Google+

oleh: Delila Kueh Peneram (Telinga Keling)

10-08-07_1551

Resepi tradisi..Senang dan mudah...Boleh buat utk makan sepuas-puasnya..ni resepi MR yang ke 1900..kikikiki


Created on : 11-08-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Delila




Bahan-bahan ( 100 biji atau lebih )

  • 250 g tepung beras
  • 250 g tepung gandum
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 2 cawan air
  • 1 1/2 cawan gula apong (gula melaka)
  • Minyak yang banyak utk menggoreng
  • Sedikit garam

Cara-cara

  1. Ayak tepung gandum dan tepung beras bersama.Masukkan gula pasir dan gaulkan.
  2. 04-08-07_2115
    Larutkan gula apong dan garam dengan air.Masukkan ke dalam adunan tepung.Adunkan.Biarkan 30 minit.
  3. 10-08-07_1550
    Panaskan minyak dengan api yang kecil.Canai adunan tepung dan terapkan bentuk kuih peneram (acuan ada jual). Goreng hingga timbul dan sentiasa balik-balikkan utk masak sekata.
  4. NOTE : kalau masa nak menerap tu adunan melekat, taburkan sedikit tepung gandum pada tempat mencanai, acuan dan tangan.

Tag

Laporan Masakan Bergambar (2)

Dscn1478
18-08-2009
nie laa hasilnya.. kuih kegemaran saya.. memang best
Laporan oleh: tfsalihah
104_0630
26-04-2011
cuba buat semalam, separuh adunan. masa goreng semerbak je baunya tapi bila nak makan mak aiiii keras le pulak... mmmmmmm faktor cuaca mempengaruhi agaknya... pun begitu x putus asa... :(
Laporan oleh: CheqSueCommot


Komen (56)

11-08-2007, Ekieyna komen :

Wah kueh ni..mmg sodap!!peberet nih!:D Dah da resipi ni..x yah susah2 beli agi wooo..huhu..Duk ngah mengisi ke kak del??lalalala...


11-08-2007, noyeen komen :

wah, ni kuih kegemaran mama sy..sodap bile mkn panas2..cpt kak taip resepi..go kt k.Del!


11-08-2007, Ekieyna komen :

Hehe..tula noyeen..kueh ni sodap!huhu..cayunk2 kak del!


11-08-2007, noyeen komen :

kita pulak yg semangat bg komen..member sibok dok taip..:)


11-08-2007, Ekieyna komen :

tulaa...hehe..baru pasan telinga keling..da ke org panggil camtu??huhu..telinga keling..llalalala...EKi makan kueh ni time g umh sedara tat day..sedap..pastu trus jd kueh peberet :D Mmg besh oh! Tapi dia org panggil lak 'kueh bederam' eki pun panggil camtu laa..maybe len tmpt len panggilan kot eks huhu..


11-08-2007, mamabebeh komen :

kuih telinga keling - ngeri ek nak mkn kalu namanye gitu..heheheeh.. takut ade yg sensitip..tp kuih ni mmg sedap kat pasar mlm puchong ade jual yg kecik2 tu rm1 dpt 8 bijik yg comel.


11-08-2007, Delila komen :

wah wah wah wah..tak sempat nak menaip dah ader org soksek soksek ek????hehehehe...pas ni leh wat niaga ler....sebab senang nak buat...eki ngan noyeen leh cuba buat..


11-08-2007, Delila komen :

memula dengar mak mertua panggil telinga keling ngeri gak nak makan...tapi kami tetap panggil peneram...


11-08-2007, adikain komen :

fulamak cayalaa del...


11-08-2007, Delila komen :

bukan adikain ker yang mintak resepi nih aritu????


11-08-2007, ishikawa_ayumi komen :

uh.. uh.. uh.. semput2.. x leh tahan tgk kuey ini..!!! musti mawwww!! :D


11-08-2007, ishikawa_ayumi komen :

k.del, mmg die nih ade acuan khas ke? aiyoo~


11-08-2007, Delila komen :

ader acuan penerap dia...kalau tak mo pakai pun buleh...buat la bentuk sendiri..


11-08-2007, adikain komen :

aa..aah. mlm nih ingat nak try..pakai acuan donat buleh..


11-08-2007, harligt komen :

tak besar ker acuan tu adi?


11-08-2007, adikain komen :

ye ke..yg kecik skali tu tak sgt kot..cpt skit siap he..he..


11-08-2007, ishikawa_ayumi komen :

k.del, brape lame bley tahan ekk?


11-08-2007, Ekieyna komen :

Kak Del gula apong tu kan..klu kat klte org panggil nisan@manisan tu eks??huhu..yg caler coklat bulat2 tu kan??


11-08-2007, Delila komen :

a'ah eki gula tu la..kalau org perlis panggil gula tu gula gerek..seminggu leh tahan kot wani...buh lam bekas kedap udara..


11-08-2007, FarahNana komen :

nanti g piat telinga keling tengok same as this kueh or not.


12-08-2007, meow komen :

wah seronoknya.. dah lama sungguh meow cari resepi kuih neram ni taw Del.. dulu2 kat kampung ada sorang makcik ni buat sedap sangat.. tapi bila kita minta resepi dia tak kasi..sebab takut kita potong jalan dia.. :(.. apa2pun semoga Tuhan memberkatkan rezeki Del sefamily.. bestnya.. omak kita mesti suka nih.. :)


12-08-2007, Delila komen :

TQ meow...ala mmg org meniaga dia kedekut ilmu skit....del nih kalau org tak mo bagi jugak resepi dia...del pandai2 sendiri jer.....ikut logik...so kena buat xperiment berkali2 la baru nak jadi..


12-08-2007, meow komen :

waaa salute la del.. pandai pulak cuba2 wat sendiri dan menjadi pulak tu.. kalu meowlah haram tak jadi.. ntah2.. keras kerjung wat baling kat batu .. batu pun leh pecah 10.. huhu.. maceh lagi sekali Del.. :)


12-08-2007, Jue Hussin komen :

penah la nengok org buat, tp tak penah nak amik tau cemana nak buat. Ni... dah bleh la buat lak ek. Biasa kalau balik umah mak cik kat Penang, mesti ada, fresh lagiks... beshhhnyerr...


12-08-2007, mama_myvi komen :

alamak... x jadilah...mula2 tu try tambah tepung kat alas, acuan n tangan... still melekat lagi, last2 terus bubuh soda bicarbonat... goreng jadi cekodok peneram le jawabnyer... kekeke...


12-08-2007, adikain komen :

del..air gula tu tunggu sejuk dulu ke gaul panas2. ader yg cakap kena guna yg gelegak biar jd separuh masak..poning nih..


12-08-2007, Ekieyna komen :

Kak Del..semlm kan eki dah try wat kueh ni..then hehe..x jadi oh!Keras kerjung cam meow kabo tu huhu(malu sey~) lalala..kes pe ya jd gitu??ke kena taruk serbuk penaik ke??ke kena tunggu perap lama skit???adehh..uwaa..x jadi kueh peneram ni..susah gak yerr..adunan kueh tu camne rupenyer ya??lembik cam nak wat onde2 tu ke??ke camne eks??


12-08-2007, princessharyati komen :

aduan tu mmg lembik skit mcm dodol baru lepas masak.. mcm tulah..lembik.. jgn letak apa2 atau tambah apa2 ..terap n goreng


12-08-2007, mama_myvi komen :

yelah... mcm dodol baru masak tu... tapi, mmg memerlukan kesabaran tahap gaban... kekeke... anyway thanks sbb bg resepi tu, lain kali saya try,test...


13-08-2007, Ekieyna komen :

Oh..cam dodol eks..ngatkan cam nak wat onde2 tu huhu..xpe nti nk try pulak buat lg..hope kali ni menjadi laa..huhu..


13-08-2007, syaya komen :

Delila... nak larutkan gula melaka tu atas api ke?


14-08-2007, Delila komen :

adunan kat atas tu mmg dah betul...cuma nak bagitau nih...pas terap kena trus goreng...jangan dok biar lak...kalau tak dia kembang...trus la tak jadi...gula tu bancuh ngan air biasa jer...


14-08-2007, Delila komen :

eki tambah tepung ker???kalau tambah tepung mmg keras...dia adunan bukan mcm buat onde2...bubuh serbuk penaik lagi la leh buat ianya kembang semangkuk dan tak cantik..yang petingnya...kena sabar....payah nak dapat yang sekali buat akan jadi...bkn senang nak mahir..


23-08-2007, Safiza komen :

Delila...saya dah try buat kuih ni,adunan lembik sampai tak boleh nak terap.tak berani nak tambah tepung takut jadi lain pula.saya goreng kuih ni macam buat cokodok.saya rasa lain kali nak kurangkan sukatan air.


25-08-2007, mas_2ra komen :

npe adunan lembik x boleh nk terap...sy da tambah tepung keras pulak....


28-08-2007, Delila komen :

safiza & mas..del rasa nak buat kuih ni kena tul2 mahir baru leh jadi kot..del pun penah buat tak jadi...tiap2 ari buat pun kadang2 leh jadi tak jadi...kena tul2 mahir n banyak latihan kot..


02-09-2007, roseslily komen :

Hmm..saya pernah try buat dulu ikut resepi lain tapi tak jadik...tak dak gula apong pakai gula melaka


06-09-2008, alyssa komen :

delila.. alyssa dh try buat kuih nih td. tapi kuih nye jg keras laa.. x gebu mcm biasa org jual tuu.. napa yee??


15-12-2008, ashera komen :

kuih yang paling jenuh nak buat


25-12-2008, HaSue komen :

emm..tgk resepi mcm senang..bace komen,mcm susah...huhu..takpe2,akan ku cuba jua..thanks Delila.


01-03-2009, aizat88 komen :

mak saya dah try macam2 ikut resipi lain tapi x menjadi x tahu apasal jadi saya suruh mak saya try resipi ni pulak biarlah menjadi kesian kat mak.tq kak dila.


23-03-2009, ieraaziera komen :

xpayah simpan sampai peram sampai 1 mlm ker..dah buat tapi xjadi bila goreng kuih jadi hancur


20-04-2009, lupe komen :

mak sy da try 2-3 kali wat kuih ni...xpenahnye jadik... leh r balik bg mak try...hu3..tq k.del.....


09-09-2009, haziza7476 komen :

bagilah petua nak buat kueh ni.... biar buat sekali terus jadi. tak pun tunjuk sekali bahan yang digunakan dan cara membuatnya supaya puas hati


10-12-2009, sue2009 komen :

saya dah cuba buat mlm td... tp tak jadik la...keras...


09-10-2010, nita rita komen :

delila; susah betul nak nak buat kuih nie.. nampak mcm senang tp susah sgt2


10-10-2010, hasnah hassan komen :

baru buat tdy...xjadi la..kuey keras mcm batu..pastu die xhitam mcm peneram biasa


26-01-2011, waniey.rania komen :

dah try wak..x jd..keras kerjung..hu hu..malu nak tjuk kat hubby...cmner nak wak ni..adoi..frust gler ni..pls kak del...


08-03-2011, Delila komen :

kadang2 kena banyak kali cuba waniey...baru menjadi...saya pun kadang2 tak jadi gak...


26-04-2011, sallybee komen :

delila...acuan tu mcm acuan donat tu ke? klu acuan donat tu saya ada. Apa petua nak bagi kuih peneram ni bersarang berlubang2 mcm yg jual kat kedai tu?


22-06-2011, sall_asia86 komen :

ape beza gula apong ng gula mlaka? sy gna gula mlaka tu kot yg buat keras.. atau sbb bnyk tepung gandum? ade org kate tepung gndung skit shaja dr tpung beras...


21-10-2011, isma83 komen :

saya da buat tp nape kuihnye jd keras...ape yg kurang ek?..


24-12-2011, filafila komen :

kak delila...kueh nie bleh thn brape lme?


31-12-2011, wanklmu91 komen :

saye buat kuihnye jd keras... x cam yg jual kt psar mlm.. rase lak cam kuih kaswi.. leh bg tutorial a-z scare detailcre nk wat x..


12-11-2013, luklujusri komen :

klau xguna acuan tuh xpe ke ?!


12-11-2013, luklujusri komen :

emm sy da buat ..tpi knpe keras eh ke tekstur dia mmg cm tuh . sy xpena rasa kuih tuh . ni first time cuba . sedap la jugak walau agak keras . thanks tuk resepi tuh ..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd