Google+

oleh: rossitamz Gulai Masam Ikan Kembung

Gulai_masam_ikan_kembung

Resepi emak sejak dulu lagi. Senang sangat2 nak buatnya...


Created on : 10-08-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi rossitamz




Bahan-bahan ( 3-4 orang )

  • 2 ekor ikan kembong bersaiz sedang - dipotong 2
  • 6 tangkai cili kering
  • 2 ulas bawang merah
  • Belacan - secukup rasa
  • Sebatang serai - dititk
  • 3 tangkai daun cendehum / kesum
  • 2 keping asam gelugur
  • Sedikit serbuk kunyit
  • Garam secukup rasa
  • Sebiji tomato - dibelah 4

Cara-cara

  1. Tumbuk cili kering bersama sedikit garam. Setelah lumat, masukkan bawang merah dan belacan. Tumbuk lagi hingga bawang pulak lumat.
  2. Masukkan bahan2 yang ditumbuk tadi ke dalam periuk.
  3. Masukkan sekali kesemua bahan2 lain termasuk ikan kembung.
  4. Last sekali, masukkan air hingga paras ikan. Kalau nak kuah banyak, masukkan air lagi.
  5. Tenggek atas api hingga mendidih dan masukkan tomato.
  6. Siap untuk dihidangkan...hmm...terliur pulak. Terasa kemasamannya...

Tag

Laporan Masakan Bergambar (7)

07-08-07_2055
11-08-2007
tomato tak der...tapi best gak..kat tempat saya kami panggil asam pedas..
Laporan oleh: Delila

Tomato tak der pun tak pe...asal sedap!

Ikan
12-08-2008
keluarga saya pun suka masak gulai ni...tiap2 minggu sekali mesti buat...memang bagus tuk jaga kesihatan sebab tak pakai minyak...saya tak guna cili merah..pakai cabai burung...bila nak cepat selalu masak ni...hirup kuah dia paling best..
Laporan oleh: quinnie

guna cabai burung! patut le jernih je. mmg sedap kuahnya dihirup cam gitu je. anak2 saya pun suka sangat.

18082008214
19-08-2008
Tarrraaa... hehehe.. semlm balik terus masak gulai ni. Senang,berkhasiat dan sedap sbb tak perlu guna minyak utk menumis. Tapi pedas sikit krn terlebih cili kering.Sheila tukar ikan, guna ikan selar papan jer, sbb hb tak makan ikan kembung.
Laporan oleh: sheila_9132

Tak kisah sheila, ikan selar pun boleh. Thanks sebab mencuba.

25092008031
25-09-2008
Jeng jeng jeng..ini lah ropenye.Salah baca resipi,tertumis guna minyak,so takleh panggil lauk rebus. Anyway, rasa mmg masam U.Tak jadi masuk tomato,sbb masam..Ke mmg masam kawkaw lauk nih?
Laporan oleh: joyah

Dah namanya gulai masam, memang le masam. Tapi tak le sampe kawkaw masamnye... ishhhh, terlior pulak nyebut masam2 ni...

Picture_035
05-11-2009
guna ikan tenggiri..tq ita
Laporan oleh: junjs11
02-01-10_1201
02-01-2010
buat utk makan tgh hari td,sedap gak...
Laporan oleh: ummi yan
2013_10-20_ptg
22-08-2013
sedap juga. tq for the recipe
Laporan oleh: ear


Komen (29)

10-08-2007, ikanpatin komen :

ala rossitamz nape tak abih nie... atin dah terliur dah...


10-08-2007, rossitamz komen :

ala atin...ita tengah menaip tadi. ha..ni dah siap dah. gi masak cepat.


10-08-2007, jannatulfirdaus komen :

hemm...mcm sodap jer...tp klu ganti asam keping atau gelugur ngan asam jawa ok tak?


10-08-2007, hanahoney_571 komen :

kat utara ni kita orang panggil asam pedas rebus. Ermm...Sedap kalau hirup kuah ni..


10-08-2007, mazznie komen :

betol cakap awak hanahoney,sbb sy pun asl kdh.asam pedas rebus lagi best dan tak berminyak baik untuk kesihatan.rossitamz,awak cuba asam pedas stail orang utara pulak.gernti best


10-08-2007, mazznie komen :

betol cakap awak hanahoney,sbb sy pun asl kdh.asam pedas rebus lagi best dan tak berminyak baik untuk kesihatan.rossitamz,awak cuba asam pedas stail orang utara pulak.gernti best


10-08-2007, Mami Cheril komen :

gulai ni memang masam ke..?


10-08-2007, mazznie komen :

masam la.dah nama pun gulai masam. mami dah try?


10-08-2007, mazznie komen :

masam la.dah nama pun gulai masam. mami dah try?


10-08-2007, Jue Hussin komen :

Ooo.. kami pun panggil gulai masam gak. Kalau campur keladi pun best gak. Kalau buat gulai masam tempoyak ikan patin pun sodappp... tp saya tak makan ikan patin, but hubby suka... selain tomato, bleh digantikan ngan bendi. Tp, mmg saya suka la, sbb simple sangat nak membuatnya. (^_^)


10-08-2007, Mami Cheril komen :

maksud mami gulai ni masam ke..sebab nama respi pun gulai masam.ada juga respi yg main tarok je nama tapi bahan2 die lain...


10-08-2007, mazznie komen :

mazznie rasa nama respi ni yang sebenarnya 'asam pedas tumis'.orang johor suka sangat makan.


10-08-2007, mazznie komen :

mazznie rasa nama respi ni yang sebenarnya 'asam pedas tumis'.orang johor suka sangat makan.


10-08-2007, ikanpatin komen :

yup yup... balik nie try... \(-.-)/


10-08-2007, Jue Hussin komen :

masam mami... tuuu ada asam keping. gulai ni dimasamkan oleh asam keping tu ler.


10-08-2007, princessharyati komen :

i pun panggil asam pedas rebus.


11-08-2007, cindaibiru komen :

kalau melaka org panggil asam rebus. sedap klu taruk bendi. meleleh air liur.


11-08-2007, zara_klate komen :

my peberet nie. kalo makan, mesti nak ade lada padi.


11-08-2007, pumpkins komen :

asam rebus melaka.....tp mak mentua selalu buat letak nenas.......sdp gak..masam2 manis...cuba try letak nenas.terangkat..............


11-08-2007, rossitamz komen :

Haa...macam2 versi ada. Kalau tomato tak ada, memang boleh ganti dengan bendi. Gulai ni memang masam sebab ada letak asam keping. Tapi ini tak sama dengan "asam pedas tumis" kot sebab gulai yang ini tak perlu tumis2. Tenggek terus aje...


11-08-2007, rossitamz komen :

mazznie, asam pedas stail orang utara tu macam mana pulak? Apa bezanya? Bak sini resepinya, saya cuba pulak.


13-08-2007, rosnani komen :

asam pedas style utara, ade banyak jenih. salah satunyer asam keping tu digantikan dgn buah mempelam telur (atau mempelam padi,yg bulat kecik2 & masam). kalau pakai mempelam tu buat gulai asam pedas ikan mayong (duri), bubuhlar dlm 3-4 biji mempelam tu (dikupas kulit dan potong menyerong). Ada jugak versi yang letak belimbing buluh(tapi kuah akan jadi keroh sbb jus dr belimbing buluh tu). Tapi dua2 memang mabeles, ganti cilikering dgn 10 tangkai cili padi kampung. memang Berasap.


14-08-2007, rossitamz komen :

Nampak aje buah pelam telur, dah terliur. Tambah pulak ngan cabai burung...mau keluar asap kut telinga ni...


12-08-2008, sheila_9132 komen :

nak buat juga la... sedap nya...tak pernah buat sendiri, biasa makan kat kedai jer.. salah satu masakan pebret ni... tQ rossitamz, krn sudi kongsi resipi pebret saya nih...


18-08-2008, rossitamz komen :

sheila, gulai ni memang sedap. cubalah! gerenti lepas ni nak buat lagi...


29-10-2008, cahayer komen :

kita panggil lauk ni asam rebus, mak saya minatlah msk dgn ikan parang... mkn dgn nasi beras wangi... masyukkkkk....


05-08-2010, chenie komen :

kita nk try buat nih jap lagi..kebuntuan ide dh nk masak pe..tq rossitamz..


04-10-2010, zamnie komen :

sya pown rasow nak buat gak nie tentu suami suka sgt2...


01-06-2011, cik lijah komen :

Biasanya gulai masam nie glamourr kat perak..betul tak?slalu gak buat..sampai kawan kat off klu nak mesti minta tlg masak kan..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd