008025
29-07-2008
ermmm..sedapnye che mat....nyaman je bile masuk tekak terus ke perut... ehehe.. psst, kalo cenggini nye best mmg x cukup utk 7-8 org che mat oii....sya sorang jer asik tutup bkak peti ais jer dr td, makan sorg tinggal suku je... hubby makan sesudu je coz die selsema.. ehehe, sian....
Laporan oleh: nOOrsha
Aiskrim_kacang_merah
25-10-2008
sedap.. TQ
Laporan oleh: 14sept
Imej037
02-01-2009
Dah banyak kali buat tak sempat ambik pic, nipun dah nak habis baru teringat nak snap.Maksu blend sekaligus semua bahan2nya.Sedapp..
Laporan oleh: maksu om
Ice_cream
10-02-2009
Bleh buat bisness aiskrim dah..
Laporan oleh: brendac
Aiskim
05-03-2009
jd stoberi aiskrim! hihihihi.... tQ mat!
Laporan oleh: hana6877
Myresipieksrem
12-03-2009
Buat perisa strawberi..makan dgn pisang a.k.a banana split, TQ cik mat..
Laporan oleh: lelayong
Dscf8055
21-06-2009
ais krim yang memang sedap dan sekarang tak payah beli kat luar.. buat sendri lagi best..terima kasih mat gebu... kids dan hubby suka sangat..
Laporan oleh: marzamworld
Eskrim_buah_naga_2
28-06-2009
ais krim dragon fruit, yummy!!!
Laporan oleh: nor_67
Img_2357
29-08-2009
TQ Mat Gebu..recipe ni mmg sempoi...marbeles!!!
Laporan oleh: kak_esah
Dsc06769
02-09-2009
Erm mmg best aiskrim ni. sy tukar skit, jd eskrim jagung. tq mat :)
Laporan oleh: hairan189
P9230280
11-10-2009
selalu buat aiskrim che mat ni, tapi baru nak report, kali ni buat perasa jagung pulak...memang gebu aiskrim, tak rugi cuba.......thanx
Laporan oleh: zana0508
Dsc00832
24-02-2010
alamak.. dah nak abis baru teringat nak amik gamba..
Laporan oleh: yuha_yus
Dscn3200
29-04-2010
x pki kacang merah.sy guna susu strawberry.tp sy rasa manis.lain kali kena kurangkan gula.
Laporan oleh: jann
Photo_0216
03-05-2011
cik mat time kasih mmg best sgt rs cam baskin robbins la plok haha..ni saya buat letak strawberi ari tu p cameron byk sgt petik strawberi sampai tak abih nk mkn so bt le aiskrim cik mat nie..tq best2
Laporan oleh: syel
Dscn1387
02-01-2012
Salam cik Mat kite dah cuba wat malam tahun baru..ari nie baru sempat makan n tangkap gambo..anak kate..pah ni tak yah beli kat kedai kite wat je...thanks kite tak ada stok kacang merah kite gune cremer jagung je..n kite blan coz anak2 tak suka tergigit jagung...
Laporan oleh: Resepi2011


Komen (42)

21-08-2007, Mami Cheril komen :

mesti aiskrim ni gebu macam cik mat jugak kan...senang buatnyer cik mat..


21-08-2007, Mat Gebu komen :

Cubalah try mami....mat buat semalam..


21-08-2007, Mami Cheril komen :

mat,aiskrim ni tak payah nak beku sekejab,pukul..beku sekejab,pukul?


21-08-2007, zla komen :

senangnya aiskim ni cik mat....kacang merah tu guna tin kecik cukup tak?dah tu cara buatnya xbanyak cekadaknya lak tu.zla pun nak cubalah jugak.xyahlah zla membeli lg kat kedai ...


21-08-2007, Mami Cheril komen :

mat,270 g coffeemate tu paket kecik ke besar?


21-08-2007, Mat Gebu komen :

Mat buat sekali ke bekukan pastu pukul sampai gebu dan pekat dan terus simpan..Mat guna paket besar tapi tak habis. Zla, mat guna tin besar. Rasa mat lah kalau tak de kacang merah tu, guna inti kacang merah utk buat pau pun ok kot, cuma gula halus tu kena kurangkan lah, inti tu kan manis, lainlah kacang merah dlm tin tu, cuma manis2 lemak je.


21-08-2007, faziah komen :

Cik mat bila geram keluar satu resipi jangan geram selalu lah cik mat nanti bertambah gebu dengan cremer...


21-08-2007, Mat Gebu komen :

hahaha.....mmg dah gebu++...itu yg payah u.....tapi saja je nak berkongsi resipi...lepas nie ramai lah yg "gebu"..


21-08-2007, Mami Cheril komen :

mat,senang betullah buat nih...btw,mixer kesayangan ku dah tak dak!...adikku tapau bawak balik buat kek..ni yg mami maleh ni...patah tangan ku!..memukul adunan coffeemate...


22-08-2007, hzasabrina komen :

cik mat..sedapnye aiskrim...amboiiiii...sejak 2 menjak ni rajin nye kuarkan resipi...ada pape ke?....hehehehe...leh la try sbb bhn2nye pun senang..


22-08-2007, ishikawa_ayumi komen :

ambui2.. cikmat pn dh kluaq kan dia punya daun tuu.. turun temurun dr k.yani ke? hehe :p *jelesnyeee*


22-08-2007, zla komen :

pokcik mat....klu zla guna kacang merah yg belom direbus n rebus sendiri tp jenis yg kacang merah yg besar lah,boleh kan?sama tak rasanya ngan cik mat punya?


23-08-2007, zla komen :

mmg best pokcik punya aiskrim ni.....mlm td zla buat separuh je dulu...dah tu pagi td dah rasa.mmg sdap giler!!!mcm aiskrim beli lah .TQ pokcik bg resepi aiskrim ni...


25-08-2007, Mat Gebu komen :

zla, boleh saja, tapi kena rebus kacang tu hingga lembut dan lecek...ehh!! dah try ke....hmm thanks yeaaa..


26-08-2007, Mami Cheril komen :

mat,sekarang ni adunan aiskrim sedang di freeze(freeze pertama)..tak guna kacang merah sebab tak ada..cadang nak guna blueberry....


27-08-2007, Jue Hussin komen :

mami... susah2, mixer tak de, blender jerrr...jgn rasa cili udah... kekeke...


15-09-2007, dilla@Myresepi.com komen :

wisk tu aper yer mat gebu ?


11-03-2008, zamzam komen :

mat nape tak beli aiskrim maker,kalau mat ada tau kat mana jual kasi tahu le saya sama,best buat aiskrim dengan tu.


19-06-2008, iezamel78 komen :

wah.... bestnye... mat punye resepi memang best giler....leh cuba lepas nie...ahaks...


17-08-2008, noraida komen :

ass mat aida da cuba resepi mat tapi belum beku lagi ank2 da tunggu depan ais box.gantikan kacang dengan oreo. harap2 menjadi kalau tak kepunan ank2 tq mat


18-08-2008, noraida komen :

ass mat aiskrim dlm freeze da beku pun.tq so much da jadi ank2 before go scol da makan pun at 6 am spore x .tq so much


20-08-2008, noraida komen :

ass mat mlm tadi buat lagi ais cream u tapi kali ini chocolate flavour 2 litre lagi.my ank2 suka sgt. jadi bulan puasa nanti bolehlah aida buat untuk balas pinggan tetangga.tq so much


21-08-2008, noraida komen :

hai mat yur resepi betul2 laku almost setiap hari saya buat unt ank2 .diarang belum jelak lagi masih on terus.abis remedial clas ajak kawan makan ais krim kat ruma.tq


20-10-2008, sazira komen :

ada buat ais cream,sedap!best!!tapi manisnya walaupun bubuh gula hanya 75 gm!


18-11-2008, elyns komen :

tq ye Mat Gebu. pertama kali buat, aiskrimnye menjadi....happynyeee...


25-11-2008, jeezy komen :

umang aihhhh... nak buatnye sikit punya lama nak tunggu bekulah, nak godak lagilah, tup2 dah siap x sampai stengah jam dah habis! licin sampai jilat mangkuk! habih camno? hehe


09-12-2008, asza komen :

Saya da try buat, tapi sy guna jagung... lepas masuk freezer keras yang amat!!!! korek ngan sudu, sudu tu bengkok... agaknye terlebih isi jagong... Time kasih kat Mat Gebu coz bg resepi tu...sok2 nak cuba lg la... skg ni peti ais penuh ngan daging korban!!!


03-01-2009, arera komen :

mana ekkk kat oz ni nk cari coffemate tu..nk wat..mcm senang je niii


29-01-2009, inor5218 komen :

salam mat. sume bahan da ada tinggal buat jer.. nk tanyalah mat, gula kastor tu leh ganti ngan susu pekat manis x? sbb ada gak resepi eskrim guna susu pekat. saja nk tau. nti kalau da buat sy anta komen. ok


13-10-2009, Barney komen :

nak tnya klu nak wat perisa stobery tu...pkai ape ek yg sedap...sbb anak suka perisa stobery le....bleh tlg.....


20-12-2009, araya komen :

bleh x kalu tmbah garam?


20-12-2009, araya komen :

if sy tkar guna sukatan cup; 270g smdgn 1 1/4 cup 100g smdgn 1/2 cup 500 ml smdgn 2 1/4 cup btul x?


05-02-2011, elfyza komen :

nmpk sdp dan bhn2 nye jga ringkas


13-02-2011, dekdah85 komen :

wah dah berjaya! lmbt plak upload pic ni..actualy dh wat lama dah..masa 03/10/10 tahun lepas..hr ni br ade kesempatan nk share dgn sume..ha hr ni pun ade wat lg..atas pmintaan anak2 sedare..tp pic utk hr ni, lain hari br upload sbb masih dlm proses..hehe! tq mat gebu! aik mcm ne nk upload pic nih?


10-03-2011, jey5156 komen :

nak mintak izin utk buat koleksi semua resepi abg mat yg pastinya sodap2 belaka..tq ye


17-05-2011, maksu_mal komen :

assalamualaikum en. mat gebu, saya ni dah lama mengikuti semua resep ini sedap2 belaka yang en. mat beri dlm blog ni. Tapi hari ni baru saya sign up. Bukan ape, Otai, x tau nak masuk mcamana. Last2 cuba baca cara2 nak joint. tu baru dpt nak tumpang sekaki. Bg saya semua resepi di sini belaka. Teruskan hantar resepi dan saya akan terus mencuba.


18-05-2011, Putri dahrul komen :

Salam, cik mat gebu . Nak tanya boleh tak aiskrim yg telah siap tu terus di packing dlm packing aiskrim yg biasa tu(plastik) ?


13-10-2011, Ummi Hannan komen :

ummu pn nk tny same can arera nk cr cooffeemate tu kt ne?ade sape?bleh tlg jwbkn?


25-10-2011, Ain86 komen :

Ummi hannan,sy tlg jwbkn ye..coffeemate 2 blh dpt kat mana2 psaraya,dia kat bahagian susu tin@krimer.cri je,mest ada.kat tesco.giantpn ada.dlm paket..


20-12-2011, atihzeus komen :

terima kasih berkongsikan resipi ini. saya buat ais krim durian. sedap dan mendapat pujian kawan-kawan.


30-12-2011, Resepi2011 komen :

Emm..sedapnye boleh cuba nanti...pasti anak2 suka ...asyik nak beli je..kalau buat sendiri leh dapat banyak,...air tangan ibu 2 kan lagi...berkat...la ni musim hujan..bile dah ok kite nak cuba


14-08-2012, cutie_winkle komen :

kena blend bape kali utk dapatkn tekstur yg gebu???


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd