Google+

oleh: ikanpatin Icing kek

Kek

resepi from somewhere dlm internet tapi lupe kat mana... senang n yummy...


Created on : 10-08-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi ikanpatin




Bahan-bahan ( utk kek dlm 20cm )

  • 1/2 cwn shortening
  • 1/2 cwn butter
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 4 cwn gula icing (ayak)
  • 2 sudu besar susu segar

Cara-cara

  1. pukul shortening hingga kembang. Masukkan butter dan pukul lagi sampai kembang. masukkan esen vanilla. kelajuan perlahan.
  2. masukkan gula icing sedikit demi sedikit sampai abih dan pukul lagi sampai gebu. pastu masukkan susu segar tadi. pukul lagi sampai fluffy... gebu dan putih.

Tag










Laporan Masakan Bergambar (5)

Birthday_along1
03-11-2008
inila hasil kerastangan saya. kek utk bday my first son.
Laporan oleh: baya74
My_re
30-03-2010
TQ utk resepi ni. Dah cuba dah. Ok juga la tapi agak keras sikit. Cantik la kek baya :)
Laporan oleh: mrs_noor
Dscf4357
30-11-2011
salam...terima kasih kongsi resepi. first time buat. jadi tapi comot le...hehehe, so far kena belajaq lagi la. buat untuk harijadi anak. puas hati sebab dpt dpt buat sendiri
Laporan oleh: nafwabest
Dsc01706
15-04-2012
Saya becadang nak buat icing utk deco cuppies saya ni...cuma mampu hias mcm ni je. Insyallah,kalau jadi nanti saya upload lagi.. Hmmm.
Laporan oleh: mummy_emily81
Dsc01725
17-04-2012
Tadaaaaaaaaaa......thanks for the resepi. Menjadi sungguh icing saya ni. Super pluffy sangat.Memang akan selalu deco kek lah lepas ni :)
Laporan oleh: mummy_emily81

Komen (43)

10-08-2007, peekaboo komen :

keknya pun nampak sedap..kek apa tu....tq for the icing kek nii...nanti boleh lah cuba buat...


10-08-2007, ctjuliez komen :

stok icing msh byk lagi..bleh try resipi nih!


10-08-2007, ikanpatin komen :

kek tu "rare cheesecake" yani. topping dia epal caramel apple pie campur sikit agar2 kasik keras sikit. tukar tak bubuh raspberry pasal dlm rare cheese kek ada epal. (--,). gula tuh leh kurangkan skit lau tak mau manis sgt


10-08-2007, zla komen :

tima kasih ye ikan patin sbb bg respi buat icing ni.icing u nampak tebal sgt.jeles zla.


10-08-2007, dilla1516 komen :

sedapnyer... nak skit blh... dila xde oven nak buat kek.. ni mula rasa nak cari oven.. blh thn depan bday buat kek sdri.. tau buat best kan...yg icing nih boleh tak diperasakan dgn perasa oren ker.. pandan ker? slalu beli kek icing mesti plain jer.. cuba ada perasa tentu best..hehe sbb suka makan icing... fresh creame laa.. buter kureng skit...ikanpatin.. ni fresh ke butter? nmpk mcm freshcreame kan?? apa beza bahan dia ea?? byk cakaplaa plak... hehee


10-08-2007, Rahmawati komen :

ikanpatin! bole bg tau tak pakai nozzle no. brp yek utk 'bunga' atas & keliling tu


10-08-2007, fezah komen :

tq ikanpatin sbb bg resepi icing kek nie sy memang tgh cari cara yg mudah utk buat icing sbb sblm nie buat kek x taruk icing so lepas nie nak try taruk la pulak baru lengkap...


10-08-2007, ikanpatin komen :

ekceli... nie 1st time atin buat... nozzle pun beli kat kedai kek yang sederhana besar... bunga 6. boleh campur colouring. atin nie baru nak belajar buat kek... sebelum nie semua tak jadik... nie dah try error banyak kali \(-.-)/


10-08-2007, peekaboo komen :

kalau ada sesiapa yang boleh jawabkan..toloonngggg..jawabkan coz..esok hari jadi anak i..so nak buat kek coklat...dengan icingnya sekali..tapi masalahnya tak ada shortening...boleh tak kalau digantikan dgn cream cheese...dan bagi sedikit perisa...


10-08-2007, Mami Cheril komen :

oww..besday anak u..happy birthday..peekaboo - u tak dapat juga ke cari shortening..?..part cream cheese tu, kena lah tanya org yg berpengalaman dlm bab ni..i suggest u tanya mat gebu,lilydvalley ..


10-08-2007, peekaboo komen :

tq..tq..mami cheril...harap-haraplah mat gebu.., lilydvalley..or sesiapa yg pakar dlm but kek nii..boleh beri bantuan kecemasan..sebab i nii bukan duk kat msia...kat tempat i susah sangat nak cari...tak tahu apa nama dalam bahasa tempatan....


10-08-2007, ikanpatin komen :

cuba check crisco.. selalu tgh kat web english shortening tu crisco. ntah la... sape sape yang arif bleh tolong tak


10-08-2007, mrsdayat komen :

peekaboo..bule pakai whipping cream ajer..lg sng n sdp..hehehhe...


10-08-2007, ikanpatin komen :

haah.. tak pun ada yg dah jual dlm kotak utk topping. tapi atin tak pasti leh buat deco ke tak.. tak try lagi (--,)


10-08-2007, mrsdayat komen :

itu la die whipping cream.slalu dlm bekas kotak mcm kotak susu.cara gune sng je..kalo yg dh siap manis..takyah ltk gule dh..trus pukul smpai die gebu/bertanduk..pastu bule trus ice kat kek tuh..


15-08-2007, fezah komen :

tadi dah try buat kek ngan icing sekali anak2 semuanya sukaaaa.... ingatkan susah sangat nak buat rupanya senang je...


02-11-2007, Noorisa komen :

Camner nak buat fresh cream?? Usually, saya beli kek burfday mmg pilih fresh cream icing. Klu yg icing biasa tue, muak rasanya. Tolong o.O


25-04-2008, eyla5152 komen :

nape sy wat tak jadik mcm kat kedai tu, rase dia lain sgt la..


15-07-2008, sharksue komen :

nak tanya shortening tu apa? lemak sayuran ke?


26-07-2008, iezamel78 komen :

assalamualaikum... ade sape2 leh jawab... kalu guna whipping krim yg beli siap 2, brapa lama nak pukul supaya jadi kental n cantik bila wat bunga guna piping bag?bila wat asyik x jadik jer... nape ye?


03-11-2008, baya74 komen :

smlm try buat icing ni. first time menyapu icing keseluruhan kek, keko k jugak .resepi ni mudah coz pkai cwn je. lembut & sng nk sapu. next time nk try guna icing ni dgn cara steam pulak. thanks for this recipes.


11-11-2008, reen komen :

cream yag sedap dan mudah...


25-02-2009, uniquenix komen :

bro....shortening tue aper?mana leh dpt?


25-02-2009, h20 komen :

kalo duk m'sia, kat mana2 groceries store ada jual, kat kedai runcit mohd johan ker, kedai runcit ah seng ker , kedai runcit mamak pon ader... Shortening ni mcm butter tapi warna pucat/putih, selalu jual dlm bekas taufufah ----> bekas taufufah tahu ke tak nie? Bekas bulat yg transparent tu...


25-02-2009, h20 komen :

oh yer lupa nak tny, pukul pakai beater biasa (K-beater) ker pukul pakai whisk beater (belon)


03-04-2009, www.wana.com komen :

nak tanya,icing nie menjadi tak kalo nak letak serbuk koko ckit?bab nak wat perisa coklat...


09-05-2009, Impiana komen :

Salam, saya orang baru di sini.. Sebelum ni saya main agak2 je buat icing. Pakai butter, icing sugar, vanilla dengan pewarna. OK gak jadinya. Rupanya pakai susu & shortening gak ye..... kalau tak pakai shortening xpe kan?


22-09-2009, affyza komen :

shortening tu ape?


03-10-2009, azamel komen :

kalu g kat kedai jual barang wat kek dia ade tulis x susah nk beli....tp kalu beli kat hypermarket...dia akan tulis vegetable shortening...lemak sayuran...dia warna putih...dlm bekas tupperware bulat kecil...x susah nk cari....kalu yg wat icing guna whipping cream dlm kotak tu pukul smpai nmpk da pekat tu leh stop pukul kalu terlebih pukul nnt dia jatuh cair blik...da x leh nk guna...sy tlg jwb pe yg patut....nk kongsi pengalamn...tu jeee....jgn mara yeee....slmat mencuba...


21-11-2009, yanie_ain komen :

salam.. t.kacih untuk resepi ni. jap lagi lepas kerja nak g kedai kek beli bahan2... nak test buat kek, mgu depan besday anak sulung genap setaun... mintak2 la menjadi..


31-12-2009, peepgreenish komen :

shortening tu lemak sayuran la kan..?


13-09-2010, razama komen :

LAMA DAH SAYA CARI MEMANG AKAN CUBA


29-11-2010, aniez75 komen :

tak pakai shortening leh ka?


30-11-2010, Greentea komen :

thanx 4 sharing kat ice box masih bnyk lebihan shortening blh la test wat kek nanti yippie:D


13-03-2011, linameso komen :

salam. thanks 4 resepi n. mudah n ringkas.tapi saya nak tnye kalau x letak shortening tu ok x? atau bleh ganti ngan butter? kalau ganti butter nak ltk byk mane?


17-03-2011, amnie_zafran@yahoo komen :

10Q...XSABO NAK WAT KEK ICING..


16-05-2011, azemayed komen :

apa tu shortening?kat mana boleh dapat


21-05-2011, D'NooR komen :

shortening tu mcm marjerin, tapi kaler putih, pegi bakery shop, sure ada shortening. shortening tu adlh lemak sayuran.


05-08-2011, harwemy komen :

dekat hypermarket sure ade shortening tu lg2 time nak raye nie.. thanks pd pemberi resepi nie dah lame tertanyer2 mcmner nak buat krrim nie beli buku resepi dia ajo wat kek jerk krimnyer xdiajo..membzr jerk


11-12-2011, zai1301 komen :

Zai dah try wat mlm td. betul ke gula icing tu 4 cawan? guna 1 cawan pun dah manis sesangat pastu x hancur2 gulanya. terasa keruk keruk bila makan. lepas tu jadi berair. terlebih pukul agaknya. tp pukul shortening tu sampai kembang mcm mana, sbb pukul lama pun x kembang2... pening kepala....


23-12-2011, wanira komen :

yer la kak,,sy pukul whipping nga gula tp x jd la,,last2cream jd terasing ngan air..cmana 2 erk


19-10-2012, sweety78 komen :

sukat guna cawan metrik ker ni...saya da try wat sama kes ngan zai1301 gula tu x hancur2 walaupn da pukul lama. pas tu cream tu cam keras cket susah nk lepa kat kek....


11-08-2013, daoninna komen :

Da buat pakai shotening..n butter n gula ising n asen vanilla... Tp bila sapu kt kek butter... Rasa lain mcm lak.. Kalo butter cake ising yg sesuai apa ahan nya kwn2 ...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd