Google+

oleh: ina sayang Masalode/ Vadee

100_1635

makanan India, resepi cuba sendiri je... fav hubby, kat sini x jual.. kena la buat sendiri. sesuai utk makan ptg


Created on : 20-08-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi ina sayang




Bahan-bahan ( 20 biji )

  • 500g kacang dhal
  • 1 biji bawang besar (ptg dadu)
  • 8-10 biji cili api (ptg kcl)
  • 10 helai daun kari (ptg kcl)
  • 1-2 sudu teh garam (sesuaikan)
  • 2-3 sudu tepung gandum (sesuaikan)
  • minyak untuk menggoreng

Cara-cara

  1. Rendam kacang dhal semalaman. Toskan dan blend tanpa air. (tak semua kacang akan hancur.. biarkan begitu)
  2. Gaulkan kacang mesin bersama bawang, cili api dan daun kari
  3. Perisakan dengan garam.
  4. Tambah tepung gandum sedikit-sedikit sambil merasa samada bahan-bahan boleh dikepal dan melekat (agar ia tak hancur bila digoreng nanti)
  5. 100_1634
    Kepal adunan dengan menggunakan tapak tangan (bukan jari) agar ia berbentuk bulat, leper dan padat.
  6. Goreng dengan minyak yg banyak hingga garing

Tag

kuih-muih








Laporan Masakan Bergambar (10)

Photo-0331
24-07-2008
wat num ptg hb n anak2....gune chili kering hiris halus + jintan...laju jek diorg mkn...tukang buat kene mkn pas magrib...:))..nway tQ share resepi nih!
Laporan oleh: hana6877
Img_1806
19-01-2009
tq 4 da recipe!!! senang jugak rupanya.. buat mggu lepas, bru skrang upload gmbar. hehe.. sedapp.. : )
Laporan oleh: ayu898
Img_1953
18-02-2009
lg skali buat. makan panas2 dlm cuaca sejuk ni mmg best lah! hehe..
Laporan oleh: ayu898
Vadeey2
18-04-2009
Salam Ina Sayang, wat utk minum ptg, sedap! x de cili api, tukar cili kering cam hana gak.. 10Q 4 sharing.. sayang ina!!.. :)
Laporan oleh: as75
260820102766
26-08-2010
try tdi tok berbuka tp gnti daun kari ngan jintan manis...sedap nyum2 wlaupn telajak garam...bln posa la katakan..hehhee...thnks 4 the recipe
Laporan oleh: widya
Masalode
22-11-2010
Da wt 2x sdp...tmbhkn pak aji skit n wt nipis2 mkn pnas2 rangup je bla mkn. Mekasih atas resipinya hubby n ank2 suka mkn.
Laporan oleh: Purple.T
Mcm2_024
08-03-2011
tuan pemberi resepi, tenkiu atas resepi yg best ni, sy dah kenduri masalode kat opis member :)
Laporan oleh: inabu
Img_3746
09-03-2011
mmg sedap...faveret huby, tekiu empunye resepi
Laporan oleh: adia
P1100590
10-08-2011
sedap..tapi saya buat dah mcm jemput2..dalnya sikit je nak perabis baki buat dalca weekend lepas..thanks ye
Laporan oleh: ara2
Coolpix_003
13-09-2011
sedap..jadi kegemaran keluarga...berbaloi buat sendiri...
Laporan oleh: kuzie

Komen (13)

20-08-2007, along ain komen :

amboi....sodap ni.....pakai cili api lagi....


21-08-2007, everafter komen :

nak tambah udang kering n jintan skit pun bleh..


21-08-2007, syahmi komen :

betol tu.....udang kering atau ikan bilis diblender sekali ngan dal.....baru naik rasa dia....kan.. kan.. kan..


10-11-2008, atoi komen :

vadee ni sy tau sy nak resepi kuih yg mcm vadee tp yg lubang tngah tu kuih tu mcm kuih keria.boleh x sy dpt kan resepi kuih itu nnti sape2 boleh email kat sy nass_04@yahoo.com


16-04-2009, rais komen :

suke kuih ni.tq coz bg resepi. nk tnye, kalau guna cili kering oke tak? sebab sye tengok kat website lain cam byk yg gune cili kering. tp cam complicated la plak rsepi2 diorang. pape pun, resepi ni simple tp bez.hehe..


16-04-2009, rais komen :

ha 1 lg, pe beza ek kalau gune tepung dgn tak guna? ni pun sye dpt dr website lain gak. diorang tak guna tepung lgsung.huhu..


17-04-2009, rais komen :

nak tnye lg satu, nak kering kan tu sye kdg2 cam lama la plak nak tos.haha...ade cara lain tak? cam gune microwave ke, hehe...


23-07-2009, lovejaitie komen :

hye ina sayang.......saya dah try buat masalode ni...........sedap...cuma tambah2 je sikit bhn2 dia....masalode ni faberet hubby kite...dia suka sgt.....first time kite buat....nk upload gambarnyer...tp nk log in tak boleh lak..hari ni baru boleh....tp kuihnyer dh abishhhh...hiihihihi apa2 pun thanks sbb kongsi resepi ni....


10-08-2009, SISHUSNA komen :

memang sedap masalode nie.. mak sy tambah ikan bilis yg dah diramas dlm adunan tu. daun kari tu lebihkan pun sodap. x sabar nak buat esok.. thanks ina.


12-12-2009, Ruzannie komen :

memang suka kuih ni..tp susah nak cari org melayu yg buat jual..kbanyakannya kaum india aje.Thanks Ina,nak cuba wat kuih nii..


16-02-2011, idyana idris komen :

bole gak ka kalo kcg dal 2 xdirendam..trus ja blend?


28-04-2011, nor lyn komen :

saya minat ingin membuat masalode udang bagaimana cara membuatnya...


23-06-2011, jahira komen :

hr tu buat talam suji. emm.. sedap. terima kasih semua yang beri resepi dan untuk MYRESEPI.COM


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu