Google+

oleh: ainnuraiman Lengkong milo

Lengkongmilo

desert n9, msa buat 30 minit ajelah, resepi buat sendiri...takde ciplak² punya.. hak milik terpelihara


Created on : 22-09-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi ainnuraiman




Bahan-bahan ( 2 orang )

  • 1 peket agar - agar
  • air secukup rasa... kalo nak keras kurang kan.. kalo nak lembik.. letak air bebanyak
  • 2 cawan milo
  • 1/2 cawan susu pekat manis

Cara-cara

  1. agar² direbus sehingga mendidih.. lepas tu tuang dalam jug (tapis dulu ek...) pastu bancuh le macam wat air milo...pastu masukkan lengkong milo ni kedalam bekas yang cambest giler cam gambar tu... pastu masuk dalam peti ais.....nak cepat keras masuk dalam frozen ....
  2. hidangkan ketika sejukkkk mesti sedaap punya lahhhh









Laporan Masakan Bergambar (12)

Cimg9088
02-03-2007
nilah lengkong milo ika yg dh jadik, guna bekas yg ada kt umah jek, senang buat n anak2 pun suka
Laporan oleh: atika
Lengkong_milo
20-08-2007
Memeang sedap. Kesukaan anak2 sebab dema suka milo.
Laporan oleh: rossitamz
Img_0409
16-06-2008
weeeeeeeeeeeeeee......first time buat menjadi gak....ehhehe^0^.. mekaseh ekk bg resepi...
Laporan oleh: NurAzah^0^
Img_1242
20-06-2008
hahaha....ni da masok 6 kali ana bwat ni...x jemu2 pon... sedap sangat mkn time sejuk2....hehehe....nnt nak wat lagilah..^0^
Laporan oleh: NurAzah^0^
Dsc00256
23-07-2008
sedap..... baru cuba malam tadi....
Laporan oleh: Mama AneiQ
346
14-04-2009
Buat masa makan2 kat rumah, paling laku....beshhhh
Laporan oleh: suesalleh
Dsc00032
29-04-2009
buat smalam utk hb n ank, sedap, hari ni nak buat lg utk besday abang
Laporan oleh: ibu_muda
Dsc00272
12-05-2010
baru cuba tadi, senang n sedap..
Laporan oleh: azue
Dsc02226
04-12-2010
tara...dah buat.sedap!!!buat mengejut,alhamdulillah menjadi..tQ tuan punya resipi...
Laporan oleh: syafinas_saib
Sdc16862
27-03-2011
dh 2 kali buat!ni la hasil nya!!
Laporan oleh: cinta_hati
Dsc00310
08-09-2011
balik opis semalam tingin pulak nk mkn lengkong milo...ni la hasilnya...sedap dimkn sejuk...hani xde acuan yg comel²...masuk dlm loyang bulat je...tenkiu 4 da recipe!! :-)
Laporan oleh: cayang_honey
20130225_142444-1
25-02-2013
hubby dok minta wat lengkong jd zana wat lengkong yg nieh.. siap dah lengkong milo...zana wat dlm bekas nieh jer.. lum potong lagi nieh..
Laporan oleh: rieyzana

Komen (31)

25-09-2006, zells komen :

sodap nyor...........................yum..........ym.yummy


07-11-2006, achik0310 komen :

satu peket agar2 tu yang bapa gram da


12-11-2006, fazrinapi komen :

agar peket boleh ganti dengan serbuk agar-agar tak?


12-11-2006, fazrinapi komen :

1 peket agar-agar standardnye bape gram?


06-03-2007, atika komen :

alamak..bangganya gambar lengkung milo ika ada kt resepi u ainnur...hehe...tq


28-03-2007, nazyangcute komen :

standard measurement utk agar2 adalah satu mangkuk agar2 = 3 atau 2 setengah mangkuk air p/s: pakai mangkuk yg sama utk sukat agar2 dan air


26-08-2007, cikgu_aifaa komen :

i dah try buat for my fren's birtday cz dier teringin nk makan.. but i olah sket la, buat dua lapisan; lapisan bawah guna milo + gula and lapisan atas guna milo + susu.. sedap cz x terlalu manis.. thanks ainnuraiman!


01-02-2008, fadzlin komen :

nampak menarik..sedap biler makan mase sejuk..


16-06-2008, NurAzah^0^ komen :

hehehe..... masok nie nak dkt 5 kali da buat.... syedapp........... sng lak tuw... ehhehe^0^


26-07-2008, polaris komen :

kite br je wat mlm td.pg ni sblm g keje potong & bw separuh g opis & separuh g bg kat keluarge mentua.best sgt smpai lupe nak amik gmbr.dah lme sbnrnye nak wat lengkong ni tp skrang br jumpe.tq byk2


16-09-2008, sofiesofia_81 komen :

sdapnye.........TQ.....:-)


19-11-2008, Aidayu komen :

1 pkt agar2 brape grm ye bleh sesiapa tolong saya...


18-01-2009, addeqadyani komen :

macam senang je...ada masa nanti nak try gak le...


02-02-2009, azlyanie_kiddynana komen :

macam best jerr...nanati try..


14-02-2009, skicysonic komen :

macam best jugak...nak try buat malam ni. harap jadik sebab kt x pandai masak pun . nak kawin baru sibuk nak blajar


20-02-2009, junior-chef-to-be komen :

smekom k.ain,,lengkong neyh bsar mnew ekk?


21-02-2009, junior-chef-to-be komen :

k.ain,air tu agknyer bape cawan ekk? lau 5 cwn bleh x?tq


18-05-2009, ieka aeryka azman komen :

eeyyyy,, br try smlm! rni da anta kt ibu sblm g keje, x tw la pe komen dye blek keje nnti... tp x pky milo! pky chocomalt je [diet duit] =p


23-06-2009, pinkbusu79 komen :

sedapnya.....ni kalau mkn sejuk2 letak dlm peti ais mesti sedap...nyum nyum


11-09-2009, maaynany komen :

bole tanya tak? kenapa pakai nama ainuraiman tu nama anak ke nama u ngan hubby? saya pakai jgk nama ainuraiman tu combination nama anak 2 org...


30-09-2009, azizahamin komen :

mintak tolong sapa2 yang telah berjaya membuat agar2 milo ni.. tlg letakkan sukatan air dan agar2 .. kalau agar2 biasa rasanya dalam 34g.. berapa cawan air? kalau guna agar2 powder.. berapa cawan air? kenapa warna agar2 berbeza2? ada yang warna cam tuan punya resipi ada yang cam warna milo bersusu..


17-02-2010, bentara komen :

saya pun da buat lengkong milo ni... tp tk sempat amik gamba... sedap dan simple..... senang jek rupanya..... bgs idea awk...... :)


29-03-2010, ifa98 komen :

kalau tak de peket agar2..ada cara lain tak yg kita boleh guna kak ain..????


16-11-2010, sherrysally komen :

jap g nak buat lah utk tambah menu raya haji sok 17 nov 2010.SALAM AIDIL ADHA UTK SEMUA WARGA MY RESEPI...


04-12-2010, syafinas_saib komen :

ifa98,akk dah buat agar2 ni...kalau tak guna paket timbang agar2 tu dalam 30gm,air dalam 1400ml...


16-12-2010, mama_cute komen :

klu nak senang,agar2 bertali..sukatannye ikut panoh plastik agar2 2...klu nak lembik ckit >kan airnyee ckit.....


04-01-2011, MamaImans komen :

sedap sangat..dah buat 2 kali..tapi buat setengah peket agar-agar je coz anak kecik lagi..makan ngan hubby je..


29-01-2011, ngah afiq komen :

best gile........... dah dua kali buat...... mmang sedap.......


27-02-2011, norah mohd komen :

nak coba dululah dah lama x wat agar2


22-03-2011, puspa_5885 komen :

mslh sukatan air nie....yg tau msak blh la agak2.bgi yg xpnday mcm sye nie, mslh besar 2...


27-02-2012, iera ana komen :

memang simple.. petang ni msti try ni..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu