Google+

oleh: Biduri Roti sardin goreng

Roti-sardin

sedap dan rangup


Created on : 21-09-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Biduri




Bahan-bahan ( 8 biji )

  • @@ Doh Roti @@
  • 140ml air/ susu segar (suam atau suhu bilik)
  • 200g tepung roti
  • 8g butter
  • 20g gula
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil dry yeast
  • ==============================
  • @@ Inti sardin @@
  • 1 tin kecil sardin
  • 1/2 biji bawang besar- potong dadu
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada putih
  • 1 sudu kecil jus limau nipis/ kasturi
  • ubi kentang- potong dadu dan rebus 2/3 masak (optional)
  • sedikit minyak untuk menumis
  • garam, gula secukupnya
  • ==============================
  • breadcrumbs
  • telur
  • minyak utk menggoreng penuh

Cara-cara

  1. Masukkan tepung, gula dan dry yeast ke dalam mangkuk. Kacau biar rata. Kemudian masukkan pula air/ susu dan juga garam. Uli sehingga licin dan tak melekat ditangan.
  2. Buat bentuk bulat. Tutupkan mangkuk dengan tuala lembab. Biarkan naik sehingga 2 kali ganda
  3. Tumbuk-tumbuk doh roti untuk keluarkan angin. Kemudian bahagikan kepada 8 bahagian
  4. Rehatkan roti selama 10-15 minit.
  5. Ambik sebiji doh, canaikan. Letakkan inti ditengah-tengah. Kemudian tutup rapat-rapat. Tekan dengan tapak tangan biarkan roti jadi bentuk leper. Buanglah sampai habis.
  6. Biarkan roti naik 2 kali ganda.
  7. Pecahkan telur di dalam mangkuk. Pukul telur dengan garfu biar telur kuning dan putih bercampur.
  8. Panaskan minyak. Celup roti dalam telur. Kemudian salut pula dengan breadcrumbs(serbuk roti). Goreng dengan api sederhana sehingga perang.
  9. =========================
  10. Utk Inti : Tumis bawang besar sehingga layu.
  11. Masukkan sardin yang telah dilenyek dengan garfu.
  12. kemudian masukkan ubi kentang
  13. Akhir sekali masukkan garam, gula, serbuk lada putih, jus limau . Adjust kan rasanya.
  14. Bila dah siap bolehlah tutupkan api.

Tag

roti sardin








Laporan Masakan Bergambar (4)

Dsc09146
23-04-2007
the best roti sardin i ever made... memang umphhhhh....
Laporan oleh: shieyda
Roti_sardin
30-01-2008
thank you very much for the awesome recipe... try.. jgn tak cuba... amazingly, dah sejuk pon lembut lagi. thanks baiduri
Laporan oleh: debab
Image991
25-10-2008
wat hr2,ni gambar sebelum goreng, tp bila dh goreng makan panas2 lagilah sedap,mykids suka sngt.lembut jer walaupn dh sejuk.tQ 4 d recipe.
Laporan oleh: aa_iezah
13
19-06-2009
Alhamdulillah smlm buat menjadi........ utk santapan berbuka puasa..terima kasih resepinya
Laporan oleh: cruz_gurl

Komen (17)

21-09-2006, julia komen :

if guna tepung gandum bole tak?


22-09-2006, Biduri komen :

ni copy paste komen Makyong di resepi donut pasal penggunaan tepung dalam buat roti "topung roti tu tepung yg berprotin tinggi.. maksudnya ada banyak protin banding dgn tepung gandum.. tepung gandum tu adalah tepung berprotin rendah.. protin yg ada dlm tepung ni bila bercampur dgn yeast akan menghasilkan apa entah lupalah .. yg boleh menggebukan roti.. banyak yg dihasilkan .. lagi gebulah roti/donut.. so kalo nak lagi gebu elok guna tepung roti.."


06-10-2006, imanazyan komen :

saya suke lah mkn roti sardin ni.. klu kat kg saya org panggil roti john. nnt nak cube lar.. tp senang ke nak cari tepung roti ni kat pasar raya ??


14-12-2006, alma komen :

celah sket...psl skng tgh giler wat roti/bun2 neh (smenjak ada b/maker ni, mmg sng like heaven wat)...imanazyan, tpg roti leh dpt dr kedai bakery, jarang/xder kt s/mkt.


22-04-2007, shieyda komen :

senang sangat buat... first time but hasil memang superb walaupun shieyda just gune tepung gandum jee... sesuai buat breakfast ataupon teatime.. my hubby n dearest fren puji sesungguh, sedap sangat derang kate.... thanx a lot biduri...


10-12-2007, yusriiza komen :

dah cuba, memang sedap


24-01-2008, hufif komen :

dah buat...tapi bila goreng dalam dia x masak la...macam mana cara goreng dia yg betul ya? thanks....


16-11-2008, Tinna komen :

Thanks biduri, dah buat smlm. 1st time dapat buat roti yang lembut.Semua puji, tak cukup lagi.Memang tak rugi cuba.


10-01-2009, azrulain komen :

mesti best kn,kena cuba nie..


26-01-2009, shnadia komen :

thanks biduri, baru buat petang nie.... keras skit sebab guna tepung gandum n terlebih ubi kentang... tapi ... licin.....


26-03-2009, cekyah komen :

akak nak cuba hjg mggu ni..msti best...rsp ni agaknya blh di jdkan donat kn


19-06-2009, cruz_gurl komen :

alhamdulillah...smlm buat menjadi.. byk lah jg...... tak terhabis dgn hubby makan..... http://i41.photobucket.com/albums/e295/cruzgurl/13-4.jpg


06-11-2009, Amy_N komen :

tumpang tanyer.. mane nak dpatkan tepung roti tu yer..?


08-06-2010, zass komen :

hee...rasa bleh cuba ni!


19-08-2010, efafyda komen :

nak try buat ptg ne....


28-01-2011, meiakira.66@gmail.com komen :

roti ni kalau tak nak di goreng tapi dibakar dlm oven bley tak?


11-06-2011, arjue8488 komen :

kalau sekilo tepung brapa air nak guna?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu