Google+

oleh: tulip77 nasi minyak

Foods_005

resepi ibu


Created on : 13-08-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi tulip77




Bahan-bahan ( 6 org )

  • 1/4 cawan minyak sapi
  • 2 biji bwg putih,dicincang
  • 2 biji bwg besar,dihiris
  • 4 kuntum bunga cengkih
  • 2 inci kulit kayu manis
  • 6 biji buah pelaga
  • 6 biji lada putih,ditumbuk
  • 2 cawan beras
  • 2 cawan air
  • 1 cawan susu cair/fresh milk
  • 2-3 titik pewarna kuning
  • 1/2 cawan kismis
  • 3 helai daun pandan
  • untuk menghidang, bawang goreng dan buah badam

Cara-cara

  1. Pijarkan minyak sapi dalam periuk.Goreng bwg besar dan bwg putih hingga kekuningan.
  2. Masukkan kulit kayu manis,bunga cengkih,buah pelaga dan lada putih.Goreng selama 5minit.
  3. Masukkan beras,air,susu cair,daun pandan yg disimpulkan serta pewarna kuning.Kacau supaya semua bahan serata.Tutup periuk dan tunggu hingga air kering.
  4. Masukkan kismis dan kacau rata.Setelah itu tanak nasi hingga betul2 masak.Ketika menghidang boleh letakkan bawang goreng serta buah badam.

Tag









Laporan Masakan Bergambar (7)

Img_3506k
28-08-2008
tQ tulip yer! dh buat dah nih....
Laporan oleh: hana6877
Pa250018
25-10-2008
nasi minyak vrsi newcastle...xde daun pandan, yummii jgak! ;) tq..
Laporan oleh: ibuemiralisa
Photo-0005
16-05-2009
salam tulip...sedap n senang nk buat nsi minyak ni...lunch hri ni...mekasih ye tulip...lain kli bleh wak lg ni..
Laporan oleh: maz-ivory
Nasi_minyak
17-05-2009
Salam tulip, memang sedap & mudah ..TQ ya tulip! sama la menu lunch kita ya Maz..ni menu smlm gak ni..he..he..
Laporan oleh: as75
Dsc05199
02-06-2011
tq tulip, sgt sedappp! suka sgt, mkn cenggitu pun sedap:)
Laporan oleh: mammaolyn2010
P6050068
18-06-2011
upload sekali dengan lauk pauk nya.tq
Laporan oleh: cheq da
462860_10150853525878369_750668368_9645697_945346896_o
15-05-2012
tq sedap..n mudah
Laporan oleh: lynnYus

Komen (21)

13-08-2007, meow komen :

waaa meriah sungguh nasi minyak tulip ni..umpama nasi minyak diraja kuning bersyiorrr.. nampak pun sodap.. kita ni kalu wat nasi minyak jarang sangat menjadi.. maceh tulip 4 d resepi.. nanti nak salin pehtu bila nak wat open house ke haaa.. mesti nak cuba..


13-08-2007, tulip77 komen :

hehehe meow nk wat mcm mana kunyit kat pakistan nih mmg kuning bersyiorr :) klu letak skit pun warnanya mengancam bebenor..... ala tulip pun sama,ada masa ok ada masa ko gak bab masak2 nih...heheheh,tp psl nk makan masak jugak la :)


13-08-2007, tulip77 komen :

lupa lak tuk nasi minyak nih tulip tak pakai pewarna kuning,try serbuk kunyit...ok jek rasa still the same


14-08-2007, meow komen :

wuuu tulip dok pakistan la nih.. jauh memenor.. huhu.. tapi memang nampak sedap tulip... nasi pun nampak sebiji2 cantik aje.. kekadang ada kita wat cam nasi lembik.. uhuks...susah tul nak measure.. ikut2 measurement pun kekadang tak menjadi sangat.. last2 MIL wat juga sedap.. ku mamam..


25-09-2008, hasnurie komen :

tnya sket..kalo tk der myk sapi leh pkai myk biasa tak?


25-10-2008, ibuemiralisa komen :

pepagi dah mula mengetest resepi nih. kol 8.30 siaapp! ngan kurma ayamnya skali! hehehe...TQ to tulip. jap agi nak rasa n snap da' pic..


19-04-2009, love2cook komen :

Wow sedapnye! Boleh tak guna beras basmathi? Love pernah buat nasi minyak guna beras biasa, tapi lembik sikit. Tolong advise sukatan air dan susu cair kalau letak beras basmathi 2 cawan. Tq!


29-05-2009, Nitken komen :

Hi Tulip Can i use the rice cooker to prepare this dish and would I get the same taste?


13-08-2009, maisarahmylove komen :

kalau i tak dapat cari minyak sapi dan daun pandan,apa cara lain yang i boleh guna untuk masak nasi minyak...kat luar negeri jarang jumpa minyak sapi. dan daun pandan.


12-05-2010, noralzia komen :

sedap nasi minyak ini.... shingga menjilat jari...tq for my resepi.


08-10-2010, Kak Cek komen :

Terima kasih dan saya akan cuba membuatnya untuk makanan Keluarga


18-10-2010, Mat_Nyum74@Yahoo.Com komen :

nampak macam sedap. nak try buat leee


17-03-2011, nafisiah komen :

APA APA PUN JANJI SEDAP


02-06-2011, adrianna salsabil komen :

sya x guna minyak sapi tapi tumis bhn2nye saya guna buttercup....sodap je...anank2 suka..


09-06-2011, su84 komen :

tq tulip77...sy dh buat nasi ni mmg sdp sgt...dh mjd kegemaran kluarga terutamanya suami sy...tqtqtq


31-07-2011, lynnabdullah komen :

Salam dari Jeddah, today's lunch Nasi minyak tulip. Syukran jazillan tulip, sedap!


09-08-2011, cikrodz komen :

nak tanya cawan sukat beras tu la...besar mana ye? kalau guna pot periuk elektrik tu berapa sukatan beras?


10-08-2011, khaliss komen :

sedap sgt nasi minyak ni, makan dgn ayam masak madu & jelatah timun nenes..memang terangkat..TQ tulip


02-11-2011, mazleenz komen :

hai tulip. hahahaaa.....saya baru nk try msk ns ni tghari ni. ye laaa...sejak kena ambik alih tugas mak mertua yg ke hj baru2 ni. insya allah ok kot. klau ok nti saya bgtau tulip. trma kshhhh tulip


25-12-2011, zairahal komen :

tak pernah masak nasi minyak, harap2 dgn resepi ni dapat membuat kejutan untuk anak2 di musim cuti ni...esok cuba buat sebagai breakfast!


29-08-2012, hairin komen :

ada letak garam sikit x


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu