Google+

oleh: Delila Gulai Batang Pisang Dengan Tulang

26-05-07_1936

Resepi fofular kat penang time bulan poso atau kenduri kawen..


Created on : 06-08-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Delila




Bahan-bahan ( 4 org )

  • 500 g umbut batang pisang (isi yang paling dalam.Potong 1/2 jengkal)
  • 1 kg tulang lembu yang ada daging (potong kecil)
  • 2 paket serbuk kari daging
  • 500 ml santan
  • 1 tangkai daun kari
  • 2 batang kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 4 ulas bawang merah (kisar halus)
  • 6 ulas bawang putih (kisar halus)
  • 1 inci halia (kisar halus)
  • 2 sudu besar cili boh
  • Sedikit air asam jawa
  • Minyak utk menumis
  • 1 gelas air
  • Garam, gula dan MSG secukupnya

Cara-cara

  1. Panaskan Minyak.Tumiskan bahan kisar dengan daun kari, kulit kayu manis, bunga lawang hingga wangi.Bancuh rempah kari dengan air dan cili boh.Masukkan kedalam bahan yang telah ditumis tadi dan masakkan hingga rempah pecah minyak.
  2. Masukkan santan dan kecilkan api.Masukkan pula tulang dan batang pisang.Biarkan mendidih dan batang pisang empuk.Tambahkan air asam, garam, gula dan MSG secukupnya.Masak sebentar.Siap utk dihidang.

Tag









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (33)

06-08-2007, mrsdayat komen :

ihhhishh...anto le sini semangkuk =)


06-08-2007, waheedeana komen :

wah del....btg pisang first time dgr le leh makan....apa rasanya btg pisang tu del....ada x rasa mcm pisang....hihihi....ampun del....hamba bertanya....jakun nih...


06-08-2007, Jue Hussin komen :

Umbut pisang tu... mmm beshhhhnyerr... teringat kalau ada kenduri kat kg, kena plak masak ngan daging fres (baru semelih)... kami pakat ratah je umbut pisang tuh. Kalau buat ngan ubut kelapa pun beshhh gak... :)


06-08-2007, hanahoney_571 komen :

Sedap ni kak Del...Gulai btg pisang ni glemer sesangat kat utara ni. Slalu time kenduri le.Tambah2 lak kalau ngan daging/tulang dr lembu yg br di sembelih. Wahedaana, org guna umbut btg pisang(Kt bhgn dlm yg lembut skali), bkn btg pisang yg keras tu. Rase die ade la sket2 mcm mkn batang keladi tu. Nyum2...


06-08-2007, Delila komen :

memula dulu rasa pelikjugak nak makan.....api bila dah makan..perghhhhh..sedap....macam batang keladi pun ada dah...mmg sedap kak ana....hehehehe..nani kenduri kat SP pun banyak buat masakan ni...kak jue...del mula2 tegelak gak dengar org makan batang pisang...tapi akirnya bila dah try...mmg menyayat hati....licin dua tiga mangkuk..


06-08-2007, Delila komen :

betul tu hana..mmg laku tul kat blah utara ni.....banyak ghumah kenduri buat ni....ni tengah bulan nih leh attack rumah kenduri la..cuti skolah banyak org kenduri..


06-08-2007, waheedeana komen :

nape del pas makan ko sedih sapa usik ko sampai menyayat ati....


06-08-2007, hanahoney_571 komen :

kuikuikui....bleh gantung belanga la nnt...


06-08-2007, Delila komen :

sedih woooo...pas makan musti gumuk la...sebab bedal banyak pinggan mangkuk...


06-08-2007, amzelan komen :

nak tanya,, gulai ini ada persamaan dgan gulai kawah ker.?


06-08-2007, Delila komen :

ishk tak tau lak saya sama ker tak...tapi time masak kat kenduri mmg depa pakai kawah pun..


06-08-2007, rosnani komen :

sedapnyer.. kalo kena plak thailand style, rempah kering dia lagi banyak. pehtu pakai cili kering thailand(kecik2 besar cili padi..tapi kering punyer.). MENYENGAT TERSENGAT & DISENGAT.


07-08-2007, sukamakanje komen :

a'a la sedap gilerla. tgk gambo jer dah kecur...kat klate kekadang org wat pakai umbut kelapa pun best gak. pastu buat cam gulai darat....sulrp..meleleh wei... del..ko ni wat aku punyer hajat nak diet cancel pat lime kali jek....


07-08-2007, Delila komen :

hehehehe...diet jangan tak diet alis..kakakaka.... >: ()


07-08-2007, Delila komen :

bab sengat2 nih bahaya woooooo...tarak berani woooo...


07-08-2007, Mat Gebu komen :

lepas nie....habis laa pokok pisang kat kebun bapak aku org tebang, sebab nak masak resipi del nie......siap ko del!!!!


07-08-2007, Delila komen :

hahahaha...isib bapak ko la mat...org area ghumah ko banyak yang dok intip kebun bapak ko dah tu...


07-08-2007, alisya_niqk komen :

ermmm sedap nyer tgk resepi del ni, dah la tulang ni mmg feberet sya ni.. tapi kan, mana nak cari batang pisang kat area shah alam ni kan.. rasa2 nyer kat pasar tani pon x penah ada org jual.. isshhhh.. leh kempunan la kalo camni..


07-08-2007, rozee21 komen :

gulai batang pisang...hehehe masa majlis kahwin rozee ari tu last skali dapat mkn ni..sedap.....try lah bagi mereka ang belum try lagi...pasti menjilat pinggan hahhahah


07-08-2007, Delila komen :

tebas jer la pokok pisang sapa2..kikiki....pokok pisang bapak cik mat pun buleh..


07-08-2007, alisya_niqk komen :

hheheehh bleh gak del tebas pokok pisang bapak cik mat tu.. tapi kang kalo cik mat mengamuk.. next time bila sya ni nak masak resepi dari cik mat kang.. x leh menjadi lak.. hehhe kena daulat cik mat kang.. tu yg takut tu..


07-08-2007, alisya_niqk komen :

hehehe sori cik mat.. gegurau jek..


08-08-2007, Lilydvalley komen :

alisya...kat pasar tani shah alam mmg x penah nampak jual btg pisang...meh le tebang pokok pisang kat umah i tu...hehehe


08-08-2007, Delila komen :

baru dapat info td..mmg org panggil gulai ni gulai kawah....


12-08-2007, lembut komen :

nak lagi sedapkan, tambah kerisik dalam kuah..peh! terangkat beb!


15-08-2007, cik jie komen :

dh lama cari resepi nie..asben jie suka mkn..dl kalo nk mkn kena blik kpg mak mentua msk..nie dh ada resepi leh la try..tenkiu delila


10-08-2009, reginna_syg komen :

saya penah makan dekat kedah. bulan lepas..memang sedap sangat.dah makan kat kedai suh lagi tapau sebab nak makan lagi kat umah (ORANG DIET DILARANG MAKAN GULAI NI SEBAB AKAN MAKAN LAGI LEPAS 3X).AHAKS..btw mekacih la sebab gabi resepi ni.


05-04-2010, Flying Pot komen :

Biasanya pokok pisang jenis apa yg leh guna. Pisang hutan boleh x...hehe saja nak tanya. 10Q


18-10-2010, siti mahani komen :

resepi ni mmg asal dr kedah...hanya trdpt di kedah sahaja...mmg sedap giler!!!..mkn sekali nk lg...


03-03-2011, ina kedah komen :

kat kl mana nak dapat umbut pisang kat pasar tani ada jual tak


14-03-2011, sas komen :

Askm. Nak sgt rasa makan gulai ni, sy xpernah maskan tp dah lama dengar pasal gulai ni.


13-05-2012, Chef Akhmal komen :

hari nak try masakan ni dgn umbut pisang hutan...dulu makan kat baling memang sedap....


27-08-2012, putra1575 komen :

nak pakai batang pisang apa ye.pisang byk jenis


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu