Google+

oleh: hazz_63 Apam gula hangus

Apamgulahangus

resepi olahan sendiri. cubalah buat sendiri untuk merasakan kelainannya.


Created on : 07-09-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi hazz_63




Bahan-bahan ( untuk sekeluarga. )

  • 2 biji telur
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan air
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 2 sudu besar marjerin
  • 2 sudu susu pekat
  • 1 sudu teh soda bikarbonat.
  • 1 1/2 cawan tepung gandum.

Cara-cara

  1. Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air.kemudian sejukkan
  2. Didalam blender masukkan telur,susu,minyak dan marjerin kisarkan anggaran 3 minit
  3. Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama-sama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi.
  4. Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.
  5. Kukus adunan tadi di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit.
  6. Boleh juga menggunakan acuan mangkuk plastik.
  7. Sekiranya adunan nampak cair bolehlah ditambah sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah dibahagian bawahnya.








Laporan Masakan Bergambar (65)

Cimg1473a
03-03-2007
i try buat apam ni, menjadi sedap lak tu... senang saja semua masuk dlm blender... mkn panas2 memang lembut dan lazat sekali
Laporan oleh: princessharyati
Apam_gula__hangus
30-03-2007
dah try mmg sedap......... br buat ptg td... ari tu dah buat tp x sempat ambik gambar dah kena ngap#$#@ mmg lembut.... Thanks hazz.
Laporan oleh: zyrex
Dscn1977
04-04-2007
ni la gambar dia...
Laporan oleh: qirah75
Dsc03722
17-09-2007
dh buat ptg td utk berbuka puasa.. easy, simple and nice. mmg gerenti akan buat lg=)
Laporan oleh: miss_farah
Dscf0004
18-09-2007
wah dah try mmg best n gebu..nak buat satu adun teradun kali dua..siap ader kelapa lagi...
Laporan oleh: ahnis0408
Dscn0107
21-09-2007
dapat 22 biji! sedap!
Laporan oleh: fidadaud
Dsc00967
27-11-2007
tima kasih, apam ni saya dah buat hubby dan anak pun suka makan, cuma agak terhangus la gulanya.
Laporan oleh: sofinar
Kek_gula_hangus
08-01-2008
sedap. hb ngan ank2 suka. siap bagi kt jiran lagi. excited kek kukus menjadi. bleh buat lg. tq
Laporan oleh: shima_2210
Apam
21-02-2008
umph..mmg nyaman..i buat sambil melayan bb boy Harraz 6mths lagi..alhamdulillah jadi.tqvm
Laporan oleh: gar_field79
Dsc09891
01-04-2008
buat malam tadi, gebu dan lembut
Laporan oleh: rhyniazz
Apam_gula_hangus
15-04-2008
Buat semalam untuk minum petang. Gunakan acuan lompang yang comel2, dapat banyak. Sedap!!
Laporan oleh: rossitamz
Image_00002
14-05-2008
last piece... sodap.. tadi saya punya bantat sikit la... kenapa ek?
Laporan oleh: mamamok
Image000_resize
27-05-2008
thanks for the resepi..sedap dan menjadi..cuma nak tanya, kalau nak kasi tebal boleh isi baking powder ker?
Laporan oleh: quinnie
Apam_gula_hangus
22-07-2008
Sebenonya dh byk kali buat.. mmg best!! Hulur kat jiran sblh umah skit... siap minta resepi lgii .. tq ya !!!
Laporan oleh: Mama Adam
Apamku
12-08-2008
dh wat ahd lepas...sdp,gebu,lembut n sempoi...igat nk wat lg..thax kpd yg bg rspi..
Laporan oleh: eynafazrin@yahoo.com
Apam_gula_angus
12-08-2008
alamak trslh send pic...sori2...ni bru btui apam gula hangus...
Laporan oleh: eynafazrin@yahoo.com
Sdc10018
11-09-2008
makasih atas resepi yg di share bersama...menjadi sedap makcik ku puji dah pandai buat kuih ehehe
Laporan oleh: ramlah_2004
Apam_gula_hangus
19-10-2008
kim buat petang semalam kat rumah mama..bila angkat je nenek ngan makcik dan try..sedap katenyer pepanas..papa pun makan bila balik dari surau..pagi ni bila nak balik kl mama pesan jangan bawak balik apam tu sebab papa dah makan 2 kali..hehehe..thank u for the lovely recipe!! :)
Laporan oleh: kimiko
Dsc00612
07-11-2008
erm..sedappp. saje belek MR.C ni jumpa pulak resepi apam ni..mmg kesukaan anak2 sy.Try buat menjadi wlupun 1st time betul gebu lak tu. dan yg paling best skali x manis sgt kena dgn tekak. TQ 4 d resepi. simple.
Laporan oleh: dadih
Apam_gula_hangus19122008_33
19-12-2008
Senang, sedap dan ringkas. Org tak reti masak pun leh try buat..sure menjadi..thanks for the recepies
Laporan oleh: zureyna
Apam1
09-01-2009
baru join myresipi.. ni 1st resipi sy try.. menjadi.. pasni leh buat lg.. tq hazz 4 sharing the recipe.. :)
Laporan oleh: mrs_cyrus
Dsc00863
15-01-2009
berkat x putus asa mcuba, teruploadlah sudah gambar apam gula hangusku..... senang je rupenye upload gambo. tq hubby 4 helping me...
Laporan oleh: nna80
Dsc00467
07-02-2009
Dah cuba...sedappp...
Laporan oleh: yanc78
Crop_apam2
23-02-2009
Dah buat..tp permukaan tu tak lawa le..camna nak buat supaya permukaan tu tak herot-berot mcm tu? nak cuba buat lg ni..tolong jawab ye...anyway, rasanya dah sedpa..gebu. TQ
Laporan oleh: lisafiq
Img_0169
24-02-2009
permukaan atas je melembung2 skit, tp keseluruhan, mmb best. Rasa sedap, x manis sgt. tekstur lembut mcm kek span. thanx a lot
Laporan oleh: nuanza
Dsc00200
20-05-2009
Memang sedap dan simple
Laporan oleh: easytocook
Apam_gula_hangus_2005
21-05-2009
mmg best la resepi ni...simple but sedap tapi pic tak berapa clear coz pakai handphone . Lain kali nak buat pakai acu kuih lompang...mesti cute kan.Tapi camne tak bagi air menitik atas kuih dari penutup ek..apa2 pun tq for the nice recepi.
Laporan oleh: ibu nuruls
Apamgulahangus
03-07-2009
Salam hazz..ni baru masak angkat dari kukus, tak sabar nak makan. Lembut dan enak...
Laporan oleh: ibufarzana
Image_176_
10-11-2009
Tks, sedap & gebu... :)
Laporan oleh: AlifAinAmani
24112009350
26-11-2009
sekali buat terus menjadi..sedap..gebu...first time buat apam yg terus menjadi..terima kasih share resepi ni..
Laporan oleh: amyrah80
Dsc00277
04-12-2009
Thanx for sharing the recipe. Memang best dan mudah. I jadikan cubaan ini sebagai kek pertama anak i yang dia buat sendiri. I baca resipi, dia follow. Fuh ... Bangga wo anak i tu ... Slef esteem shot high up bila kek tu siap dan semua kata sedapppp ... Thanx again.
Laporan oleh: pekjinn
Dsc01858
03-01-2010
sy baru jer lpas msk.senang jer rupernyer,..tp sedap!!!! blh lar 5 star...thanks 4 sharing d resepi :)
Laporan oleh: ayieadamy
12012010446
12-01-2010
Dh wat sedap tp mcm lisafiq nyer..bengot2...gebuss best ilang dlm mulut hehehe...dpt 21 biji
Laporan oleh: kunonit
15012010451
15-01-2010
Wat lg sbb nk pulangkn pinggan jiran bg lepat pisang.jiran puji sedap,gebus..kembang idung sekejab...siap tnya pkai tpung khas tuk wat apam ke...hahaha...tpg gandum jer ...thanks hazz...
Laporan oleh: kunonit
P2130075_-_copy
18-02-2010
mmg sedap.. dan yg penting senang!! hehehe.. tq for the resepi.. :)
Laporan oleh: tuberose78
Dsc01755
24-10-2010
Alhamdulillah....sedapnya bila apam gula hangus ni menjadi buat pertama kali mencuba. Makan panas2 semalam sedapnya....Gebu dan manis yang sederhana. Terima kasih untuk resipi ini.
Laporan oleh: rena_masni
Image028
10-12-2010
tuu diaa apam buat smlm pg ni bwk bekal g opis..gebuss..tq share resipi..mudah2an brtmbh ilmu u nanti
Laporan oleh: fifidoralin
17072010507
11-12-2010
Dah selalu buat....mmg best & sedap. suka sgt dgn rasanya....terima kasih ya.
Laporan oleh: baya74
Pict0001
28-12-2010
salam...saya dh try wat ptg td...tak tau nk buat ape..tgk brg2 semue ade..ape lagi saye pun try la...lps masak tu,tk sabar rasenye nak makan...bawa g umah mak mertua...licin...mmg gebu & sedap.thanks for the resepi yg ringkas ni..
Laporan oleh: izzaliana
08012011669_1_
08-01-2011
Yeyy!! jadi pun..Memang lembut dan sedap dan yg lagi best..mudah!! thank you!
Laporan oleh: arien30_an
Jan_2011_179
31-01-2011
sedap, lembut & gebu..
Laporan oleh: Zita Mohamad
P1030384
28-02-2011
dpt 20 ketui,sdp ,kwn siap mtak rspi...
Laporan oleh: Mariani(KT)
12032011716
14-03-2011
saya tambah 1/2 sudu teh baking powder, hasilnya 2x ganda, sangat gebu, sangat lembut dan sangat sedaaaapp.....
Laporan oleh: Anie_JB
Img_0728
20-03-2011
baru je buat ni...cepat2 amik gmbr sblm hbs.. mmg sedap..tq hazz...
Laporan oleh: isniera
P3290511
29-03-2011
Terima kasih atas resepi anda, mudah-mudahan memberi keberkatan dan kesihatan . :)
Laporan oleh: Ummima
01042011505
01-04-2011
sedap..tq tuan punya resipi
Laporan oleh: kamal77
Apam_gula_hangus2
19-04-2011
anak2 suke sangat apam ni. tq hazz. memang sedap
Laporan oleh: izahdaut
Img_9050a
30-04-2011
buat untuk bawak balik kg.... gebus n moist jer.
Laporan oleh: Kak Rosenah
Dscf0500_copy
25-05-2011
resipi sgt mudah, gebu, lembut dan sedap. dah cuba dah tadi
Laporan oleh: kmj5284
Apam_gula_hangus
04-06-2011
saya suka resepi ni...hasilnya apam yang sedap dan gebu
Laporan oleh: surinah
Dsc01687
07-06-2011
baru siap. dapat 24bj.
Laporan oleh: akmiena
Stik_050
11-11-2011
menjadi juga akhirnya...mula2 buat xjd cz trslp bahan...thnks pd yg bg resepi mudah n sedap
Laporan oleh: zuieda
080120128447
11-01-2012
sedap..ank2 suke
Laporan oleh: rierose
009
27-02-2012
Alhamdulillah... mnjadi akhirnya. dh brapa kli wat dah... suami & kwn2 ofis sume puji. kwn2 ofis siap nk tmph lg. asik tnya je bila nk wt. dlm gmbr ni wat sbb nk bg kt kwn ofis wt keja kwin ank dia. mmg sedap, lmbut & gebu je... tq, kak hazz!
Laporan oleh: waizuri007
P3140003
14-03-2012
syukur alhamdullillah..apam baru siap..baru keluar dari pengukus.menjadi dgn baik dan rasa nya pun sedap dan lembut(GEBU)..sgt memuaskan
Laporan oleh: glasslipper223
Apam_gula_hangus
03-04-2012
Saya sukekan hasilnyaaaaa.....Thanks Haz sudi share resipinya
Laporan oleh: Nenie
02042012049
05-04-2012
dah try tp nape x naik cantek ek? tp rse nyer sedap...nyumnyum
Laporan oleh: ayu anaqy
Cimg3272
12-04-2012
fuh...pertama kali buat dah menjadi..tengoklah naik menggunung tinggi dan lembut sampai ke petang.. sedap pun sedap!!!
Laporan oleh: eijasamat
Dsc00012
23-04-2012
time kasih utk resepi ni, sedap n gebu..
Laporan oleh: k.zila66
P1040977
27-04-2012
slm,wat lagik..tp kli ni lbh cntik..sdpp.
Laporan oleh: Mariani(KT)
2012-07-28_19
29-07-2012
buat ptg semalam utk buka puasa.. sedap, lembut, gebu sgt.. anak pun suka makan.. tq kerana share resepi..
Laporan oleh: atira2703
Dsc00161
24-10-2012
hubby cakap sedap sangat ....tapi anak-anak tak suka lak...apape pun tq empunya resepi....
Laporan oleh: jun75
Gula
08-03-2013
Alhamdulillah menjadi jugak apam ku ini. Sedap dan lembut je. Nanti nk buat lagi lah. T.ksh resipi ni.
Laporan oleh: riaputih@yahoo.com
2014-01-18_10
21-01-2014
Hazz.. ini dia hasilnya... Ntah x yg ke brapa.. Buat lagi semlm. Tetap di gemari kluarga. Hb dah x beli kuih ni kat luar. Isteriku buat lagi sedap katanya. Semuanya resepi dr kamu.. TQVM..
Laporan oleh: itabob
Img_6260
22-06-2014
laporan ke 65 :-)
Laporan oleh: noormala75

Komen (104)

18-09-2006, Nani komen :

Dah cuba ke resepi ni.


31-03-2007, syahmiee komen :

i baru masak resepi u tadi.mmg sedap.lembut dan mudah disediakan.asalnya i nak masak untuk anak i,akhirnya husband i pulak yang makan.tq hazz!


31-03-2007, syahmiee komen :

i baru masak resepi u tadi.mmg sedap.lembut dan mudah disediakan.asalnya i nak masak untuk anak i,akhirnya husband i pulak yang makan.tq hazz!


31-03-2007, syahmiee komen :

i baru masak resepi u tadi.mmg sedap.lembut dan mudah disediakan.asalnya i nak masak untuk anak i,akhirnya husband i pulak yang makan.tq hazz!


02-04-2007, qirah75 komen :

baru lepas buat ni...mcmana nak tempek pic dia?


20-04-2007, farrah komen :

saya baru cuba masak ptg tadi ,tq kali pertama cuba menjadi juga....


29-04-2007, iimann komen :

gula hangus....if dah sejuk, kan ke dah keras gula tuh...camna nak masukkan dlm blender..leh ke....cek ni baru blaja masak....


30-04-2007, syahmi komen :

mai nk tolong jwb...>iimann...kalau gula hangus dah campur air, dia takkan beku lagi sbb dah cair ..begitu lah kira2nye..


22-05-2007, jaja7176 komen :

nape ek, buat kek kukus kene tutup, tapi buat apam gula hangus ni tak yah tutup ngan surat kabar ker?


19-06-2007, lisda komen :

Assalamualaikum...bleh tanya..sapa pandai buat kek gula hangus yag macam sponge tu?....


20-06-2007, syahmi komen :

cuba tengok kat http://www.myresipi.com/top/detail/647 . ramai dah try tu & menjadi plak tu...jeles plak syahmi....nnt syahmi pun nk buat gak...tp entah bila..??


31-07-2007, Akak komen :

Akak dah try buat sedap dan lembut tapi tak cantik sangat. adakah gula hangusnya cair.


13-08-2007, melati_adeline komen :

melati dah try resepi apam ni. fuh...memang best...rase macam terer je masak. hazz, kalo bleh nak lagi ler resepi resepi yang lain pas ni leh ler bawak apam gula hangus gi melawat mak mertua... pasti dier suke(harap-harap)


07-01-2008, ziedgn komen :

excited plk nak buat apam yg ni. mana satu nak buat yek.lapar mata cam bln puasa lak.....


09-01-2008, sfaizah7 komen :

sedap sgt.. baru buat mlm ni.. tak sempat nak ambil gambar dah lesap.. jawabnya esok pagi kena buat lagi..


14-01-2008, suriany komen :

semalam buat, menjadi! naik tinggi sgt, siap hantar resepi kat mak d malaysia lagi. tima kasih :-)


28-01-2008, Cik Has komen :

1st time wat terus menjadi, tak sempat nak simpan siang(sarapan), mlm gak dah kena kebas...........hubby siap bawak bekal gi opis, anak bawak gi sekolah...........eeemmmm........


14-02-2008, rosmawati komen :

Saya rasa nak cuba resepi apam ni malam ni. Perluke kita biarkan adunan apam ni utk kembang dulu sebelum kukus? Kalau kukus pakai acuan kaca tu, kena tutup juga ke pengukus supaya tak masuk air?


14-02-2008, sfaizah7 komen :

byk kali dah buat... sedap sgt... nnti buat lg buh gmbar pulak... asyik terlupa.. resepi yg paling cpt dan senang kalau ada tetamu emergency.....heeeeeeee


27-02-2008, haliabara komen :

saya dah buat byk kali guna resepi ni. sronok sgt sbb jadik & anak pun suka. thanks hazz..mak mentua pun siap mintak resepi.


02-03-2008, mawardah komen :

terima kasih kerana kongsi resepi yg mudah ni....saya dah try emmmm memang mudah,sedap & gebu...berbunga2 hati bila menjadi senyum pun sampai ke telinga...;)


01-04-2008, rhyniazz komen :

dah buat malam tadi menjadi nak masukkan dalam laporan masakan... tapi taklih.. nape ekk takde icon nak klik


15-05-2008, ass komen :

ass baru masak mlm tadi. Jadi...gebu jer...bawak gi office... kawan2 sume kata sedap...lain kali nk buat lagi tapi nak double bahan2.


22-05-2008, cindiana komen :

dah try buat. lembut & sedap.tak rugi cuba.thanx hazz...


24-05-2008, nurris komen :

dah buat pun resepi ni...lembut macam span...nur kukus dalam acuan lompang...kukusan pertama dah abis..ni sdg tunggu yang seterusnya...thanks hazz..


02-07-2008, quinnie komen :

memang sedap apam ni...tak sangka saya berjaya jugak akhirnya membuat gula hangus...


15-07-2008, inarani komen :

dah buat minggu lepas, memang sedap, mudah plak tu nak membuatnya..anak-anak pun suka. terima kasih kerna sudi kongsi resepi


21-07-2008, along Lina komen :

memang mudah dan sedap..saya memang suka masak..tapi resepi yg mudah2 jer..hehehe


27-07-2008, mona_5722 komen :

mesti guna blender ke?kalau guna mixture tak boleh ke?blender saya guna more to bwg and cili,kalau kena blend juga,alamat kena beli baru la :D


29-07-2008, siti75 komen :

dah buat 2x.sedapnyer.................... keluar je dari kuali 1/2 loyang habis.tq


04-08-2008, along Lina komen :

dah buat aritu...tapi mulanya naik tinggi jer...bila dah sejuk,turun lak.tapi still lembut lagi la...nak tanya ler..kurang soda ker???


10-08-2008, komeng komen :

sperk[lu kah sy letak ovalet


10-08-2008, eynafazrin@yahoo.com komen :

perhhhhh...mantooppp...mnjdk..1st time wat terus jdk...


11-08-2008, lizarashid komen :

tq.dah buat dah ....jadi pulak tu ramai puji sedap cos bagi diaorang rasa.semua mintak resepi.memang gebu nsedap tq again.


10-09-2008, ramlah_2004 komen :

tadi dah buat ..menjadi maksih hazz_63...ada siapa leh ajar camna nak tepek gambar...huhuhu teringin nak tepek juga hasilnya


10-09-2008, aa_iezah komen :

ramlah_2004, utk nk anto laporan/ tepek gmbr masakn kita tgk sebelah gambar resp 2 ada 'tulis laporan' klik kt situ yer..


22-10-2008, samsuria7943 komen :

Saya dah try buat last week. Tapi tak berapa jadi ler. Masa baru masak tu tengok naik elok je. Biar sejuk tengok2 dah kempis. Cuma bahagian atas je ok. Tapi rasa tetap sedap gak.


21-11-2008, memmetlenggeng komen :

tak puas ati betullah.. nampak cedap.. dgr komenn suma jadik.. tapi umah kita takde kukus plak.. camana ni?? ada sesapa bleh bg tau tak, boleh ke apam ni dibakar? tolongla..tolongla..


22-11-2008, siti_78 komen :

semua buat menjadi... tak leh jadi ni.. nak kena cuba jugak ni...


02-12-2008, makcik wok komen :

mak cik punya apam keras la bebb.. agaknya laa btul kate laki mak cik. dia kata ada campor simen kee


05-12-2008, makcik wok komen :

makcik wat lg sekali....allah....lembutnye... abang bg 5 bintang!!!!! mak & pak mentua pun suke.... Thanks........


15-01-2009, nna80 komen :

salam... alahai, dah try n excited nak tunjuk laporan masakan tapi dok klik laporan masakan x kuar ape pun...tensen mak...anyway 1st time cuba terus jd. lalala.... tapi ada gak part yang berlubang2. memg cam 2 ke?


02-02-2009, intanraona komen :

mmg sedap...gebu lembut esok2 kalau ada majlis boleh la buat ni. tak susah pon.tq!!


18-03-2009, syazrin_78 komen :

sedap gila dulu pernah beli apam nie tp pahit agaknya org tu letak soda bnyk sgt kot.. tp resepi nie saya dah buat 2 kali dah sampai mak mertua pun nak suh buat lagi.


19-03-2009, suzzlyn komen :

memetlenggeng, saya pun xde pengukus yg biasa org masak atas dapur tu. Saya guna rice cooker je. Slalunya klau beli rice cooker mesti ada loyang yg lubang2 tuk kukus tu...saya bantai guna yg tu je...ok lar..but kena pakai loyang kecil n bekas2 kecil je, supaya kalau apam kembang, xmelekat kat penutup rice cooker tu...


29-03-2009, azatiesayang komen :

askm..semlm sy dh try buat pakai acuan lompang,tp isi penuh sgt.Haaaaaaaa...apa lg,melempah kuar dari acuan la masa dah siap mengukus tu.Kelakarnya rupanya!My loving hubby gelakkan!!tp dia pulak perabihkn...sdp la tu.Hee...Heee..Thanks hazz


03-04-2009, aqiliya komen :

Hmmm... cam sedap dan mudah (itu yang penting).. nak try ...


03-04-2009, aqiliya komen :

pukul 6.30ptg td dah bleh mkan... gula agak hangusss. apasal gula beku hah bila biar sejuk ckit? tak cukup air kot. Almaklum la tak pernah buat gula hangus.. Kukus dlm rice cooker.. So apam kembang sampai ke penutup. Atas apam berbentuk tudung periuk... Heee.. Tp apam tetap menjadi.. Lembut+sedap bangatttt.. tQ haz_63


10-07-2009, shamzura komen :

hari tu i buat sedap bangat,guna susu yg ada kt esbox,pakai susu cair n pekat...main cmpk2 je, tp jadik gak...sedap yummy ..........tq 4 da resipi....


29-08-2009, ainzrac_hme@yahoo.com komen :

maaf la ye... hhuuhuu.. soda bikarbonat tu ape ek? senang nak dpt ek? hihihi,, maafla ye,, saye ni budak baru blaja nak wat kuih... TQ!


13-10-2009, mauzmyarifaqis komen :

Saya dah krgkan air dan tambah tepung tapi tekstur dia lembut sgt mcm kek lah pulak..berderai skit pun ya... Mcm mana nk tahu keras ke lembut, bila curah mcm adunan kek ke?


20-10-2009, lyanazam komen :

salam...emmm first time cuba menjadi...suker sangat dan yg bestnyer anak2 dan hubby suker siap pesah suruh buat lagi....thanks a lot hazz


28-10-2009, ina_lyna komen :

dah cuba dan amat puas hati dengan hasilnya...siap bg kat kengkawan resepi ni suh cuba..depa wat pun menjadi... cuma bagi akak kena kurangkan soda. akak tak baper suka bau soda. suh member kurangkan soda..hasilnya mengagumkan..tak terjejas..tengkiu..


13-11-2009, nida_black komen :

sy dh 3 kali wat resepi ni... memang sdp n gebu... tp sy masak dlm microv je.. 1st time buat hubby pun kata sdp... tu yg buat lagi... hehe.. tq 4 t resepi..


15-12-2009, naa_q komen :

nak nanye le ade sape2 blh bgtau apam ni xpyh ltk yis ke?xpyh rehatkan dulu sblm kukus?dulu i prnh wat apam tp bila msk dia leper n lembab jer..nape ye?


12-01-2010, kunonit komen :

xyah lah naa_q.pas blend masuk jer dlm loyang pastu kukus.tp kenelah pastikan air kukusan dh mendidih baru leh kukus apam..1 lg tutup tudung periuk dgn kain supaya wap air xjatuh atas adunan...sya 1st time wat menjadi mcm dlm gamba laporan sya..cume bengot2 jer rupenyer tp sedap sgt....tq hazz....


14-01-2010, Mawarberduri80 komen :

saya pun baru jer try buat td..sedap!!..my hubby pun suka..lembut & gebu..cumanya, kat bhgan atas kena wap air & herot bengot skit kat atasnya.. camne nak wat bagi sekata & nampak cantik?? pas2, nak tanya..kat dalamnya mmg ade lubang2 k??..but anyway thanx 4 the resepi..:)


20-04-2010, marianah mhd rusli komen :

saya dah buat apam ni semalam..x sempat nak take photo...dah licin dulu2 lagi di..memang sedap,gebu..nk cite kat kawan2 ilmu bt kuih ni...berbaloi2 sungguh


04-05-2010, ilanur komen :

buat malam2 buta sebab tgk gambar semua menjadi. mmg bestlah jadi n lebih sdp dr yg beli kat pasar mlm. tqvm.


16-10-2010, yayahidayah komen :

tq to: tuan punyer resepi ni.. sy dh bt td.. mmg menjadi gebu je.. mula2 risau gak takut tak jadi sbb sya msuk kan gula hangus tu masih panas. tp alhamdunillah..menjadi jugak...tq yer...


21-11-2010, rayyan iman komen :

dah buat semalam...sedap dan lembut..thanks hazz


04-12-2010, mummygee komen :

baru lepas buat.. tapi TAWAR... coz ee buat gula hangus sikit sangat.Tok wan suka.. tapi adik tak suka.. nak buat lagi lain kali.. n kali ni bagi manis...


21-01-2011, APP5645 komen :

Assalammualaikum, saya c&p resepi.nak try.tq


23-01-2011, sya_ain komen :

time kasih bg resepi nie.., da try wt mmg sdp n lembut sgt.. =)


01-02-2011, ateh zana komen :

yes...it's nice taste...1st time I make it....thankz 4 the recipe


17-02-2011, kamdar komen :

boleh muat ke masuk semua dlm satu blender tu?


28-02-2011, fluorin82 komen :

dah try...sedap,lembut.. tp,x bape naik la.. pe2 pon,tq dgn resepi ni..


05-03-2011, melur_12 komen :

bole x kalu pki baking powder, x pki bikarbonat


05-03-2011, mamasue74 komen :

mmg terbaekkkk dan gebus segebus diriku..heheh..baru msk makan terus time kasih pada yg bg resepi...sat g ltk gbr plak yea...tenkiuuu


08-03-2011, mem azizul komen :

sy dah cube buat..tp xjadi la..kecut semacam je..hubby makan sambil kerut2 kening..malunyer..baru je nak tunjuk terror.. kenapa ye?


21-03-2011, myla79 komen :

cubaan pertama sy menjadi...tq tuan punya resepi ni


29-03-2011, Ummima komen :

Alhamdulilah dah buat dah ,Sedapp ! terima kasih lah dapat kongsi resepi . :)


29-03-2011, sitzaln komen :

Alhamdulillah dah buat, menjadi... sedap... tapi lupa ambil gambar la... tq sudi kongsi resipi ni..


18-04-2011, riaputih@yahoo.com komen :

Asskum, 3 hari berturut2 saya buat minggu lepas, anak2 suka sgt2. Hari ke3 tu 2 adunan n buh dlm loyang tp dah tak serupa yg pertama n ke2 ( yg ni i buh dlm acuan lompang - memang sukses). Tak muat blender masa tu...hihihi tp teruskan jugak blend...tu sbbnya kot.. Ape pun tqvm resepi ni memang bagus sekali.


26-04-2011, NorAzirahARahman komen :

salam..daa try buat sedap sgt...daa laa sedap,gebu....cantik lak 2...mmmm nyum nyum nyum...tQ empunyerr resepi..mision completed...muuuaaahk...


11-05-2011, ida daisy komen :

salam.. da try buat dh.. 1st time buat pkai blender tp bantat sbab buat utk 2 adunan. hari kedua buat guna mixer pulak. then alhamdulillah jd.. tq ye share resipi nie.. =)


13-05-2011, shasha80 komen :

wuaaarrgghh...dah buat tp masa bakar dia naik tggi mcm gng berapi abih melimpah bawah. walaupun melimpah, ttp juga sy kikih makan, huhu...tp sedap jugak rasanya...suami dok gelak kt belakang..sedihnya!!!


25-05-2011, itabob komen :

yummy.... sy dah buat semlm. btl ckp kwn2 yg lain. gebus n lembut sekali... hb siap suruh buat lagi. apam ni antra kegemaran sy. dulu.. pernah buat tapi jadi lempeng. mngkn silap kat mana2. ntah.. tapi ikut resepi haz ni menjadi bebeno dia... tqvm hazz. pjg amal jariah kamu... moga brtmbh ilmu....


02-06-2011, biniowang komen :

buleh x law bako je xyah kukos?


19-06-2011, hazaliza husin komen :

sedap dan lembut... thanks for your recipe


05-07-2011, iman haikal komen :

baru lepas buat apam ni...mmg gebu dan lembut...buat sekali dah jadi....


11-07-2011, irza komen :

mmm..mmg best n senang sangat nak buat..terlalu mudah dan ringkas....anak2 suka mkn apam gula hangus ni...tq 4 your recipe


14-07-2011, Fathiah66 komen :

Buat kali pertama tak jadi..mungkin air gula hangus masih panas... kali kedua lupa taruh majerin..kurang sedap....kali ketiga pakai mixer...tapi baking powder ayak dengan tepung...ok...jadik..lembut..tapi kenapa berlubang-lubang kat dalam tak sekata? Pernah beli kat jiran nampak sekata tak ada lubang-lubang...permukaan apam yang saya buat juga herot--herot...mungkin kena wap air kut...lain kali kena penutup pengukus kena balut kain kut!


14-07-2011, ella n the boys komen :

sambil mkn siap ambil tempahan lagi...tq


15-09-2011, rabiah87 komen :

sy suka mkn apam gula hangus ni...tp tak reti nk buat......esok sy nk try buat apam ni la......harap2, menjadi


16-09-2011, mayon komen :

dah buat apam gula hangus pakai resepi ni tadi...wah lembut and gebu sekali...slalu buat pakai resepi lain blum pnah bgtu lmbut...thanks so much ya tuan punya resepi...


21-09-2011, puteri amalin komen :

pagi td cuba buat. emmmm sedap. anak n hubby suka. lembut dan enak sekali. sekali buat dah jadi. lagi sedap yg dari beli kat kedai. tqvm kerana sudi berkongsi resepi.


16-10-2011, miareynna komen :

pas tgk resepi ni terus g bt..sbb fikir semua brg ada.. alih2 tgk soda bikarbonat x de plk..strt kete trs g kedai beli.. smpi umh smbg.... akhirnye menjadi apam gula hangus... i golek apam ngn kelapa..ermmm mmg sedapp.. terima kasih sgt krna sudi share resepi.. :-)


20-10-2011, da saarini komen :

dah buat resepi ni sedap sangat2..lembut dan gebu walaupun dibiarkan semalaman...x manis sgt just nice..tp cam ne nak upload gambar ek..


26-11-2011, shasha80 komen :

buat utk kali ke2..alhamdulilah baru mjadi.. cmna kembangnya apam 2 cam2 la kembangnya lobang idung i bangga sbb dpt mkn apam hasil air tgn sdri..mmg lembut n gebus..thanx yg ampunya respi ni


15-12-2011, huda2c komen :

alhamdulillah,1st time buat menjadi.bagi kat jiran.siap mintak resepi lg..kami sekeluarga suka ..hehee sedap, lembut,gebu.next time nak buat lg..thanks


17-12-2011, sha0603 komen :

dah buat dua kali.suami suka...2nd time buat tambah 2 sb susu tepung sedap....tq tuan punya resepi


18-12-2011, izahawi komen :

Saya dah try dua kali.semua suka,nampaknya bertambah koleksi my resepi.tq tuan punya.


07-01-2012, suria_ti komen :

Memang sedap kuih ni. Terbaeeek!


02-02-2012, siti melati komen :

sodap la, byk kali buat dh, tQ bg resepi sis!!


02-02-2012, siti melati komen :

sodap la, byk kali buat dh, tQ bg resepi sis!!


02-02-2012, siti melati komen :

sodap la, byk kali buat dh, tQ bg resepi sis!!


27-02-2012, waizuri007 komen :

alhmdulillah... sy pn dh wt byk kli. mmg mnjadi. suami & kwn2 ofis puji. siap nk tmph lg... asik tnya je bila nk wat. hehe... tq, kak hazz! =)


28-02-2012, jue64 komen :

salam hazz.. saya baru try resepi ni. saya guna acuan puteri ayu. memang sedap, lembut & gebu. resepinya pun senang. lain kali nak wat lagi..terima kasih hazz kerana sudi kongsi resepi.


08-05-2012, muskidr komen :

memang sedap...tp sejak kebelakangan ni bila buat die jadi senget la...kire naik sebelah je...pastu kt belah atas tu basah...kenapa ye? sebelum ni buat sentiasa jadi je...ade cadangan?...tq


08-05-2012, muskidr komen :

memang sedap...tp sejak kebelakangan ni bila buat die jadi senget la...kire naik sebelah je...pastu kt belah atas tu basah...kenapa ye? sebelum ni buat sentiasa jadi je...ade cadangan?...tq


11-09-2012, Vanilla Lazuardi komen :

Emm. . Sedapnye. . Ptg ni nak try wat la. . Hee. .


18-09-2012, roshima.shella komen :

Dah byk kali buat.. Buat untuk meniaga...lembut and xbyk bahan


13-12-2012, zaieton komen :

Alhamdulillah..dah buat dan menjadi..lembut sgt..cuma tukar marjerin dgn butter..lg sedap..:-)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu