Google+

oleh: tulip77 Rendang Daging

Foods

resepi dari kawan,sedap dan mudah


Created on : 14-08-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi tulip77




Bahan-bahan ( utk 20org makan )

  • 800g - 1kg daging lembu
  • 200g kerisik
  • 1 liter santan pekat
  • daun kunyit di rincik halus
  • garam secukup rasa
  • * Bahan-bahan kisar *
  • 2 labu bawang besar
  • 8 ulas bawang kecik
  • 5 ulas bawang putih
  • 50g halia
  • 30g kunyit hidup
  • 30g lengkuas
  • 6 btg serai
  • 30g cili kering
  • 1 st rempah kari
  • 1st jintan putih
  • 1st jintan manis
  • 30g gula merah ( boleh lebihkan jika nak manis)

Cara-cara

  1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan2 kisar hingga naik bau.
  2. Masukkan daging dan gaul rata. Kemudian masukkan santan. Masak dengan api sederhana hingga santan hampir kering.
  3. Masukkan sekeping asam keping dan garam. Bila dan hampir masak masukkan kerisik dan daun kunyit. Kacau rata dan masak hingga kuahnya betul2 kering.

Tag









Laporan Masakan Bergambar (11)

Rendang
12-12-2008
Salam Tulip, sedap & mudah..guna daun limau jer..kalau ada daun kunyit lagi power!
Laporan oleh: as75
Pulut_kuning_sri_sufi
12-12-2008
Memang best makan ngan Pulut kuning,Nasi Kuning,Nasi Lemak,Ketupat dan sewaktu dengannya..he..he..
Laporan oleh: as75
Rendang_daging_tulip
27-07-2009
salam Tulip...menu hari ni...mkn ngan nasi puith jer...tq tulip...resipi kite akan2 lah... :)
Laporan oleh: kak fida
Img_9374
14-08-2009
sodapp nih fizaaaa! tp guna rempah kurma jer!
Laporan oleh: hana6877
Picture_raya_060
25-09-2009
da try...tp ina tukar dgn ayam.mmg sedap.pg raya da licin.kena buat lg sbb my mum xpuas makan. thanks 4 sharing this recipe
Laporan oleh: eiyna
Dsc00259
04-12-2009
akhirnya ... dapat jugak nak hantar laporan bergambar ... TQ
Laporan oleh: pekjinn
Limpa
21-01-2010
dgn rcp yg sama tapi ct guna limpa...sedapppp...tq tulip..:p
Laporan oleh: ctmas
Dsc04046
24-02-2010
saya uat rendang hati n paru...pergh...sedap tu...
Laporan oleh: kaksu84
Picture_045
04-03-2010
akak tukar k ayam, tq tulip
Laporan oleh: junjs11
Rendang_daging
19-08-2010
sedap..buat separuh adunan sebab daging tak cukup. lebihkan kuah dan serbuk kari. apa-apapun thank u =)
Laporan oleh: zachoes
20140419_202630
19-04-2014
ptg td dah buat rendang daging. letak 1 peket rempah daging. resepi seakan sama. cuma xletak santan tapi tukarkan kpd 2 sudu besar susu pekat manis. rendang ni xletak kerisek tapi letak kelapa goreng. akhir sekali tabur daun kunyit dan daun limau purut.
Laporan oleh: moonbz

Komen (9)

15-08-2007, Mat Gebu komen :

Ini, kena buat pulut kuning baru ngam!!! adehhh....asyik nyebut benda makan jee...ishhh!!!


15-08-2007, tulip77 komen :

mmg pun menjilat jari mkn ngan pulut kuning...tp malas nk buat rebus ketupat segera je la :)


13-07-2008, nurnikisha komen :

dah buat...sedapnyer tulippppppppppppppppp...esok nak buat breakfast ngan pulut kuning...hehhe


13-07-2008, tulip77 komen :

seronoknyaaaaaaaaaaaa dia ;) waaa esk b/fast heavy...pastu sah tdo,nantuk pepagi makan pulut ke3x


31-10-2008, mama ju komen :

tak pernah masak rendang.ni 1st time nak cuba...hehe.minta-minta menjadi la...nak tambat hati suami


04-12-2009, pekjinn komen :

Memang best ... mudah. Kali ni i tak boh kentang. Lain kali nak boh coz anak-anak memang suka kentang. Tapi kena potong besar la. TQ.


04-12-2009, pekjinn komen :

camana nak hantar laporan bergambar ... frust jugak la ... i dengan penuh bersemangatnya amik gambar, pastu la ni tak reti nak upload pulak ... haru betui ... ada sifu mau ajar?


30-11-2010, eunzzz komen :

sedap..first time try dah menjadi..hasben pun puji sedap. makan dgn nasi himpit. thanks for the recipe! :)


29-08-2011, jamey_karau@yahoo.com komen :

awak baru nak cube belom makan lagi.gamak nya sedap la kot kalau kena dengan ketupat pulut dan lemang.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu