Google+

oleh: ina sayang Kambing Masak Hitam

100_1636

Resipi dari mak. Boleh jugak guna daging lembu


Created on : 21-08-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi ina sayang




Bahan-bahan ( 6 org mkn )

  • 1kg daging kambing
  • *1 sudu teh jintan manis
  • *1 btg kulit kayu (ketuk sikit)
  • *2 kuntum bunga cengkih (ketuk sikit)
  • *5 kuntum bunga lawang
  • *1 biji bwg besar
  • *2cm halia
  • *2 biji bwg putih
  • 2 sudu besar cili giling/mesin
  • Kicap
  • 2/3 sudu air asam jawa
  • sedikit gula merah
  • Garam & kunyit

Cara-cara

  1. Potong daging kambing mengikut kesesuaian anda. Bersihkan.
  2. Mesin/blendkan semua bahan bertanda (*). Gaulkan daging kambing tadi bersama dengan garam kunyit, bahan blend, cili mesin dan kicap. Perapkan selama 30 minit
  3. Panaskan minyak untuk menumis (2/3 sudu). Tumis bahan perap tadi. Kacau rata kemudian tutup periuk sekejap.
  4. Masukkan air asam jawa dan tambahkan air jika perlu untuk melembutkan daging tersebut. Bila daging dah lembut, masukkan gula merah. Masak sekejap. Siap untuk dimakan.
  5. Campuran rempah2 tadi akan membantu menghilangkan 'bau' kambing bagi mereka yg tak suka bau kambing.

Tag

kambing









Laporan Masakan Bergambar (1)

Kambing_masak_hitam
20-08-2009
rempah tu mmg best! insyaallah akan buat lagi lain kali tq
Laporan oleh: nor_67

thanks 4 trying..


Komen (5)

22-08-2007, sritalan komen :

bau kambing best,,, den ada pelihara kambing,,, daging kambing yum yum tau,,


13-11-2008, siti_khuzaimah78 komen :

Baru cuba tadi, tak amik pic plak...mmg sedap, tak terasa sgt rempah2 yg digunakan sbb da diblend halus. Saya tambah dengan lobak merah yg dipotong bulat. Daging kambing kat tmpt saya ni tak berbau sgt, & berlemak...so laju aje makan. Apapun, mmg sedap & rasanya sesuai utk dimakan dengan nasi putih mahupun nasi beriyani.


15-02-2009, rozerain komen :

saya ada try masak lamb masak hitam pakai resipi ni. tq to ina sayang. kawan kawan saya kata sedap bangat. kami tinggal di perantauan memang rindukan masakan malaysia. Nanti nak try daging lembu plak.


15-02-2009, rozerain komen :

oh lupa pulak. kawan saya dari indonesia bagi tip: kalau nak daging kambing jadi lembut dan tak berbau, ianya hendaklah diperap/ diramas2 dengan nenas. Lamb (daging biri2) yang saya masak tu tak sama colour dengan ina punya. apasal ek? kicap sikit sangat ke? rozerain Finland


24-10-2009, ina sayang komen :

Kalau duduk perantauan masak ni mmg best masa musim sejuk. Blh gak makan dgn nasi minyak. Saya kalau jemput kawan2 datang lunch, mmg buat ni, kambing tu saya perap dari malam lagi... lagi sedap & kerja memasak esoknya pun jadi lagi cepat.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd