Google+

oleh: Delila Talam Suji

08-08-07_0001

Atas permintaan kak ana...


Created on : 08-08-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Delila




Bahan-bahan ( Sekeluarga )

  • BAHAN LAPIS BAWAH
  • 1 1/2 cawan tepung suji
  • 4 cawan santan pekat
  • 3/4 cawan gula pasir
  • Secubit garam
  • Sedikit pewarna kuning
  • BAHAN LAPIS ATAS
  • 4 cawan santan pekat
  • 2 sudu besar tepung kastard
  • 1 cawan tepung gandum
  • 3 sudu besar gula
  • 1 cawan gula merah

Cara-cara

  1. Masuk kesemua bahan lapis bawah ke dalam periuk dan kacau atas api perlahan hingga pekat.Tuangkan ke dalam acuan dan kukus selama 20 minit.
  2. 07-08-07_2350
    Campurkan kesemua bahan lapis atas dan masakkan atas api kecil hingga pekat.Tuangkan lapisan atas ini di atas lapisan bawah yang telah dikukus tadi.Ratakan dan kukus semula selama 20 minit.Potong dan hidangkan.

Tag










Laporan Masakan Bergambar (13)

Suji
05-05-2008
ops baru belajar nak uplode gambar ... n ini lah hasilnya ... sebelah atas sy campur inti kacang merah lebiah buat kueh pau hari tu ... thankas for the resepi ... sedapppp ...
Laporan oleh: anakamat

sesama anakamat

Kuih_talam_suji
31-08-2009
sedap! thanks delila
Laporan oleh: as75

welkem....

Talam_suji
31-08-2009
Ni kes terbalik layer sbb acuan terbalik hahaha
Laporan oleh: eenat

hehehe...leh terbalik la plak...

P2190760
20-02-2010
1st time i buat Talam suji ni...untuk Majlis Tahlil...Alhamdulillah menjadi sgt..sdap. Hehe yg kuih serimuka tu pun dari myr gak..semua kata sedap..tkasih kerna kongsi resepi ini ya.
Laporan oleh: Mama chombi

sesama mama chombi

Sdc13124
23-03-2010
pertama kali mencuba buat talam suji..bawa ke masjid..alhamdulillah ramai peminatnya..sedap..terima kasih.
Laporan oleh: mama kastam tioman

Welkem

Picture_013
03-05-2010
tq Del....
Laporan oleh: junjs11

Welkem

P5230200
25-05-2011
tq del...ni lh kueh saya...bwk ofis..semua ckp sedap...
Laporan oleh: alin99
P5230200
25-05-2011
tq del...ni lh kueh saya...bwk ofis..semua ckp sedap...
Laporan oleh: alin99
Dsc03473
29-05-2011
Sedap jgk...tq del...
Laporan oleh: tashaf
Dsc02424
06-10-2011
sedap...xda wrna kuning...bantai je warna pink, jnji leh mkn.TQ!
Laporan oleh: RAINA IRDINA
P1050004
16-01-2012
slm,wat tok mnum ptg td.sedap.tq tuan nye rspi.
Laporan oleh: Mariani(KT)
P1050721
05-09-2012
slm.wat lg kueh tlm ni,sbb ank nk mkn...yg ni wat stu adun...sdppp.
Laporan oleh: Mariani(KT)
Photo0597
23-07-2013
salam Delila, nengok ucu(hjh mariani) berkali2 buat, akk trpanggil utk buat same. hmm..trnyata sdp! tp, maaf lh, amik gmbo trbaring plak.. eceli nk nmpkkn banyak. mklumlah dh diedar2kn kpd nebers baru ingt nk amik gmbo..huhu. jazakillah Delila utk rspinyer..
Laporan oleh: kakbesah

Komen (36)

08-08-2007, eugeniadarwis komen :

melopong sat!


08-08-2007, sherry_mz komen :

Amboiiii Del..cutenya bentuk love tu...mesti sedap, kan? tp sini kat mana ler akak nk cari tepung suji tu....uwaaaaaa....


08-08-2007, rrozie17 komen :

del, chantekknyaaa talam suji tue berkilat mcm plastikkkkk!!!! kakpah kat kedai depan ada kot!!!! rasanya nama dia ground semolina


08-08-2007, pumpkins komen :

amboi. . .cantiknya talam yg del buat.dulu kita ada try buat tp tak jd.blehlah cuba ikut resepi del pas ni.mcm sng jek...cntk sgt..nak mkn pun sayang.................


08-08-2007, shima_2210 komen :

resipi biskut suji ader tak?


08-08-2007, mrsdayat komen :

chantek nyeeeee


08-08-2007, zaliana komen :

cantiknya..teringin nak buat


08-08-2007, Lilydvalley komen :

mak aiiii!!!! cantiknya del!!! mcm nak buat hantaran!


08-08-2007, rozee21 komen :

ishhh best nyerrrrr...nak kena try ni... tapi bab megukus ni lah kdg2 berkedut je talam


08-08-2007, rozee21 komen :

ishhh best nyerrrrr...nak kena try ni...


08-08-2007, mishah63 komen :

Tepung suji ada dijual di pasaraya mana2 ke? atau kedai biasa? Amboi mak! byknya pakai santan !jika ditukar dgn fresh milk bolehtak sukatan gimana? Masa nak tuang lapisan atas pada lapisan bawah kena tunggu berapa lama?


08-08-2007, waheedeana komen :

del....tima kasih banyak2 la yer.... weekend dah boleh cuba nih.....


08-08-2007, ennera komen :

yela shima ira pun suke biskut suji.besttt


08-08-2007, shikinma70 komen :

kuih ni saya suka tapi tak pandai nak buat. takut nak buat sebab takut tak jadi


08-08-2007, shikinma70 komen :

kuih ni saya suka tapi tak pandai nak buat. takut nak buat sebab takut tak jadi


08-08-2007, Ayu61279 komen :

aiyok!!! kiut la del....bkn del yg kuit tau tp kuih tu yg kiut.hehehehehee...


08-08-2007, Delila komen :

sorry lambat reply komen...tadi on the way to langakawi...rasanya kalau pakai susu tak sesedap pakai santan...lagipun pakai santan senang nak kuarkan dari loyang..


08-08-2007, Delila komen :

ni la first time buat..


08-08-2007, Delila komen :

betul tuh namanya samolina..


09-08-2007, sukamakanje komen :

lapisan atas tuh sekali pandang ingatkan cokelat...rupenye gule merah daaa...best nye..


24-08-2007, irni2211 komen :

my mom suka sgt talam suji ni..mesti buat utk dia for her birthday next week!!!


05-05-2008, anakamat komen :

Mekasih utk resepi ni ... tak sia2 le lebihan tepung suji yg ada kat dapur tu ... Sedappppp .... tapi kat sebelah atas sy campur kacang merah lebihan buat pau ... merecycle apa2 yg patut ...


04-01-2009, suziekei komen :

ish ..nk try la..sedap nyer..nnt i try antar picture..


16-03-2010, nida30 komen :

of course sedap resepi ni..saya dah buat mmg best,tp mak saya cakap klau yg mamak punya resepi lain..atas bawah guna tepung suji..mcm mana ye resepi yg mamak tu chief..bantu ye


25-03-2010, nissa komen :

sedpanyaa...seronok sgt2 sbb jdk..mula2 mcm lembik tp bila dh sejuk baru ok..hmmm..sedapppp..


19-10-2010, cikmar komen :

penah buat..tp resepi lain..jd keras..hehe


24-01-2011, rosilah lazim komen :

resepi ni sya dh cuba thn 2008 lg bg mertua dia cakap sedap....


01-05-2011, Isyah komen :

Hi Delila....1 cawan tepung berapa gram? Gula merah boleh tk di gantikan dgn gula melaka..?


23-05-2011, alin99 komen :

Hi Delila...saya dh wat semlm...tekstur yg bwh mmg mcm kasar ke...rase ok..nk hntr lapuran x bape pandai....


23-05-2011, syimma komen :

~ alin99 ... awk klik kt tulis lapOran bwh pic resipi tuh ... bOle la awk antar lapOran nnt .. :))


25-05-2011, alin99 komen :

thx syimma..tgk sampai 2x hantar...pasni tau dh camne nk hantar laporan...


25-05-2011, syimma komen :

~ sama2 .. ^_^


11-06-2011, norraberryz komen :

thanx delila.. saya nk cube resepi ni ya.. mintak dihalalkan ya..


12-06-2011, pn ezryssa komen :

emm shantek nyer pic talam suji awak delila mesti try tempohari try resepi kak cha apam beras sgt ok rasanya rupa saje xberapa nak cantik..ni i tengok terliur..esok juga pegi cari tpung suji...tq del bekongsi resepi..i baru berjinak2 menjadi suri sepanjang hayat nih....tq tq tq


24-07-2011, zzirfan12 komen :

dah buat mmg sedap cuma warna kuning tu d ganti warna merah jer heeee


06-08-2011, norkayangan komen :

my favorite


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd