Google+

oleh: Mat Gebu Makaroni Goreng Pedas

Step_by_step_240

Memang pedas....siap boleh berpeluh lagi u...pastu sat lagi keluar api...


Created on : 11-08-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Mat Gebu




Bahan-bahan ( 4 - 5 orang )

  • 250 g makaroni, rebus hingga lembut, toskan dan gaul dgn 1 camca teh minyak zaitun/jagung/minyak masak
  • 1/2 biji capsicum hijau, didadu
  • 1/2 biji capsicum merah, didadu
  • 1/2 biji capsicum kuning, didadu
  • 2 batang sosej lada hitam ayam mas, didadu
  • 1/3 cawan isi udang
  • 6-7 kuntum cendawan butang, dihiris
  • 1 camca besar sos tomato
  • 1 camca besar sos tiram
  • Kicap cair secukupnya
  • BAHAN2 DIKISAR HALUS:-
  • 7-8 tangkai cili kering, potong, rendam dalam air panas 5 minit dan toskan
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 camca besar udang kering

Cara-cara

  1. Tumis bahan2 kisar hingga garing dan terbit minyak. Masukkan isi udang dan juga sosej, kacau rata. Masukkan sos tomato dan sos tiram, tuang sedikit air (1/2 cawan) dan biar mendidih pada api perlahan.
  2. Masukkan cendawan dan semua bahan didadu. Kacau rata dan masukkan makaroni tadi. Perlahan kan api, gaul makaroni hingga bergaul mesra dgn bahan2 lain. Perasakan dgn kicap cair, gaul rata. Angkat dan hidangkan bersama taburan daun sup/bawang, bawang goreng dan belahan limau kasturi...

Tag









Laporan Masakan Bergambar (12)

Macaronigorengpedas_
11-08-2007
Tadaaa...dah siap. Mmg pedas giler, berasap tinga. Tp sedap. x guna sosej, tukau ngan ayam. tq mat!!
Laporan oleh: cindaibiru

amboi!!!...cepatnya..mcm kat hotel u...baru sat tulis, tgk2 dah ada laporan..apa2 pun thanks cindaibiru!!!

Pasta
11-08-2007
maceh mat.. petang tadi meow wat.. sepupu asben datang angkat..amboii sampai bertambah lagi.. tapi meow guna pasta yg spiral tu...sedap bedesup tinger.. :)
Laporan oleh: meow

Agaknya kalau kita guna pasta mcm pattern pun ok lahh...cun jugak...apa2 pun ma kasih meow...

Img_0136
19-02-2009
abiskan apa yg ada dlm freez je..
Laporan oleh: nuanza
Macaroni
21-10-2009
BUAT SARAPAN PG TD..LETAK TELUR DGN DGG CINCANG DGN MIX VEGE,PEDAS MMG TERANGKAT!!TX CMG
Laporan oleh: adrianie
Pict0005
17-02-2010
sedap cgt...boboy mkn bnyk cgt..time kash mat
Laporan oleh: darling..
Image029
14-04-2010
baru dpt blu tut semlm...tapi dah lama buat...mmg shedap!
Laporan oleh: chamcham
Makaroni
11-05-2011
tq cik mat...bestnya makan makaroni goreng...yummmm
Laporan oleh: quinnie
281621_256221264391232_100000100812532_1196229_5216129_n
22-07-2011
cili yg berkaler2 tu x letak, takot berapi mulut. tp mmg sedap. thanks!
Laporan oleh: mizzaasmidar
2012-05-25_06
28-05-2012
makan dengan ofis mate di tepi taman tasik...sedap...kurang pedas sbb ada yg tak mkn pedas.
Laporan oleh: bdk br bljr
2013-11-14_07
14-11-2013
bfast pg ni tp pedas biase2 je takut sakit perut. guna cili giling pastu tmbh sos cili sket. ltk sosej, mixed vege n tmbh telur. hb puji sdp. tqvm cik mat
Laporan oleh: moonbug
Img_20131116_204047
16-11-2013
nyum nyummmm..
Laporan oleh: cutie_winkle
1469988_10201877538034666_1859228359_n
18-12-2013
buat lagi dan lagi..hehe..mmg berpeluh2 makan tp sedapppp!!!
Laporan oleh: cutie_winkle

Komen (26)

11-08-2007, meow komen :

hai mat gebu.. meow org baru.. tolon tunjuk ajor.. bestnya makaroni ni... nak cubalah.. pedeh2 ni memang peberet meow.. tengkiuuu


11-08-2007, Mat Gebu komen :

hi meow...cuba lah, kalau suka daging ayam/lembu pun boleh letak, sayur tu apa pun boleh tapi kalau taugeh tu belum pernah bbuh lagi...kalau rasa mcm pedas leh kurangkan lada yeaa...


11-08-2007, cindaibiru komen :

Mat, meleleh air liur ni. nak try guna pasta jenis lain boleh kan? ke rasa dia akan jd lain klu tak guna makaroni?


11-08-2007, meow komen :

Insyaallah mat.. cam i ni kalu togeh memang suka...tapi badan tak bapa sihat selalu masuk angin bila makan togeh.. kalu pedeh2 ni memang gemor.. tapi asben le pulok kurang pedeh.. tapi tak apa..kita wat aje kicap pedeh tu wat suku...kalu nak pedeh leh taruk dlm pinggan kita... tul tak mat..


11-08-2007, sukamakanje komen :

mat selalu ade gambo step by step...takde ke? suke tgk...


11-08-2007, Mat Gebu komen :

laa... yg nie mat tak bubuh gamba step by step. maaf....ye. Kalau guna pasta lain pun boleh.....


11-08-2007, cindaibiru komen :

Mat, sy guna pasta yg berlubang tp tak bengkok cam makaroni u tu. best jugak. lama dah tak mkn mee goreng pedas2 ni. bila nak makan perah asam limau. best. td mkn nasi goreng meow, ni mkn macaroni pedas plk. lets put on some more weight!! hehehe..


11-08-2007, meow komen :

cindai ni best gak..cepat aje cuba try.. heheh.. oo perah asam limau..leh cuba tu...korang lagi pandai...tengok2le resepi korang..i naik malu..bukan pandai pun..tapi korang bagus tak kedekut ilmu..moga2 dpt pahla berterusan..


11-08-2007, princessharyati komen :

bak kata tyra bank.. SO WHat? kita gemuk ke apa ke.. selagi boleh mkn kita mkn.. kang dah tua2 takde gigi susahlak nak mkn ..mengancamlah macaroni tu..


11-08-2007, Mat Gebu komen :

meow.....apa nak malu, mat pun bukan pandai sgt, setakat boleh2 je....kalau tak caya tanya yani...kami semua pun masih belaja...ada lagi yg byk mat tak tau....kita sama belajar ilmu ghaib yeaaa...hahaha.


11-08-2007, cindaibiru komen :

a ah. meh menggemukkan badan. hahah. sy masak guna ape yg ade dlm fridge dan kabinet. suka try resepi2 org. sbb org2 dlm MR ni banyak yg pandai masak. best.


11-08-2007, zara_klate komen :

mmmm.. sedap nie pedas2, mat. nak cubala nanti.


11-08-2007, meow komen :

yamiiii memang sedap..pandai mat ni ada aje idea nak wat camne pun.. cheff wan pun kalah tu.. :P


12-08-2007, Mat Gebu komen :

ishhh....jgn meow..chef wan tu kira mentor mat....(walau pun ada kala nyampah dgn molot dia), tapi dia kalau masak dan bagi info mmg gred A laa, pendek kata....semua jenis ada kualiti punya....


29-10-2008, imann komen :

sy baru kat cni..dulu anti masak..skang tersuke nak masak..nak pikat bakal mak mentua..dan bakal pakwe..heheh..jth hati resepi ni..harap kongsi lagi=)


30-10-2008, Lover komen :

sori nak taye ni mat,capsicum 2 pe ek??bdk bru nak bljr..hehehe


30-10-2008, nOOrsha komen :

Lover-->biar saye tolong jawab. capsicum tu name lainnye lada benggala. ade dijual kat supemarket², kadang tu kat kedai runcit pun ade.sejenis sayuran yg ade kaler merah,ade yg kaler kuning n ade yg kaler ijau.


16-02-2010, darling.. komen :

askum mat sye org baru,camne nk download gmbr???tlg ajarkan.......


27-03-2010, chamcham komen :

u inspire me a lot to terai n terai in cooking...mekasih. dah byk x dah grg wpon kenkadang tu main campak2 jer utk bekpes my dottter....kenkadang tu bertambah2 mkn nyer...mekasih


18-01-2011, hindon komen :

salam che mat... saya ni member baru kat sini..dan saya memang minat masak tapi banyak tak tahu resepi yg sedap2..ha..dapat juga saya ambik resepi macaroni goreng pedas che mat ni dan akan buat utk hidangan anak saya yg bongsu tu - dia memang gemar makan macaroni goreng. tkasih che mat


31-01-2011, intan_damia komen :

saya pnah buat,saya boh daging cincang..sedap jugak tau..;)


14-04-2011, nurulhudacojk komen :

waaa...best2..hari tu mkn macaroni mcm ni kkak kwn nrul buat n mkn ngan myonis..bertambah gemok la den...hehehe..anyway mmg best..berpeluh jgk la mkn ni..sedaaaaaaaaappp =)


24-05-2011, anaazly komen :

saya baru je cube resipi ni minggu lepas,rasenya menjadik pasal2 anak2 pun suke..tq for sharing especially for org mcm saya yg jarang ke dapur.


22-07-2011, ryn_ny komen :

mat..kalo nk tambah telur boleh x..ke xsesuai dgn macaroni ni..


02-09-2011, Aruls komen :

ari 2 sy ade try uat..tapi sy modified ckit..sy letak sos black pepper n makan ngn mayonis.....besh!!!


14-09-2011, dayangsuha komen :

Mlm tadi dah buat , saya tambah sotong balls utk hiasan......tapi x pedas sgt sebb blend cili basah & cili kering....so anak2 boleh le join sekali makan.......


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu