Google+

oleh: ibudutchlady Ayam goreng ala-ala KFC

No picture

resepi mama yg lazat sehingga menjilat jari....psssstt x yah bwk anak-anak gi KFC lagi....hehehe


Created on : 08-09-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi ibudutchlady




Bahan-bahan ( satu family pon bleh )

  • 1 ekor ayam (ikut suka kalo nak banyak buat banyak)
  • 1 biji telur
  • 2 sudu minyak bijan
  • 2 sudu serbuk lada putih
  • 1 kotak tepung goreng kentucky
  • Minyak untuk menggoreng

Cara-cara

  1. Ayam dipotong ikut suka. Kemudian dibersihkan.
  2. Di dalam satu mangkuk, masukkan ayam, telur, minyak bijan dan serbuk lada putih. Gaulkan sehingga rata.
  3. Perapkan lebih kurang 30 minit.
  4. Ambil ayam yang diperap dengan bahan-bahan tadi kemudian digolek-golekkan dengan tepung kentucky.
  5. Panaskan minyak. Goreng ayam hingga masak dan keperangan. Ulang hingga habis ayam yang diperap tadi.
  6. Sedia untuk dimakan. Sedap dimakan ketika panas. Selamat mencuba!

Related Recipes










Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (30)

03-10-2006, Aery535 komen :

Bile bayangkan ni pun dah meleleh air liur...inikan pula dapat tengok hasilnya depan mata....sluuurpppp


04-10-2006, ptam@perda komen :

sabaq sat, nii dok tengah pujuk perut ni


16-10-2006, zeck komen :

ala...bestnye ayam tuu...tp pose la skrg...sabar je la ye.. ibudutchlady... kalau nk wt sendiri resepi tepung kentucky tu cmner ye.. nti lepas ni xyah p beli dah KFC..hehe


30-12-2006, lieyna komen :

memang best giler....


29-01-2007, akma_4th komen :

saya lebih suka guna tepung serbaguna adabi. RM 1 je 1 kotak. Rasa lagi sedap.


21-04-2007, eleven komen :

sedap ni....ayam dibalut dengan tepung kentucky.....slrrpp.....tak tahan eden..............


04-05-2007, cgaini komen :

hmmm... memang sedap... tapi boleh tak guna tepung beras, sesapa yang dah cuba tolong bagitau yea.


01-06-2007, ina_j komen :

eeeeeeee...teringin rasanya...nampak cam sodap yo


19-08-2007, schwenke komen :

Nak tanya kalo xde tepung kfc nak buat camane yer?Kt german xde la.. hehehe.. teringin nak mkn kfc. Nak balik M'sia lmbat lg ni..plsss


14-05-2008, yunus_my87@yahoo.com komen :

waa..nak try le pla...nmpak sedap je


22-06-2008, jas_imah komen :

pa kelebihan manggunakan minyak bijan ni?


30-07-2008, syawaL2 komen :

tepung kfc tu x pyh bancuh dgn air kan? golek2 je atas serbuk tepung tu ye?


17-11-2008, m_fukri komen :

Anak-anak saya selalu suka makan di KFC, lepas nie bolehlah try, tak payah lagi makan di Restoran KFC, dah boleh jimat kan!!!!!!!


17-11-2008, carine komen :

nampak sedap.senang nak try la


17-11-2008, carine komen :

nampak sedap.senang nak try la


15-12-2008, mohd ruzli b. mat komen :

kata orang hancurkan biskut cream creakers kemudiam gaulkan pada ayam bersama bahan-bahan


18-04-2009, amrizal komen :

hehehe.. rasa cam kfc ke.. kentucky tu kfc punye ke?


27-04-2009, jemahh komen :

mne pic? cm best jer...klu xjd siap r...


12-08-2009, luffia komen :

mane pic nye???


06-03-2010, jajayusof komen :

k share ape yg i blaja mase keje kfc..ayam 2 perap lu dlm 15 minit ngan rempahnya..klu kt umh i perap ngn serbuk lada n a bit of salt..xpakai telur time golek kt flour,but wt 2kali..golek kt flour,thencelup aym bsalut flour lam air,tos,,n golek kt flour skali lg..then goreng..time golek 2 kna pstikn aym tul2 bsalut tepung..kfc punye flour 2 da mix ngn rempah..tp kn bley le bijakkn diri mix rempah sdiri..msti jd..thanx


24-11-2010, Wasima6815 komen :

Kalu guna minyak biasa tak leh ko?


03-12-2010, roti canai rockers komen :

resepi uw aq tngok cam simple je..,cm uw nenek aq leh wt


19-02-2011, ediezai8934 komen :

jaja, rempah untuk peram ayam tu tak perlu letak kunyit ker...? pernah letak madu masa peram ayam tu...sedap gak tapi cpt hangus le...malam ni nak try le sebab nak celebrate bday anak yg ke 4 tahun(14/2)..ari ni je free..msti anak suka sebab dia suka sgt gi mkn aym grg kfc...msti dia cakap "ibu pandai masak kan...sedap ibu buat..."waduh, syok tu siot...anak puji bila kita dah masak utk dia...hlg penat lelah..berbaloi kan...


12-05-2011, sofia azizi komen :

yes btoi kata wak ediezai..dpt msk tuk ank dan ank plak suka mkn,satu kepuasan bg kita seorang ibu.saya xde minyak bijan so sy boh minyak msk je..hope jdi lah.blum msk lg tgh perap ayam..


07-06-2011, roqayyah husna komen :

baru nk try berniaga yam goreng nieh....adoi serabotnyer kepala......kalo bole ikot haty nk wat ayam goreng yg high taste!!!!


21-08-2011, eyfa_charlotte komen :

where pic i cannot see delicious or not


15-09-2011, hafizManaf komen :

pic ade pn blum tntu bleh tau sdap ke x... dont judge a book by the cover..


15-12-2011, umairah yusof komen :

nak cuba respi jaja lah sbp anak2 suka mkn aym kfc lah harap sama k


17-12-2011, tinaebidon@yahoo.com komen :

mmmm,,memang sdap.anak2 suka sngt mkn ayam goreng kfc. lepas ni nak goreng ayam kfc untuk diaorg.guna tpg gndum pun ok gak..,


18-12-2011, malbatzz komen :

mak oi sodap nyo hinggo menjilat jari


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu