Google+

oleh: ABBYAN Mee Hailam

No picture

resepi mee hailam


Created on : 13-09-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi ABBYAN




Bahan-bahan ( Hidangan untuk 4 )

  • 1/2 kg. mee kuning
  • 1/4 kg daging ayam dan daging lembu
  • 10 ekor udang (sedang)
  • 3 ulas bawang putih ( ditumbuk)
  • 3 ulas bawang merah ( ditumbuk)
  • 1 sudu besar cilibo
  • 1 ikat sawi hijau
  • 1 potong kobis
  • 1/2 batang lobak merah
  • 1 bungkus 'baby corn'
  • 2 tangkai daun sup dan daun bawang
  • 2 biji limau nipis
  • Sos cili dan sos tomato Kicap
  • 1 sudu tepung jagung dibancuh dengan setengah cawan air

Cara-cara

  1. Ayam dan daging direbus bersama 4 cawan air.
  2. Tumis bawang (putih dan merah) yangtelah ditumbuk sehingga naik baunya. Kemudian masukkan cilibo dan kacau hingga garing.
  3. Masukkan udang dan rebusan daging serta ayam tadi.Tambah garam, ajinomoto serta sedikit gula (secukup rasa). Masukkan lobak merah,'baby corn' dan kobis.Masukkan pula sawi dan mee.Tuangkan sos cili dan sos tomato ke dalam ramuan tadi.
  4. Tuangkan pula tepung jagung yang telah dibancuh bersama air dan kacau.
  5. Akhir sekali masukkan kicap dan gaulkan sehingga masak. Untuk menghidangnya, taburkan sedikit bawang goreng, daun sup dan daun bawang serta hirisan limau nipis.









Laporan Masakan Bergambar (1)

Hailam
15-11-2008
terlupa letak cili boh hehe udang pun takde.. mee tu ganti dg kue teow sbb tak suka mee kuning.. resepi yg cepat dimasak, simple dan yg penting sedap. Tq ;)
Laporan oleh: sunkist

Komen (26)

31-03-2007, umi_e komen :

eermmmmm 2-3 hari baru ni buat tapi tak sempat nak amek gambar :D


01-04-2007, d'zans komen :

nak la gambar... tak tahu nak hias cam na


01-04-2007, umi_e komen :

d'zans.. cubalah hias cam mana2 pun... yang penting rasa sedap!


21-03-2008, rosliyana komen :

kekadang gambar ni memainkan peranan penting dlm mencuba sesuatu resepi


22-09-2009, annabella komen :

dr hari tu teringin nk mkn,nk cuba la.


03-10-2009, skyra komen :

sye mmg nak cubemsk meehailam ,harap2 jadi@sedap


28-10-2009, luroon komen :

nak cubal lah ....


13-01-2010, nazhusin komen :

nak masak ape hr ni.... cuba mee hailam lah....


17-01-2010, arty komen :

pasti mee hailan ni sedap,x sabar nak buat ni.


17-01-2010, sha'R komen :

saya memang suka sangat mee hailam tapi selalu cuba tak jadi nanti nak try resepi ni pulak harap2 jadi le.


09-02-2010, mamacra89 komen :

cam bes je awk punyer resipi.. sy suka mkn mee ni tp selalu je xjumpa tmpat yg sedap wat mee ini... tq..nt sy cuba wat


25-03-2010, ieyqa komen :

sy dah try resipi nie..memang sdap dan lazat..x caye cubelah..erm.nyam3x...


16-04-2010, monaliza bp komen :

tak ada cili api tak power le,anak2 suka pedas,esok nak try buat la


24-07-2010, ruzilakasrin komen :

klu nk lg sdp ltk udg kering(blender) &gna cli kering blender...nk lg sdp gna air rbusn udng(lg elok udg sgr,manis).cba la buat..


09-10-2010, zilla ami komen :

Teringin nak mkn mi hailam ni...mmg akan cuba buat....


05-11-2010, nur amirah komen :

bile mase lak taruk mee...


29-11-2010, aillin komen :

saya buat mee hailam,tak guna limau nipis &cili..sbb rasa dia manis,masin..jadi nak tanye..mee hailam yg sbnr msti pedas dan masam kh?


01-12-2010, qiasara komen :

kenapa x letak tetur


18-12-2010, basri komen :

ok jugak. nak cubalah. terima kasih


27-02-2011, fyda_05 komen :

mmm ... mcm sedap bunyier... nak try laa...


29-04-2011, epenzsukemasak komen :

laparnyer prut..nak kluar mkn malas la plk..mm..dlm peti ais bahan2 mcm ade..ape kata try buat mee hailam mlm ni...mcm sdap jer.. tp..kalo xsilap ade 1 bahan ttinggal.. xde letak sos tiram skit kew..baru kaw! hehe


22-09-2011, enajoe_77 komen :

nk tya...sos tiram x yah letak ker?? cmner leh nmpak mcm ltak sos tiram @ kicap ker?


27-09-2011, eqa89 komen :

Nak try la! Tq Abbyan.


28-12-2011, MrDaing komen :

memang sedappppppppppppppp


23-01-2012, mama echa komen :

bahan2 tu xda sos tiram maknanya x perlu buh sos tiram ler kot!!!then limau nipis tu mmg x leh tukar ke limau kasturi....tp u can change la!!!pa pe un menu ni tetap kaw!!!!


03-03-2012, gameng komen :

rebusan ayam n daging msuk skali ke ngn airnya..?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu